Jump to content

Recommended Posts

Posted

Na Aukru se objevuje řada starých hodinek mně neznámých značek s rokem výroby od 30. let. Většinou mají plastové sklíčko (což bylo dřív normální), pochromované pouzdro a jednoduchý mechanizmus. Jsou prodávány jako originální švýcarské vintage hodinky. Cenově se pohybují cca od 200 korun výše. Myslíte, že jsou originální a mají hodnotu, za kterou jsou prodávány? Některé kousky bývají zachovalé a vzhledově se mi líbí, a i když se dříve vyráběli menší průměry, některé modely by se daly nosit i nyní.

Pár příkladů:

http://www.aukro.cz/item843318293_o_g_i_v_...mave_pekne.html

http://www.aukro.cz/item848014689_lucerne_swiss_made.html

http://www.aukro.cz/item846810951_tenke_fa...swiss_made.html

http://www.aukro.cz/item847154526_exacto_a...vterinovka.html

Posted (edited)

Jojo, mnoho z nich jsou originaly a skutecne urcitou hodnotu mají. Jsou to značky, které nepřežily Velkou quartzovou revoluci, ale i znacky, ktere fungují dodnes. Prumery jsou mnohdy 33 - 38 mm, což je pro dnesni dobu (z hlediska trendu) nenositelné, alespon pro tlapy jako mam ja. Mnohdy je mi lito, ze nemuzu koupit za par stokorun nebo tisicikorun nejaky pekny vintage kousek. Treba v sekci prodej jsou JLC za solidni peniz, stejne tak se daji koupit krasne vintage Omegy treba do 5ti tisíc, apod.

Edited by Frantik
Posted
Prumery jsou mnohdy 33 - 38 mm, což je pro dnesni dobu (z hlediska trendu) nenositelné, alespon pro tlapy jako mam ja.

Neni to zvlastni? My, co si o sobe tvrdime, ze se neohlizime na modu a trendy, povazujeme se za cenitele mechaniky a remesla prece jen tolik sazime na velikost. Kolikrat je v prodejnim vlakne krasny kousek a nikdo si ho nevsimne protoze ma 36mm prumer. Ja sam, ackoliv jsem majitelem hned dvou tenkych zapesti se citim v 38mm trochu nesvuj a rekl bych ze to je takova hrana co bych jeste byl schopny nosit...

Posted

Nedávno jsem si pořídil Tissoty asi tak ze 40. let. Mají průměr cca 3 cm. Ukazoval jsem je kámošům a ti se divili, že jsou dost malý. Vysvětloval jsem jim, že je to věc módy, která byla v první půli 20. století nakloněná menším hodinkám. Mám ale docela tenký zápěstí, takže mi ty malý průměry vůbec nevadí a je to i pohodlnější než nějaký "monstra". Zatím vlastním 9 hodinek (z toho jsou ale jedny dámský a jedny dětský), všechny jsou max 3,3 cm a na zápěstí to vypadá úplně přirozeně.

Posted
Neni to zvlastni? My, co si o sobe tvrdime, ze se neohlizime na modu a trendy, povazujeme se za cenitele mechaniky a remesla prece jen tolik sazime na velikost. Kolikrat je v prodejnim vlakne krasny kousek a nikdo si ho nevsimne protoze ma 36mm prumer. Ja sam, ackoliv jsem majitelem hned dvou tenkych zapesti se citim v 38mm trochu nesvuj a rekl bych ze to je takova hrana co bych jeste byl schopny nosit...

Krasne receno...az na ten konec :)

Posted
Nedávno jsem si pořídil Tissoty asi tak ze 40. let. Mají průměr cca 3 cm. Ukazoval jsem je kámošům a ti se divili, že jsou dost malý. Vysvětloval jsem jim, že je to věc módy, která byla v první půli 20. století nakloněná menším hodinkám. Mám ale docela tenký zápěstí, takže mi ty malý průměry vůbec nevadí a je to i pohodlnější než nějaký "monstra". Zatím vlastním 9 hodinek (z toho jsou ale jedny dámský a jedny dětský), všechny jsou max 3,3 cm a na zápěstí to vypadá úplně přirozeně.

