Jump to content

LUMINISCENCE - které vydrží světélkovat celou noc?

arnold

Recommended Posts

Vážení pánové,

už se to tu mockrát probíralo, řešily se tu druhy luminiscenčních barev a jak je dostat na ručičky atd., leč ne každému se chce řešit jeho fyzikální zájem takto razantně :), nehledě na to, že luminiscence na hodinkách asi není to podstatné, co nás i výrobce zajímá - ale jako přidaná hodnota to někdy potěší..

Otázka zní: Které (pokud vůbec nějaké) hodinky dle výrobce, typu a stáří Vám vydržely po běžném nasvícení (zářivka před spaním) světélkovat celou nebo alespoň část noci tak, aby se dal odečíst čas? Jde čistě o subjektivní praktický dojem, mohlo by to být zajímavé :).

Dovolím si začít - Seiko 5 staré 10 let a RADO cca 5 let vydrží čitelné tak do jedné hodiny, Wenger cca 2-4 roky je na tom o něco lépe, ale celá noc to rozhodně není..

Jak jsou na tom Vaši světélkující ďábli?

Edited by arnold

• Replies 137
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Archimede Pilot, koupené cca 3 a půl měsíce. V deset večer jdu spát a v pět vstávám...svítí tak, že poznáš kolik je hodin. Upozorňuji, že je v žádném případě nijak extra nenasvětluji...

ty samé hodinky, přesně ta samá zkušenost - ještě ráno viditelně svítí

IWC Pilot, Breitlingy i Rolex GMT II svítí přibližně stejně dlouho, IWC asi s největší intenzitou. Všechny ráno čitelné (ale za předpokladu pořádné tmy:-)) Nějak divně nečitelné jsou všechny za slabounkého šera. Jo a ještě jeden poznatek, když se koukám trochu mimo hodinky, tak subjektivně svítí mnohem silněji - asi se mi víc otevře duhovka...

Steinhart Chrono II svítí jak ďas celou noc, Prim Sport I svítí jen občas a hodně málo a 50let staré Vulcain Cricket vydrží přes noc + - čitelné, tedy jen ručky, čísla už nesvítí...

IWC Pilot, Breitlingy i Rolex GMT II svítí přibližně stejně dlouho, IWC asi s největší intenzitou. Všechny ráno čitelné (ale za předpokladu pořádné tmy:-)) Nějak divně nečitelné jsou všechny za slabounkého šera. Jo a ještě jeden poznatek, když se koukám trochu mimo hodinky, tak subjektivně svítí mnohem silněji - asi se mi víc otevře duhovka...

Precista Italian PRS-20 naprosto v pohode sviti celou noc a to i bez specialniho nasviceni. Ale priznam se, ze je vetsinou nasvitim a nez usnu, tak po nich hodim okem, jak pekne zari.

Jinak k tomu pohledu "trochu mimo hodinky" - videni v noci je fyziologicky odlisne od videni ve dne. V seru a za tmy nestaci svetelny vjem na podrazdeni cipku a videni zprostredkovavaji pouze tycinky (ty jsou zase ve dne saturovane). Je jich mene a nejsou schopne vnimat barvy, proto neni "obraz" v noci uplne idealni. Ale jejich koncentrace je v urcite vzdalenosti opticke osy na sitnici vyssi nez v ose, proto je snadnejsi videt slabe objekty lepe pri pohledu trochu bokem. To same by mohlo byt i duvodem, proc se luminiscence zda pri bocnim pohledu vyraznejsi.

U speedmasterů (8let) svítí ručky až do rána řekněme uspokojivě, ale tečky luminiscenční barvy u indexů jsou malý a po cca 4 hodinách musí bejt fakt hluboká tma, aby byly vidět. Seiko, model "takovýdocelahezkýkvarcky" svítí hezky, ale do rána rozhodně nevydrží. Takže z toho co mám, vítězem se stává...Archimede Sporttaucher, krásně čitelné ještě ráno, ručky i indexy. Akorát na ručkách je lumibarva oranžová, takže svítí oranžovým odstínem a jakoby o stupeň slabším světlem.

• 2 years later...

QUOTE(Ejabejaroz @ 9.9.2009 - 15:16) 317171[/snapback]IWC Pilot, Breitlingy i Rolex GMT II svítí přibližně stejně dlouho, IWC asi s největší intenzitou. Všechny ráno čitelné (ale za předpokladu pořádné tmy:-)) Nějak divně nečitelné jsou všechny za slabounkého šera. Jo a ještě jeden poznatek, když se koukám trochu mimo hodinky, tak subjektivně svítí mnohem silněji - asi se mi víc otevře duhovka...

Precista Italian PRS-20 naprosto v pohode sviti celou noc a to i bez specialniho nasviceni. Ale priznam se, ze je vetsinou nasvitim a nez usnu, tak po nich hodim okem, jak pekne zari.

Jinak k tomu pohledu "trochu mimo hodinky" - videni v noci je fyziologicky odlisne od videni ve dne. V s..u a za tmy nestaci svetelny vjem na podrazdeni cipku a videni zprostredkovavaji pouze tycinky (ty jsou zase ve dne saturovane). Je jich mene a nejsou schopne vnimat barvy, proto neni "obraz" v noci uplne idealni. Ale jejich koncentrace je v urcite vzdalenosti opticke osy na sitnici vyssi nez v ose, proto je snadnejsi videt slabe objekty lepe pri pohledu trochu bokem. To same by mohlo byt i duvodem, proc se luminiscence zda pri bocnim pohledu vyraznejsi.

No,podle mě není to tak uplně jak jsi řekl. To horší vnímání světla při přímém pohledu způsobuje tzv. slepá skvrna - je to místo, kde ústí oční nerv a nejsou tam světločidné buňky - obraz je tam "digitálně" doplněn :)

Teda takhle to alespoň znám já - no offense. ;)

Já mám "nově" staré ADEC automatic, koupené předevčírem tady z fora - byl na nich luminescenční ciferník i ručičky, bohužel obojí vydrží svítit pouze v řádu minut, holt zub času ten luminescent pořádně ohlodal :( Mrzí mě to no

• 8 months later...

Svoje orisky jsem jednou zapomněl v autě v garáží. V noci mě probudilo houkání a blikání majáků hasičů. Podívám se z okna, vrata do garáže vyvrácený. Nějaký blbec myslel, že tam hoří, no a tak dávám orisky na noc do světlotěsného trezoru ... :oneeyed02: