Přejít na obsah

AUDIOFILOVO OKÉNKO


Alina

Doporučené příspěvky

Ahojte, potřeboval bych poradit. Mám 2 reproduktory, který mají výstup viz. foto. Chtěl bych to propojit s Notebookem ideálně přes BT, popř. 3,5jack.

Jde toho nějak lacině dosáhnout? Předpokládám, že bych musel pořídit nějaký Bluetooth zesilovač? Ideálně, aby to hrálo stereo. :D

 

post-40759-0-37748600-1569571577_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

V hodinkách už jedu, raw denimu už jsem taky propadl, takže teď je na řadě HiFi. U známého jsem měl možnost si poslechnout gramofon a úplně mě to učarovalo. Měl starý lampový zesilovač McIntosch s tranzistorovým předzesilovačem, který měl by-passnutý a šel ještě přes homemade lampový předzesilovač. Gramofon byl taky letitý Thorens a bedny nějaké základní Bowers & Wilkins (prý kolem 1000? za pár).

 

Hrálo to skvěle - ten lampový zvuk jsem si hned zamiloval. No a tak začínám osnovat plány na to, že bych si něco podobného taky pořídil.

 

Rád bych dostal od zkušenějších nějaké rady do začátku. Vůbec nevím, kterým směrem se vydat a kde čerpat informace. Jediné co vím je, že chci gramec a lampy (bez tranzistoru). Poprosím klidně i PM nebo sem. Díky za jakýkoliv impulz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, pouštíš se do divoké vody, ale držím palce. Dotaz je asi jako "poraďte mechanické hodinky" :-) Chceš to do malé trucovny nebo do obýváku 50m2? Budget je 50 nebo 300 kkč? Tranzistory nezatracuj, v celém řetězci před bednami se hodí, lampy mohou mít svoji práci na vstupu, ale výkon ničím nenahradíš. Kamarád má dobrý gramec, pak phono + intregrovaný zes od audio research s lampami a musical fidelity supercharger 750 na výkonovém vedení před bednami. Hraje to super, ale asi bych se na to vyprdl a dělal machra ve vlákně kdo čím jezdí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

lazy: takhle jednoduchý to taky není............. letos jsem byl v Praze na výstavě, kde jsem byl svědkem neskutečné reprodukce opravdu jakéhokoliv

hudebního stylu na lampě v 5 watech.  Minimální výkon lampy, ALE !!!.................................. Bedny byly tak udělaný, že jim to bohatě stačilo.

Na pohled to vypadá jako sestava na vážnou muziku, možná Jazz, ale když nám pustil diskotéku, tak jsem byl ohromen.

 

 

post-10679-0-68629800-1571866849_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je to, co jsem tím chtěl říci. Může to stát spoustu peněz, ale nemusí. Může se to líbit jednomu a druhému nemusí. Může to mít různá technická řešení. To, co jsi viděl na výstavě asi nemáš doma a sám bys to nekoupil. Kolega AdaMoss chtěl poradit do začátku, tak jsem napsal svůj pohled na vstupní podmínky zadání.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky kluci za postřehy. Já jsem to možná napsal trošku nešikovně. V tuhle chvíli ještě vůbec neuvažuju o nějakých konkrétních značkách/modelech. Spíš začínám fázi studia a získávání informací. Jenže se mi zdá, že ten hifi svět je ještě víc zatížený subjektivním vnímáním než třeba ten hodinkový :-).

 

V minulosti jsme si s otcem kompletovali takovou entry level hifi sestavu (Cambridge Audio CD a zesilovač, repro nějaké Canton, celkem to bylo myslím do 130k), takže úplně nepolíbený tímhle tématem nejsem. Ale u rodičů už samozřejmě nebydlím a navíc se mi trošku změnil vkus a ten cinkavý ostrý Canton zvuk už mi tolik nelahodí. Teď se mi líbí zas pro změnu ten teplý, hladký, jemný lampový zvuk :-). Pravděpodobně by šel docílit i nějakou vhodnou kombinací založenou na tranzistorovým zesilovači, ale to je právě to, co musím teď nastudovat.

 

No ohledně rozpočtu, tam zatím nemám vůbec představu, jak vysoko potřebuju jít, abych získal ten zvuk, který se mi tak líbí, nebo se kterým bych byl spokojený :-). To teprve zjistím až navštívím nějaký studio a nechám si něco pustit. V zásadě to mám posazený tak, že nechci platit extra peníze jen za hifi feeling - za něco, co už nejsem schopný slyšet / rozlišit / vnímat.

