Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


Recommended Posts

  • Replies 16.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hele, Seika mám já, tys říkal že už je nemáš

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.   Já si zít

Když máte rádi ty seriály, tak jeden vícedílný: Roláda z kachny   použít můžeme samozřejmě i jiného mrtvého ptáka, limitující je pouze velikost trouby, či pece. Kdo má konvektomat, může nadít třeba kr

@krutor U řezníka taky ne, ale jestli k tobě dom dováží Rohlík, tam maj stabilně.
Mělo i Tesco, ale poslední cca půl rok už jsem to tam neviděl. 
  
Dnešní oběd v podobném duchu. Jen jsem k steaku hodil salát na styl guacamole, a opečené grenaille. 

6C7910BE-8F1E-443A-8BC0-29899D5E6CAC.jpeg

Link to post
Share on other sites

Dik kouknu, musim to objednavat pres prostrednika, ale co se da delat kdyz bydlim v prdeli. 😀 Nastesti jsem vybaveny, mam v lednicce pupek a oponku. 😀

318E15B3-4163-471B-9BB5-169AB84EFB78.jpeg

Link to post
Share on other sites

Very najs, bojs! 👍
  
U nás byl v plánu gril venku, ale porát je celkem kosa a děcka zdrhly dovnitř. 
Taxem to pojal takovym bufetovym stylem. 
Sous vide picanha. Vykoštěný stehna v medovo-horčicové. Bavorské klobásky.
Salát z pečených paprik. Caprese. A to kolem. 

738AD7D8-C124-475F-AF0F-5C8115E2304D.jpeg

F20AE39C-CBE3-4407-B779-CECB7DBA3F94.jpeg

Edited by Maxel
Link to post
Share on other sites

Skořicový šneci american style

20210411_155705_copy_756x1008.thumb.jpg.fc04fda56db3e9dd4be395fe6cf0d439.jpg

včetně cream cheese polevy, samozřejmě

20210411_155452_copy_506x695.jpg.b57bb1f50c083bf61dc32a985c87415f.jpg

a panenka s restovanou zeleninou a pepřovou omáčkou :)

20210411_155317_copy_522x713.jpg.e1a253ad17887fe59ff8d02df2f0edf4.jpg

Link to post
Share on other sites

Dostal sem domácí kuře, 2 kg cca, plán byl jasnej, bude se koupat.... Moja, že ho teda ještě dočistí a já nálev...

M:Tak to teda mám hotový...

J:Hmm, super, ale mělo zůstat v celku

M: Tos neřekl...

Nálev 35g/ litr vody... Ponořeno v pátek v osum večer, dneska v 11 vytáhnuto... Hodinu na 220, mřížku nemám dal sem to na rošt a pod to plech... Začudil sem celou kuchyň, fógl nebyl v troubě pomalu vidět...

Ale super, šťavnatý, slaný akorát a děcka myslely, že sem koupil grilováný ve stánku :D

IMG_20210411_143010_copy_800x600.jpg

received_819591678979969_copy_800x425.jpeg

received_216348230265257~2_copy_800x425.jpeg

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, Tom4 napsal:

Skořicový šneci american style

20210411_155705_copy_756x1008.thumb.jpg.fc04fda56db3e9dd4be395fe6cf0d439.jpg

včetně cream cheese polevy, samozřejmě

20210411_155452_copy_506x695.jpg.b57bb1f50c083bf61dc32a985c87415f.jpg

a panenka s restovanou zeleninou a pepřovou omáčkou :)

20210411_155317_copy_522x713.jpg.e1a253ad17887fe59ff8d02df2f0edf4.jpg

moc pěkný, taky bych si to upekl, hodíš sem recept?

Link to post
Share on other sites

Jistě, akorát váhy jsou trošku divné, je to přepočteno z US mír, ale je to správně :)

Těsto je kynuté, takže to zabere nějaký čas na kynutí, není to buchta na plech :D 

550 gr hladká mouka 
100 gr cukr krupice
2 vejce
90 gr máslo, rozpuštěné a zchladlé na pokojovou teplotu
240 ml mléko
8 gr sušené droždí (nebo 1/2 kostky čerstvé)
1 lžička mletá skořice
vanilkový extrakt

náplň

90 gr máslo, rozpuštěné
3 zarovnané lžíce mleté skořice

220 gr hnědý cukr (ideálně krupice nebo mletý, ale jde to i z krystalového)

poleva

200 gr cream cheese (Philadelphia)
60 gr máslo
240 gr cukr moučka
vanilkový extrakt


