cernysip Posted August 22, 2009 Report Posted August 22, 2009 Víte, jaké hodinky nosil poslední ruský car? A které měl u sebe v okamžiku své popravy? A z čeho odečítal čas Lenin? Co řídilo v Rusku čas za Stalinovy éry? (nikoli Slunce, ale Stalin samozřejmě, ovšem při pohledu na své "cibule", hádejte jaké značky... Při pátrání po značce "Pavel Bure" jsem se dostal na www.Watch.ru, kde mne tamní administrátor nasměroval na www.p-buhre.com . Jde o stránky společnosti snažící se resustitovat kdysi proslulou firmu "Paul Buhre" či "Pavel Bure", přesněji "Павел Буре". Stránky doporučuji, kromě současných modelů, které tu již dokonce někde byly zmíněny, stojí za pozornost především http://www.p-buhre.com/archive.html , kde jsou k vidění nádherné "historické" výrobky této firmy a katalogy z předrevolučních dob. Ze stránky http://www.p-buhre.com/history.html jsem přeložil Historii firmy. Použil jsme ruskou verzi, je obsáhlejší než anglická, zřejmě proto, že tvůrci stránek předpokládali, že by anglicky čtoucí čtenář mohl mít s řadou ruských reálií potíže. "Historie" je to velice zajímavá, byť jistě psaná s marketingovým cílem resuscitovat značku na vlne resentimentu a volání po "starých dobrých předrevolučních časech" (které tedy rozhodně ve srovnání s tím, co následovalo, byly). Otázkou je, kam vlastně toto vlákno umístit, zda do Sekce ruských hodinek, jak jsem to nakonec učinil, či do Sekce švýcarských, kam do velmi značné míry také patří. Možná i do Sekce vojenských, neboť podle článku prý první skutečné náramkové hodinky na světě vyrobila také firma Bure, na zakázku Dělostřelecké správy pro účely války s Japonskem. Nu, kdo ví? V Rusku vždycky všechny měli jako první (:-). Samozřejmě, nejsem profesionální překladatel, takže chyby se v překladu jistě najdou, snad jich nebude moc. V textu se hojně vyskytují i "neruská" jména (v azbuce), a ta která nejsou současně uvedena i v anglické verzi "Historie" (v latince) jsem se snažil do latinky převést "podle svého nejlepšího vědomí a svědomí", stejně jako pár technických výrazů, ale jen "s ručením omezeným". Cernysip P. S. Mimochodem, zlaté cibule po předcích, o nichž jsem se domníval, že jsou "Bure made", jsou ve skutečnosti "no name", jak mne odborníci na Watch.ru poučili... Kde k nim praděda sehnal ten origo futrál ale zůstává záhadou... (viz má fota v Kapesních hodinkách). Historie_Bure.pdf
Effe Posted August 22, 2009 Report Posted August 22, 2009 A jestli se nemýlím tak ten co se snaží vzkřísit rodinnou tradici je hokejista Pavel Bure.
Javert Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Má někdo stažený pdf? Nemám oprávnění k prohlížení - asi vymazaná příloha.
Rodkopf Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Nemám to jsem se těšil, že si počtu...taky se přimlouvám za obnovení odkazu.
Javert Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Když si nepočteš, tak se snad pokocháš. Dnes jsem sehnal chronografy P. Buhré. Zítra dodám foto.
kuncák7 Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 Když si nepočteš, tak se snad pokocháš. Dnes jsem sehnal chronografy P. Buhré. Zítra dodám foto.At uz je zitrek,chci se taky kochat.
Javert Posted June 27, 2013 Report Posted June 27, 2013 At uz je zitrek,chci se taky kochat.Dočkáte se Jen je třeba počítat s tím, že jsou před generálkou. Chybí fosfor na ručkách, ciferník má něco za sebou, přesto je stále OK. Jen je stržené perko a zamáčklé druky. Strojek je ale v pořádku. A pro představu - jde o tyto hodinky http://www.swissvintagewatches.com/buhrchron.html
villain83 Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 He,kdyby se to nekomu podarilo vozivit,taky si to rad prectu.Priznam se,ze o tehle "znacce" jsem v zivote neslysel...na ta chrona taky rad mrknu.
Javert Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 Slíbené fotografie. Hodinky jsem záměrně nečistil, aby bylo vidět, v jakém stavu jsem je pořídil. Dnes jsem je odnesl k hodináři na generálku. Tak uvidíme, co z toho bude. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience.
villain83 Posted June 28, 2013 Report Posted June 28, 2013 To jsem zvedavej,co z toho vykouzli,to pouzdro ma celkem dost,strojek vypada ciste,ale urcite prokouknou.Ja bicompax muzu,to jo:-)
Javert Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Na tom pouzdru je hromada špíny. Až se vyleští, bude trochu lepší. Jsou to parádní hodinky a moc se na ně těším!
Karlos Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Zajímavý kousek. A podle fotek bych si tipnul, že jsou "přepouzdřené" z původního zlata do hliníku. Ale hliník jde zase parádně naleštit, takže budou vypadat úžasně.
Javert Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Zajímavý kousek. A podle fotek bych si tipnul, že jsou "přepouzdřené" z původního zlata do hliníku. Ale hliník jde zase parádně naleštit, takže budou vypadat úžasně. To si nemyslím, asi o tři komentáře výše jsem dal odkaz na ty samé. Jsou v tom samém pouzdru.
Karlos Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 To samé pouzdro to rozhodně není. Teď to vypadá, že ti kazím radost, to bych určitě nechtěl, ale tvoje pouzdro je hliníkové, že?
Rodkopf Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Jsem zvědavý na výsledek! Už tak to jsou krásné hodinky.
Javert Posted June 29, 2013 Report Posted June 29, 2013 Jako hliník mi to nepřišlo. Teď je nemám u sebe, tak nemohu říct nic na 100%. Hned jak budou doma, udělám lepší fotky.
Recommended Posts