Jump to content

KULINÁRIUM Chronomagicum


kejklik

Recommended Posts

Fakt do koše? Co s nim bylo?
Zrovna lososa sem bral už všude možně, Globus, Makro, Rohlík, vč. Lidlu na foto, a vlastně si nepamatuju, že bych měl problém.

9F6945C4-E8C0-4DAC-8B1B-C7B6D2F3C64E.jpeg

469C1941-E9D9-4591-AA15-B6D057F19BC6.jpeg

Edited by Maxel
Link to comment
Share on other sites

Ja jsem jednou koupil v Lidlu tunaka a radsi do toho kose letet mel. 😀 Jinak mam Lidl rad, ale s rybama jen spatne zkusenosti. Postupem casu prichazim na chut ceske rybe.

Link to comment
Share on other sites

@Maxel Zdravotně zavadnej nebyl, ale žrát se to nedalo...🙄 a nebylo to přípravou. Bláto, chuť mdlá, fakt špatný... třeba smůla... 

Edit, sry, nevím jak se zbavit toho techničáku u smajlíka 🙄

Edited by DavidLC
Link to comment
Share on other sites

Tady bacha, musíte koukat na to co kupujete.

Stejně jako se nenecháte nalákat ke koupi margarínu s názvem "m-sielko" který evokuje máslo, tak konkrétně Lidl je docela zapeklitý u ryb. Ten losos a tuňák tam je v prodeji jak chlazená čerstvá ryba (kupuje Maxel a není problém), tak ale i ryba rozmrazená, která je šílený bláto v případě lososa a nedobrá podrážka v případě tuňáka.

Rovnou dodávám že pro člověka co není zvyklý je to dost obtížné rozlišit, já se samozřejmě taky jednou nachytal a doma jsem čuměl co jsem koupil. 

Link to comment
Share on other sites

A tresku, ač to byla ryba rozmrazená, jsem tam jednou koupil i s parazitickým červem, kterému nijak nevadilo prodělané zmrznutí a vesele se tam mrskal. od té doby tam tresku nekupuju.

Link to comment
Share on other sites

před 3 hodinami, Tom4 napsal:

Tady bacha, musíte koukat na to co kupujete.

Stejně jako se nenecháte nalákat ke koupi margarínu s názvem "m-sielko" který evokuje máslo, tak konkrétně Lidl je docela zapeklitý u ryb. Ten losos a tuňák tam je v prodeji jak chlazená čerstvá ryba (kupuje Maxel a není problém), tak ale i ryba rozmrazená, která je šílený bláto v případě lososa a nedobrá podrážka v případě tuňáka.

Rovnou dodávám že pro člověka co není zvyklý je to dost obtížné rozlišit, já se samozřejmě taky jednou nachytal a doma jsem čuměl co jsem koupil. 

Tak určitě 😀 trochu to svádím na  na vesnici kam hodí lososa pro pro vidle.... Velký město, jiná kupní síla/kvalita...

Jinak vzpomínám jak jsem koupil krásný kousek sýra - náhražka čímsi, to byl hnus velebnosti... něco mezi tmelem a žvýkačkou🙄 

@krutor jj, souhlas...

Vy nečetli a rozmrazili 😀

Edited by DavidLC
Link to comment
Share on other sites

Po čase jsem se nachomýtnul k plotně tak až budu mít uvařeno a pokud stihnu fotku tak sem nějakou dám. Zatím si tady přebírám doplňky jak Popelka 🤣

Zelený je salicornia a jinak jedlý květy.

IMG_20230112_145151471_HDR_copy_450x1000.jpg.2c2e69d4a20095d9570b26d01515d6b9.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nene, tohle jsou jen doplňky, slanorožec bude k avokádovému tataráku a kytičky k hlavnímu chodu, protože u stolu budou holky 🙂

Link to comment
Share on other sites

Tohle je docela slušný, zkuste:

avokadový tatar - dijonská hořčice, do ní nasekat kapary, míchat metličkou a pomalu přilít EVOO, osolit, do toho nadrobno nakrájené avokádo, nechat odležet, nahoru uzený losos nebo takhle lososový kaviár

mango na kostky, zakápnout citrónem, lžička strouhaného zázvoru, trošku vody a nechat odležet, z odkrojků manga pyré, do něj balzamiko ať to má trošku říz :)

22065370_IMG_20230112_203617327_HDR4_copy_600x943.jpg.29640da11092ac77f09f18e2ec4a7547.jpg

 

Květák pro vegetariány:

květák doměkka ve vodě s kari a kapkou citrónu, ukrojit na vizáž stromu, opéct na pánvi před podáváním

vařená řepa a cizrna půl/půl, rozmixovat, propasírovat, sůl, křen, před podáváním ohřát 

ředkvičky do sladkokyselého nálevu, hřebíček, skořice, nové koření, pepř, uvařit necelou hodinu, vyndat ředkvičky a oglazovat je na pánvi na másle plus pár lžiček nálevu v kterém se vařily

takhle za mě vege moc dobrý ;)

1095596189_IMG_20230112_211844571_HDR4_copy_600x648.jpg.38f7545cda708333dbe1e783048024e8.jpg

 

Pomeranče právě dozrávají takže ořezat slupku, vykrojit vnitřky dílků, cukr, GM a odležet, zbytek rozkrájeného pomeranče rozmixovat, agar nebo želatina, vyladit chilli nebo navonět badyánem

a doplnit hořkou čokoládou, nebo v mým případě čoko pěnou bez laktózy

968031133_IMG_20230112_2300208784_copy_600x1076.thumb.jpg.88228012f2fd5cfab8a3fe0b52261a4f.jpg

Link to comment
Share on other sites

Pst . . .  moje kuchyň je ve skutečnosti tajná experimentální laboratoř  ;)

 

Link to comment
Share on other sites

Hustý, jsem zvědav na výsledek ! 🙃

Link to comment
Share on other sites

před 11 minutami, nizkotucnytvaroh napsal:

Hustý, jsem zvědav na výsledek ! 🙃

Aby nedošlo k mýlce, to je hotovo jak to jde na stůl, fotí se to blbě v časovým stresíku :)

20230113_190626-COLLAGE.thumb.jpg.847d779dfc48756c240d9d9acbd8d811.jpg

Link to comment
Share on other sites

před 6 minutami, Tom4 napsal:

Aby nedošlo k mýlce, to je hotovo jak to jde na stůl, fotí se to blbě v časovým stresíku :)

20230113_190626-COLLAGE.thumb.jpg.847d779dfc48756c240d9d9acbd8d811.jpg

Ok, vypadá to zatím ještě lépe, než na předloze! Dobrou chuť 👌

Link to comment
Share on other sites

Díky 🙂 když je možnost, rád si zavařím. 

Příprava byla kapku složitější, jednak to muselo být bez laktózy, a pak ještě není na foto hlavní chod že ano. To jsem pekl jehněčí kýtu na rozmarýnu, k tomu cukrový hrášek, bramborové pusinky a gel z černého česneku. Plus vege variantu místo jehněčího tofu a místo brambor a česneku rizoto s chřestem.

Asi hodinku večer předem jsem dělal pomeranče, čoko pěnu a u toho vařil ředkvičky. Příprava druhý den asi 5 a půl hodiny, dělal jsem sám a hrozně dělám bordel v kuchyni, a musel jsem si sám odmývat svoje kuchyňský cajky tak to bylo dlouhý 😁

Takže celkem půlden v trapu. Plus nějaká papírová příprava předem, vymyslet to, nakreslit si jak to bude na talíři, sepsat nákup, zajet nakoupit atd., ale je pravda že jsem dělal vše "from scratch", včetně vykostění masa atd., tedy bych řekl přiměřeně času. 

Mimochodem kdo neznáte černý česnek, googlete a vyrazte do obchodu. Moc velká dobrota. Neznal jsem, vloni jsem okoukal ve Fieldu, tam byl k morku. 

IMG_20230112_100448792_HDR_copy_450x1000.jpg.41ee50031b4ec74e2d05ad46528935a1.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...