Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


Recommended Posts

Půjde, udělej to tak, že sůl s cukrem dáš naspod, na to kopr, na ten polož lososa, zase kopr a pak sůl s cukrem. Tedy losos bude jako obalen v kopru. Skoro. Chápeš :)

Alkohol, pokud se dává by tam měl jít bílý, nejlíp akvavit (taková severská kmínka) nebo vodka. Ale severní národy jsou kreativní (když jsem poprvé viděl jak se připravuje Gløgg, tak to je co dům dal), takže koňaku bych se nebál vůbec. Co jsem dával naposled pár kapek Cointreau tak to nebylo vůbec cítit. 

 

 

 

Link to post
Share on other sites
  • Replies 16.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hele, Seika mám já, tys říkal že už je nemáš

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.   Já si zít

Když máte rádi ty seriály, tak jeden vícedílný: Roláda z kachny   použít můžeme samozřejmě i jiného mrtvého ptáka, limitující je pouze velikost trouby, či pece. Kdo má konvektomat, může nadít třeba kr

V 6. 4. 2021 v 18:37, Tom4 napsal:

Půjde, udělej to tak, že sůl s cukrem dáš naspod, na to kopr, na ten polož lososa, zase kopr a pak sůl s cukrem. Tedy losos bude jako obalen v kopru. Skoro. Chápeš :)

Alkohol, pokud se dává by tam měl jít bílý, nejlíp akvavit (taková severská kmínka) nebo vodka. Ale severní národy jsou kreativní (když jsem poprvé viděl jak se připravuje Gløgg, tak to je co dům dal), takže koňaku bych se nebál vůbec. Co jsem dával naposled pár kapek Cointreau tak to nebylo vůbec cítit. 

Tak uvidíme. Ještě sehnat kopr a jdu na to.

Link to post
Share on other sites

Mám utopený kuře, zrovna se chystá na pekáč a někde jsem tu četl, že to někdo pekl na 120° cca 3 hodiny. Neumím to najít. Můžete to někdo potvrdit, že je to cajk?

IMG_20210408_081906_0.jpg

Link to post
Share on other sites
V 5. 4. 2021 v 12:57, Maxel napsal:

U nás naprosto nesváteční oběd.
Czech-china, aka švej-žužu, s rejží. 

E856D08A-CC1B-4A85-9F4F-30A358F2A8EE.jpeg

Nejvíc jednoduchý jídlo, ale stejně se tě zeptám na recept. Máš tam sosík a je to takový spojitý. Já to mám vždycky tmavý, poměrně slaný a šťáva vodovější. Díky 

 

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, Kotlick napsal:

Mám utopený kuře, zrovna se chystá na pekáč a někde jsem tu četl, že to někdo pekl na 120° cca 3 hodiny. Neumím to najít. Můžete to někdo potvrdit, že je to cajk?

 

Hele vem ho a strč ho tam bez podlejvání a ničeho na hodinu na 220. Nevotáčet, nepotírat, lepší podložit v pekáči nějakou mřížkou. Ale je to výzva, posledně to jednomu známýmu (já sem vegan) kouřilo jak prase. Lepší se do tý trouby vůbec nedívat, nevotvírat. To chce morál.

Edited by Zmizík
Link to post
Share on other sites

Jo, morál je důležitej. 🤪 Už jsem to 2 x dělal, tak vím jak to čmoudí. Dneska jsem pod to dal brambory, tak snad to nebude tak čmudit. Jen jsem chtěl zkusit to delší pečení, ale jebat. Jede to na 220°.

Link to post
Share on other sites

o víkendu jsem zase topil a tentokrát to bylo neskutěčně šťavnatý, plavalo to skoro 24h, mělo 3,5kg, takže v troubě opatrněji jen 170st horkej fukar a za 1,5h to bylo hotový, otočil jsem 1x, začal jsme prsama dole a potřel asi 3x olejem s paprikou, ač nás na tom bylo 5, tak zbylo fakt hodně, takže byla ještě večeře pro všechny, není na kuře od farmáře 
 
8926ba415a5b885fd1cde90b7883dae7.jpg

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, Kotlick napsal:

Jo, morál je důležitej. 🤪 Už jsem to 2 x dělal, tak vím jak to čmoudí. Dneska jsem pod to dal brambory, tak snad to nebude tak čmudit. Jen jsem chtěl zkusit to delší pečení, ale jebat. Jede to na 220°.

