JII. Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Zdravím všechny Primáky, jsem tu nový, prosím tedy o (alespoň minimální) dávku trpělivosti. Nejprve jsem se zamiloval do Primáckých automatů TV, ale ten cit rychle pohasnul a je tu nový. "Překvapivě" Prim Sport IGEN. Měl bych pár dotazů k náhradním dílům. Sháním tyto hodinky (bohužel jakožto student zatím nemám na kompletní renovaci), rád bych je nosil, ale nevím, jak je to s náhradními díly. Když se mi podaří sehnat nějaký model s poškozeným sklíčkem nebo poškozenou lunetou, ale dejme tomu slušným pouzdrem, má cenu to kupovat? Seženu zvlášť náhradní sklíčko nebo lunetu (u hodináře?) či je to nedostupný artikl? Je možnost kromě nerezového pouzdra (tedy celého nového) za rozumnou cenu zrenovovat to původní? Nějaké rozleštění? Pochrom bych nechtěl, z přízviska ocucaného bonbonu jsem leccos pochopil. Nejvíce se mi líbí černá varianta, bílé indexy s černou popř. bílou lunetou. Kdybyste měli tip, kde je sehnat ve slušném stavu, budu rád. Je to utopie za cca 2 tis. Kč v nositelném stavu? Díky moc za odpovědi.
grakij Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Origo sklicko je napr. v Brne nesehnatelne - teda aspon takova je ma zkusenost (zkousel jsem to pres hodinarstvi a ti obvolavali certy dably), ale asi to chce trpelivost a nekde se neco objevi. Ciferniky se obejvuji sem tam napr. na aukru. Kdyz rozhodis site v sirsim okoli a vydrzis cekat/hledat tak za nostielne se muzes do 2k vlezt. Aspon ja jsem podle me jedny nositelne cerne za 1k5 kupoval.
JII. Posted August 21, 2009 Author Report Posted August 21, 2009 (edited) Pokud je sklíčko jen mírně poškrábané, mělo by jít rozleš***, (proč se hvězdičkuje zrovna slovo rozleš.t.it) že? Spíše bych viděl problém v těch lunetách, co jsou tak na Aukru IGENy, tak největší poškození je viditelné právě v tomto místě. Ošoupané pouzdro bych pro začátek snesl, ale lunetu, ciferník a ručičky bych chtěl v perfekt stavu. Zkusím se poptat po známých a neznámých, ale celkem pochybuji, že by se jen tak někomu válely v šuplíku v dobrém stavu. 2k myslím bez pásku, ten bych dokoupil zvlášť. Edited August 21, 2009 by JII.
Biges Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Přesně jak píšeš, vložky do lunetu jsou bezpochyby největší problém. I když při troše šílenosti by šlo experimentovat i s vložkami z dvojek a nějak jí tam narvat, někdy si plánuji tuto svatokrádež vyzkoušet Jinak pokud budeš trpělivý, sem-tam se na Aukru objeví docela hezký nositelný kousek s cenou kolem 1500, zvláště ty černé jsou poměrně obvyklé.
henker Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 (edited) Pokud je sklíčko jen mírně poškrábané, mělo by jít rozleš***, (proč se hvězdičkuje zrovna slovo rozleš.t.it) že? Spíše bych viděl problém v těch lunetách, co jsou tak na Aukru IGENy, tak největší poškození je viditelné právě v tomto místě. Ošoupané pouzdro bych pro začátek snesl, ale lunetu, ciferník a ručičky bych chtěl v perfekt stavu. Zkusím se poptat po známých a neznámých, ale celkem pochybuji, že by se jen tak někomu válely v šuplíku v dobrém stavu. 2k myslím bez pásku, ten bych dokoupil zvlášť. Tak si zkus přihodit http://www.aukro.cz/item717008930_prim_spo..._zaruky_pr.html na fotce nevypadaj nejhůř Edited August 21, 2009 by henker
JII. Posted August 21, 2009 Author Report Posted August 21, 2009 (edited) Biges: Abych si trochu ujasnil terminologii. Luneta a vložka do lunety. Chápu správně, že vložkou do lunety se má na mysli ta černá "vrstva" s čísly popř. bílá atp. (podle varianty) a luneta je celé (jak to nazvat) okruží nasazené na pouzdru? Jak tam vlastně drží? Promiňte mi hloupé dotazy. henker: Na tyhle jsem koukal, nic proti bych neměl, ale nějak se mi nezdá levá dolní packa (držák na pásek). Z fotky to vypadá, že dostala ránu a je vyosená. Přihodil jsem na jiné. http://www.aukro.cz/item720030366_prim_sport_i.html Nastavil cenu na 1500 Kč, abych se následně několikrát praštil hlavou o zeď, protože jsem se unáhlil bez přemýšlení. Pouzdro mi připadá relativně v pohodě, ciferník, indexy, ručičky také. Ale ta "vložka do lunety" // Pravděpodobně jsi opravil odkaz, resp. vyměnil. Před tím byl na tyto http://www.aukro.cz/item712906567_pekne_pr...cifernikem.html a k tomu směřuje moje odpověď. Edited August 21, 2009 by JII.
