Jump to content

Recommended Posts

Posted

Prosím zdejší zkušené členy o radu co znamená jméno L. Hainz, Prague vyryté na vnitřím plášti strojku. A taky jestli je normální, že tenhle plášť je z obecného kovu, když se jedná o zlaté hodinky. Pro úplnost jedná se o IWC, zřejmě kalibr 73, ale to mi snad zjistí švýcaři ;) Předem děkuji, Petr

Posted

Jen si tipnu - je to znacka hodinare, ktery je servisoval. Vnitrni plast by mohl byt z nejakeho nezlateho kovu v pripade, kdyz by to byla ochrana proti zmagnetovani.

Posted

L. Hainz byl pražský hodinář, asi dobrý a bohatý, na aukru občas proběhnou hodinky s jeho jménem buď na ciferníku, nebo na strojku.

http://www.aukro.cz/item689068868_svycarsk...ra_l_hainz.html

http://www.aukro.cz/item659617892_stolni_h...ik_l_hainz.html

Takže je nejspíš neopravoval, ale prostě prodával se svým jménem jako svoji reklamu, prostě aby ukázal, jak dobrá a zavedená firma jeho jméno je.

A vnitřní plášť z jiného materiálu, než vnější, není tak neobvyklé. Ale taky to může být "tuning" toho hodináře.

Pár fotek na pokochání by nebylo? :)

Posted (edited)
L. Hainz byl pražský hodinář, asi dobrý a bohatý, na aukru občas proběhnou hodinky s jeho jménem buď na ciferníku, nebo na strojku.

http://www.aukro.cz/item689068868_svycarsk...ra_l_hainz.html

http://www.aukro.cz/item659617892_stolni_h...ik_l_hainz.html

Takže je nejspíš neopravoval, ale prostě prodával se svým jménem jako svoji reklamu, prostě aby ukázal, jak dobrá a zavedená firma jeho jméno je.

A vnitřní plášť z jiného materiálu, než vnější, není tak neobvyklé. Ale taky to může být "tuning" toho hodináře.

Pár fotek na pokochání by nebylo? :)

Hainz měl prodejnu na Staroměstském náměstí přímo proti orloji a pokd se nepletu firma měla ve své péči i orloj

Edited by Conrad
Posted (edited)
Hainz měl prodejnu na Staroměstském náměstí přímo proti orloji

Pokud je to kalibr 73 (1913 - 1930) pak je to nejspíš Ludvik Hainz, vnuk zakladatele firmy Hainz (zal. 1836) a majitel 1901 až do 1948 kdy jim to komouši ukradli. Firma je od převratu opět v rodinných rukou a je již přes 100 let správcem Pražského orloje. Viz např. spory kolem pražského orlojníka, které nedávno proběhly medii. Vřele doporučuji Stanislav Michal: Hodinařství a hodináři v Českých zemích; Libri 2002. K mání u Vašeho knihkupce ;-)

Edited by dknespl
Posted

Děkuju za odpovědi, jak budu mít doma foťák (maželka mi ho vzala na dovolenou), budou i fotky. Ještě jednou moc dík. Petr

Posted

Takže, protože mě zajímala historie hodinek, napsal jsem mail do Šafhausenu, jestli by něco nenašli v archivu. Druhý den mi přišla odpověď, že by tam nějaký záznam měli a jestli zaplatím 50,- CHF tak mi pošlou všechny informace k hodinkám. No a včera mi přišel dopis a v něm v krásných deskách (který mi pošťák při cpaní do schránky ohnul) informace, že jsou to "Lovecké hodniky", cal. 74, prodány 11.11.1930 jistému pánu jménem Hainz. No a samozřejmě číslo pláště i strojku (aspoň vím, že patří k sobě :) ). Nějak nevím, ale asi jsem od toho čekal trochu víc..... Po 20. sem dám fotky, holt mít doma jeden foťák opravdu nestačí, i když jsem si to před nedávnem mysle a ostatních se zbavil... Hezký den všem přeje Petr

Posted

Lovecké hodinky??

Já když listuju v kapesních hodinkách na ebay, tak u každých druhých se tam píše "hunter pocket watch" nebo "hunter case". Takže si myslím, že v tomhle případě má tohle slovní spojení jiný význam, jen nevím jaký?

Posted

No taky mě to napadlo, ale já si pod tím nic jiného nedokážu předstvit, kdyby aspoň to zdobení tomu odpovídalo tak třeba, ale takhle.... Není tady někdo ze zkušenějších členů, kteří vědi, co to znamená?

Posted

Nicméně je otázkou zda ten L. Hainz, Prague je pražský hodinář Ludvík Hainz III. Ja myslím, že asi ano. Jednak tato forma jména s "a" je méně obvyklá, a pak Švýcarské hodinky dovážel, takže bych řekl, že asi byly spíše na prodej, než osobní potřebu.

Posted

nojo, je pravděpodobné, že p. Hainz k těm hodinkám koupil dalších 49 stejných a byly na prodej, to už ten certifikát neřekne - tak to podle mě tenkrát chodilo, žádný DHL, žádný dotisk loga samodomo

Posted

To ne na těch mých je to vyryto na vnitřním plášti, který je z obecného kovu, fotky dodám co nejdříve, ale jako reklama mi to moc nepřijde, teda aspoň taková, co vidí každý. Petr

• 2 weeks later...
Posted

Tak tady jsou. Petr

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.

Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.