Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


Recommended Posts

před 1 hodinou, roura74 napsal:

Pánové odborný dotaz. Používáte někdo horkovzdušnej friťák? Jsou tam nějaký záludnosti v použití? Mám doma klasickej olejáč, ale v podstatě jsem ho 2 roky nepoužil, hlavně kvůli trvanlivosti a manipulaci s olejem.

Shodou okolností jsem ho teď u matky vybalil a udělali jsme hranolky a krokety. Jedna žlíce oleje, hranolky ze zmraženejch za 15 minut. Jako bylo to dobrý no, ale jelikož je nás aktuálně sedm, tak byl trochu problém s tím udělat hranolky pro všechny najednou. Jelikož to trvá dlouho, tak než se dodělaly poslední, tak první byly gumový.

Víc zkušeností zatím nemám, domů to kupovat nebudu, brácha naopak ano.

Link to post
Share on other sites
  • Replies 15.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hele, Seika mám já, tys říkal že už je nemáš

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.   Já si zít

Když máte rádi ty seriály, tak jeden vícedílný: Roláda z kachny   použít můžeme samozřejmě i jiného mrtvého ptáka, limitující je pouze velikost trouby, či pece. Kdo má konvektomat, může nadít třeba kr

Dnes jsem učil dcéru  kuře marengo, a protože jste hodný, naučím ho i vás. Ingredience podle Romana: farmářské kuře, grüner veltliner, plechovka rajčat, buket garni, cibule, česnek, zavařené hříbky ve slaném nálevu za ranních mlh nasbírané, kapary a olivy ve slaném nálevu.

Na olivovém oleji v  hluboké pánvi zprudka opeč kuře naporcované na kousky, dej bokem. Na výpeku zatáhni cibuli s česnekem. přihoď koření (já používám směs https://www.koreni.cz/obchod/korenici-smesi/kure-marengo), nech rozvonět.  Postupně kydni plechovku rajských, zalij bílým vínem, přihoď nakrájené olivy a kapary ( u nás vcelku kvůli semínkům) a přidej zavařené hříbky. Nech dusit, v případě potřeby trochu podlej. Když máš pocit, že se blíží finále a chutě se spojují, vrať tam kuře a nech zase dusit. Dávám první kousky stehen a prsa kvůli štavnatosti chvíli později. Dus do měkka. Mezitím ssi uvař špagety al dente. 

Pak to všechno smíchej, naskládaj na talíř a věř, že budeš králem. Monitor nebo telefon mi trochu kazí barvy, ve dinále to bylo více zářivější, 

IMG_1055.jpeg.76f8f12822b0f032ed5bf7aa8596fa9a.jpeg

 

Link to post
Share on other sites

Druhá várka na fermentaci, 2,9kg zelí, cca 0,4kg mrkne, kopr, sůl a kmín. Masírovat a masírovat a pak natlacit do fermentatoru a žádná voda, pustilo to dost až sem musel asi 3 sberacky odebrat
2a9b50ccf55ee53cff035a09acb68574.jpg
1239d60a1bdfe86d26b99bbcbe1fb62e.jpg
c4af13726cebf2b6aaa268e0de817f61.jpg

Link to post
Share on other sites

Když už jsme tu u toho vaření,nějaký tip na krájecí prkénka by nebyl ? Rád bych něco masivnějšího cca 25mm a velikost 250x400 /450?/ mm ,velmi se mi líbí jasan. Chtěl bych pár desek a něco menšího pro děti,aby měli každý svoji  / s držátkem/. 

Link to post
Share on other sites

Made by Ikea. Je cosi tenčí, ale jako budget verze cajk. Mam doma dvě.
https://www.ikea.com/cz/cs/p/aptitlig-prkenko-bambus-80233430/

Todle od Bonami nevypadá zle.
https://www.bonami.cz/p/prkenko-tuscany-medium

No a kdybych nevěděl lautr kam s lowema, koupil bych si třeba eLko od UBRD.
https://www.ubrd.cz/vlajka-l/

Link to post
Share on other sites
V 5. 11. 2020 v 16:20, Tom4 napsal:

Kdybys věděl o živé tak bych udělal polívku. V jedné starší kuchařce mám recept, buď z celé želvy (aspoň 40kg, menší údajně nejsou dobrý), nebo koupit u řezníka, ale ptal jsem se a nemají :(

 

 

20201105_162116.jpg

Já jednou, když jsem ještě žil ve státech, našel cestou z práce dvě želvy u cesty (živé) tak cca 40cm velké. 

