haslermetra Odesláno 30. května 2009 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 za tady to vrtani do ciselniku bych dal hodinari - zvlast u drahych hodinek - akorat par facek, na to bych si opravdu nikdy nezvykl. V rámci výuky od dobrého hodináře ty facky i třeba kopance a další druhy tělesných trestů klidně přijmu,pokud by se ve finále ze mě také stal dobrý a uznávaný hodinář. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
rmx Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Někdy lepit jde a někdy ne. Moje pokusy s lepidly jsou asi 10let staré, takže věrím že se něco za tu dobu k lepšímu změnilo. Určitě bych vyloučil oboustrané lepící pásky, nebo jsem nikdy nenašel nic co by vydrželo pár let. Určitě není problém číselní ze spodu odfrézovat a použít nožičku třeba ze šroubku s velkou hlavou, kde bude kontakní místo pro lepidlo ale bude se hůře centrovat vůči otvoru datumu, u popisovaného Primu ani náhodou ta barva to na okraji nevydrží. U lepších opravit nožičku a nechat přetisknout, nebo novej číselník. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
alt Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 (upraveno) Jeste doplnim: u LDHcek se ciferniky bezne sroubovaly tak, ze se navrtaly 2 miniaturni dirky neproti sobe do zakladny stroje v miste, ktere je skryto obrubou sklicka a miniaturnimi sroubky se tam provrtany cifernik prisrouboval - videt to nebylo a pritom to drzelo na 2 sroubech. Pokud je sroubek opravdu hodne drobny, tak se da i nepatrne zapustit do ciferniku a nicemu neprekazi. Pokud je ulomena jen jedna nozka, tak druhou klasicky prisroubuji a v miste ulomene to prilepim na zakladnu, jak jsem psal vyse - jde to prilepit treba na dvou mistech, takze to opravdu drzi neskutecne pevne a jde to i bez poskozeni ciselniku demontovat. Dnes jsou lepidla natolik kvalitni, ze neni co resit [nemluve o vsech tech vlepenych sklech atd]. Je tu jeste cesta prasete: prekvapive mnoho ciferniku drzi i na prisroubovane jedne nozce jen tlakem obruby skla - proste i toto mi prijde lepsi, nez to vyse uvedenym zpusobem vrtat. Lepici pasky a podobne hruzy opravdu ne - to by nedrzelo. Upraveno 30. května 2009 uživatelem alt Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kacer001 Odesláno 30. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 v případě neúspěchu s lepidlem je tu vždy možnost sehnat vrak hodinek, kdy humberta mají skoro vždy dobrý ciferník Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
haslermetra Odesláno 30. května 2009 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 30. května 2009 Děkuji pánové za vaše konstruktivní příspěvky.Asi každý hodinář bude mít na nějaký konkrétní problém mírně odlišné hledisko.No ve výsledku musí být funkčně i esteticky vše v bezvadném stavu.Určitě by nás zajímal i názor kolegy Mechana.Tak Tě touto cestou žádám,Vláďo,abys také přiložil své polínko do diskuze. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
mechano Odesláno 31. května 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2009 Děkuji pánové za vaše konstruktivní příspěvky.Asi každý hodinář bude mít na nějaký konkrétní problém mírně odlišné hledisko.No ve výsledku musí být funkčně i esteticky vše v bezvadném stavu.Určitě by nás zajímal i názor kolegy Mechana.Tak Tě touto cestou žádám,Vláďo,abys také přiložil své polínko do diskuze. Tak teda jsem to zběžně pročetl a myslím, že kolegové tady už skoro všechno vyjmenovali. Tak snad jen úvaha: záleží na tom, jaké hodinky to opravujem. Pokud jsou to "Humberta", je asi možné lepit přímo na plotnu, pokud chybí jen jedna nožka, dá se někdy tečně umístit jeden šroubek na obvod číselníku. V dobách, kdy ještě hodinařina byl hodináři ctěný obor, existovaly opravářské sady (náhradní nožička, která není na straně číselníku zúžená ale naopak rozpláclá na průměr asi tři mm) asi něco jak popsal kolega výše s použitím šroubku. To jde potom s přihlédnutím k provedení číselníku připájet, případně přilepit s docela velkým úspěchem (styčná plocha je nějakých 7 mm čtverečních). Takže doporučuju,pokud se bude jednat o zachovalé hodinky které si ještě nezaslouží skurvení, tuhle "součástku" si vyrobit na soustruhu z mědi nebo měkčené mosazi. K pájení potom použít něco nízkotavného. No a pokud jde o kopance a facky, existuje mnoho lidí, kterým bych je rád a zdarma uštědřil, leč nemám na to postavu ani plíce. Ty mezi ně asi patřit nebudeš. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