Biges Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Biges: Abych si trochu ujasnil terminologii. Luneta a vložka do lunety. Chápu správně, že vložkou do lunety se má na mysli ta černá "vrstva" s čísly popř. bílá atp. (podle varianty) a luneta je celé (jak to nazvat) okruží nasazené na pouzdru? Jak tam vlastně drží? Promiňte mi hloupé dotazy. henker: Na tyhle jsem koukal, nic proti bych neměl, ale nějak se mi nezdá levá dolní packa (držák na pásek). Z fotky to vypadá, že dostala ránu a je vyosená. Přihodil jsem na jiné. http://www.aukro.cz/item720030366_prim_sport_i.html Nastavil cenu na 1500 Kč, abych se následně několikrát praštil hlavou o zeď, protože jsem se unáhlil bez přemýšlení. Pouzdro mi připadá relativně v pohodě, ciferník, indexy, ručičky také. Ale ta "vložka do lunety" // Pravděpodobně jsi opravil odkaz, resp. vyměnil. Před tím byl na tyto http://www.aukro.cz/item712906567_pekne_pr...cifernikem.html a k tomu směřuje moje odpověď. Tak zkus zdvořile požádat o zušení příhozu s tím, že jsi lama lamovitá a že jsi se unáhlil 1500 je fakt poměrně hodně. Jinak tu terminologii chápeš správně. To okruží tam drží na drážce, normálně se to tam zasekne, jsou v něm ještě takové dvě... hm... pružinky? Také nejsem terminologický expert. Ta vložka by se měla do kovového okruží vložit - napasovat. Nejsem si jist, jestli se to ještě nepřichytává nějakým pojivem :-[ Sám jsem svoje Igeny raději nerozebíral, to nechám udělat hodináře.
docent_tecka Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 ohledne sklicka - puvodni jsou vzacnost, nicmene jsem videl sklicko koupene nekde v nemecku, stejny rozmer (322), dost tvrde, vnitrni kkovovy armovaci krouzek, cena tusim 10ecek - jedno jsem vzal, zatim jsem nezkousel kompletaci. Pak mam informaci o jednom panovi, ktery dela "repliky" slicek do jednicek, "rucni prace" mam objednany vzorek, cena vyssi nez v nemecku. osobne me nejvic trapi puvodni korunky... za 2k se nositelne Igeny sehnat daji, ale spis to bude nekde v bazaru nez na aukru.
JII. Posted August 21, 2009 Author Report Posted August 21, 2009 (edited) Biges: Zkusím. A díky za osvětlení systému lunety. docent_tecka: Sklíčko, pokud v něm nejsou hluboké rýhy nebo samozřejmě praskliny, nejde rozleš***? Podle mě by to mělo jít. Nějaký velice jemný smirkový papír, voda a pak zubní pasta popř. popel z cigaret. Několik krycích sklíček např. na mobilech jsem takto rozleštil a jsou jako nové. Ad korunka) Chápu, že pro sběratele nebo velké nadšence je původní korunka důležitý detail. Já bych se ale obešel i bez původní. IGENům jsem propadl především díky tomuto fóru a vynikajícím fotkám některých členů. To znamená předevím díky vzhledu dominantní části. Osobně mě nejvíce dostaly černobílé - bílá vložka do lunety, bílé indexy a (možná) ručičky + kožený pásek. To je pastva pro oči. Ale jinak díky za tip. Zkusím obejít ty bazary. Pobývám v Brně - nebyl by nějaký nápad, kam zajít? Edited August 21, 2009 by JII.
