Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


kejklik
 Share

Recommended Posts

Hezká rozborka, takhle po ránu :D

 

Organizace by asi byla rozumná rozdělit, bo na jednoho to bude docela sousto. Třeba jeden místo a aktivity, druhý jídlo a pohoštění :)

 

Máš recht jak jsi psal, že počet účastníků bude rozhodující. Tady se můžeme vydat dvěma směry - buď 1) říct "hlašte se kdo chcete jet" a podle toho vybrat místo (což může být docela vořech, když nás zas bude stovka), nebo za 2) nejřív zajistit vhodné místo a podle kapacity uvolnit do placu pouze určitý počet volných míst (což je zas voser, že se nejspíš nedostane na všechny).

 

Možná nejdřív dotaz - nějaký hoteliér schopný/ochotný dát na víkend všanc svůj hotel pro bandu hodinekchtivých žroutů se v našich řadách nenajde?

 

Ono totiž full-service hotel s možností přízpůsobení se "našim potřebám" by byl opět imo nejlepší varianta. A je asi jedno, zda to bude zcela dle nás = pustí nás do kuchyně, uvaříme, sníme ; nebo částečně = dovezeme již připravené jídlo, to nám ohřejí a my se na to vrhneme. Pokud se nikdo nenajde, šel bych cestou nejdřív místo (což bude s největší pravděpodobností nějaká ta chata), z toho vyplývající počet míst a pak přihlášky. 

 

Zda s rodinou nebo bez, já hlasuju pro s rodinou, nám se to v obou případech líbilo všem.

 

Faktem je, že pokud bysme to chtěli stihnout spáchat do konce října, volnou diskuzi bych tu nechal tak týden/dva max. a pak již začal konat s přípravami. Hlavně místo pro X lidí (počet si netroufnu odhadnout, po zkušenosti s říjnovým srazem) shánět méně než měsíc dopředu nebude moc rozumné.

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Páni, nechci vám do toho kecat, navíc to bude asi obtížnější a organizačně složitější, ale nebude lepší tomu udělat separé diskuzní vlákno, já si myslím, že tady to dost zapadá, ne všichni sem přijdou a ne všichni o tom ví, chce to více viditelné téma.

Link to comment
Share on other sites

Zda s rodinou nebo bez, já hlasuju pro s rodinou, nám se to v obou případech líbilo všem.

Naprosto souhlasím, rodinné setkání bylo fakt super. Škoda těch Jeseníků, krásné to místo.

Link to comment
Share on other sites

Hezká rozborka, takhle po ránu :D

Jsem vstal v 05:09 a nemoh spát :)

 

To zvlášť vlákno asi bude za pár dní potřeba, vytáhneme to pak odsud.

Zjistíme tam počet lidí, s rodinama jsem taky pro.

Jinak na hotel někde to vyjednat to zajistím, to je ok, čím více nás

bude tím lépe se dá vyjednávat.

 

Takže ještě doladit standard ubytování a jídla + lokalitu.

Lokalita - chceme na hory? Na koupání to nebude. V každém případě bych volil

turistickou lokalitu co nejatraktivnější. Co klidně znova Jeseníky, teda ne na Sedle

ale jinde?

Link to comment
Share on other sites

Pokud se pamatuju, kolega Lamiczka už navrhoval i ty "Kotěhulky" na Vysočině - a upřímně, než se marně snažit dotáhnout naprosto unikátní Tomovo aranžmá v Jeseníkách "nějakýma dalšíma horama" jen kvůli horám samotným, to fakt radši okupovat vhodný penzion s přiměřenou kapacitou "mimo profláklé lokality", s personálem ochotným strpět uzavřené společnosti neoficiální výpad do kuchyně. Podzimní jižní Morava je pro rodinky+hodinky IMHO poněkud riskantní destinace, jedno jestli jde o klasický zablácený sklípek a nebo "wellness", zaměřený na "vožíračky pro cajzly/kurvy na telefonu" - ať se pak v dalších týdnech nescházíme ve vlákně "Rozvod"  :whistling:

Link to comment
Share on other sites

Jak na paštiku. Konkrétně kachno-kuřecí s rozmarýnem a brusinkami. Jedná se o nepečenou variantu, všechny suroviny se tepelně zpracují před plněním do formy/skleniček.

 

Ingredience viz foto. Základ je maso/játra (poměr 1:1, ale skoro lepší je 2:1), máslo, smetana ; ostatní je volitelné podle chuti. Já dal již zmíněný rozmarýn, brusinky a trochu Gran Marnier.

 

21871e46c7782cb410febb206066666e.jpg

 

První připravíme maso. Jen sůl a kmín, podlít vodou a šup do trouby - nejdřív na 140st. cca 2,5h, nakonec 200st. na půlhoťky.

 

2ad059fb099360792651fbc293f75027.jpg

 

Mezitim se vrhnem na játra. Jater je po půl kile, kachních a kuřecích. Nakrájet na hrubo, k tomu cibuli najemno. Cibuli do pánve na oliváč, po pár minutách přidat játra a na vyšší plamen smažit. Zakápnout likérem Gran Marnier. Nakonec přidat bylinky - petržel a rozmarýn, osolit/opepřit.

 

4d31ce193c3c9a7b81996bdca50a1e46.jpg

 

Vypnout plotnu, ale pánev nesundavat, aby směs zůstala teplá.