 

S tím umístěním, to je dobrá připomínka. Vlastně obě možnosti (obývák / pracovna) připadají v úvahu a nedošlo mi, že to bude ovlivňovat výkonnostní parametry zařazení sestavy. V ideálním případě bych nechtěl být limitovaný výkonem. Nechci skončit tak, že si to vyladím pro pracovnu a pak se rozhodnu to přesunout do obýváku, kde bych zjistil, že to "nehraje" :-). Rozpočtem samozřejmě limitovaný do nějaké míry jsem. Taková moje první představa byla, že bych se mohl vejít třeba to 150k. Nicméně pokud zjistím, že mi zní dobře sestava za 50k, nebudu s tím mít problém. Druhým směrem, pokud zjistím, že pod 200k to nemá vůbec cenu, tak 150k není pevný strop. Řekněme, že pevný strop je +-300k. Pokud bych zjistil, že musím do vyšších pater, aby se mi to líbilo, tak to bych si asi raději nechal zajít chuť a pořídil pár pěkných hodinek :-).

 

Tak a teď jak zjistit, kde se pohybuju. Bez zkoušení a poslechu se to hádám neobejde. Sem by tedy směřovala má první otázka - kam byste doporučili v Praze zajít? Jedno nejmenované studio jsem už navštívil, ale zřejmě jsem nepůsobil jako někdo, kdo u nich chce ještě ten den nechat statisíce a přišlo mi, že je spíš obtěžuju, takže jsem poměrně rychle vypadl a nic moc si z té návštěvy neodnesl. Nějaké tipy kde máte v Praze dobré zkušenosti? Třeba se zaměřením na analog?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zvuk nejvíc ovlivňuje akustika poslechového prostoru.

V dobré akustice ti bude sestava za 60 000 hrát lépe, než sestava za 1 000 000 v akustice špatné.

 

Technicky solidní nový zesilovač seženeš cca za 20 000

reprobedny cca 40 000

Zdroje zvuku jsou rozličné, stejně jako jejich ceny

 

 

 

Díky kluci za postřehy. Já jsem to možná napsal trošku nešikovně. V tuhle chvíli ještě vůbec neuvažuju o nějakých konkrétních značkách/modelech. Spíš začínám fázi studia a získávání informací. Jenže se mi zdá, že ten hifi svět je ještě víc zatížený subjektivním vnímáním než třeba ten hodinkový :-).

 

Svatá pravda, vnímání hudby je silně subjektivní. Objektivně věrnější nejsou lampové zesilovače proti tranzistorovým a přesto je řada posluchačů upřednostňuje. Stejně tak gramofon hraje objektivně hůře než digitál. O věrnost nejde, stejně většinou chybí reference. U amlifikované hudby z principu neexistuje.

Proto se musí vybírat poslechem! Rychle nakoupit a pak nic dalšího nečíst, nedejbože nějaká fóra :-)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

roto se musí vybírat poslechem! Rychle nakoupit a pak nic dalšího nečíst, nedejbože nějaká fóra :-)

:notworthy:

 

Také pozor na žánry které chceš poslouchat.

Já mám třeba sestavu na Jazzík, klasiku ap.

Jakmile pustím popík, už to není ono.

 

Také jsem se nebál nakupovat z druhé ruky, čímž jsem ušetřil značné částky a tím pádem bez bolesti 

u srdce mnoho komponentů mnohokrát vyměnit, než mě to sedlo.

 

A také.. čím dražší sestavu budeš mít, tím náročnější bude na zdroj signálu !!

Upraveno uživatelem Libunda
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Žánry - taky dobrá připomínka. Primárně by to mělo být optimalizované pro blues, blues-rock až rock - kytary a zpěvy. Hard & Heavy období už u mě pominulo...i když sem tam se k tomu vrátím, ale to je stejně randál, takže tam mi nevadí, že to není vyladěné přesně na to. 

 

Klasiku, elektro a jiné prakticky ne.

Upraveno uživatelem AdaMoss
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Novou sestavu bych začal budovat výběrem beden - sehnat ty nejlepší, které se vejdou do rozpočtu a které v bytě snese manželka.

a pokud ty bedny budou mít nic moc citlivost, tak holt zesilovač bude muset mít vyšší výkon = tranzistorový

a pokud bedny nebudou žravé, nakrmíš je i slabším zesíkem

k tématu gramo a lampy se raději nebudu vyjadřovat

 

ale akustika místnosti má fakt řádově větší vliv na výsledný zvuk než kterýkoli jiný prvek řetězce

takže buď hrátky s akustickými prvky (a boj se zbytkem rodiny, kterému budou ?překážet?)

nebo hardware, který umí korigovat ty nejhorší boule - už to není jen Lyngdorf, třeba NAD má svůj Dirac atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ted jsem si jeste uvedomil, jak si psal, ze ty Cantony te omrzeli............................ já mám Cantony doma na domácí kino a protoze jsem byl spokojený, koupil jsem vyšší radu i na stereo.............. Aááááááááááále,

po čase jsem zjistil, že ty hliníkový membrány me taky neberou vzhledem k typu mého poslechu.

 

Takže jsem zkusil kevlar od BéVéček a nakonec jsem skončil u papíru  Tanoy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...