Přejít na obsah

Dotaz na IT specialisty a všechny, kteří vládnou PC


Návštěvník Snow

Doporučené příspěvky

Prochy: Pokud se siwimu nechce uklízet nebo pokud bydlí hned vedle kamenolomu, může si jako další počítač koupit takový kde výrobce s prašností prostředí počítá.

 

Třeba https://www.dellstore.cz/dell-prachovy-filtr-pro-optiplex-sff-750-abfy/zbozi139240.html, uživatelsky vyměnitelné, v nejmenovaném kamenolomu je s tím vrátný spokojený, vyčistí bez vysavače, bez šroubováku, proudem vody během jedné minuty. Jeden má na počítači, jeden sušit ve skříni. A ne, neplatí nikoho za "periodické odborné čištění", zvládne to sám, a to má chudák děda jen jednu ruku. Jeho zaměstnavatel dá za celou dobu životnosti PC dá jen 10EUR za reservní filtr. A PC bude i po pěti letech v kamenolomu uvnitř hezky čistý, po 58 měsících se prodá jako "voňavka po důchodci" s 2M zárukou :-) I teplota uvnitř PC bude super, odhlédnu-li tedy od toho že vrátnicí je plechový kontejner, ve kterém je v létě 40+ stupňů. Ještěže nečte tuto diskusi, jinak by se domáhal instalace klimatizace.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přesouvám z Pelmelu:

 

Dny kdy jsem rozuměl procesorům, pamětím a já nevím čemu jsou nenávratně pryč, tak bych potřeboval poradit. Hledám notebook pro tchyni:

- cena okolo 20k za novej

- spíš lehčí a menší (řekněme 13-14"), bude ho občas přenášet

- Windows 10

- normální kancelářská práce, občas něco s fotkama (dělá v realitach)

- doma má kočky a psy, takže chlupy, o poslední notebook přišla politím...asi je dobrý to brát v potaz

 

Mám už nějaký kandidáty, ale určitě ocením jestli máte nejakej tip a konkrétní zkušenost s něčím.

 

Dík za každou radu.

Bez rady a bez obalu. Pokud bys z doby kdy si těm CPU rozuměl někde doma v šuplíku něco ještě našel - za i487 nabízím funkční primky. Platí pro všechny experty. Díky pánové.   :cheers:

Upraveno uživatelem eloga
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

 

nedávno udělal google update jejich map a nově nejsou googly mapy vycentrované - tj. celá navigace je trochu šouplá doprava a vlevo je hodně volného míta a ukazatele kam dál odbočit. Nevíte někdo jak to vrátit zpět, nebo nastavit tak, aby to bylo opět vycentrované?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud se bavíme o tomto tématu: https://www.reddit.com/r/GalaxyNote9/comments/d1290s/are_google_maps_off_center_while_phone_is_in/ , pak v diskusi převažuje názor že je to by design, jistě by se dal i vygooglit changelog který by to potvrdil nebo vyvrátil, ale nezkoumal jsem, třeba se vygooglení changelogu někdo ujme.

 

Pakliže tomu je tak jak zaznívá v odkazované diskusi, bude tomu tak proto že tým UX inženýrů usoudil že nové uspořádání je ergonomičtější a odpor proti tomu nemá smysl. Kolik kdo zná mobilních aplikací ve kterých si může uživatel měnit rozmístění prvků ? Já moc ne, rozmístění prvků obvykle bývá "take it or leave it".

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Další důvod proč mít TomTom :-)  Sorry, ale nemohl jsem si pomoct, já mám Google celkem rád, ale tu navigaci nějak nedávám jejich, dlouhodobě. Btw dneska jsem chtěl zkusit na Mapy.cz najít lepší pěší trasu po městě pro dítě do skateparku, tak jsem si dal tu jejich navigaci pro pěší a bylo to tragický - nejkratší pěší trasa částečně po vozovkách parkovišť (jedno velký u Tesca) a to místy, kde ani na těch parkovištích není takovej ten chodník pro nakupující chodící přes parkoviště, prostě po vozovce pro auta :-(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To ovšem vymyslel nějaký specialista... Já i hodně kolegů jezdíme s mapama ve split screenu (od doby co to první Galaxy Note umožňoval) a hudba ve druhým okně. A potom jsou veškeré podstatné informace mimo obrazovku. Tudíž google mapy jsou v podstatě nepoužitelné. Překvapuje mě že tak velká firma jako google není schopna udělat nějaký základní testing než to pošlou stovkám milionům svých zákazníků.

post-58535-0-53876200-1568467887_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dtx, vygoogli si co je to "google maps music controls". Já se obávám že ta konstrukce se split screenem je celá zbytečná, minimálně od doby kdy existuje google maps music controls".

