Přejít na obsah

Dotaz na IT specialisty a všechny, kteří vládnou PC


Návštěvník Snow

Doporučené příspěvky

Dejte si pozor na podvodné e-maily, které dneska chodí. Požadují zaplatit neexistující pohledávku a v příloze je přibalen nějaký zazipovaný EXE soubor. Neotevírat přílohu, do koše s tím.

 

K nám to dorazilo hned na několik kompů, naštěstí to odchytil ESET. Je v tom trojan: Win32/Injector.AOB is a trojan that steals passwords and other sensitive information. The trojan can send the information to a remote machine.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Aha, to mě moc nepotěšilo. Takže např. AVG nevydá ani varování, že by soubor MOHL být EVENT.

nebezpečný? Třeba podle nějakých znaků, které má většina virů společných?

Prostě když AVG nebo AVAST nebo jiný program tento konkrétní vir nezná, napíše, že je OK?

To je tedy ochrana za všechny prachy ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...

 

To je tedy ochrana za všechny prachy ....

 

AVG řadu takových e-mailů hází automaticky do složky se spamem. Ale 100% procentní ochranu ti nezajistí žádný antivir. Někdy ti jako podezřelý označí nezávadný e-mail, jindy pustí i zprávu s havětí. Nelze k tomu přistupovat stylem "to je teda ochrana za všechny prachy". Tvůrci virů jsou vždycky o krok napřed, ostatní na ně jen reagují. Proti virům je třeba chránit se taky aktivně dodržováním určitých zásad. Jedna taková říká, že e-maily z neznámých zdrojů, a navíc s přílohou, se prostě NIKDY neotevírají. 

 

Pak je taky dost ošidné hodnotit antiviry podle toho, jestli zrovna zachytí konkrétní hrozbu. Stane se, že to, co chytí ESET, tak AVG pustí a u jiných hrozeb je to naopak. Prostě k antiviru, ať už bude jakýkoliv, to chce ještě opatrnost.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

E-maily psané lámanou češtinou já brát vždycky vážně. Volalo mi kvůli tomu asi 10 lidí. Každému jsem říkal  neklikat, hodit do koše. Všichni odpověděli "Pozdě, co teď?" :frusty:  Vyfikundace Microsoftu "Skrýt přípony souborů známých typů" je fakt geniální. :eek:

Tak jsem všem řekl, ať mi dlužnou částku pošlou, že to pošlu najednou a ušetříme na poštovném. Někteří brblali, ale nakonec poslali všichni.

Budou Rolexy, budou :clap: 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já jsem opatrný a nikdy bych neznámou přílohu neotevřel.

Teď přišel další, že je to podezřelé, poznám i já - příloha zip a kecy o nějaké bankovní

transakci ...

A AVG opět nic, vše je podle něj OK. Sleduji to už nějakou dobu a testuji většinu příloh

podezřelých mailů, a zatím mě AVG neupozornil ani jednou.

Je mi jasné, že antivir reaguje na hrozbu až zpětně, ale přeci jen - když něco vypadá jako

vir, chová se jako vir, tak to asi vir bude a antivir by měl vyslat nějaké třeba nezávazné

varování - NEJSME SI JISTÝ, ALE JE VÁŽNÉ PODEZŘENÍ, TAK DEJTE BACHA, apod.

a ne jednoduše vyplivnout JE TO OK.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Stačí jednoduchá zásada, nespouštět nic přímo z e-mailu. Nejřív uložit na disk a pak spustit. Většinu takto podstrčených virů odchytí antivirus už při ukládání. Když nemám vypnuté zobrazování přípon, už podle přípony poznám, o co jde. Přímo spustitelné soubory slušný e-mailový server vůbec  nepustí. Kontrolu ZIP, RAR a dalších archívů je možné v antiviru zapnout. Akorát to dost zpomaluje. Základ je nejdřív myslet a potom jednat a ne slepě klikat na každou přílohu. Když nevím, tak se zeptám.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...

Neporadil by mi někdo IT znalý? V jakém free programu by šlo upravit audiostopu (kde člověk nahlas odříkává písmena podle abecedy A - B - C - ....) tak, aby mezi jednotlivými písmeny byly stejné časové intervaly o volitelné velikosti?

 

Zkusil bych Audacity ... http://audacity.sourceforge.net/

free a sestříhání stopy by neměl být problém

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Včera jsem tak dlouho opravoval router, až jsem ho asi opravil definitivně. Než ale poletí do koše, zkusím se tady optat a třeba mi někdo poradíte, jak ho ještě zachránit.

 

Poslední dobou nám doma net šel dost smutným způsobem, odezvy byly neuvěřitelně dlouhé, často se stránka ani nezobrazila. Vzhledem k tomu, že připojení na přímo do zásuvky jelo jak po drátkách, padlo logicky podezření na router - inu vyresetoval jsem ho do továrního nastavení, vše nakonfiguroval znovu, router jel 10 minut a bylo vše při starém. Stáhl jsem nový firmware, úspěšně aktualizoval, nastavil a od té doby lze považovat za zázrak, když se notebook k routeru vůbec připojí a když už se připojí, s prvním requestem na nějaký web spojení spolehlivě upadne.

 

Odešel do křemíkového nebe (vzhledem k tomu, že přesně před 3 týdny skončila záruka, vidím to jako nejpravděpodobnější) nebo máte nějaký nápad, co ještě zkusit? 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud myslíš, že to má cenu (dostatečně kvalitní router se dá dneska sehnat za 500Kč, nebo z druhé ruky za pakatel) zkus sehnat starší verzi firmwaru - tu, na které to běželo, a znovu to flashni, myslím si ale, že tím nic nevyřešíš, vyhodíš ho a stejně koupíš nový, na druhou stranu, za vyzkoušení asi nic nedáš. 

 

Ne ne, notebookem to není - stejně špatně to chodilo na druhém ntb, ipadu atd. Router je hlavní podezřelý :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...