Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Ahoj,

použil jsem zázračnou funkci "hledej",

ale nic na toto téma jsem nenašel.

Proto zde zakládám nové vlákno.

O letošních prázdninách mě čeká pár akcí pod stanem, ale při revizi "vybavení" jsem zjistil, že mám jen jeden spacák, který je starý okolo 10let a ve kterém

je mi zima i v plus 10°C.

Proto jsem se rozhodl pořídit si nový spací pytel.

Ale mám problém s výběrem. Přímo na prodejce se obracet nechci, bojím se špatných rad (pro mě).

Mám hrubou představu ( 3 - sezónní spacák, duté vlákno, velmi teplý,...), ale ocenil bych Vaše osobní zkušenosti s konkrétní značkou, nebo modelem.

Používán bude mimo zimu v oblastech ČR.

Sám se totiž v té změti nejsem schopen zorientovat.

Po chvilce prohlížení jsem narazil tyto modely:

Husky

Pinguin 1

Pinguin 2

Ale opět, působila na mě především reklama, takže to může být dost mimo.

Jen bych doplnil limit.

Max. 1400.-

Děkuji

Odesláno

Ahoj,

konkrétní spacák neporadím, ale určite budeš muset zvýšit cenový limit (2 -4000). Se spacákem je to jako s botama, nevyplatí se šetřit.

Doporučuju komfort -18/limit -28, to je na spaní venku od jara do podzimu akorát, když ti bude teplo tak ho rozepneš. Mám v těchle parametrech Loap mumii, v zimě (-12) pohodička a v létě (+ 15) pohodička.

Spíš než cenu řeš hmotnost a složené rozměry.

Odesláno

Neumím si představit spacák, v kterém je dobře v -12 i v +15 stupních.

Pokud ho bude použije párkrát mimo zimu v ČR, tak by možná nějaký levnější stačil.

Pokud by ses rozhodl, že investuješ více peněz, tak já můžu doporučit z vlastní zkušenosti Pinquin Topas. V době, kdy jsem spacák sháněl a vybíral já, byla izolace Polarguard 3D asi tím nejlepším z umělých vláken co se dělalo. Teď už je to možná jinak, nevím, už to nesleduju, protože spacáky mám. Ten Polarguard 3D by měl být trvanlivější a lehčí něž ostatní dutá vlákna - snad s ito dobře pamatuju.

Ještě se zeptám, možná blbě: víš co znamená ten spodní extrém, který se uvádí u každého spacáku?

Odesláno

Ted budu chytrej ;) :

Extrém (EXTREME) ? jedná se o údaj , který znázorňuje tzv.hranici přežití. Při této teplotě již pociťuje uživatel silný pocit chladu a je zde vážné riziko poškození zdraví vlivem silného podchlazení. Tato extrémní hodnota slouží pro informaci o teplotě, při které ještě lze přežít, avšak uživatelům se nedoporučuje na tento údaj za všech okolností spoléhat.

Odesláno
Ted budu chytrej ;) :

Extrém (EXTREME) ? jedná se o údaj , který znázorňuje tzv.hranici přežití. Při této teplotě již pociťuje uživatel silný pocit chladu a je zde vážné riziko poškození zdraví vlivem silného podchlazení. Tato extrémní hodnota slouží pro informaci o teplotě, při které ještě lze přežít, avšak uživatelům se nedoporučuje na tento údaj za všech okolností spoléhat.

No, tak najít to na webu asi nebylo těžký :)

Ale bylo to směřováno hlavně na ŠS, aby si uvědomil (přesně jak jsi to našel), že to je teplota, kdy nejsou ohroženy životní funkce, ale o pohodlí s nedá vůbec uvažovat. Tedy dle mého zcela nepodstatný údaj...

Odesláno
No, tak najít to na webu asi nebylo těžký :)

Ale bylo to směřováno hlavně na ŠS, aby si uvědomil (přesně jak jsi to našel), že to je teplota, kdy nejsou ohroženy životní funkce, ale o pohodlí s nedá vůbec uvažovat. Tedy dle mého zcela nepodstatný údaj...

Prinejmensim , pokud to nevedel, jsem mu ulehcil hledani ....

Asi bych se ridil udajem Komfort, protoze ja neznam moc lidi kteri by potrebovali prenocovat v situaci kdy by je zajimal udaj Extrem.

Odesláno (upraveno)
Neumím si představit spacák, v kterém je dobře v -12 i v +15 stupních.

Ještě se zeptám, možná blbě: víš co znamená ten spodní extrém, který se uvádí u každého spacáku?

Tak jinak, v zimě pohodička, v létě resp. při těch nočních + 15 ho podle potřeby rozepnu. Pro mě je lepší když mi je v něm občas teplo, než jednou zima. Povedlo se mi v blbym spacáku zimou probdít na horách tři noci a bylo to fuj.

U těch hodnot je to komplikovaný, výrobci to stanovují různě, ale poslední dobou se snaží přistoupit k jednotnému způsobu označení, alespoň ti větší.