 

Specialista (IMHO oprávněně) nepředpokládá že si někdo bude redukovat velikost obrazovky na polovinu kvůli něčemu co může mít integrováno v aplikaci. Ostatně právě proto tam tu integraci udělal.

Upraveno uživatelem szt
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2geometr: Slušnost je chybu v (jakýchkoli) mapách nahlásit. Pokud jde o mapy.cz, já za posledního čtvrt roku hlásil dva problémy a oba jsou již vyřešeny.

 

https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/96692/1 (První reakce Ondry zmatená, za dva dny se opravil a dnes je vyřešeno)

https://napoveda.seznam.cz/forum/threads/96683/1 (Vyřešeno)

 

Zkus vzít poslední odkaz jako inspiraci a chybu nahlásit, je to práce na pět minut. Očekávat že mapové podklady které jsou zdarma budou vždy a všude bez chyb není reálné, důležité je nebýt černým pasažérem a občas přispět.

 

Já s mapy.cz jen na MTB najezdil tento rok 4000km a žádný problém, vyjma jediného který byl do měsíce od nahlášení opraven, a to by se navíc ještě dalo diskutovat zda MTB může nebo nemůže jezdit přes brody.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

dtx, vygoogli si co je to "google maps music controls". Já se obávám že ta konstrukce se split screenem je celá zbytečná, minimálně od doby kdy existuje google maps music controls".

 

Specialista (IMHO oprávněně) nepředpokládá že si někdo bude redukovat velikost obrazovky na polovinu kvůli něčemu co může mít integrováno v aplikaci. Ostatně právě proto tam tu integraci udělal.

Znam, na papíře hezké, ale v landscape módu to nefunguje (popravdě nevím proč, když je telefon normálně svisle, tak to normálně funguje, ale v landscape ikona spotify hned zmizí). Ale každopádně i kdyby to šlo v landscape módu, tak mi tam chybí to nejdůležitější - tlačítko pro přidání do oblíbených ve spotify. Pri jízdě často (téměř vždy) poslouchám různé nové playlisty a hledám novou hudbu, kterou si přidávám do oblíbených.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ad "hnát chodce přes parkoviště": To na první pohled chápu, ale: V nastavení mapy.cz je pro chodce možnost volit typ navigace short/tourist.

 

Short je nejkratší možná, i za cenu že jde přes hnusné úseky, to je to parkoviště. A ano, trasuje čímkoli kam může chodec legálně vstoupit, takže cokoli vyjma dálnic.

Tourist parkoviště obejde (pokud to neznamená extrémně delší trasu).

 

Nelze vyloučit že cesta přes parkoviště je sice hnusná, ale nejvíce short. Analogicky je rozdíl silniční vs horské kolo, na nastavení "silniční" je to schopno použít i freventované silnice, MTB to objede polňačkou, byť za cenu delší trasy. 

 

Ano, prvních 100km s jakoukoli navigací, včetně mapy.cz jsem také kroutil hlavou, dnes si troufám říct že po vypozorování logiky trasování lze předvídat kudy mne povede, ve smyslu jak kvalitní cesta to bude. Chce to se s tím sžít a ne odepisovat po první trase.

 

Zcela bez legrace, seznam.cz si na ochraně slabších (tedy i dětí) docela zakládá, viz to jejich bezpečnostní centrum. Zkus navrhnout přidání vyjma "short" a "tourist" i režimu "dítě jde do školy/špatně se orientující senior jde o lékárny", třeba by se jim to i marketingově dobře prezentovalo. A chce to promyslet zda by byl významný rozdíl "tourist" vs "dítě jde do školy", několik málo rozdílů mne napadá, ale ... navíc kdyby něco takového zavedli a pak by se na takovéto trase něco stalo ... asi je to nesmysl. Navíc pak by se roztrhl pytel s volbami způsobu trasování, trasy pro crossová kola, trasy pro traktory. Ale "dítě jde do školy" by se mohlo marketingově líbit. Netrasovat kolem prodejen s nezdravýma potravinama, kolem bordelů, přes velké silnice ... ;-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máš pravdu v tom (tak jsem to vyčetl mezi řádky a ze čtvrtého odstavce), že k navigaci (jakékoliv) je potřeba přistupovat jako ke stroji. Nejlíp si trasu prohlídnout a případně poupravit, je to přeci jen vždy návrh a člověk je pořád ještě schopen vyhodnotit některé informace lépe než stroj (přepneš na ortofoto, koukneš na panoramu a trasu přizpůsobíš).