henker Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Biges: Abych si trochu ujasnil terminologii. Luneta a vložka do lunety. Chápu správně, že vložkou do lunety se má na mysli ta černá "vrstva" s čísly popř. bílá atp. (podle varianty) a luneta je celé (jak to nazvat) okruží nasazené na pouzdru? Jak tam vlastně drží? Promiňte mi hloupé dotazy. henker: Na tyhle jsem koukal, nic proti bych neměl, ale nějak se mi nezdá levá dolní packa (držák na pásek). Z fotky to vypadá, že dostala ránu a je vyosená. Přihodil jsem na jiné. http://www.aukro.cz/item720030366_prim_sport_i.html Nastavil cenu na 1500 Kč, abych se následně několikrát praštil hlavou o zeď, protože jsem se unáhlil bez přemýšlení. Pouzdro mi připadá relativně v pohodě, ciferník, indexy, ručičky také. Ale ta "vložka do lunety" // Pravděpodobně jsi opravil odkaz, resp. vyměnil. Před tím byl na tyto http://www.aukro.cz/item712906567_pekne_pr...cifernikem.html a k tomu směřuje moje odpověď. Jojo, s odkazem jsem nějak zahejbal Myslím že ses neunáhlil, na těch 1500 vylezou do úterka jistě, za míň funkční (na Aukru) nekoupíš, sleduju to už dost dlouho. Ad bazar - já objevil jeden kde je mají, chtěj za podobný stav rovné 2k a nechcou jít dolů
Biges Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Jojo, s odkazem jsem nějak zahejbal Myslím že ses neunáhlil, na těch 1500 vylezou do úterka jistě, za míň funkční (na Aukru) nekoupíš, sleduju to už dost dlouho. Ad bazar - já objevil jeden kde je mají, chtěj za podobný stav rovné 2k a nechcou jít dolů Ten druhý odkaz, tj. http://www.aukro.cz/item712906567_pekne_pr...cifernikem.html , ten už vypadá lépe. Jinak přikládám fotku lunety bez vložky, je to sirota Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.
JII. Posted August 21, 2009 Author Report Posted August 21, 2009 Ale co ta packa vlevo dole, jak drží řemínek? Mně to připadá celé ohnuté.
Biges Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Ale co ta packa vlevo dole, jak drží řemínek? Mně to připadá celé ohnuté. Fíha! Toho jsem si ani nevšiml. Velmi trefná poznámka!
docent_tecka Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 docent_tecka: Sklíčko, pokud v něm nejsou hluboké rýhy nebo samozřejmě praskliny, nejde rozleš***? Podle mě by to mělo jít. Nějaký velice jemný smirkový papír, voda a pak zubní pasta popř. popel z cigaret. ano jde to - ja zacinam cca 800 smirkem, potom 2000 pod vodou a pak pasta polywatch (lze ji nahradit necim levnejsim). Jedine nebezpeci je nepribrat smirglem pouzdro.
Karlos Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Není ta osmistovka moc chrubá? Neobrousí to sklíčko moc?
docent_tecka Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 Není ta osmistovka moc chrubá? Neobrousí to sklíčko moc? je ale pouzivam to na hluboke ryhy a jde to rychle.... aspon mi zbude vic casu shanet nove lunety (viz foto).... ohledne lunet - mam maly kviz - poznate z ceho je luneta na druhem obrazku? (ta vlevo) Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.
JHonza Posted August 21, 2009 Report Posted August 21, 2009 rozleš***, (proč se hvězdičkuje zrovna slovo rozleš.t.it) OT: skoro bych se domníval, že v softwaru fóra je natvrdo zabudován nějaký anglicky mluvící filtr na nevhodné výrazy a ten výraz .t.i.t. (bez teček) považuje za vulgarismus, což má z hlediska angličtiny celkem pravdu
JII. Posted August 24, 2009 Author Report Posted August 24, 2009 Dotaz do pléna. IGENy mají v původní podobě dle fotek mírně "vyboulené" krycí sklíčko. Jde na ně popř. nasadit ploché, aby byl výsledek podobný tomuto? To znamená, aby to sedělo tak nějak zároveň s lunetou? Widloun: To bude tím.
cigi Posted August 24, 2009 Report Posted August 24, 2009 Na původní ne, mají plast vyboulený proto, aby se pod něj vešly ručky. Na novodobé (které jsou na fotce) ano, mají vyšší lunetu, ale kdo by měnil safír, že. odpověď je NE, pokud nezměníš konstrikci lunety.
JII. Posted August 24, 2009 Author Report Posted August 24, 2009 Jasné, stručné, jednoznačné - děkuji za odpověď.
Recommended Posts