Diamondking Posted July 31, 2009 Report Posted July 31, 2009 Možná že budu za jouzu, ale napadla mě taková věc. Jestliže mám hodinky s automatickým nátahem, které mají rezervu 40 hodin a v podstatě se neustále pohybem rukou nebo "vrtidlem" dotahují, nemůže u nich vzniknout za nějakou dobu tzv. paměťový efekt? Že třeba po nějakých létech činnosti už rezerva nebude 40 hodin, ale třeba polovina tohoto času? Já nevím, třeba neustálým namáháním a následnou únavou pérka. Jestli to je z mojí strany blbá otázka tak prosím o smáznutí.
Karlos Posted July 31, 2009 Report Posted July 31, 2009 Jako každá pružina, tak i hodinkové pero se časem unavuje, to je jasný. Ale jak moc (nebo spíš jak málo), to řeknou zdejší profíci. Ale bude to nějaká zanedbatelná hodnota. Vždyť například kapesní hodinky i třeba po víc než sto letech nemají nijak výrazně kratší dobu chodu po natažení.
Vit Posted July 31, 2009 Report Posted July 31, 2009 Možná že budu za jouzu, ale napadla mě taková věc. Jestliže mám hodinky s automatickým nátahem, které mají rezervu 40 hodin a v podstatě se neustále pohybem rukou nebo "vrtidlem" dotahují, nemůže u nich vzniknout za nějakou dobu tzv. paměťový efekt? Že třeba po nějakých létech činnosti už rezerva nebude 40 hodin, ale třeba polovina tohoto času? Já nevím, třeba neustálým namáháním a následnou únavou pérka. Jestli to je z mojí strany blbá otázka tak prosím o smáznutí. Laicky si myslím, že síla pera časem musí "slábnout" tak jako u jaždého jiného stroje. Dokonce se mi zdá, že jsem někde četl, že se určité mechanické součástky při servisní prohlídce preventivně vyměňují.
l3stat Posted July 31, 2009 Report Posted July 31, 2009 v některých servisech ti to vymění ani o tom nevíš ale to se pak nesmí člověk divit že za čištění hodinek chtějí 5000 časem pero určitě nebude tolik pružit tomu se zřejmě nevihneš ale o polovinu je opravdu blbost a hodinu řešit nemusíš to bude na výměnu dříve pérovník protože třecí spojka bude v háji
Recommended Posts