haslermetra Odesláno 31. května 2009 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 31. května 2009 (upraveno) Vážení pánové hodináři.Vaše cenné informace vycházející z dlouholeté praxe jsou k nezaplacení a měly by být zapsány v učebnicích nauky hodinářské.Děkuji za ně a přeji Vám všem mnoho úspěchů ve vaši práci,která před vás mnohdy klade komplikované problémy,k jejichž úspěšnému řešení je potřeba speciálních postupů,které bývají v příručkách jen zhruba nastíněné a v okamžiku skutečného odstranění závady nebo renovačního zásahu se řídíte zkušenostmi svými nebo zkušenostmi a postupy starých mistrů hodinářů,jež se přenášejí z generace na generaci výhradně ústním podáním. Upraveno 31. května 2009 uživatelem haslermetra Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Biges Odesláno 4. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. listopadu 2009 Také budu něco takového zanedlouho řešit, přesněji můj hodinář. K těm provttaným dírám mně napadlo, že by vypadalo hezky je udělat symetricky, to znamená ještě jednu nahoře a jednu dole a zaplnit je falešným nýtem. Rozhodně by to pak byl "exikluzivní výjimečný" kousek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
revue gt Odesláno 4. listopadu 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 4. listopadu 2009 Dostaly se mi do opravy Prim Sport II s ulomenýma oběma nožkama číselníku.Ty nožky se ulomily již dávno a číselník byl přilepen.No a teď to lepidlo povolilo a milý číselník se začal točit dokola.Náhradního číselníku nemaje,jsem opravu řešil výrobou kolíkových šroubků,vyřezal do číselníku v místě připájení původních nožek závit M1,2 a přišrouboval.Z estetických důvodů jsem čela popustil na modro.A teď se ptám Vás milí Primkofilové,zda jsem se nedopustil znesvěcení vašeho(našeho)kultovního modelu? Za dobrý názor beru i nadávky.Popřípadě navrhněte, jakým způsobem by se měl tento problém řešit nebo se pochlubte svými úspěšnými metodami. Jaký je prostor mezi datovým věncem a základnou na kraji ? Na základně v místě kde by to při kraji bylo trochu možné dvakrát navrtat kolíčky a číselník upevnit dvěma zářezy (podobné, jaké jsou u dat.okénka na kraji) v místě, kde by se to určitě schovalo už pod okraj pouzdra. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Zdvořilý dotaz: Našel by se někdo, kdo by to dokázal dnes? A nebo doporučte prosím nějaké vhodné lepidlo a navíc, aby se to dalo v případě opravy utrhnout bez poškození cifru. Jedná se mi o tenhle kousek a nerad bych ho poškodil. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pero55 Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Zdvořilý dotaz: Našel by se někdo, kdo by to dokázal dnes? A nebo doporučte prosím nějaké vhodné lepidlo a navíc, aby se to dalo v případě opravy utrhnout bez poškození cifru. Jedná se mi o tenhle kousek a nerad bych ho poškodil. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Já tohle řeším obostrasnou lepenkou nejlépe na koberce, stačí očistit benzínem, přilepit a drží to jak přibyté Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Je to hnus velebnosti. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Je to hnus velebnosti. Oboustranka nebo ciferník? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Oboustranka nebo ciferník? Myslim ten cifr se sroubkama, nejdrive jsem si nevsiml jak je vlakno stare.... Kazdopadne ty sroubky mi tam prijdou jak pest na oko. Tim samozrejme nesnizuji narocnost takoveho zasahu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Myslim ten cifr se sroubkama, nejdrive jsem si nevsiml jak je vlakno stare.... Kazdopadne ty sroubky mi tam prijdou jak pest na oko. Tim samozrejme nesnizuji narocnost takoveho zasahu. Kdyby ty šroubky alespoň začernil, aby tak nesvítily. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Biges Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Já tohle řeším obostrasnou lepenkou nejlépe na koberce, stačí očistit benzínem, přilepit a drží to jak přibyté Také podporuji oboulepku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pero55 Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 Také podporuji oboulepku nevíš jak ze strojku vyndat staré kolíčky, ted jsem si pořídil nový cifr a nechci je kvuli tomu štípat:D Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Biges Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 nevíš jak ze strojku vyndat staré kolíčky, ted jsem si pořídil nový cifr a nechci je kvuli tomu štípat:D Jako že ve strojku jsou staré nožičky z předchozího ciferníku??? No asi pinzetou, ne? Nebo by měla gravitace pomoct. Co to přelepit izolepou a tu pak sundat i s kolíčkama? Jinak tenhle problém jsem zatím fakt nemusel řešit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Pero55 Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 to jsem zkoušel, nefunguje oni tam jsou úplně zatuhlé:( Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 13. dubna 2010 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. dubna 2010 to jsem zkoušel, nefunguje oni tam jsou úplně zatuhlé:( Možná říkám blbost, ale zkusil bych úplně vyšroubovat ty upevňovací šroubky a pohnout tím nějakým špendlíkem. Jinak hodinář. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se