Přejít na obsah

Digi fotaky, foceni a vsechno kolem toho..


odklizec

Doporučené příspěvky

Ať to nevypadá že chci systémové kompakty úplně zatracovat - jen IMHO nejde o "zabijáka všecho ostatního" (což jsou dnes mobily) ale o samostatnou třídu, která holt někomu sedí a jinému ne.

Canon nechrápe, akorát teď všechno sype do předražených Fullframe oblud, takže stárnoucí menší kousky dál trpí svými notorickými mouchami (nedeterministické ostření, fousaté UI...). I tak jde třeba proti 10 let starým kompaktům s pidičipama o brutální kvalitativní skok - zatímco proti 10 let starým DLSR zas jednoho při vhodné volbě objektivů doslova trkne víc než 50% úspora hmotnosti a objemu (což může být právě ten rozdíl mezi "vzít" versus "nevzít, stačí mobil"). Na jednu stranu už jsem se párkrát přistihl jak marně hledám s nosem nalepeným na displej okulár, na druhou stranu neměřím 2 metry a tak bývám zatraceně často rád za oboustranně výklopné LCD na M6 (s nataženýma rukama v davu vidím i přes pitomce v klobouku, směrem dolů je to zase skvělé na zvířata a momentky s ostřením na dotykáči nebo na mobilu) - takže i tady je určité zlepšení, jen mě štve když "foťák" (taky jsem začínal na klasice) čím dál tím víc připomíná mobil  ;) 

Canona jsem vzal na milost hlavně díky tomu, že se mi ho zjara podařilo sehnat v setu s EF-M ultrazoomem 18-150 za míň než stává ten objektiv samotný. Ten se mi už dřív osvědčil u dcery (má M10, klasika je na ni moc těžká) - no a na focení hodinek jí pak kradu její makroobjektiv s integrovaným přísvitem = aspoň drobný přínos zaměnitelnosti hardware  :P

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No já to zatím vidím momentálně takhle:

Výhody CSC:

+ stabilizovaná spoušť = teoreticky možnost delších časů (nedovedu posoudit)

+ menší náchylnost k otřesům - díky absenci zrcátka

+ rychlejší / přesnější ostření (nedovedu posoudit)

Výhody DSLR:
+ větší výdrž baterky

+ lepší ergonomie (hmotnost ani velikost neřeším)

+ nemusím řešit příslušenství (mám)

+ optický hledáček (zvyk asi)

 

Jinak výklopný dotykáč má 77D taky, ale to sem nikdy nepotřeboval (protože sem to neměl).

Je něco zásadního, na co jsem zapomněl?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja neviem, Fotím dlhé roky so zrkadlovkou, posledný Canon 30D už mám snáď 12 rokov a paradoxne to na fotky stále stačí :). Pred časom som kúpil Panasonic GH4 kvôli videu, aj s redukciou na Canon sklá. V reále sa mi s redukciou nikdy prdlikať nechcelo, fotím Canonom a video točím na GH4 s nejakým malým sklom. Vôbec ma GH4 nebaví, ergonómia je je svojím spôsobom naprd. Je to malé, stále preostrujem oči z okolia na displej a ťukám do toho prstom jak do mobilu. Oči mám naprd, tak na to čumím popod okuliare. Už som začal pokukovať po inom Canone, ďalší foťák bude zrkadlovka, taká čo sa normálne dá držať vo veľkej ruke. To je pohľad starého vlčáka, ktorého ťažko učiť novým kúskom.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Btw asi jsem to měl napsat hned - mně absolutně nechybí žádné "moderní" fce typu wi-fi, BT, dotykpvé displeje, určování polohy, detekce obličejů a připojení na facebook. Akorát už mám prostě pocit, že když v 21. století zvednu ISO nad 200 tak by ta fotka nemusela vypadat jak kdybych na ni vysypal půl kila mouky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Už len jeden postreh. Mám k tomu Panasonicu objektív, ktorý má zoom "by wire". Dá sa ovládať aj z tela, aj krúžkom na objektíve. Ale nie otáčaním, ale len pootočením a on postupne zoomuje. Z toho som najviac na nervy. Dlho to trvá a nikdy netrafím rám na prvý šup. Silno neodporúčam podobný patent. Vrátilo ma to do doby kompaktov s tlačítkom W/T :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No tak na to sem taky koukal jak Majka z Gurunu. Každopádně díky moc všem ? pomohlo mi tohle zamyšlení. Nakonec to možná ještě zkusím na Afriho - že by mi jako mohli taky něco slevit na tom výběhovém typu, který jim tam beztak už jen leží a zabírá místo moderním přístrojům ...

