Jump to content

Recommended Posts

Posted (edited)

Kam byste prosím dali na servis hodinky, na kterých mi hodně záleží? Ideálně v Praze. Jsou to Primky po dědovi, kromě banálních věcí jako rozbité sklíčko mají ale jednu velkou vadu - nikdy jsem je neviděl v chodu, něco v nich chrastilo, tak jsem je otevřel a vypadla na mě stržená hlava šroubku co drží strojek... Asi bude nejlepší si je dát do krabičky a koukat na ně, nebo?

Alespoň už vím, po kom mám tenhle koníček. Děda sice zemřel, když mi bylo 12, takže jsem o tom neměl tušení. Ale, teď po 22 letech babička vytáhla z půdy různé Primky, Pobědy apod., takže lásky k dřevu (byl truhlář) máme očividně další společný koníček 🙂.

Děkuji

Edited by VitekB
Posted

Bohužel většina z těch vláken vede moc daleko od Prahy nebo jsou tam autorizáky. Doufal jsem, že Frýdl v Nymburce obnovil činnost, ale bohužel. Asi je budu muset někam poslat.

Posted

Hola ,

dostals tipy odpovídající tvému dotazu .Nějaké primky ,nějaké odpovědi .Se svým koníčkem jsi tedy zcela na začátku .

Já bych od tebe spíš očekával ,že po otevření hodinek aspoň přečteš číslo kalibru (50 ,68 ) ,nebo hodinky popíšeš jako s mimostřednou vteřinovkou ,nebo s datumem ap.

Nejdou ,proč ? Prasklé pero poznáš podle toho ,že nejdou natáhnout do konce ,tedy můžeš natahovat do nekonečna .Praskne každé pero v primkach neb je tam "kurvítko"

Tedy prasklé pero .

Další závada může být zlomená oska setrvačky ,patrně po pádu hodinek na zem .To bys mohl také snadno poznat ,netočí se ,sedí nakřivo .

Moje nejmilejší závada je : Nic jim není ,jenom nejdou .Bodejď by šly ,když leží desítky let v šuplíku .Prostě zatuhnou .Nejsnadnější oprava je ,dát je na sluníčko za okno ,nebona topeni .Rozběhnou se a rády .

Díly se dají koupit ,sklíčka za desetikoruny ,setrvačky za stokoruny ,pero lze opravit a znovu použít ,tedy pokud jenom odpadne nabodovaný koncový háček ..

Ceny za opravu u hodináře jsou oprávněné ,nikoliv však nutné nebo ekonomické .

Pro dobrý pocit ,že jdou ,a znovu je uložit do šuplíku ,není nutná GO za vyšší počet tisíců dolarů, éček a nakonec ani CZK .

Nejsnadnější cesta je zakoupit funkční hodinky a přehodit strojek .Ani hodinky po dědovi po opravě u hodináře nebudou už originál .

Obětuj jedny pobedy ,proveď "rozborku" a najdeš tam pět šroubků a pět koleček ,nic víc .A když to složíš zpátky ,a půjde to ,seš borec .A když ne ,nevadí ,

to poznání stojí za to .

Taky jsem tak začínal .

doo

• Haha 1
Posted

S Jarkem to skoro švihlo 😋Někdo musí mít na opravy hodinek školu a léta praxe,ale máme tu i odborníky co se to naučí sami ,bez vybavení a za týden 😋

Posted

Jakou školu potřebuji na povolení tří šroubků abych se dostal k pérovníku a jednoho šroubku od kompletky ?A když to opačným postupem sešroubuji zpět za pomocí

stejných funkčních dílu ?Jaké vybavení potřebuji ?Mám v ruce jeden šroubovák na vše .

Píšu o primkách ze a do šuplíku a levných dosud dostupných náhradních dílech .

Hodinářské umění je o něčem jiném ,to zde snad všichni obdivujem a klaníme se mu .Ale ne dělat vědu z prasklého pera ,mimochodem ,brzdové destičky si u svého 

Fiata Uno také měním sám .To je podle mne udržitelnost .Nebo bych měl správně za to zaplatit v autoservisu víc než je dnešní cena auta ? Stejně to vidím i u primek po

dědovi .Proč si řekne nejmenovaný barevný pták na Veveří ulici o 7 tisíc ? (Protože je lepší opravit jedny hodinky za 7 tis.,než deset po 7 stovkách ).Tedy jen jedna možnost

reklamace , potíží ap.Je to tak ,u starých hodinek člověk nikdy neví .Věhlasný koncesionář na náměstí ,ne ,my to nesmíme ani otevřít ,pošleme to za tisíc korun do Vídně ,

pak se uvidí ...Eternamatic jsem si opravil sám ,stačilo přimazat perovník ,který dřel na sucho (obdoba bezúdržbové autobaterie vyžadující údržbu) .

Jarek ? Nezačínal jako amatér ve Zlíně ?

doo

Posted

Znám zkrácenou verzi kurvaaa.....  

Kolegovi uletěla pružinka od nějakého exotického incabloku a po půl hodině plazení se po dílně, jsme ji našli nalepenou na jeho očním víčku. 

• Haha 1