Ricard Posted November 25, 2009 Report Posted November 25, 2009 Dobrý den, Nedávno jsem se sám stal majitelem mechanických švýcarských hodinek. Od té doby mě hodinky začaly fascinovat :-) Díky tomu jsem zjistil, že můj dědeček má už přes 50let jedny hodinky a to natahovací omegy. Je s nimi spjata i rozsáhlá historie. Má na ně vzpomínky i moje matka. Nicméně hodinky jsou už ve špatném stavu. Chybí sklíčko, celkově jsou zanesené a ciferník také dostal asi zabrat. Před třiceti lety byly prý opraveny pomocí dílů které mému dědovy zdarma dopisem zaslaly ze Švýcarska a následná práce hodináře v čechách ho stála 18 korun :-)) Údajně mu z nich také vypadla nějaká součástka viz poslední fotka. Říkal že nejdou natáhnout. Nicméně jak jsem přijel domů jsem je zkusil natáhnout a běží! :-)) Další věc je že je zohýbaná menší ručička viz fotky... Tak můj cíl je dát je pro dědečka dohromady. Je to pro něj asi velká citová hodnota. Proto vás chci požádat o rady jelikož nemám žádné zkušenosti. Kam se zkusit vypravit. Kde se zeptat a popřípadě kam napsat. Děda říkal že mu hodinář tenkrát řekl že je to kalibr 30. A že je to rudozlatý strojek. Seriove číslo je na strojku 107 431 29 Na víčku je 2317/11, ale nevim jestli je to podstatné. A tady fotky: Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. A tady ta součástka: Images are visible only to registered users. Please register or sign in to enable full experience. Předem se omlouvám za hrubky a děkuji za rady :-) Hezký den! Richard Veselý
Henry Posted November 25, 2009 Report Posted November 25, 2009 Kam se vypravit....ééé... hodinky se opravujou....v cukrárně???? Jasně, černý humor. První pokus, zašel bych si k nějakému hodináři. Možná by stálo za to, najít si oficiálního zástupce vyrpbce. Zkus napsat uživateli s nickem mechano. Patří mezi doayeny tohoto fóra.
mengelis Posted November 25, 2009 Report Posted November 25, 2009 Omega ve Švajcu opraví všecko, co kdy vyrobila
Gorg Posted November 25, 2009 Report Posted November 25, 2009 No záleží samozřejmě na tom, kolik chceš do renovace dát. Pokud to pošleš do Švajcu a necháš udělat kompletní renovaci, tak to bude řacha. Ale jestli to bude platit děda :-) No a pokud to chceš zrenovovat co nejlevněji, tak šup s tím k nějakému hodináři, objednat sklíčko, co bude potřeba nechat pokovit a ciferník buď zkusit sám vyčistit a nebo objednat novej.
Ricard Posted November 25, 2009 Author Report Posted November 25, 2009 To Henry: Právě děda obíhal hodinářství ale všude mu řekli že to neopraví... To Gorg: Kompletní renovace by byla super ale kde se asi tak řádově pohybuje cena ? :-) díky
Gorg Posted November 25, 2009 Report Posted November 25, 2009 To Gorg: Kompletní renovace by byla super ale kde se asi tak řádově pohybuje cena ? :-) Poslal bych mail s fotkama na Omegu a nechal udelat kalkulaci.