1. těsto - do vlažného mléka kvasnice, trošku cukru a nechat 10 minut vzejít kvásek
do mísy k mléku přidat vejce, přilít máslo, vanilkový extrakt, krátce promíchat
přisypat mouku, cukr, skořici a vymíchat těsto, bude trošku lepkavé, ještě ho pak
na pomoučeném stole prohnětu rukama
- lehce potřu mísu olejem, do ní těsto, zakryju a nechám kynout hodinu, těsto se
minimálně zdvojnásobí, kyne v troubě zapnuté na 40 stupňů ;) 
- vykynuté těsto na pomoučeném stole lehce rukama vytvaruju do obdélníku, válečkem
rozválím, jde to lehce, výsledný obdélník je velký, asi tak 60x40cm

2. náplň - připravím během kynutí těsta, jednoduše smíchám cukr a skořici, máslo
nechám rozpustit a zase zchládnout na pokojovou teplotu
- máslem potřu těsto, komplet celý a rovnoměrně rozsypu cukr se skořicí

3. zamotám, nakrájím na 4cm široké šneky, naskládám s rozestupy na plech s pečícím papírem,
nemastit, to mastné na foto je máslo ze šneků 

20210411_184439_copy_756x1008.thumb.jpg.566393cf1ba9ce76bfc945654f0ef3ac.jpg

4. nechám ještě 20 minut kynout, šneci hezky nabudou, foto před pečením

20210411_184449_copy_756x1008.thumb.jpg.5d28dde4281f7fa4e6c2c72a5ff3660a.jpg

5. peču na 170 stupňů, zhruba 20 minut dozlatova

20210411_184458_copy_756x1008.thumb.jpg.9db59a27bccec677a533e8b56e35a8f2.jpg

6. poleva - na foto je poleva pouze z polovičního množství co je v receptu (selhalo zásobování a měl jsem málo moučkového cukru a sousedi všichni na kolech venku :) ) ale de facto to stačí, nicméně kdo byl v US a jedl je
tak ví, že tyhle šneci jsou prd sladký a proto se v té polevě mají koupat

polevu stvořím tak, že rozšlehám uvedené suroviny dohromady, máslo musí být úplně změklé a poleva se pak nechá při pokojové teplotě, natírám na ještě teplé, ale ne horké šneky


20210411_155719_copy_756x1008.thumb.jpg.6ccb0c1aba6893677441a3d57ecb2888.jpg

Edited by Tom4
Link to post
Share on other sites

ty vogo, diky, to bude prasarna. bude bozi zazrak, pokud to upecu az o vikendu, ale s kynutym a bramborovym testem mam problem, vubec nejsme kamaradi, vzdycky se neco posere. 

ja dneska vecer aspon takhle, quiche a strudl

IMG-20210411-WA0016.jpg

IMG-20210411-WA0017.jpg

Link to post
Share on other sites

Tvl, když zvládneš štrůdl a slanej koláč (na ten jsem dostal úplně chuť, si zítra upeču, dik), tak tohle taky. 👍 

Link to post
Share on other sites
Very najs, bojs!
  
U nás byl v plánu gril venku, ale porát je celkem kosa a děcka zdrhly dovnitř. 
Taxem to pojal takovym bufetovym stylem. 
Sous vide picanha. Vykoštěný stehna v medovo-horčicové. Bavorské klobásky.
Salát z pečených paprik. Caprese. A to kolem. 
738AD7D8-C124-475F-AF0F-5C8115E2304D.thumb.jpeg.58a23c68aa4e73b52126f388abdcf95a.jpeg
F20AE39C-CBE3-4407-B779-CECB7DBA3F94.thumb.jpeg.050228a045fc7e8f2b484bbb12ac41b6.jpeg
Trochu ses rehabilitoval.
Link to post
Share on other sites
V 8. 4. 2021 v 12:01, Xenomorfus napsal:

...tak neni uplne kulinarstvi, ale sezral bych toho paletu...;-)

IMG_20210408_112017~2_resize_70.jpg

Tak si vyrob domácí. Někde jsem to viděl na YouTube když jsem o půlnoci hladovej klikal z jednoho videa o žrádle na druhý. Bylo to fakt jednoduchý a i ty oplatky se dají bez problému sehnat.

Link to post
Share on other sites
před 27 minutami, RomanP napsal:

Tak si vyrob domácí. Někde jsem to viděl na YouTube když jsem o půlnoci hladovej klikal z jednoho videa o žrádle na druhý. Bylo to fakt jednoduchý a i ty oplatky se dají bez problému sehnat.

no todle kdybys našel, tak to rozhodně prubnu

Link to post
Share on other sites
před 2 hodinami, Kotlick napsal:

Gravlax se povedl na jedničku

Díky za rady a recept.

 

 

Super, jestli do toho můžu kecat tak doporučím krájet zešikma na co nejtenčí plátky, jak ta ryba ztuhne tak to jde moc hezky :) 
grav.thumb.jpg.3df0c8151066011a473b2468126219d1.jpg

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...