Xampik Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Ahoj, ještě jsem "na živo" neviděl hodiny Atmos JLC poháněné změnou teploty a tlaku. Zajímalo by mě jak to funguje (co, jak, kde) a také, jestli je vyrábí i někdo jiný ve Švýcrasku. Popř. nějaké reálné fotky nebo videa (projel jsem si flickr a youtube). Jak je to s cenami ? Já jsem pricelist od JLC automaticky vyhodil Děkuji
dknespl Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Starší na ebay od 2 do 6 tisíc EUR. Nové s komplikacemi přes 10 tisíc EUR. Nátah funguje pomocí měchů naplněných ethyl chloridem, který výrazně mění objem se změnou teploty a tlaku. Pohyb měchů převodem natahuje pero. Vlastní pero zajišťuje roční rezervu chodu. Jako oscilátor slouží torzní kyvadlo se závěsem ze speciální slitiny Elinvar, která nemění vlastnosti s teplotou, s minutovou periodou. JLC je měl patentované, ale patent už dávno neplatí, tak by je mohl asi dělat kdokoliv, pokud by to technicky zvládl, ale myslím, že to nikdo nedělá. Pohledej wikipedii, google a koukni na firemní stránky http://www.jaeger-lecoultre.com .
Patrik Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Tak tenhle způsob "natahování" neznám, docela zajímavé. Je o tom někde nějaký článek v češtině? Se divim, že když to funguje, že se to nerozšířilo i do ostatních oblastí? Např. napájení dopravního značení, BTSek,... Jestli to nevyžaduje žádný pohyb. Nebo je tam spíše důležitá ta teplota?
mischa Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Všechny Atmosy od JLC jsou krásný, jen od nich nelze očekávat nějakou závratnou přesnost, torzní kyvadlo s tak nízkou oscilací dává podobnou přesnost, jako běžné ročky, tedy plus mínus několik minut měsíčně. Paradoxně, to, co se stará o jejich nátah, tedy změna teploty, je také příčinou jejich nepřesnosti. A potřebují stát na dost stabilním podkladu, jsou citlivé na všechny otřesy a vibrace. Ale jejich zpracování je dokonalé, za ty peníze je to nádherný velký šperk, na který se vydržíte dívat pořád.
PepaSFI Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 kdysi je měli v muzeu hodin ve Šternberku ale tam prý už to snad není. Už jsem tam nebyl víc jak 25 let.
Xampik Posted August 29, 2009 Author Report Posted August 29, 2009 http://www.antiquemanual.com/antique-clock...re-atmos-clock/ http://www.antiquemanual.com/antique-clock...nd-timekeeping/ http://www.antiquemanual.com/antique-clock...of-old-bellows/ http://www.clockmaker.com.au/w/atmosr_526.html
pavča Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Všechny Atmosy od JLC jsou krásný, jen od nich nelze očekávat nějakou závratnou přesnost, torzní kyvadlo s tak nízkou oscilací dává podobnou přesnost, jako běžné ročky, tedy plus mínus několik minut měsíčně. Paradoxně, to, co se stará o jejich nátah, tedy změna teploty, je také příčinou jejich nepřesnosti. A potřebují stát na dost stabilním podkladu, jsou citlivé na všechny otřesy a vibrace. Ale jejich zpracování je dokonalé, za ty peníze je to nádherný velký šperk, na který se vydržíte dívat pořád. Nevím, kde jsi toto vyčetl, mám ATMOS hodiny dvoje, přesnost je vynikající, koriguji je pouze při přechodu letní-zimní čas a to je chyba oproti přesnému času tak max. 3 minuty. Pro natahování je podstatné kolísání teploty (vliv má i kolísání tlaku), změna teploty o 1°C je natáhne na cca 28 hodin, plně natažené péro vydrží na cca 100 dní chodu (náplní je ethylchlorid). Jeden kmit torzního kyvadla (to je přetočení tam a zpět) trvá přesně 1 minutu, takže otáčení je velice pomalé a je to velmi uklidňující je sledovat. Jsou prostě nádherné a stále celé roky jen jdou a jdou a jdou.
