CzechJoker Posted August 24, 2009 Report Posted August 24, 2009 Ačkoliv dnešní trend postupně směřuje k hodinkám řízeným rádiovým signálem (v našich končinách DCF77 z Frankfurtu nad Mohanem), možná neuškodí při volbě hodinek vzít v úvahu i ty hloupé, obyčejné a hlavně levné varianty bez zaklínadla Wave Ceptor, Multiband apod. Já si vezmu na paškál moje první G-Shocky, které mám zhruba měsíc (přesněji od 29.července, tedy měsíc bez pěti dnů). U tohoto modelu výrobce garantuje přesnost +/- 15 vteřin za měsíc, což je např. pro mechanické hodinky výsledek skoro nedosažitelný. Hodinky jsem ihned po vybalení nařídil podle http://www.presnycas.cz/ (a rovněž podle rádia) a po třech týdnech hodinky vykazují odchylku 1,5 vteřiny, což za měsíc dělá (neuvěřitelné) 2 vteřiny odchylky. Domnívám se, že tyto parametry jsou více než vynikající a jsou důkazem, že pokud chcete ušetřit, hodinky bez rádiové synchronizace nejsou špatnou volbou. Plné znění zde
cody Posted August 24, 2009 Report Posted August 24, 2009 Prakticky jakto pocitam, stejna zkusenost. Mam tyhle vychytavky rad
siwi Posted August 27, 2009 Report Posted August 27, 2009 Na casio dobrý. Ale jinak není odchylka 2 vteřiny za měsíc zas nic tak úžasnýho. To běžně splňují quartzové hodinky a ani nemusejí stát balík. První, které jsem měl, a byly takhle přesné, byly digitálky Prim Quartz z r. 1985. Poté jsem inovoval na Casio s modulem 549. Za dobu cca 15ti let jsem vystřídal dvoje a oboje se za měsíc předešly o 30 vteřin, což pro mne bylo docela zklamání (zato jejich spolehlivost byla vždy 100%). Následovaly ana/digi od Casia (typ si nepamatuji), které vykazovaly stejnou odchylku. Nakonec jsem přešel na ručičkové quartzky. České Meorisy se strojkem Miyota OS-10, stejně jako Citizeny Eco Drive BM0230-51E, které nosím teď, se do dvou vteřin za měsíc vejdou hravě. Chvilku jsem měl i levnější model od Bentime, kde přesnost byla kolem 3 vteřin/měsíc. Casia mám pořád rád, protože vždycky dokážou uspokojit lidi, kteří na hodinkách obdivují spíše technickou stránku. Jsou spolehlivé, ale s tou přesností byly (aspoň ty moje) vždycky na štíru.
CzechJoker Posted August 27, 2009 Author Report Posted August 27, 2009 Mno, může být. Já se zamyslel nad tím, jestli se opravdu často vyplatí tolik přeplatit za tuto funkci. Mimochodem - mám tu na stole Prim quartz z osmdesátých let a od vánoc udělaly odchylku 47 minut, což je skoro 6 minut za měsíc.
t2 Posted August 27, 2009 Report Posted August 27, 2009 moje zkušenosti s casiama modul 901 je proměnlivá. Jako nové se vešly do 10 sec a cca po 10ti letech se to zhoršilo na 20 sec. Oboje do plusu.
siwi Posted August 28, 2009 Report Posted August 28, 2009 To je fakt dost. Preci jenom - po 25 letech na to mozna maji narok. Ja je tehdy mel nove. Jinak si taky myslim, ze neni nezbytne nutne investovat do radiem rizenych hodinek, pokud clovek chce znat presny cas. Ale na druhou stranu - rada lidi proste chce mit na ruce neco, co se seridi samo. Je to proste zajimavy technicky prvek.
Dantechno Posted August 28, 2009 Report Posted August 28, 2009 ......Ale na druhou stranu - rada lidi proste chce mit na ruce neco, co se seridi samo....... Treba ja.
Dr.Watson Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 Netuším, zda se to někomu bude hodit ani lepší vlákno, kam to napsat. Jen pro zajímavost. Tento týden mi přišly GWM 5600 a měly z obchodu vypnuté automatické nastavení času&data. Od poslední synchronizace uběhlo 157 dnů, odchylka +36 sekund. Vychází mi to zhruba na 7s/měsíc.
