Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


kejklik
 Share

Recommended Posts

Na klar, danke. Mayo jasný, tu šikmovokou musim pořídit, dycky na to v krámě zapomenu. Lovim voloviny a pak nevemu 2 věci z 5, pro kerý sem tam šel. Cornichony klasiku, nebo máš nějakej vlastní recepis na nálef? Javor sem nečekal, to musim zkusit. Já tam právě dávám 1-2 stroužky naprudko osmahlýho a rozšmelcovanýho (zásadně nožem) česneku a i když sem si myslel, že ho tam dává v nějaký podobě každej, tak sem asi před rokem zjistil že nikolivěk, tož se teď ptám každýho kdo jí dělá :) 

Link to comment
Share on other sites

Cornichony upe normální kupovaný. Lidl myslim. 
Občas tam ten česnek (resp. pastu, na tý ujíždim) taky pošlu, ale přijde mi moc výraznej, přebije ostatní chuti a rozhodí sladko-kyselou vyváženost. 
  
Javora zkus. Nebo stejnou službu udělá golden sirup by M&S. Já to takle dělam od doby, cca 12-13 let, co jsme se ženou (tehdy ještě g-frendkou) prosti fondů občas chodili na jídlo do nedaleké čtyřky (písečáci budou znát plzeňku v družbě), a tam k řízku a smažáku právě takovou nasládlou tatarku dávali. Žena to milovala, taxem to ladil-ladil, až vyladil :)   
  

Kewpie je must-have. Určitě kup. Já sem obecně ulítlej na mayo, můžu to i na chleba. A tadle je fakt geniální. 

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

hele, taky to sleduju, je to teda vopruz se prokousat tou gastrocestinou, ale ta japonska majoneza, to se vyrabi doma, nebo kupuje? pripadne dik za konkretni znacku

Link to comment
Share on other sites

Jasnacka, spokojena zena, spokojenej zivot muhehe
Prave proto to smazim, kdyz chci trochu vic komplexity, tak to delam na mirnym vohni do meka a von se tam pak uplne ztrati, zustane jen naznak toho nasladlyho aroma prave, cerstvej je moc silnej, tak mozna zkus tepelne upravit. Ja cesnek miluju, cpu ho v zasade skoro vsude v naky forme.
Japan picu na seznam (zase) :D

Link to comment
Share on other sites

Okurky dělám tak že dám koření a zeleninu do každé sklenice, a to víceméně od oka, na 0,7 sklenici:

hořčičné semínko půl lžičky, pár kuliček černý pepř, trochu kopru, mrkev a cibule, bobkový list; k tomu volitelně pár kuliček nové koření a korinadr

většinou dělám mix, jako že do pár sklenic korinadr dám a do dalších ne atd., nemusím mít 20 stejných :)

nálev: počítej na 0,7 sklenici tři dcl, na litrovou s pákovým uzávěrem půl litru nálevu (koho by zajímalo jak získat tyhle hezký sklenice tak se v nich prodává Dijonská hořčice v Makru), nálev tedy vařím bez koření, to mám rovnoměrně ve skle

4 litry vody a 1 litr 8% obyčejného octa, 400 gr cukr a 200 gr soli

zahřát až se cukr sůl rozpustí, nemusí vařit a ochutnat, každý má nějak naučenou chuť jinak, takže případně přisolit, dosladit, dolít ocet nebo vodu vyloženě podle chuti, množství je cca na 10kg okurek

jinak klasika, okurky pořádně upěchovat, zalít vychladlým nálevem, steriluju na 80° čtvrt hodiny

Link to comment
Share on other sites

před 14 hodinami, Maxel napsal:

Operation finale. 
Hodil jsem k tomu pečené grenaille, rajčatový salát s balzamikovou redukcí, domácí tatarku. 

E0702114-C1EE-44B0-AB93-4C484D24CCC1.jpeg

F899988A-F28B-4881-806B-4918DD061601.jpeg

ježiši.. to bych teď strašně snědl :D mmmm

Link to comment
Share on other sites

Knedlíci na doplnění kalorií po zahradničení  :)

Uvnitř meruňky, nahoře tvaroh, cukr, máslo a zbylý rozvařený meruňky s cukrem a troškou javorového sirupu. 

 

20210712_170801_copy_1118x1442.jpg

Link to comment
Share on other sites

má někdo zkušenost s uzením ryb? Teď o víkendu jsme s tchánem chytli sumečka a tuhle sobotu 17.8 kamarád rozpaluje udírnu..

Dostal jsem tedy výslužku...dva kusy, počítám 500-1000g celkem. Nevěděl jsem hned co s tím, tak jsem hned zamrazil.