 

e6ec53eb5cdfd0d798c02e03cabea1a9.jpg

 

Po 3h je maso hotové. Skoro by se člověku chtělo na to vrhnout a vyprdnout se na nějakou paštiku :) Naštěstí jsem odolal, tak jedem dál...

 

ff1ba345754fc7fb96e8165840ee1c43.jpg

 

Obrat od kosti, resp. vyndat větší kosti a z menších maso oklepat. Výpek rozhodně nevylévat, poslouží na doladění konzistence paštiky.

 

843f1e8b542e69d31297a6276b331c56.jpg

 

Rekapitulace: maso upečené a obrané, játrová směs hotová (stále teplá), ostatní taky ready.

 

d3c4f116e33e55c05b48a1015eda2d34.jpg

 

Do misky přijde směs jater a... zde rozdělovník: kdo chce hladkou jemnou konzistenci, dá rovnou všechno maso ; kdo má raději (jako já) hrubší strukturu, nechá si cca 1/3 masa stranou. Každopádně směs masa a jater projedeme tyčákem, přidáme máslo a tak půl deci smetany. Podle potřeby doléváme výpek z masa a nakonec tam jde skoro celá sklenička brusinek (200g).

 

b8505b87447ed90d7bf046416b9b4f6a.jpg

 

Všechno důkladně promícháme, přidáme nahrubo nasekané zbylé maso a případně doladíme solí (já už nedával). Cílem je mazlavá a pevná, ale rozhodně ne tekoucí konzistence.

 

024ccbaa242a7abd48d576176c5291fe.jpg

 

Kam s tím dál je již dle fantazie a kuchyňských možností každého. Já naplnil dvě skleničky na zavaření a jelení hřbet (vyložený alobalem) do ledničky na přímou žranici.

 

eef9cef4befd64f058a2aae066f29209.jpg

 

Zavaření dělam v troubě. Na 250st. 8-10min, v pekáči s cca 2-3cm vody.

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170913/14bfd1ebf63a573dfc15e769f9e8f11c.jpg

 

A toť pro dnešek vše.

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Tarte Tatin, aka obrácený jablečný koláč. Podle mých měřítek jeden z nejlepších dezertů v poměru vynaložené úsilý vs. výsledný efekt. Fuckt pecka!

 

Ingredience jako vždy viz. foto. Jablka typ golden delicious. Cukru je 100g, k tomu jeden sáček vanilkového. Másla cca 40-50g. Obě množství podle velikosti formy/pánve. V panáku je koňak (Lepanto).

 

4f80ff9a55cdf547ee15a1c0fb42990c.jpg

 

Jablka. Oloupat, odjádřit a nakrájet - jakkoliv, já krájel na cca centimetrové nudličky. Po nakrájení zakápnout citrónem, aby nezhnědla.

 

63ffcae91665a36ebd774d67cd702dd4.jpg

 

Karamel. Na pánev cukr a nechat povolit. Vmíchat studené máslo a chvíli nechat bublat. Potom koňak a chvilku zas provařit - bacha, všechno na malý plamen, rychle se to chytá!

 

d9d5d038bd8eb9865be9e5f6f1579fe2.jpg

 

Do pánve přidat jablka a takových 10-15 min. postupně provařit, v průběhu prohazovat aby se řádně obalily sladkou hmotou.

 

b2c9effde43a60d073536434bc177dfa.jpg

 

Mezitim rozválet těsto, cca 250g listového. Velikost tak, aby o pár cenťáků přesáhla průměr pánve/formy.

 

9358eece9c3e103e8c1afafe561160bb.jpg

 

Pánev s jablky stáhnout ze sporáku a pár minut nechat votfrknout. Do těsta udělat vidličkou větrací otvory.

 

a26c02139e4cf91b31f5676e4deb8e9b.jpg

 

Těsto položit na jablka, přesahující kraje se snažit zahrnout pod vrstvu jablek.

 

c2fe77a1923b7451386747803a1b203e.jpg

 

Pánev jde do trouby předehřáté na 180st. Doba = dozlatova. V mém případě to trvalo něco málo přes půl hodiny.

 

fdd9ef30062a73d1cd1bc53b6f07ff9d.jpg

 

Po skončení saunování nechat půl hodiny vychladnout. Na pánev položit talíř, otočit a koláč vyklopit. Komu by vadil tenhle rustikální styl může se vyhrát a jablka nějak fešácky vyskládat ; mě to neba.

 

b40053baaa312a7eb5d8bac1c36988cc.jpg

 

Navrch přijde šlehačka, pěkně doma vyšlehaná, žádná ve spreji! Nedával jsem do ní nic víc, koláč sám je dost sladký.

 

a9489bd23b991452c78e137f188bd371.jpg

 

Bon apetit :)

 

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170914/76f7d01c7090956afd06ac544a380f09.jpg

 

// kurde, už se budu muset podívat na ten blog, tyhle tutorialy bude asi lepší frkat rovnou tam, tady to dycky zabere půl stránky //

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Máš recht, se kaju. Ani sem si toho názvu popravdě nevšim, s cukrem dělam párkrát do roka.

Ale moc takovejch, co si doma připraví vanilkový cukr, tu asi nebude :) (včetně mě teda)

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Ja si ho taky nepripravuju.

Na to mam preci svou manzelku :-)

Fakt je to znat.

Sam toho moc neuvarim a pect uz vubec neumim, ale mam stesti, ze moje zenska vari i pece tuze dobre.

Edited by honza71
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...