FranaD Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 Moje DW 5600 se taky do dvou sekund za měsíc vešly, což pro můj pocit, že jsou přesné, stačilo. Na tyhle hodinky rád vzpomínám....
t2 Posted June 5, 2011 Report Posted June 5, 2011 Teď jsem si toho teprve všimnul, název GW5600. Nejde o DW 5600? asi s modulem 1545 ne? Nebo je to GWM5600 modul 3063? Nešťourám je to jen technická.
Guest ?po Posted June 12, 2011 Report Posted June 12, 2011 jestli vám to de blbě tak se to prý dá vyverglovat do naprosté přesnosti http://mygshock.com/wiki/Improve_the_Accuracy_of_your_G-Shock
Dr.Watson Posted July 23, 2011 Report Posted July 23, 2011 Tak jsme zkoušel vyrovnat přesnot u Pathfinderů na noc na sklíčko, oba dva boky, ořít nahoru i dolů a nepřesnost cca 5s/měsíc zůstává stejná Ještě je zkusím pověsit na okno za přezku a jestli se problém nevyřeší, fakt mne to nakaká !
Woodie Posted July 29, 2011 Report Posted July 29, 2011 Tak jsme zkoušel vyrovnat přesnot u Pathfinderů na noc na sklíčko, oba dva boky, ořít nahoru i dolů a nepřesnost cca 5s/měsíc zůstává stejná Ještě je zkusím pověsit na okno za přezku a jestli se problém nevyřeší, fakt mne to nakaká ! Nejak nechapu v cem je problem... 5s/mesic je imho uplne v pohode. Co maji rikat lidi s mechanikama, ti jsou radi kdyz se jim hodinky nerozejdou vic nez 10s za den
Dr.Watson Posted July 29, 2011 Report Posted July 29, 2011 Pardon, to byl můj ujetý vtip. Analogicky k mechanikám. Pathfinder mám bez rádia, tedy s odchylkou. GWM5600 jsou s rádiem, tedy přesné. No a mechaniky se dorovnávají různým položením na noc...
long Posted July 30, 2011 Report Posted July 30, 2011 jestli vám to de blbě tak se to prý dá vyverglovat do naprosté přesnosti http://mygshock.com/...of_your_G-Shock Tak to je hustá vychytávka !!!
long Posted August 1, 2011 Report Posted August 1, 2011 jestli vám to de blbě tak se to prý dá vyverglovat do naprosté přesnosti http://mygshock.com/...of_your_G-Shock Zkusíte to někdo s nějakými kousky, když stále hřímáte na nepřesnost v řádu 5 sec. měsíčně ?? Mám ty nově bělásky a jdou tak jak mají i když nejsou z Japonska , ale z Thajska . :-)
ggrand Posted August 1, 2011 Report Posted August 1, 2011 Za to já a moje géčka máme na sebe smůlu, jdou dycky tak 11-15 vteřin jinak. Nejpřesnější a dokonce i nejméně přesné jsem měl/mám Timexy. Ale asi to skusím s jedněma.
Dr.Watson Posted August 1, 2011 Report Posted August 1, 2011 Zkusíte to někdo s nějakými kousky, když stále hřímáte na nepřesnost v řádu 5 sec. měsíčně ?? Mám ty nově bělásky a jdou tak jak mají i když nejsou z Japonska , ale z Thajska . :-) Já to tedy zkoušet nebudu. Zkusil jsem pověsit o 20 m blíže k vysílači s tím, že rádiový signál dojde dříve ale kupodivu šel oklikou, neboť namísto standardního nastavovacího času 3.02 pm se nastavily ve 4.03 pm. To mi stačí protože ostatní hoďky šteluji podle tohoto "kalibru", snad je ten germánský vysílač certifikován alespoň podle iso. Když troubí v rádiu, docela to sedí. Byl jsem vychován a žiji ve skromných poměrech a zvyknut na přesnost pendlovek a kostelních hodin, takže krok kupředu... Možná i dva
jendach Posted August 13, 2011 Report Posted August 13, 2011 Já mám Casio PRG40. Z ruky je nesundávám a dostávají dost zabrat. Odchylku mají asi tak 1 vteřinu do + za den. Může styl zacházení např. otřesy, údery ... ovlivnit přesnost digitálek?
Recommended Posts