Poradí někdo kdy rozmrazit a do čeho naložit?  Díky moc.

Link to comment
Share on other sites

No máš problém. Pri zmrazení mäsa dôjde k roztrhnutiu bunečného obalu a mäso ti pri udení stečie. Preto sa údi zásadne nemrazené mäso.

Ináč za sucha zasypať soľou a nechať 1,5 hod odpočívať - opláchnuť a zaúdiť. Za mokra, na kg ryby dať 1,5 l vody a na l vody 50 - 70 g soli, nechať cez noc, opláchnuť a zaúdiť.

Do nsolenia sa nepridávajú koreniny, nakoľko by prehlušili chuť ryby.

Link to comment
Share on other sites

před 18 hodinami, snusmumrik napsal:

No máš problém. Pri zmrazení mäsa dôjde k roztrhnutiu bunečného obalu a mäso ti pri udení stečie. Preto sa údi zásadne nemrazené mäso.

Ináč za sucha zasypať soľou a nechať 1,5 hod odpočívať - opláchnuť a zaúdiť. Za mokra, na kg ryby dať 1,5 l vody a na l vody 50 - 70 g soli, nechať cez noc, opláchnuť a zaúdiť.

Do nsolenia sa nepridávajú koreniny, nakoľko by prehlušili chuť ryby.

díky moc za info! Co už no, člověk se pořád učí :) asi to i tak zkusím a budu to sledovat... případně to vytáhnem a hodíme na gril no.. 

Link to comment
Share on other sites

truffle pasta 

česnek, máslo, olivovej olej, sůl, vývar, parmezan, špagety, černej lanýž

můžu to jist i k snídani 👌

IMG_20210715_130513_edit_764490748222408.jpg

Link to comment
Share on other sites

Na černý lanýže se chystam. Zatim jedna z mála delikates, co jsem manželku nenaučil, a tak mi sobecky zbejvá pro sebe. 
Znáte někdo todle? 30-35g ždibek vyjde kolem 6 stovek. 
https://www.lanyze.shop/product-page/čerstvý-lanýž-černý?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_content=Products&utm_campaign=23847416026500781&platform=fb&placement=Facebook_Mobile_Feed&fbclid=IwAR1MTgGEoXKx7IzIoY0Uqcyahjig_xZi6x9eSu56V6hJPXvbq4gD9CqV7sQ_aem_AZ1HNx1dgjphraBRW8ZmPSAsVjuqk6vtryKApB7J2DK67jt5Q1AtOacyvzkHq1Pm_iFbyrb6FEwiBpd57lU809yb6G1KNfrZ4JCuLVBFfXXDebBJw_5nw75JFRCI-IhqRIo

Jinak sem po 10 dnech křápnul utopence. 
Povedly se. Ale za další týden budou lepší. 

2C030979-A862-4305-BDE5-F8EA59DDC82F.jpeg

Link to comment
Share on other sites

před 3 hodinami, JoyStick napsal:

@fijoSouhlas, tohle i lopatou. V jednoduchosti je krása, stačí kvalitní suroviny :) 

Já to dneska vodfláknul, ale neměl jsem doma dvounulku abych udělal těstoviny a místo lanýžovýho másla je tam obyčejný... A musím říct, že čerstvý tagliatele to posunou ještě daleko vejš

@Maxel beru od houbařů z tržnice v lipencích 22g kuličky, jedna vychází cca na dvě porce. Asi každej podle chuti...

Cena 8000,- za kilo, takže o půlku levnějc než na lanýžšopu. 

Až budu brát příště, můžu ti tam vzít. Mám pocit že seš z Prahy, možná dokonce ze Žižkova jako já... Nebo když budeš mít cestu kolem - jmenují se Holoubek a pravnuci 

 

Link to comment
Share on other sites

@fijo Tož to je jasný, nejni nad “předdvacetiminutamaudělanýdomácínudle” pantáto. :) Jináč tedy se na dvounulku vyser, v Makru maj už aj ech italiano a poměrně slušnej výběr vod chleba přes pizzu až po různý nudle. Byl sem tam tejden zpátky a docela sem čuměl jak tam italskej a asijskej kout voživili. Je teda fakt, že sem tam nebyl víc jak 2 roky, takže to klidně může bejt stará věc, ale pro mě novinka a chystám se tam v nedělu zas.

Kluci jestli do těch Lipencoj pojedete, vemte mi taky, já sem taky na 9, za Radkem se můžu stavit cestou z/do kanclu, jináč přebejvám na severu, už sem se z Práglu vypakoval po 20 letech a Lipence v otevírací dobu nedám ani smykem :) 

Mysim že by mohlo na prubíruňg stačit tak 10 deka.

Chcechtáci klidně pošlu předem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...