Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


Recommended Posts

Snídaně dle zadání, omeleta plněná cheddarem, jarní cibulku jsem nebyl zdechlej přinést ze skleníku, no a bagel od včerejška, rozpečený vnitřní strany, prostě paráda včetně ranního ostrého slunce :)

20210508_142858_copy_609x781.jpg.ea023deaefcd64ad5bd3d32be205d0e6.jpg

 

Oběd v indickém duchu, rýže, naan, placky nasucho i sýrem plněné, raita, butter chicken a dhal. Hrst čerstvého koriandru a plné bříška :)

20210508_142745_copy_604x900.jpg.e6502ed50f55a4bd2f071cd80b08ad3c.jpg

Link to post
Share on other sites
  • Replies 16.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Hele, Seika mám já, tys říkal že už je nemáš

Kamil: S tím česnekem se musí opatrně no, rychle se pálí. Zkus ho tam kdyžtak dát větší kousky, ty se hned tak nespálí. Solit se to nemusí, musíš mít ale hoooodně slanou vodu na těstoviny.   Já si zít

Když máte rádi ty seriály, tak jeden vícedílný: Roláda z kachny   použít můžeme samozřejmě i jiného mrtvého ptáka, limitující je pouze velikost trouby, či pece. Kdo má konvektomat, může nadít třeba kr

před 4 hodinami, dan83 napsal:

Prosim te, muzes postnout recepis? Diky

Hele je to uplne nejvic nejjednodussi.

na bochnik potrebujes 420g mouky (z tech x testovacich receptu je nejlepci babiccina hladka, nebo klasicka chlebova dvounulka), pulku zivejch kvasnic (nebo tak 5g susenejch) rozpustenejch ve vlazny vode, 7g soli, hrst olif, hrst nasekanyho rozmarynu, 250ml vody (+ta trocha s kvasnicema)

Smichas sul a mouku nasucho (dulezity, jinak ti to zabije kvasnice), nalejes vodu, zamichas, nalejes rozpusteny kvasnice, smichas (doporucuju vidlicku), velmi lehce, zadny mixovani, zadny hneteni, nic. Prikrejes folii, strcis na 12h kynout do studeny trouby.

vyndas spachtli na dukladne pomoucnenou desku (fakt hodne), zase zadny hneteni, zadny zpracovavani (je to fest mokry a fest lepivy, neprehanet s moukou, ale dodas ji tam vic nez je bezny u hnetenyho testa), jen to pomoucnis, lehce to vytvarujes (ne vypracujes, fakt jen vytvarujes) do bochniku, prendas na pecici papir, ja nahoru jeste davam kosher sul a kmin, strcis na plech (s vikem - ja pouzivam pekac co mam na kachnu a tak) a peces 30min prikryty na 220C a pak 30min odkryty (stejna teplota)

 

 

Link to post
Share on other sites

Když tady vidím ten supr domácí chleba, nemáte prosím náhodou někdo tip, co dělat lépe, aby bochník nebyl tak placatý, ale krásně držel tvar a byla z něj víc kulička než placka?

Pužívám pšeničnou mouku a žitný kvas. Mám zkušenost, že ze stejné mouky umím udělat placku i kuličku, záleželo, jak moc jsem odfláknul překládání těsta. Ale teď mám novou úplně jinou mouku a už mi to vychází jen placatý a nemůžu přijít na to, co by mohlo pomoct tentokrát.

Nejde o to, že by to nenakynulo, těsto se spíš na začátku pečení jakoby potrhá, rozteče a rozjede do stran místo aby drželo tvar a jen se nafouklo.

Nechci celý neúspěch svádět na mouku, pořád se to jmenuje chlebová, takže z toho prostě musí jít udělat krásný bochník. Takže jakákoliv rada pekaře vítána. Přinejhorším změním zas mouku, aby to bylo jako dřív:

chleb.jpg

Link to post
Share on other sites
před 6 hodinami, suflik napsal:

Když tady vidím ten supr domácí chleba, nemáte prosím náhodou někdo tip, co dělat lépe, aby bochník nebyl tak placatý, ale krásně držel tvar a byla z něj víc kulička než placka?