bigmac Posted November 25, 2009 Report Posted November 25, 2009 Ahoj Ja mam dost podobny pribeh a udelal jsem celkem dobrou zkusenost s hodinarstvim v Mikulandske ulici v Praze 1. Nechal jsem si tam opravit Omegy z r. 1939 po pradedovi. Slapou perfektne Dobrý den, Nedávno jsem se sám stal majitelem mechanických švýcarských hodinek. Od té doby mě hodinky začaly fascinovat :-) Díky tomu jsem zjistil, že můj dědeček má už přes 50let jedny hodinky a to natahovací omegy. Je s nimi spjata i rozsáhlá historie. Má na ně vzpomínky i moje matka. Nicméně hodinky jsou už ve špatném stavu. Chybí sklíčko, celkově jsou zanesené a ciferník také dostal asi zabrat. Před třiceti lety byly prý opraveny pomocí dílů které mému dědovy zdarma dopisem zaslaly ze Švýcarska a následná práce hodináře v čechách ho stála 18 korun :-)) Údajně mu z nich také vypadla nějaká součástka viz poslední fotka. Říkal že nejdou natáhnout. Nicméně jak jsem přijel domů jsem je zkusil natáhnout a běží! :-)) Další věc je že je zohýbaná menší ručička viz fotky... Tak můj cíl je dát je pro dědečka dohromady. Je to pro něj asi velká citová hodnota. Proto vás chci požádat o rady jelikož nemám žádné zkušenosti. Kam se zkusit vypravit. Kde se zeptat a popřípadě kam napsat. Děda říkal že mu hodinář tenkrát řekl že je to kalibr 30. A že je to rudozlatý strojek. Seriove číslo je na strojku 107 431 29 Na víčku je 2317/11, ale nevim jestli je to podstatné. A tady fotky: A tady ta součástka: Předem se omlouvám za hrubky a děkuji za rady :-) Hezký den! Richard Veselý
Ricard Posted November 30, 2009 Author Report Posted November 30, 2009 (edited) Tak nové zprávy z bojiště :-)) Byl sem u Dušáka :-)) prý jedině Generálka s tím, že to pošlou do Švýcarska za 40 000. Řek že to nemá vubec cenu. Byl sem v Mikulandské ulici. Pán byl úplně super. Narovinu řek co a jak. Bohužel jsme zjistili, že nám chybí kroužek, ve kterém je sklíčko normálně usazené. Bez něj to prý nemá moc smysl. Výroba by byla už moc dahá. Jinak už oprava cenově přijatelná, ale je potřeba mít ten kroužek. :-) Takže teď musím ještě zapátrat po kroužku. Ze Švýcarska jsem se dočkal odpověďi celkem rychle a teď budu zjišťovat co a jak ohledně ceny. Až budu zas něco vědět tak sem napíšu. Edited November 30, 2009 by Ricard
Guest Tada Posted November 30, 2009 Report Posted November 30, 2009 Zkus napsat sem: DANAFI Kamarádovi dělali poměrně zanedbané Omegy z 50tých let s polámaným strojkem a zrenovovali je do stavu nových hodinek, řekli si za to asi 400-500 euro - renovace ciferníku, pouzdra, stroje, nové sklo... Lepší než posílat přes Dušáka do Švajcu za 40
mischa Posted December 1, 2009 Report Posted December 1, 2009 ta renovace je nesmysl. Ty samé hodinky ve funkčním stavu a lépe zachovalé koupíš na ebay za cca 8000 Kč / s velkou rezervou/. Jestli cheš koukat na původnost toho kusu, pak nesmíš na cenu příliš hledět a vysypat částku naprosto nerentabilní. Určitá možnost je koupit podobné, nebo identické hodinky a z nich vzít vše, co potřebuješ. Na aukru, nebo ebay je T30tek hromady. Určitě ušetříš a složit to do kupy zvládne každý slušný hodinář.
mechano Posted December 1, 2009 Report Posted December 1, 2009 (edited) ta renovace je nesmysl. Ty samé hodinky ve funkčním stavu a lépe zachovalé koupíš na ebay za cca 8000 Kč / s velkou rezervou/. Jestli cheš koukat na původnost toho kusu, pak nesmíš na cenu příliš hledět a vysypat částku naprosto nerentabilní. Určitá možnost je koupit podobné, nebo identické hodinky a z nich vzít vše, co potřebuješ. Na aukru, nebo ebay je T30tek hromady. Určitě ušetříš a složit to do kupy zvládne každý slušný hodinář. Jestli jsem správně pochopil tvoji kalkulaci: koupíš identické hodinky za 8000,- a hodinář je zadarmo smontuje. Tím ušetříš 2 až 4 tisíce proti tomu návrhu poslat to do "Danafi". Je to tak správně ? Edited December 1, 2009 by mechano
cody Posted December 1, 2009 Report Posted December 1, 2009 V tomhle vlakne se to celkem hodi - muzes prosim alespon odhadem nastinit jakou muze clovek cekat cenu za hodinu prace hodinare? Nemyslim menice baterek, spis cloveka co si muze dovolit rict o cenu jakou povazuje za primerenou situaci. Je mi jasne ze pausal asi nebude. Mohl by jsi treba pro predstavu ocenit tohle? - hodina standartni prace, diky praxi v oboru bez fyzickeho a dusevniho vycerpani - hodina prace kdy hodinar dela neco specialniho, co kazdy hodinar nezvladne nebo na to nema vybaveni - vlastni napady a reseni, shaneni veci okolo + subdodavatele, vyroba slozitejsich soucastek strojku V pomerech CR. Pokud by jsi mohl alepon v rozmezi nastinit cenu treba vyrobu korunky, dynka, mustku... Moc by me to zajimalo a nemam (stejne jako vetsina z nas) moznost to overit v praxi.