Tak jsme je vzali dom , tejden je měli v teráriu a pak jsme je sežrali. A dobré byly. Z jedné byla polívka a z druhé pečené maso 😄

Link to post
Share on other sites

Dělam takle děckám kuřecí popcorn a koukam na zbylé podmáslí a ochucenou mouku.
A vedle můj vodleželej flank na večeři.
Kdo se bojí, s... v koutě. Surf’n Chicken Turf s domácím dresinkem a teriyaki omáčkou.

bd5b615e6e5bf6b96c44e405dec5776a.jpg

Naše malá masožroutka mi takle vejrala pod ruku při focení.
Co vám budu... Moc na mě nezbylo.

aa51103573da4c6e086e50468823f716.jpg

Link to post
Share on other sites
V 9. 11. 2020 v 19:46, Maxel napsal:

...sušení mletého masa.
Na to se taky chystam. Zkoušeli jste to někdo?

Zrovna se mi opět suší mletý klokan. Už jsem tu i v minulosti dával fotky a komentář. Obecně mám mleté sušené nejraději. Krásně se při konzumaci rozpadá a ingredience míchám v míse s namletým masem, takže je chuť všude, nejen na povrchu.

Edited by Sicik
Link to post
Share on other sites

Kachna pečená na černém pivu, malinovo-brusinkové zelí, smažené bramborové škubánky, konfitovaná kachní srdíčka a vypeková omáčka z černého piva.

Ufff. Ještě, že todle je na talíři max. 2x do roka.

[mention=49277]tom4[/mention]: Díky za tip na br.škubánky, doma měly velký úspěch!

b7b0cc3f00cd55ecc5674a45ce24c235.jpg

Link to post
Share on other sites

Je mi jasné.že proti Maxelovi to vypadá jako jídlo z pastoušky ale přesto i sem, když později na kulhajícím koni dorazil Sv. Martin

husa.jpg

Link to post
Share on other sites

Pěkný to máte chlapci, i na předchozí stránce je to k sežrání  :D

Já dělal segedín z toho kvašeného zelí, po 3 týdnech super, kyselý akorát. Založil jsem další, tentokrát jsem ho udělal úplně na jemno, uvidíme. 

Vyfotit jsem stihnul akorát dezert, banana bread s ořechy a čokoládou, výtečný :)

 

20201115_201231_copy_1209x1637.jpg

20201115_201324_copy_1209x1249.jpg

Link to post
Share on other sites

Banana bread parádní!

Já se inspiroval krátkou debatou výše, co s panenkou.
Naše rodinné “švej-žu-žu” jsem udělal právě z panny, narozdíl od tradiční kýty nebo libovějšího plecka.
A od teď na věčnost jedině tak! Pecka.

Na 4 poctivé porce:
— kilo masa
— dvě větší cibule, žlutá nebo bílá
— worcester
— sladká sojovka
— kari
— garam masala
— solamyl
— 3 žloutky
— pár kapek sezamového oleje
— std. rostlinný olej

Marinovat nejlépe do druhého dne a pak celou směs smažit na pánvy na vyšší fojr.
Poctivě hlídat a přehazovat, ať se nechytne.
Lehce připečené kousky jsou však více než žádoucí.
Příloha jen a pouze dobrý chleba.

37d93bec0a263797b67b9b791074cfa9.jpg

Link to post
Share on other sites
Přátelé, všimněte si, že ta pánev musí být mimořádně tvrdá! ....
U maxela je ta pánev asi padesátkrát tvrdší než tvrzený titan, soudě podle frekvence psaní
Link to post
Share on other sites

@Maxel mě u šporáku vyprovokoval ke vzpomínce na žranice v Pekingu - a obrázek výše mi připomněl, proč tam "západní čínu" s despektem titulují "guláš s rýží z pytlíku:cheff:

Tož dneska aspoň 2x pánvy-shot:

IMG_4062D.jpg.939f4eff7e2a082d035bdfa16ad4ffb5.jpgIMG_4063D.jpg.e82b30a4e3536c90064a60ee46963492.jpg

PS: Možná něco dělám blbě, ale na 5 porcí nebyl použit ani miligram kari, garam masala ani worcestru, masa bylo jen půl kila a vejce na marinádu/těstíčko stačilo jedno :speak_cool:
 

Edited by Radek124
Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...