Přejít na obsah

Dotaz na IT specialisty a všechny, kteří vládnou PC


Návštěvník Snow

Doporučené příspěvky

  • po 3 týdnech...

Jak přenést obsah ze starého NB do nově pořízeného?

Jedná se o firemní, takže je konfigurovaný na firemní síť (IT oddělení má do konce srpna dovolenou a nereaguje - nemohu nový přihlásit na firemní účet Microsoft (asi není povolená dvojí registrace)


Díky

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud je registrovaný ve firemní doméně a nemáš práva administrátora pro přidání do domény, tak asi nijak.

Můžeš zkusit klonování disku, pokud jsou oba od stejného výrobce, ale je malá šance, že to bude fungovat. Přes tu doménu se nedostaneš. Nový notebook bude mít taky nový operační systém, tak si ho nejdřív někam ulož, než s tím začneš experimentovat.

A pro jistotu, pokud nevíš, jak se to dělá, tak na to zapomeň. Naděláš víc škody, než užitku. IT ti pak poděkují. :)

Upraveno uživatelem VS
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Chtěl bych postavit (nechat si postavit) domácí PC předurčené hlavně k úpravě fotek.

Jde tedy o převody fotek z RAW do TIF formátu, následné úpravě fotek v editoru a chtěl bych, aby to netrvalo věčnost. Výstup by měl být nějaký slušný monitor 27" 2560 x 1140, ten je ale až ta následující kapitola. Chtěl bych znát váš názor na sestavu hlavně s ohledem na grafickou kartu. Přijde mi, že jsou buď několika slotové cihly s ray tracingem a nebo chuděrky s pasivním chladičem o které těžači kryptoměn nestojí. Nechci na tom hrát hry, jde mi o plynulou práci s fotkama. Pokud bych strihal video, tak si klidně počkám, protože to dělám tak 3x za rok a jde to i na současné ATI Radeon HD 4850 512 MB. Ošidím se o něco když pro mé účely bude výkon GPU slabší, viz třeba karta v seznamu dole?

Rozpočet na PC nástřel 20k, když bude důvod, přidám. Vyčnívá zde něco do plusu nebo spíš vyloženě nevázne?

Deska: Asus PRIME H610M-A(DDR4)

Procesor: Intel Core i5 12400F(2.5/4.4GHz 6jader/12vláken 18MB)

Paměť: Kingston Fury Beast Black 16GB DDR4 3200 CL16

SSD: Crucial MX500, 2,5" - 500GB

HDD: Seagate BarraCuda, 3,5" - 3TB

Grafika: ASUS GeForce GT1030-2G-BRK, 2GB GDDR5

Skříň SilentiumPC Signum SG1, 600W zdroj Be quiet! System Power 9 s účinností 80Plus Bronze

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdroj bude pochopitelne zrat len tolko aka bude zataz PC. Mam 850W zdroj a 90% casu je na nom vypnuty vetrak, takze o primotop by som sa nebal.

@RomanPmas tam jeden ohromny bottleneck, a to hdd. Na takuto modernu zostavu patri NVMe disk s citanim/ zapisom tak 3000/2000MBs, nie stary sata slimak.

A skusil by som to kupit s nie "F"kovym cpu (F znamena ze nama grafiku) a bez externej grafiky, na 90% nebudes externu vga potrebovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V době kdy rychlé 2TB NVMe SSD seženeš kolem 4 litrů už snad (u stroje na fotky) není žádný rozumný důvod uvažovat o nějakém fyzickém dělení disků a používání muzeálních 2,5" SATA. 

To že má eskimákův svářecí zdroj regulaci otáček ventilátoru neznamená že v klidu netopí a nežere (to bych spíš akceptoval údaj z Wattmetru), nicméně deklarovaná účinnost "80plus bronze" u toho Tvého je dnes u spínaných zdrojů úplné dno nabídky a furt mi to celé přijde (na fotky) jako příšerný overkill :thumbsdown_anim:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím, ptám se... Já si běžně stavěl PC před více než 15ti lety a to nebyla WIFI a vytáčenej internet měli jen IT pošuci, tak opatrně našlapuju.

Myslel jsi overkill ten zdroj, nebo celou sestavu? Jestli celou sestavu, tak teď zrovna převádím 30 RAWů a protože každý trvá minutu a půl, budu u toho čumět třičtvrtě hodiny. Až se dočkám, tak mi to vyplodí TIFF soubory o velikosti 130MB každý a když je všechny otevřu, tak čekám znovu (to už jen chvíli)

Jestli zdroj, tak je pravda, že ten se nemění ani v případě, že bych tam nakonfiguroval Dual RTX3060TI, takže na tuhle kartu, nebo dokonce kartu rovnou v procesoru by tenhle zdroj být možná nemusel.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 45 minutami, RomanP napsal:

To co jsem napsal je taková základní sestava nabízená na CZC, doplněná o volitelné věci, co jsem tam nacvakal. Ten zdroj tam byl default.

eskimak: ten Seagare HDD je datový na fotky, systémový je ten Crucial MX500, 2,5" - 500GB. I tak je to brzda?

Jj, ten disk je strasna brzda. Jedine NVMe.

A asi radsej velky NVMe ako vravi Radek. Urcite bude hrat rolu pri batch spracovani ci su fotky na beznom hdd alebo NVMe disku.

So zdrojom si hlavu naozaj nelam, viac je lepsie (s rozumom), zdroj sam bude topit aj zrat "rovnako" ci ma 350w alebo 800. Ten prvy bude ale bez rezervy. 

