uff Odesláno 25. května Nahlásit Odesláno 25. května Díky za podněty a sdílení zkušeností. Bydlíme v bytě a regulérní klimu si ani nedokážu představit jak bych řešil. Z terasy bych musel vést studený vzduch přes obejvak a přes chodbu, vypadalo by to jako desná vopicarna. Loznice ale máme relativně malé (kolem 14 m2), tak to asi stejne risknu a vyzkouším. Navíc máme nad sebou tři patra, tak to snad nebude po vypnutí tak hrozný. Myslím, že jsem desítku vyhodil za větší píčoviny :))
Radek124 Odesláno 26. května Nahlásit Odesláno 26. května (upraveno) Tady někdo asi nepochopil že dvojdílná klimatizace pro transport tepla mezi jednotkami nepoužívá "vzduch vedený sloním chobotem" (tak jako to v hovadském provedení bývá u jednodílných mobilních škatul) ale relativně tenké izolované trubičky s chladivem, v bytech dle dispozic vedené v kulturně vypadající instalační liště. Při provozu vnitřních jednotek vzniká (stejně jako u domácí sušičky prádla) kondenzát, který je potřeba odvádět samospádem - ale nikde není psáno že toto se musí řešit tou samou cestou/lištou jako chladivo. A že kravál co tyhle "mobilní" krámy vydávají (a kvůli kterému to lidi musí neustále vypínat/zapínat, takže místo tepelného komfortu mají akorát jojo-efekt) spolu s hlukem z pootevřeného okna bývá často horší než samotné vedro. Stejně se každý rok najdou další šetřílkové a estéti, kteří si tuhle slepou uličku nedají vymluvit Upraveno 26. května uživatelem Radek124
polifka Odesláno 26. května Nahlásit Odesláno 26. května UFF: Pokud můžu trošku přispět do diskuze, mám zkušenost s obojím. Mobilní klima už z principu je k ničemu (teplo se pomocí vzduchu odvádí oknem ven.... a do bytu se "někudy" přivádí horký vzduch z venku, který se v mobilní jednotce má ochlazovat...... a navíc to okno neutěsníš proti úniku/vniknutí tepla. V kanclu nám to fungovalo jen tehdy, když jsem stál těsně u toho a nechal na sebe foukat vzduch. K ochlazení nedošlo. Samozřejmě nej ... je klima jak popisuje Radek124. Možná bych doporučil instalaci jedné jednotky do bytu 'kde chceš chladit nejvíc) a chlad se ti rozprostře po celém bytě. Synátor má jednu jednotku pro cca 100m2 a je spokojen. Předchlazení než dorazí domů ovládá telefonem, venkovní jednotku má na balkoně (ani není vidět), odpadní kondenzát má na balkoně vyvedený do kanystru, který občas vyleje do záchodu. Doporučuji ti pozvat někoho, kdo tomu rozumí/montuje a uvidíš, že budeš spokojený ..... a těch 10k si užij docela jinak a líp..... Já jsem si pozval vybranou firmu, za dopoledne namontovali 3 vnitřní jednotky (trubičky jsou v liště) a jednu venkovní a vše už mi jede cca 6 let bez jediného problému. Jo a na jaře nebo na podzim pokud je chladněji si tím přitápím abych nemusel nahazovat kotel bo je to vlastně tepelné čerpadlo. Hlavně si naštuduj dostatek informací. Howgh
zacik Odesláno 26. května Nahlásit Odesláno 26. května k mobilnej klime tu uz bolo povedane asi vsetko a dovolim si doplnit ze nepoznam vo svojom okoli nikoho kto ju dlhodobo pouziva. To asi hovori asi za vsetko.
shaggy Odesláno 26. května Nahlásit Odesláno 26. května Na mobilnej som vydrzal 4 sezony. Postavena hned za chrbtom, kedze stol mam pri okne. Hluk velky ale malu pracovnu to vychladi dobre. Odvod tepla cez pootvorene okno utesnene sadou. Dnes naceneny multisplit. 4x vnutorne jednotky (1x 3.5kw + 3x 2.1kw) + 1 vonkajsia 7kW (LG) resp. 8.9kW (Daikin) v logii. Asi 40m rozvodov a 5x prieraz panelovej steny. LG Deluxe cca 5.5tis eur, Daikin Emura 8.8tis eur, Daikin Comfora cca 7tis.
uff Odesláno 1. června Nahlásit Odesláno 1. června V 26. 5. 2025 v 8:10, Radek124 napsal: Tady někdo asi nepochopil že dvojdílná klimatizace pro transport tepla mezi jednotkami nepoužívá "vzduch vedený sloním chobotem" (tak jako to v hovadském provedení bývá u jednodílných mobilních škatul) ale relativně tenké izolované trubičky s chladivem, v bytech dle dispozic vedené v kulturně vypadající instalační liště. Při provozu vnitřních jednotek vzniká (stejně jako u domácí sušičky prádla) kondenzát, který je potřeba odvádět samospádem - ale nikde není psáno že toto se musí řešit tou samou cestou/lištou jako chladivo. A že kravál co tyhle "mobilní" krámy vydávají (a kvůli kterému to lidi musí neustále vypínat/zapínat, takže místo tepelného komfortu mají akorát jojo-efekt) spolu s hlukem z pootevřeného okna bývá často horší než samotné vedro. Stejně se každý rok najdou další šetřílkové a estéti, kteří si tuhle slepou uličku nedají vymluvit Poprosím někoho, kdo realizoval, o foto kulturně vypadající instalační listy. Diky
polifka Odesláno 2. června Nahlásit Odesláno 2. června V 1. 6. 2025 v 9:47, uff napsal: Poprosím někoho, kdo realizoval, o foto kulturně vypadající instalační listy. Diky
zacik Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června @polifka fuuuuu, toto by som bol ochotny tolerovat maximalne v technickej miestnosti/garazi pri instalacii FVE. Ale chapem ze 99% bytov nema pripravu na klimu, ktora je uz dnes viacmenej nevyhnutnost. Ak by som sa 3 mesiace v roku potil na gauci tak by som to asi prehodnotil.
uff Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Moc díky, Polífko. Za mě je to přesně tak jak jsem si myslel. Raději bez Klimy než tohle, Tz vítej doma mobilní klimatizace
Radek124 Odesláno 3. června Nahlásit Odesláno 3. června Kdo řeší estetiku, osazuje na tyhle účely stropní jednotky a vedení dle možností táhne podhledem/chodbou. Ale proti gustu (a špuntům v uších) žádnej dyšputát... 2
Koprisalov Odesláno 4. června Nahlásit Odesláno 4. června před 16 hodinami, uff napsal: Moc díky, Polífko. Za mě je to přesně tak jak jsem si myslel. Raději bez Klimy než tohle, Tz vítej doma mobilní klimatizace Co to řešit nějakou předstěnou ze sádroše?
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se