mechano Posted December 1, 2009 Report Posted December 1, 2009 V tomhle vlakne se to celkem hodi - muzes prosim alespon odhadem nastinit jakou muze clovek cekat cenu za hodinu prace hodinare? Nemyslim menice baterek, spis cloveka co si muze dovolit rict o cenu jakou povazuje za primerenou situaci. Je mi jasne ze pausal asi nebude. Mohl by jsi treba pro predstavu ocenit tohle? - hodina standartni prace, diky praxi v oboru bez fyzickeho a dusevniho vycerpani - hodina prace kdy hodinar dela neco specialniho, co kazdy hodinar nezvladne nebo na to nema vybaveni - vlastni napady a reseni, shaneni veci okolo + subdodavatele, vyroba slozitejsich soucastek strojku V pomerech CR. Pokud by jsi mohl alepon v rozmezi nastinit cenu treba vyrobu korunky, dynka, mustku... Moc by me to zajimalo a nemam (stejne jako vetsina z nas) moznost to overit v praxi. Jestli to bylo na mě, zkusím aspoň něco. Myslím, že cena za hodinu práce u kvalifikovaného hodináře v Čr by mohla být tak mezi 500,- až 1000,- na hodinu. Hodně záleží taky na tom, kde se to odehrává. Na Příkopech bude nezanedbatelný nájem z budovy atd. Na druhé straně je taky mnoho hodinářů, kteří nejsou ochotni udělat víc, než "pucovačku", a soustruh nebo roler viděli pouze na obrázku v učebnici. Tam bývá cena taky někde jinde. Můj dojem je, že hodiny práce, tak, jak jsi je rozlišil by měly být za stejnou cenu, vytvořenou třeba tou kvalifikací a dalšími náklady. V opačném případě by se asi ten člověk musel některým opravám vyhýbat. Za tu výrobu bych měl jeden příklad: byl jsem požádán o výrobu korunky pro všem známé letecké Longines, kalkulace mi vyšla na 1400,-Kč za kus, při výrobě dvaceti kusů a byl jsem poslán do háje, s tím, že "proč by to mělo bejt tak drahýýýýý ?" Pro zajímavost jsou k tomu potřeba dvě atypické frézy a jeden atypický závitník (samozřejmě sada).
stana Posted December 3, 2009 Report Posted December 3, 2009 (edited) drahý jo? co to bylo za znalce ja jsem technolog a mužu řict že ta kalkulace byla ještě hodně solidní (vzhledem k počtu kusů serie a nastrojům a ono udělat korunku to si myslím že to je pěkných pár technologických operací...,jestliže provadite i vyrobu součastek tak před vama smekam to už dneska hodinaři moc nedělají Edited December 3, 2009 by stana
cody Posted December 3, 2009 Report Posted December 3, 2009 ...Jestli to bylo na mě, zkusím aspoň něco... ...Pro zajímavost jsou k tomu potřeba dvě atypické frézy a jeden atypický závitník (samozřejmě sada)... Na koho taky jineho Diky za primer. Takovou cenu jsem si v duchu maloval... Na ty frezy (drahe sady) vzdy myslim, kdyz otravuju puskare. Je to sila co stoji poradnej cajk na poradnej material:-( Jeste jestli si na me vzpomenes s tou fotkou z mikroskopu (.22LR) tak budu vdecnej tuplem
mechano Posted December 4, 2009 Report Posted December 4, 2009 Na koho taky jineho Diky za primer. Takovou cenu jsem si v duchu maloval... Na ty frezy (drahe sady) vzdy myslim, kdyz otravuju puskare. Je to sila co stoji poradnej cajk na poradnej material:-( Jeste jestli si na me vzpomenes s tou fotkou z mikroskopu (.22LR) tak budu vdecnej tuplem Prosím, připomeň mi, co jsem nasliboval a nesplnil.
cody Posted December 4, 2009 Report Posted December 4, 2009 Vloni jsme resili .22LR vystrelenou z hlavne kratsi nez 2 palce. Vyvracel jsi me tvrzeni ze takhle kratky vyvrt na tehle specificke razi nenecha balisticky otisk. A rikals ze doma mas fotku z nejakeho mikroskopu (asi tva vyroba) a ze ji zkusis vystrachat. Porad na to myslim, tak kdyby jsi ji objevil honem mi ji pls posli...
Recommended Posts