Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

I takový banální recept, jako na br.kaši, se dá zkusit jinak. Místo vaření brambor ve vodě, péct ve slupce v troubě. Cílem je co největší dehydratace, voda je nepřítel.

Brambory propíchat, osolit a péct v pekáči na 200st. hodinu a kus. Kdo má azbestové ruce, ideálně hned potom vydlabat vnitřky. My ostatní počkáme, až se na tom dá udržet ruka. Bokem smíchat v rendlíku 33% smetanu s máslem, občas dávám na zjemnění lžíci mascarpone. Vydlabané brambory prohnat přes lis a smíchat s tekutou směsí. Doladit konzistenci, dochutit solí. Voala.

Výsledek není o parník, ale rozdíl je znát — chuťově výraznější, krémovější a kompaktnější. 
Dávám víc másla, a smetanu spíš postupně zapracovávám při míchání. 
Na fotce to není vidět, ale po vydlabání jsem je prohnal přes lis, aby byly co nejhladší. I přesto tam vždycky nějaké kousky uniknout. Chtělo by to vzít přes lis 2-3x, ale na to jsem už línej. 

A když už je zhmotněna epesní příloha, jako protein jsem připravil klasické pečené kuře, přes noc v solném nálevu s bylinkami; aka brine.
Zeleninovou složku doplnil rajčák. 
V jednoduchosti je krása. Fajnová neděle :)

IMG_0508.jpeg

IMG_0496.jpeg

Upraveno uživatelem Maxel
  • Like 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Vypadá to nádherně
My je děláme tak, že brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem a dvěmi stroužky česneku. Po slití vody pomačkat ručně,přidat máslo (může být i pomazánkové) a podle množství jedno nebo dvě vejce,tak aby byla dobrá konzistence. Důkladně promíchat.Případně dosolit a přidat čerstvou pažitku

Sent from my iPhone using Tapatalk

Odesláno

Ano celé vejce hned jak sleješ vodu. To vejce se krásně prodělá v těch horkých zemácích. Už to tak dělala moje babina ,mamka s ja také a nikdy jsme neměli problém a to máme domácí vejce

Odesláno

Ano celé vejce hned jak sleješ vodu. To vejce se krásně prodělá v těch horkých zemácích. Už to tak dělala moje babina ,mamka s ja také a nikdy jsme neměli problém a to máme domácí vejce

Odesláno

Jo, taky jsem o vikendu husil. Pres noc konfit, pak rychle dotazeno, holky si porucily variaci na karlovarskej, tedy ho dostaly. Fotka odflakla a pred omastenim, lec dalo se to jist..

IMG_4025.jpeg

• Like 1
  • Dát hlas 2
Odesláno

Nemáte někdo nějakej zázračnej tip co se zbylym dochucenym červenym zelí(m), nechce se mi to vyhazovat? Něco jako knedlík ve vajíčku a k tomu tenhle zbytek vymyslim, ale třeba mi uniká něco zásadního:)

Odesláno (upraveno)

Todle dilema občas řešim taky. Jak sem lakomej a nemam rád plejtvání :)

Nejčastěji mi ale zbydou i knedlíky a maso, pak dělám tzv. (po jihočesku) šmorn — vše nakrájím na kostičky, pošlu do pánve s výpekem, krátce opeču, přidám zelí, promícham a chvilku společně prohřeju. Jako řikala Holubová v Pupendu: tohle je Bedřichovo nejoblíbenější jídlo. A pak (mu) to sežral ten bezďák.

Krom toho mě napadá udělat lepenici s jitrnicí. Anebo bramborák, uzený a zelí, aka cmunda po kaplicku. Akorát dycky tak vlastně děláš další jídlo, jen abys zpracoval zbytek zelí :)

Upraveno uživatelem Maxel
Odesláno
před 26 minutami, Micey napsal:

Nemáte někdo nějakej zázračnej tip co se zbylym dochucenym červenym zelí(m), nechce se mi to vyhazovat? Něco jako knedlík ve vajíčku a k tomu tenhle zbytek vymyslim, ale třeba mi uniká něco zásadního:)

Když nemáš maso, dokup si klobásu nebo plátek uzeného. Já mám rád dát si zbývající zelí k večeři samotné jako protipól k vydatnému obědu

• Like 1
Odesláno
před 4 hodinami, Maxel napsal:

Todle dilema občas řešim taky. Jak sem lakomej a nemam rád plejtvání :)

Nejčastěji mi ale zbydou i knedlíky a maso, pak dělám tzv. (po jihočesku) šmorn — vše nakrájím na kostičky, pošlu do pánve s výpekem, krátce opeču, přidám zelí, promícham a chvilku společně prohřeju. Jako řikala Holubová v Pupendu: tohle je Bedřichovo nejoblíbenější jídlo. A pak (mu) to sežral ten bezďák.

Krom toho mě napadá udělat lepenici s jitrnicí. Anebo bramborák, uzený a zelí, aka cmunda po kaplicku. Akorát dycky tak vlastně děláš další jídlo, jen abys zpracoval zbytek zelí :)

…zmíněný trhanec (šmorn) nebo také hoppel-poppel (na Šumavě hopl popl), česky prostě míchanice; esteticky děs běs, ale chuťově….    …nejen "Bedřichovo" nejoblíbenější🥰😉

IMG_4803.thumb.jpeg.c02e9ac9ed8d4d6dd1b705e30cb075ce.jpeg

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...