Jump to content

Recommended Posts

Posted

Možná že budu za jouzu, ale napadla mě taková věc. Jestliže mám hodinky s automatickým nátahem, které mají rezervu 40 hodin a v podstatě se neustále pohybem rukou nebo "vrtidlem" dotahují, nemůže u nich vzniknout za nějakou dobu tzv. paměťový efekt? Že třeba po nějakých létech činnosti už rezerva nebude 40 hodin, ale třeba polovina tohoto času? Já nevím, třeba neustálým namáháním a následnou únavou pérka. Jestli to je z mojí strany blbá otázka tak prosím o smáznutí. :mellow:

Posted

Jako každá pružina, tak i hodinkové pero se časem unavuje, to je jasný. Ale jak moc (nebo spíš jak málo), to řeknou zdejší profíci. Ale bude to nějaká zanedbatelná hodnota. Vždyť například kapesní hodinky i třeba po víc než sto letech nemají nijak výrazně kratší dobu chodu po natažení.

Posted
Možná že budu za jouzu, ale napadla mě taková věc. Jestliže mám hodinky s automatickým nátahem, které mají rezervu 40 hodin a v podstatě se neustále pohybem rukou nebo "vrtidlem" dotahují, nemůže u nich vzniknout za nějakou dobu tzv. paměťový efekt? Že třeba po nějakých létech činnosti už rezerva nebude 40 hodin, ale třeba polovina tohoto času? Já nevím, třeba neustálým namáháním a následnou únavou pérka. Jestli to je z mojí strany blbá otázka tak prosím o smáznutí. :mellow:

Laicky si myslím, že síla pera časem musí "slábnout" tak jako u jaždého jiného stroje. Dokonce se mi zdá, že jsem někde četl, že se určité mechanické součástky při servisní prohlídce preventivně vyměňují.

Posted

v některých servisech ti to vymění ani o tom nevíš ale to se pak nesmí člověk divit že za čištění hodinek chtějí 5000 :thumbsup_anim:

časem pero určitě nebude tolik pružit tomu se zřejmě nevihneš ale o polovinu je opravdu blbost a hodinu řešit nemusíš

to bude na výměnu dříve pérovník protože třecí spojka bude v háji