Navigace každá je samozřejmě svou kvalitou závislá především na kvalitě dat - geoprostorových dat a je potřeba zvážit, jak kvalitní data mít a udržovat je. Ono totiž není až takový problém dneska taková data získat / pořídit, daleko těžší je je udržovat aktuální. Je to podobný jako s autem, jeho pořízením starosti nekončí. Víc už k tomu nenapíšu. Kouknul jsem na ty mé navržené trasy (turist., krátká) a rozhodl jsem se nakonec, že k tomu mapám.cz nic psát nebudu, ty návrhy vycházejí z filozofie jejich trasování na podkladě dat, která mají k dispozici a je to evidentně věc systémová a nebude moci dokonale postihnout každý jeden případ (nebo alespoň většinu), pokud to nepostaví jinak (je otázkou, jestli je to ale potřeba a jestli je potřeba k tomu udržovat příslušná data). Trochu mě ta má trasa překvapila s ohledem na to, že mapy.cz jinak považuji celkově za velmi kvalitní a povedený produkt. Přeci jenom bychom ale jako lidi asi neměli tak degenerovat a spoléhat se tupě na to, co nám jakej stroj předloží :-) 

 

Mimochodem jeden můj spolužák (pracuje ve vysoké funkci velké nadnárodní společnosti, která se geoprostorovými daty zabývá a pracuje s nimi) navigaci téměř uplně odložil s tím, že pak degeneruje a neví pomalu v jakých oblastech se při svém cestování pohyboval. Tak trasu naplánuje, naštuduje a jede bez navigace, použije jí nebo mapu jen nouzově. Trochu tímto způsobem pak i od těch strojů, se kterýma tráví hodně času, odpočívá. Něco na tom je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle můžu 99% podepsat. I ten první odstavec - mí rodiče senioři si elektrocyklovýlety plánují tak jak píšeš - včetně konzultace s ortofotomapu a pravda je že jejich trasy jsou takové hodně "vyhlídkové" a pěkné. Když jedu já, zadám jen cíl a nechám navigaci ať mne vede. Cesta je sice správně, ale je tam menší podíl lesů a tak.

 

ad poslední odstavec: To je známá věc že mozek zakrňuje když se nepoužívá, je na to i studie:

 

věděcká: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17024677

bulvární: https://blog.nationalgeographic.org/2013/05/29/the-bigger-brains-of-london-taxi-drivers/

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je tu prosím někdo, kdo se vyzná v HW?

Plánuji poslat do důchodu své Lenovo R500 z roku 2008 (jo, do dnešního dne zvládal a zvládá běžný provoz  :lol2: ), a nedělám si iluze, že by jakýkoliv dnešní výrobce nabízel v přijatelné ceně takto naddimenzovaný notebook. Takže hledám něco, co odslouží v klidu aspoň ty 4 léta.

Už jsem trochu sondoval, a vzal bych asi něco s Ryzenem 5 3500U - přijde mi dostatečně výkonný a úsporný (hlavně asi ta dedikovaná karta bude ok - na hry se nechystám), asi lepší volba než Intel, ale narazil jsem i na Ryzen 7 3700U - a tady by mě zajímalo, zda-li se nějak zásadně liší? Cenu jsem postřehl, ale když jsem se díval na různé benchmarky, tak jsem tam nic zásadního nezaznamenal. Přehlédl jsem něco?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@stosi: S Ryzenom 5 nam zacali nedavno chodit do firmy pracovne laptopy (Probook). Napriek specifikaciam a teorii sa prevrat nekona, pri realnom pouzivani posobi omnoho sviznejsie 2r stary laptop s i5. Ale mozno je to len problem Probookov. Napriek tomu som este v rukach optimalne fungujuci laptop s AMD CPU nemal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji za info, nemám s tím žádnou reálnou zkušenost. 

Lákala mě ta integrovaná grafika, díval jsem se na srovnání třeba tady 

a rozdíly v FPS byly markantní, tak jsem si říkal, že i když nejsem hráč, o výkon bych se starat nemusel. 

Zaujaly mě ty články na netu, kde psali, že se snad AMD "pochlapilo". 

Asi teda ještě počkám pár měsíců, než si to sedne.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...