Znacka zdroja co si navrhol mi noc nehovori (uz sa v tom az tak nemotam), ale vykon je naozaj OK.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 43 minutami, RomanP napsal:

Dík. Kouknu ještě na nějaký konfigurátory a pak zase s něčím přijdu 🙂

Za malo. Btw, pri pamati nepriplacaj za rozne fancy vecicky, chladice, lepsie CL atd. Nema to v tomto pripade ziaden zmysel. Proste 16GB a frekvencia podla dosky/cpu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@lynx Proces kterým se fotka z RAW "vyvolává" opravdu může být časově náročnější - i proto se ve většině formátů RAW drží jen jako reference (ke které se dá vrátit) a následné nedestruktivní úpravy se dělají až nad příslušným způsobem vyvolanou bitmapovou hladinou, takže zbytek může fungovat +/- v reálném čase. @RomanP bohužel nepíše o jaký RAW v jeho případě jde, jaký postprocessing a skripty má na něj navěšené a co je stávající sčot za střep, že mu přepočet (co jiným běžně trvá zlomky nebo maximálně jednotky sekund) zabere minutu a půl - takže u nějaké obskurní kombinace neoptimalizovaných filtrů a skriptů může teoreticky nastat i situace že ani novej sčot mu výše uvedený čas zásadně nezkrátí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 20 minutami, Lynx12 napsal:

Nějak mi nedává smysl převod z RAW do jiného formátu a následný postproces.... pokud vím, do RAWu se fotí právě proto, že to je přímý otisk a ten se upravuje ... no, možná tomu jen nerozumím ...

Jj, ale okrem vyvazenia bielej, ktore urobis len v RAW sa zvysok da asi plnohodnotne robit aj v bitmape.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Při vyvolávání z RAW (které má u jiných formátů na starosti celkem výkonný obrazový procesor fotoaparátu/mobilu) se dnes běžně korigují i specifické barevné a geometrické vady použité optiky, zatímco výsledek může být v daném formátu klidně i 3x32bit floating-point "bitmapa" v prostoru CIELAB - tvořivosti se dnes meze nekladou a rozhodně to není jenom o "vyvažování bílé", které si při rozumné rezervě rozsahu umím představit i nad sprostým JPEGem. Ale než zabřednem do zbytečných filipik, obávám se že v téhle chvíli fakt nevíme kde kolega naráží na "úzké hrdlo" 🤔

Jinak samozřejmě souhlasím s vykašláním se na různé tuningy, overclocky a blikající pitominky, dobré akorát pro děcka a trubkery co nevědí kam s prachama :whistle:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Upřesním...

Po převodu z RAW do TIFF už pak nedělám zádné velké destrukce. Asi jsem to špatně napsal. Max lokální doostření, někdy ořez a určitě rezize.

Jedná se o Canon RAW s přípponou .CR3 z bezzrcadlovky R6. Oproti předchozímu .CR2 produkovanému 5DmkIII se systému v tomto ohledu dost přitížilo a i přes to, že rozlišení je prakticky stejné. Přibyla možnost aplikovat rovnou v menu foťáku nějaké ty korekce objektivů jako je Digital Light Optimiser, upravující dráhu světla objektivem a nějaké další věci, co jsem dříve mohl dělat až ve firemním Digital Photo Professional (DPP) software pro převod RAWů a atd. Trvá to cca stejně i když mám všechny korekce ve foťáku vypnuté. Přechod na .CR3 mi přináší i další nepříjemnost, kdy nyní nemohu (a není k tomu moc důvodů) obějít převod RAW-TIFF dodávaným DPP, ale udělat ho pomocí RAW codec pluginu rovnou v Photoshopu CS6. Photoshop RAW nepoznává, nový kodek již nenainstaluji kvůli stáří systému. To by mi nevadilo, horší je, že tím pádem pro chybějící update kodeku nevidím nejaké defaultní interpretace RAWů na úrovni systému a tím je nemohu efektivně vytřídit, jakou fotkou se vůbec dál zabývat. Mohu fotit tak, že jednám cvakem udělám RAW i JPEG a to, jaký RAW upravím a nebo smažu se můžu rozhodnout tak, že si prohlédnu jejich JPEGy, ale slyšíte, jak na h*vn* to zní?

Nyní mám iMac 27" 2,66 12MB RAM s vlastní pamětí grafické ATI karty, late 2009 a poslední systém je Sierra. Paradoxně, dosud jsem na něm těch fotek vlastně ani zase tolik neupravoval, ale teď bych chtěl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@RomanPDovolím si kacířskou otázku: Máš možnost si u někoho v okolí (nějaké DTP studio, prodejna Megapixel...) vyzkoušet jak by se ten import choval na dnešních Mx procesorech v MacMini? Od Canonu mám jenom "plivníčka" M6, ze kterého padají cca 30MB CR2 - a na postarším MBP '15 s i7 mi přímo v Affinity Photo trvá otevření včetně prvního vyvolání 2-3 sekundy, přičemž znovuotevření importu a náhledy úprav už jsou pak v podstatě v reálném čase. Až vykopu holku od hry, schválně zkusím o kolik je to na jejím M1 Mini rychlejší :camera:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ten problém není vyloženě při importu do iMaca. Tam je problém v tom, že on mi importuje jen JPEG a RAW si nevšímá. To pak musím ručně zkopírovat z karty. To bych přežil. Problém je, že nemůžu nainstalovat novější RAW kodek kvůli té Sieře a té rychlosti. Tím myslím rychlost při vyvolávání upravených rawů. 

Můžu zkusit někoho přimět nainstalovat DPP na rychlejší jablko a zkusit vyvolat upravený RAW do TIFF, ale já bych pro změnu asi zkusil provozovat PC a Win. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...