Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


Recommended Posts

  • Replies 15.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hele, Seika mám já, tys říkal že už je nemáš

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.   Já si zít

Když máte rádi ty seriály, tak jeden vícedílný: Roláda z kachny   použít můžeme samozřejmě i jiného mrtvého ptáka, limitující je pouze velikost trouby, či pece. Kdo má konvektomat, může nadít třeba kr

Klasicky odlskúl vaření rýže - propláchnutá rýže se dá do hrnce, zaleje 1 a 1/2 násobkem vody, 
osolí a vhodí se přiměřeně velká oloupaná cibule do které je zapíchnutých několik hřebíčků.
Přiklopit pokličkou, přivést k varu, ztlumit na úplně minimum a nechat uvařit dokud se voda
komplet nevstřebá do rýže, asi 20 minut. 

Druhá varianta, která se používala při vaření velkého množství, ale dá se úspěšně použít i doma
je pečení, postup stejný jako výše, jen se to dá místo na sporák péct do trouby. Po vytažení je
povrchová vrstva jakoby kompaktnější krusta, takže se rýže rozhrabe vidličkou, trošku pokropí
vodou a nechá pod pokličkou ještě vstřebat vzniklou páru.

Cibule s hřebíčkem se pak vyhazuje.

Když už jsme u té rýže, tak samozžejmě není nic jednoduššího než rýži jako přílohu doladit a ochutit.
namátkou kari rýže - cibuli opéct na másle do sklovata, trošku kari, nechat zpěnit, přimíchat uvařenou rýži
nebo kari rýže s ananasem - to samé plus na kostičky ananas, eventuálně se dají přidat i rozinky předem
namočené ve vodě
obojí funguje výborně třeba ke kuřecímu v cornflakes

nebo tzv. staročeská rýže - na kostičky slaninu nechat zpěnit, k tomu nadrobno cibuli, obojí dosklovata,
rozmáčknout do toho česnek, nechat pár vteřin rozvonět, trošku majoránky, přisypat uvařenou rýži a hotovo
výborný k opečenému masu se šťávou / omáčkou

oboje se dá udělat tak že se do toho sype syrová rýže, zaleje vodou a uvaří společně, nicméně praktické zkušenosti
z domácnosti ukazují přípravu až s hotovou rýží jako lepší variantu, jednak toho člověk udělá kolik potřebuje
a nevděčníkům naservíruje rýži čistou (oni pak stejně ochutnají tu ochucenou a příště už ji chtějí taky :) )

Link to post
Share on other sites

Konečně bude na čem krájet,sice jsem chtěl jasan,ale i tyto bukové jsou fajn,dětem jsem dvě napustil ,alespoň budou mít každý svoji 🙂 Po napuštění trošku ztmavly,nejsou ani tak moc "bílé" ani tak moc tmavé /foceno pod žlutějším osvětlením/.

Prkýnko2.jpg

Prkýnko1.jpg

Prkýnko3.jpg

Link to post
Share on other sites

Domácí paštika? Na internetu je toho mrak a tak by mě zajímalo,  jestli někdo máte vyzkoušený recept?

Rad bych takovou klasiku (vepřové maso, játra), do sklenic a zavařit, ať to chvilku vydrží.

Jako kluk sem koukal dědovi pod ruce ,takže tušení co chci mám. Ale hledám základ od kterého se odrazit. 

Diky

Link to post
Share on other sites

Vařím rýži podle jednoho návodu, rýži proplachnu a dám vody po první článek ukazováčku. Rozuměj, rýže leží na dně hrnce, dotknu se ukazováčkem rýže a voda sahá po první článek prstu. Přivedu k varu, zamíchám, příklopím, indukci nastavím na nejnižší výkon a 20minut vařím. Rýže je perfektně uvařená, nepřipálená a v hrnci je minimum vody. 

Link to post
Share on other sites
před 3 hodinami, michal.s napsal:

Domácí paštika?

 

Vepřové koleno uvařím v půl litru vody, maso oberu a pomelu. Kuřecí játra, nakrájená na kousky, prudce osmažím na cibulce, pomelu a přidám do směsi. Zamíchám, přidám vývar a rozmixuji tyčovým mixérem. Kořením pepř, sůl, muškátový ořech. Naplním do skleniček, a v pomalém hrnci ohřívám na 80 stupňů 3 hodiny.

Link to post
Share on other sites
Ryzovar pouzivam uz x let a nikdy se mi nepovedlo vychytat, proc se mi obcas ryze prichyti a obcas ne.

Ale delate vzdy ryzi ciste jen voda sul, nebo nejak dochucujete uz v ryzovaru?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Rýžovar mám cca 3 roky. Mám něco od Tefalu a je to jeden z mých nejvyužívanějších kuchyňských přístrojů. Nejlepší je to, že tam rýži mrsknu a nemusím se k ní vracet, zamíchat atd. Vařím si maso atp. a rýže po uvaření čeká v tepelným udržovacím režimu.
Link to post
Share on other sites

Včera pečenej segeďák. Radek by to možná i naaranžoval, já na to buňky nemám. Vidličkou knedlíky, žufánkem (naběračkou) kydnu guláš, hlavně že je to dobrý a děcka neremcají.

80697a1e9205f38c6cb97de81400ede8.jpg

Link to post
Share on other sites

Taky jsem se do toho letos pustil o týden dříve  :D

aktuální výrobní linka, normálně maskovaná jako jídelní stůl  :lol:

20201122_185842_copy_1030x2015.jpg

Link to post
Share on other sites

Jednou mi kolega Roura74 poradil tenhle pečený podle Vodochodského a potvrzuji že je to výborný recept.

 

Dnes jsem kuchtil rajskou polévku, někde z oblasti mezi Hradcem a Pardubicemi jsem dostal tip na vylepšení které od té doby úspěšně používám, "tajná ;)" ingredience je? 

 

20201124_103425.jpg

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...