pavča Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 (edited) Na přání jednoho kolegy jsem udělal pár informativních fotek, aby bylo vidět, jak to vypadá uvnitř. Na jedné fotce je vidět natahovací řetízek, který přenáší pohyby vlnovců na natahování péra. Ono se to dosti blbě fotí, je to opravdu jen pro info. Oboje tyto ATMOS hodiny jsou jednoduché, dělají se i daleko složitější s různými komplikacemi (různé kalendáře). Ještě poznámka, ty s bílým ciferníkem jsou vyrobeny firmou Jaeger LeCoultre a jsou vyrobeny v roce 1973, ty se zlatým ciferníkem jsou vyrobeny ještě před fúzí firmou LeCoultre a jsou vyrobeny v roce 1955. Edited August 29, 2009 by pavča
Xampik Posted August 29, 2009 Author Report Posted August 29, 2009 no tak to je nádhera :-) btw: k čemu slouží u JLC tyčka vespod, která čouhá ven ? díky
pavča Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 (edited) no tak to je nádhera :-) btw: k čemu slouží u JLC tyčka vespod, která čouhá ven ? díky Tyto hodiny jsou velmi citlivé na otřesy, potřebují masivní a klidnou základnu (stačí těžší kus nábytku) a každá manipulace s nimi vede na naprosto zoufalé pohyby torzního kyvadla. Proto mají aretační páčku, která jednak kyvadlo zastaví, jednak maličko nadzdvihne, aby se odlehčilo vlákno závěsu a nebylo namáháno. Jinak hodiny mají vestavěnou mini vodováhu nebo značku pod hrotem vytvořeným vespod na kyvadle, takže hodiny je možné pomocí stavěcích šroubků (nožek) ustavit do přesné pracovní polohy no a pak už jen stále jdou. Edited August 29, 2009 by pavča
xlaque Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 ...ty se zlatým ciferníkem jsou vyrobeny ještě před fúzí firmou LeCoultre a jsou vyrobeny v roce 1955. Len by som poopravil, fuzia bola v roku 1937, ale aj po nej sa objavovali niektore vyrobky len pod jednou zo značiek, teda nie je neobvykle natrafiť na Memovoxy Jaeger
skalis Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Na přání jednoho kolegy jsem udělal pár informativních fotek, aby bylo vidět, jak to vypadá uvnitř. Na jedné fotce je vidět natahovací řetízek, který přenáší pohyby vlnovců na natahování péra. Ono se to dosti blbě fotí, je to opravdu jen pro info. Oboje tyto ATMOS hodiny jsou jednoduché, dělají se i daleko složitější s různými komplikacemi (různé kalendáře). Ještě poznámka, ty s bílým ciferníkem jsou vyrobeny firmou Jaeger LeCoultre a jsou vyrobeny v roce 1973, ty se zlatým ciferníkem jsou vyrobeny ještě před fúzí firmou LeCoultre a jsou vyrobeny v roce 1955. Pavco, diky za fotky s detaily stroje i za popis s vlastnimi zkusenostmi. Jsou to krasne hodiny! Kde se Ti podarilo prijit ke dvema kouskum, muzu-li se zeptat?
pavča Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Len by som poopravil, fuzia bola v roku 1937, ale aj po nej sa objavovali niektore vyrobky len pod jednou zo značiek, teda nie je neobvykle natrafiť na Memovoxy Jaeger Aha, to jsem nevěděl. Díky.
pavča Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 Pavco, diky za fotky s detaily stroje i za popis s vlastnimi zkusenostmi. Jsou to krasne hodiny! Kde se Ti podarilo prijit ke dvema kouskum, muzu-li se zeptat? Koupil jsem je v hodinářství ve kterém se dosti specializují na starožitné hodiny, prodali je tam nějací lidé z pozůstalosti. Ty novější byly v bezvadném stavu, ty starší byly poškozené (vadný závěs kyvadla) a měly denní odchylku asi 1 minuta. Tak jsem je odvezl do Norimberku do servisu JLC, tam je dali během cca 2 měsíců za cca 1.800,- ? do perfektního stavu, takže oboje šlapou jak jsem psal výše, půlroční chyba tak v rozmezí 2 až 3 minuty.
tombed Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 pavčo krása, díky za osvětlení jak to funguje i fotky... a kdybys šel někdy okolo toho hodinářství a viděl tam další, dej prosím vědět...