Při tom extrému by člověk oblečený do teplého spodního prádla, v embryonální poloze, za určité relativní vlhkostu vzduchu a bezvětří neměl utrpět podchlazení. Ale zabýval jsem se tím tak před třemi lety, už si to dobře nepamatuju.

edit: byly jste rychlejší :-)

Upraveno uživatelem Marfi
Odesláno

Opravdu u mě nehrozí použití v zimní sezóně.

Spíš potřebuju něco, v čem se dá pohodlně vyspat od jara do podzimu.

Klimatické podmínky ČR.

Potřebuju ho teď do Varů na festival a pak jedem s klukama někam na vandr. Všechno ČR.

Jen jsem nechtěl koupit šmejd, budu rád, když vydrží pár let slušného zacházení a jen občasného použití.

Jsem hlavně ztracen v oblasti dutých vláken. Pochopil jsem, že peří je pro mě zbytečné a drahé.

A na každém webu se k jednotlivým typům dutých vláken vyjadřují jinak.

Také děkuji za informaci o skladování. Nechat ho nezabalený by mě v životě nenapadlo.

A děkuji za upřesnění jednotlivých pojmů, co se teplot týče.

Odesláno (upraveno)

Já bych se podíval k cestovatelům.

třeba tady:

http://www.outdoorforum.cz//viewforum.php?...741bf1055b0876c

http://www.outdoorforum.cz/viewtopic.php?f=5&t=8007

Hodně dobré reference slýchám o firmě Prima

http://www.prima-spacaky.cz/

edit:

ještě vlastní zkušenost pro nákup:

není nad to si do konkrétního sp.pytle vlézt a vyzkoušet ho...

Upraveno uživatelem horal
Odesláno

doporučil bych českého výrobce http://www.jurek.cz/

stany jsou perfektní, spaák mám Coleman, protože jsem o této značce ještě nevěděl.

Kamarád má a pěje na něj chválu, tak nevím. Příště zkusím!

Odesláno
doporučil bych českého výrobce http://www.jurek.cz/

stany jsou perfektní, spaák mám Coleman, protože jsem o této značce ještě nevěděl.

Kamarád má a pěje na něj chválu, tak nevím. Příště zkusím!

Stan pro našince - Jurek, mám a spokenost.

Odesláno

Ahoj mám už 5 let ten Pinguin Mistral, a zatím maximální spokojenost. V létě jsem s ním spával v lese a občas i blízko řeky a pořád mi bylo teplo (zásadně spím pouze v trenclích), za mě MISTRAL :-)

Odesláno

trochu kacířská myšlenka, nekupuj si teplý spacák, pokud ho nebudeš používat v zimě. V Čechách přes sezónu ho do stanu nepotřebuješ, protože stan si většinou přes noc vyfuníš do přijatelné teploty, pod širákem spíš stejně jen když není slota, takže zase je teplý spacák na prd. A když je kosa, tak si na sebe natáhneš moiru spodky a triko a zase pohoda. Teplou noc máš na sobě teplý spacák ve stanu jak peřinu a většinou ti klouže po karimatce, takže ho naháníš po celým stanu, pod širákem se z něj posereš... Buď jseš zabalenej a umíráš vedrem nebo tě žerou komáři. Jak píšeš, extrémní klimatické podmínky na horách te moc netrápí, netrap se extrémními parametry spacáku taky. Vyber normál od standardního výrobce, mrkni se, aby ti nebyl úplně úzkej (blbě se v něm vrtí, pokud máš neklidný spaní). Ty, co sis vybral, vypadají dobře.

To si myslí Roman, před 20 kily největší koníček vysokohorská turistika

Odesláno

no já mám spacák s komfortem v +9 a je to naprosto v pohodě je to nějakej loop mám tušení

hlavní chyba je se do spacáku oblíknout to pak nefunguje jak má ty ho musíš zahřát aby teplo mohl vracet

Odesláno

Ja jsem letos byl nuceny poridit teplejsi spacak, abych neomrzl v breznu a dubnu na mori. Kdyz je zima a musim mit spacak zapnuty, tak se v bezne mumii nemam sanci pohodlne ulozit. Sel jsem tedy nejenom po teplotni charakteristice spacaku, ale i po tvaru. Tak jsem dosel k modelu Tasman od Colemanu.

http://www.sportex.cz/outdoor/spaci-pytel-...an-tasman-x910/

A musim rict, ze spacak je to vyborny. Vnejsi material zatim bez vetsi uhony prezil utoky vsech suchych zipu, kterymi se to v okoli lavic na spani v salonech plachetnic jenom hemzi. Vnitrni material "Perform X" - ci jak tomu nadavaji - je uzasne prijemny a teply na omak. Spacak tedy nestudi, kdyz do nej clovek vleze a mnohem rychleji se zahreje. Celkove sirsi strih je moc pohodlny a diky mumiove horni casti nehrozi, ze by teplo utikalo. Merim pres 185 cm a s delkou spacaku jsem vice nez spokojeny.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...