Tak povedlo se to perfektně. Kuře asi 2 kila, do láku jsem vrazil 40g soli/1 litr, tymián, pepř, česnek a zázvor, lehce prohnal varem. Koupalo se to 36 hodin. Pak trouba na 220°C + vrtule, na hodinu a 10 min. Potíral jsem olejem se sušeným česnekem.

Jako proti dýmové opatření jsem dal do pekáče pod mřížku brambory. Byly hotové dřív než kuře, tak na posledních 15 minut jsem tam vrazil pekáč s vodou.

Ještě poznatek, brambory pod kuře už bych dopředu nesolil, ten okap je slaný dost.

Možná je to jenom moje domněnka, ale tentokráte jsem dával kuře prdelí k větráku a asi se to líp propíká. No fotky jsem nestihl, neb zde bylo mnoho hladových krků. 

Link to post
Share on other sites
před 3 hodinami, RomanP napsal:

Nejvíc jednoduchý jídlo, ale stejně se tě zeptám na recept. Máš tam sosík a je to takový spojitý. Já to mám vždycky tmavý, poměrně slaný a šťáva vodovější. Díky 

 

Jasně. Už to tu někde stopro bude, ale opakování...
  
Ingredience: 
— vepřová panenka
— cibule
— kari
— worcestr
— sladká sojovka
— žloutky
— solamyl
— sůl/pepř
— řepkový a sezamový olej
  
Maso očistit a nakrájet na nudličky. Dělám to min. z kila, míň nemá smysl; je to strašně žravý  
Přidat pár lžic rostlinného, a pár kapek sezamového oleje. 
Sůl. Pepř. 
Po lžíci kari, sojovky a worcestru. 
Větší cibule najemno. 
Dva žloutky. Dvě lžíce solamylu. 
Všechno dobře promíchat a nechat do druhého dne marinovat v lednici. 
Druhý den vyndat aspoň 30min před přípravou. 
Ta už je snadná — zprudka na vyšší fojr celou směs osmažit na pánvy. Voala. 
  
Příloha rejže, ale i s chlebem je to lambáda!
  
Místo panenky možno použít kýtu, plecko. Nebo i kuřecí/krůtí prsa. Ale doporučuju zůstat u panny, vyplatí se to. 

 

Link to post
Share on other sites
před 3 hodinami, Xenomorfus napsal:

...tak neni uplne kulinarstvi, ale sezral bych toho paletu...;-)

IMG_20210408_112017~2_resize_70.jpg

Jj, to je spoustu let i moje srdcovka ... 😉

Link to post
Share on other sites

Hodne dlouhou dobu jsem si rikal, ze vsichni vyrobci tycovych mixeru jsou paka ohledne mixovacich nadobek. Clovek najde jenom 400ml nebo 600ml nadoby, ve vetsine pripadu jsou neuzaviratelne a bez ucha. No a dnes jsem konecne nasel jednoho vyrobce, ktery mi asi chodi v noci krast napady. Je to presne tak, jak jsem si to predstavoval 💘

Rotho Fresh 1,5 l
collage-nadobka.thumb.jpg.9f93244d62bedcb9ce0734a60e749dad.jpg

Koupil jsem si novej mixer se stouchaci funkci od Braun MQ7000 a vejde se tam akorat, aniz by se utopila stouchaci-mixovaci noha. Ponorna cast nohy mohla byt tak o 5 cm delsi, ale celkove jsem moc spokojen. Tlacitko-spoust je naprosta lahoda, zadne hloupe cudliky, a jako bonus pri mixovani proud nikde nestrika.

Link to post
Share on other sites

Rychle udony na veceri. 🙂

Nemate nekdo doma postavenou zahradni pec? Zjistil jsem ze ji potrebuju. 😀

CF791635-E349-4ECF-B926-0CE48A3F131B.jpeg

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, krutor napsal:

Rychle udony na veceri. 🙂

Nemate nekdo doma postavenou zahradni pec? Zjistil jsem ze ji potrebuju. 😀

CF791635-E349-4ECF-B926-0CE48A3F131B.jpeg

Ptej se, rád ti poradím ohledně zahradní peci. 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...