dknespl Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 (edited) Len by som poopravil, fuzia bola v roku 1937, ale aj po nej sa objavovali niektore vyrobky len pod jednou zo značiek, teda nie je neobvykle natrafiť na Memovoxy Jaeger To značení JLC je pro mne taky trochu záhada, nevíte to někdo přesně? Jak u Atmosek tak u náramkových hodinek se vyskytuje až někdy do 80tých let v USA označení LeCoultre (bez Jaeger), což je ale firma, která údajně není s JLC přímo propojená, patří (resp. patřila, už zanikla) u.s. firmě Wittnauer-Longines. Otázka je, zda je to jen dstributor, nebo jak jsem někde četl je v USA montovaly z JLC dílů? LeCoultre nenesou označení Swiss Made. Našel jsem rozporuplné informace. Dnes už i v USA se používá pouze značka JLC. Na LeCoultre je zajímavé, že jsou zpravidla o dost levnější, než stejné hodinky označené jako JLC. To platí i pro Atmosky. LeCoulre (ne Jaeger) Atmosky se vidí i okolo 1000 USD. Edited August 29, 2009 by dknespl
911 Posted August 29, 2009 Report Posted August 29, 2009 To značení JLC je pro mne taky trochu záhada, nevíte to někdo přesně? Jak u Atmosek tak u náramkových hodinek se vyskytuje až někdy do 80tých let v USA označení LeCoultre (bez Jaeger), což je ale firma, která údajně není s JLC přímo propojená, patří (resp. patřila, už zanikla) u.s. firmě Wittnauer-Longines. Otázka je, zda je to jen dstributor, nebo jak jsem někde četl je v USA montovaly z JLC dílů? LeCoultre nenesou označení Swiss Made. Našel jsem rozporuplné informace. Dnes už i v USA se používá pouze značka JLC. Na LeCoultre je zajímavé, že jsou zpravidla o dost levnější, než stejné hodinky označené jako JLC. To platí i pro Atmosky. LeCoulre (ne Jaeger) Atmosky se vidí i okolo 1000 USD. jak si spravne napsal, ofiko pojmenovani je od roku 1937. hodinky se prodavaly v USA pod LeCoultre od 1932 do 1985. potom uz jen JLC. tovarna LeCoultre byla v Le Sentier. no a ve statech byl distributor prave Longines-Witten neco, kterej delal navic i distribuci i VC. a tak to nekteri porad zamenuji, ze to byla jina znacka. ale nebyla.
pavča Posted August 30, 2009 Report Posted August 30, 2009 (edited) Koupil jsem je v hodinářství ve kterém se dosti specializují na starožitné hodiny, prodali je tam nějací lidé z pozůstalosti. Ty novější byly v bezvadném stavu, ty starší byly poškozené (vadný závěs kyvadla) a měly denní odchylku asi 1 minuta. Tak jsem je odvezl do Norimberku do servisu JLC, tam je dali během cca 2 měsíců za cca 1.800,- ? do perfektního stavu, takže oboje šlapou jak jsem psal výše, půlroční chyba tak v rozmezí 2 až 3 minuty. Jéžiši, tady jsem při psaní myslel asi na něco jiného (na ženský?), tady je překlep, ta oprava stála cca 600,- ?, to je asi 18.000,- Kč !!! Ještě k ceně hodin, když jsem u nich v servisním centru Norimberk byl (mají tam krásnou výstavku vyráběných hodinek a hodin), tak mi dali nějakou literaturu a také ceník, takže mohu uvést orientační ceny - běžné hodiny ATMOS jsou v cenové relaci 3.250,- ? (ty jsou obdobné těm mým z roku 1973) až 25.000,- ?, ale vyrábí se i hodiny ATMOS Mistérieuse, ty jsou samé zlato onyx a diamanty a ty stojí 1.500.000,- ?. Ale ještě zajímavost, kdysi, asi v roce 1991, jsem v jednom starožitnictví narazil na velmi zajímavé hodiny, tenkrát jsem ještě o značce ATMOS nic nevěděl. Byly to poměrně velké hodiny pod oválným skleněným poklopem, na pohled velmi zajímavé. Říkal jsem si, že by se mi líbily, tak jsem se zeptal na cenu a ta mi vyrazila dech, chtěli za ně v té době asi 320.000,- Kč. Když pán viděl můj šok, tak mi řekl, že jsou to hodiny ATMOS s výrobním číslem tuším 35 nebo tak nějak a že je to vyloženě sběratelský kus. Ale objasnil mi princip hodin ATMOS a tím rozpoutal můj zájem o ně. Edited August 30, 2009 by pavča
mischa Posted August 30, 2009 Report Posted August 30, 2009 pavco, ty moje běhaly špatně, protože rozdíl teplot v místnosti byl cca 8 stupňů v létě a zimě. Možná při rozdílu 1-2 stupně je chod dobrý a nátah akorátní, v mých podmínkách to ale při zvětšeném rozdíli teplot nefungovalo dobře, Potvrzuji nutnost pevného podkladu, nejlépe samostatná pevná police na zdi, při umístění na běžně stojící nábytek to bala tragédie.
Helex Posted August 30, 2009 Report Posted August 30, 2009 Ty jo to je geniální! Tady o tom pán mluví, jeden stupeň prý stačí až na 48 hodin..krásný jsou!
Recommended Posts