Pužívám pšeničnou mouku a žitný kvas. Mám zkušenost, že ze stejné mouky umím udělat placku i kuličku, záleželo, jak moc jsem odfláknul překládání těsta. Ale teď mám novou úplně jinou mouku a už mi to vychází jen placatý a nemůžu přijít na to, co by mohlo pomoct tentokrát.

Nejde o to, že by to nenakynulo, těsto se spíš na začátku pečení jakoby potrhá, rozteče a rozjede do stran místo aby drželo tvar a jen se nafouklo.

Nechci celý neúspěch svádět na mouku, pořád se to jmenuje chlebová, takže z toho prostě musí jít udělat krásný bochník. Takže jakákoliv rada pekaře vítána. Přinejhorším změním zas mouku, aby to bylo jako dřív:

chleb.jpg

Je to moukou- mám možnost udělat rozbory mouky na parametry, a rozdíly jsou mezi nima obrovský ( lze je naměřit i mezi jednotlivými šaržemi, stejného výrobce ( tam záleží ne měsíci mletí - jak dlouho je zrno skladovano).

Link to post
Share on other sites

Moc díky 👍. Mám radost, že to není nutně rukama, ale současně mě netěší, že tak moc záleží na mouce, protože to se mi nejhůř ovlivňuje. Naštěstí i placatý domácí chleba je výborný. A zcela neskromně se dá říct, že je lepší než kulatý ze supermarketu 😇.

Link to post
Share on other sites

Tož sem porušil svůj intermitent režim a dal si po 2 tejdnech snídani.

Omeleta s kokosovym mlíkem, jarní cibulkou a pecorinem.

Olivovej chleba na másle a rajčáky :)

Jo a samozřejmě kafe s pařížskou šlehačkou. V neděli je to povinnost :)

D681E70E-6CC6-4148-B61D-9F2C76D3C67D.thumb.jpeg.fb7004877006a27028b02a1ff11d4c58.jpeg

Link to post
Share on other sites

@JoyStick Taky tak, normálně jim až odpo. Ale co bych pro soukmenovce neudělal 😃  
Naštěstí mam doma jedlíky, takže sem kolem toho jen prošel, a většina byla fuč.


Jednou vajco skované.  
Podruhé vajco bezbílkové.

French toast s borůvkami, javorovým sirupem a vanilkovou zmrzkou. 
Guacamole, parma, v soli/cukru sušený žloutek, sriracha a japan.mayo. 

2BA2E44D-32F2-40E6-A773-6B0D97829CAE.jpeg

Edited by Maxel
Link to post
Share on other sites

Ten suseny zlotek musim nekdy vyzkouset. Konecne jsem testnul teplomer z ikea. 😀

5DA37D19-A053-4546-99AB-53610E5619D7.jpeg

Link to post
Share on other sites
před 13 hodinami, suflik napsal:

Když tady vidím ten supr domácí chleba, nemáte prosím náhodou někdo tip, co dělat lépe, aby bochník nebyl tak placatý, ale krásně držel tvar a byla z něj víc kulička než placka?

Pužívám pšeničnou mouku a žitný kvas. Mám zkušenost, že ze stejné mouky umím udělat placku i kuličku, záleželo, jak moc jsem odfláknul překládání těsta. Ale teď mám novou úplně jinou mouku a už mi to vychází jen placatý a nemůžu přijít na to, co by mohlo pomoct tentokrát.

Nejde o to, že by to nenakynulo, těsto se spíš na začátku pečení jakoby potrhá, rozteče a rozjede do stran místo aby drželo tvar a jen se nafouklo.