Upraveno uživatelem morbo
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já si prošel cestu od hledáčkového foťáku s dálkoměrem ala Leica přes Flexaretu 7 s přibastleným hranolem z P-sixu (výborné řešení na barvu na formát 4,5 x 6 cm, ale i na reportážní fotky), pak přes kinofilmové zrcadlovky k prvnímu hledáčkovému digitálu (dodnes jsem se nenaučil fotit na japonce a nějaký hledáček prostě mít musím), který nahradil starý Zorki, pak následovaly digitální zrcadlovky a návrat k "dálkoměru" kombinovanému s digitálním hledáčkem (Fuji X-Pro 2), který mi vyhovuje nejvíc, včetně toho retro ovládání (clonu nastavuji kroužkem na objektivu, čas knoflíkem na těle, fotím na průhledový hledáček a když potřebuji tak na digitální), za mne ideál a návrat ke kořenům. A samozřejmě taky super světelná pevná skla. K tomu mám Sony RX 100, když chci něco do kapsy (mobilem téměř nefotím, protože to prostě bez hledáčku neumím, i když kvalita výstupu je za dobrých světelných podmínek s tím Sony téměř srovnatelná).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja za sebe to vidim tak, ze ciste z pohledu foceni mi prechod na bezzrcatko nic zasadniho neprinesl. Vice jak 5 let jsem fotil na Canon 5D III a byl jsem s tim fotakem naprosto spokojeny a udelal s nim spoustu fotek, ktere mam dodnes rad. Dneska fotim strojem, ktery je po technicke strance asi o hodne dal, ale vlastne jsem s nim doted nic poradneho nevyfotil :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před nějakým časem jsem také řešil, jak nastavit svoji fotostrategii. Fotománie mě postihla až v digitální éře, čili tu puristický kinofilm mě minul (i když teda jen částečně). Mám to asi tak, že 85% všech fotek udělám mobilem. Člověk to má pořád u sebe, je to jednoduchý a za dobrých světelných podmínek je i ten výstup pro mě akceptovatelný. U zbylých 15% fotek, kde vyžaduju nekompromisní kvalitu, používám  Canon 5D.

 

Beru to tak, drtivá většina kompaktů fotí stejně nebo hůř, než můj mobil. Takže ten nemá vůbec smysl uvažovat. Elektronický hledáček mi nevyhovuje a tak zbývá jediná volba. Postupně jsem si prošel před 40D, 6D až jsem zakotvil u 5D a neměnil bych. 

 

Jedním dechem ale dodávám, že tento stroj dalece převyšuje můj fotografický um a určitě by mi stačila i nižší řada. Znáte to - chcete rychlejší ostření, lepší citlivost, víc ostřících bodů, větší rozlišení...bez toho všeho se dá v pohodě žít :-). Takže za mě třeba i starší DSLR je dobrá volba.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Do stavu ?bez toho všeho se dá v pohodě žít? jsem se poměrně rychle dopracoval taky, v podstatě bych dnes zřejmě v pohodě vystačil s jednoduchou DSLR se 3 režimy (Av, Tv, M), s 1 AF bodem uprostřed a 1 režimem měření expozice, pak se občas sejde vestavěný blesk no a uživil bych asi i horní stavový displej + dejme tomu dálkové odpalování ext. blesků ve variantě ?de luxe? ? ale to je asi tak všechno. Drtivá většina ostatních věcí jsou tam pro mě ?zátěž navíc?. Nedávno jsem si zběžně procházel kolegyně nový kompakt co dostala že začne trochu fotit a to už teda vůbec nevím kdo je schopnej ty funkce všecky nastudovat a ještě k tomu pak použít. Ale lidi to tak asi chtějí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Fotky si tisknu doma sám, málokdy potřebuju větší než A4 ... A na knihy používám Blurb.com.

Chce to nebrat knihy za plnou cenu, ale připravit si to a objednat to, když mají slevy. Častokrát v průběhu roku dělají akce a přes slevové kódy lze ušetřit většinou kolem 40% ... Pak už je ta cena konkurenceschopná ...

Upraveno uživatelem jhonzatko
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...