Nechci celý neúspěch svádět na mouku, pořád se to jmenuje chlebová, takže z toho prostě musí jít udělat krásný bochník. Takže jakákoliv rada pekaře vítána. Přinejhorším změním zas mouku, aby to bylo jako dřív:

 

Možná se Ti to bude zdát debilní, ale nejlepší řešení je mít na to specifickej tvar formy.
Mouku jak řikáš moc neovlivníš a přepracovaný těsto (který logicky drží tvar) stojí většinou za vyližprdel a hlavně se hodí na zlomek typů pečiva. Takže kus plechu v požadovaným tvaru a máš to vyřešený :) 

Link to post
Share on other sites

Pasta & feta & rajcaky & koreni & bylinky & olivac.
Vysledek uz je naporcovanej, tak fotka priste.

5E58F487-FC2E-458B-8638-859390DE0D23.thumb.jpeg.f2b36825a88d3f30e0ad98e6ded1f44b.jpeg

 

Chtel sem si udelat lehkou svacinku, tak se zase nepovedlo, ovsem todle je neskutecny porno

D91FA183-7E73-45CD-9991-798C5464E90B.thumb.jpeg.04c54939e99422fddbb4143153d1b446.jpeg

 

F0BC9E94-5EC5-4C16-96EF-032575CDDDE9.thumb.jpeg.95f6b839337bd66b3f619af54d2c5ccf.jpeg

Link to post
Share on other sites

Hezkypěkně!  
  
U nás neděle na moři. Big krevety, chapadla, mix salátů s fetou, granátem, piniovými ořechy, fíky a avokádem. 

C5F510C4-D9DB-43F0-B396-7D9596E6E6FE.jpeg

Link to post
Share on other sites
před 7 hodinami, JoyStick napsal:

Možná se Ti to bude zdát debilní, ale nejlepší řešení je mít na to specifickej tvar formy.
Mouku jak řikáš moc neovlivníš a přepracovaný těsto (který logicky drží tvar) stojí většinou za vyližprdel a hlavně se hodí na zlomek typů pečiva. Takže kus plechu v požadovaným tvaru a máš to vyřešený :) 

My na to máme klasickou hlubokou oválnou skleněnou zapíkací mísu s deklem a leze z toho pěknej tvar chleba, žádná placka :)

Edited by filltos
Link to post
Share on other sites

Dostal jsem prisernou chut na Katuv sleh. Ale hezky pekne potuneny. Meli byste nejaky tip? Ja chci dat krkovici opecenou bokem, na vypeku cibule, cesnek, kapie, osmahnout; zakydnout plechovkou rajcate, vratit maso a vydusit do husta. Ochilliovat. Priloha ryze. Mam dve otazky. Nakladanou okurku ano/ne? Worchestrovku? Nemam doma, nechci kvuli ni jit do kramu a. Chtel bych misto toho tam dat lzicku marmite. Kubson si mysli, ze jsem trochu debil a trochu heretik. Mne tam ten anglicky asfalt pasuje. Takze kolegove, nejaky tip? Dekuji predem, jedu na kolo a po navratu se do toho pustim.

Edited by Roman I.
Link to post
Share on other sites

Na Kaťák sem se tuhle chystal taky, ale po tý sodě za broskev sem se na to rači vykašlal. 
Takže se připojim k prosbě, když už jsme na vás dva; bando 😂

Link to post
Share on other sites

Aniž bych chtěl tuhle problematiku bagatelizovat, tak ke kaťáku se asi nic moc převratnýho vymyslet nedá..? Dal bych lžíci ostřejší hořčice a místo těch okurek radši pár nakládaných cibulek, pač je mám radši. A baví mě trochu pošťouchnout karamelizaci zeleniny nějakým cukrem, v tomhle případě asi lžička medu lepší hnědého cukru... ale tuhle roli Ti tam sehraje ten bláznivej marmit 🙂

EDIT: A vykašlal bych se na rejži a dal si k tomu kousek chleba... a trocha křenu bokem, když už jsme u těch drobných zlepšováků.

Edited by M.K.
Link to post
Share on other sites

Sem si vzdycky myslel, ze Katuv sleh je cunarna, co se ji jen s bramborakem. A protoze je bramborak nejvicnejlepsi jidlo na svete, tak je uplnej hrich, kazit ho nejakym Katakem. Takze moje rada je, udelej si bramborak :D

 

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...