Nenech se od těch módemanů zblbnout, každá móda jednou vyjde z módy. :thumbsup_anim:

Posted

34-38mm je ideální velikost. Člověk po chvilce nošení zjistí, jak moc je pohodlné nosit malé hodinky :)

Posted
Neni to zvlastni? My, co si o sobe tvrdime, ze se neohlizime na modu a trendy, povazujeme se za cenitele mechaniky a remesla prece jen tolik sazime na velikost. Kolikrat je v prodejnim vlakne krasny kousek a nikdo si ho nevsimne protoze ma 36mm prumer.

Mně občas přijde, že jediná zákaznická skupina, která trvá na tom, že hodinky musejí mít nejméně 40 mm v průměru, jsme právě my, co se o hodinky zajímáme (tedy, někteří z nás - mě vynechte). Zastavte se někdy u výlohy běžného 'lidového' hodinářství a podívejte se, jaké rozměry mívá běžná quartzová produkce. Nemluvím teď samozřejmě o různých módních extravagantnostech, o "bling-bling" hodinkách a o podivných výtvorech, které si nejspíš kupují hlavně pasáci. Ale fakt je, že lidové 'oblekové' hodinky (ano, cítím ten protimluv) mají obvykle rozměry blížící se spíš vintage kouskům. Většinová populace zřejmě na hodinkách ve velikosti, která majiteli umožňuje zrušit předplatné v posilovně, zase tolik netrvá.

Posted
Mně občas přijde, že jediná zákaznická skupina, která trvá na tom, že hodinky musejí mít nejméně 40 mm v průměru, jsme právě my, co se o hodinky zajímáme (tedy, někteří z nás - mě vynechte). Zastavte se někdy u výlohy běžného 'lidového' hodinářství a podívejte se, jaké rozměry mívá běžná quartzová produkce. Nemluvím teď samozřejmě o různých módních extravagantnostech, o "bling-bling" hodinkách a o podivných výtvorech, které si nejspíš kupují hlavně pasáci. Ale fakt je, že lidové 'oblekové' hodinky (ano, cítím ten protimluv) mají obvykle rozměry blížící se spíš vintage kouskům. Většinová populace zřejmě na hodinkách ve velikosti, která majiteli umožňuje zrušit předplatné v posilovně, zase tolik netrvá.

Ale houby, proste velka velikost je ve stredni tride znamkou exkluzivity. Tot vse.

Posted
Většinová populace zřejmě na hodinkách ve velikosti, která majiteli umožňuje zrušit předplatné v posilovně, zase tolik netrvá.

Protože už přestávají nosit HODINKY, ale sledují čas na mobilu

Posted
Protože už přestávají nosit HODINKY, ale sledují čas na mobilu

OK, mám přirozeně na mysli tu část většinové populace, která na nošení hodinek ještě nerezignovala.

Nemíním nikoho přesvědčovat, že malé hodinky jsou OK, když se mu líbí jenom velké - to je každého věc. Jen jsem chtěl poukázat na to, že ten příklon lidí k větším hodinkám možná nebude tak masový, jak to ze čtení Chronomag fóra může vypadat. Neutuchající zájem o kvalitní, byť menší vintage hodinky na Aukru i na eBay to myslím taky potvrzuje.

Posted

Neutuchající zájem o kvalitní, byť menší vintage hodinky na Aukru i na eBay to myslím taky potvrzuje.

No, ve sbírce mám průměry od 32 - 40, ale když jsem si je vzal na ruku, kamarádi se chechtali, že mám dětský hodinky a to nejsou chronomagoři. Takže radši na své hubené ruce nosím ešus 41 - 47 a už se nesmějou, jen závidí ( hlavně Stein ChLE)

Posted
Neutuchající zájem o kvalitní, byť menší vintage hodinky na Aukru i na eBay to myslím taky potvrzuje.

No, ve sbírce mám průměry od 32 - 40, ale když jsem si je vzal na ruku, kamarádi se chechtali, že mám dětský hodinky a to nejsou chronomagoři. Takže radši na své hubené ruce nosím ešus 41 - 47 a už se nesmějou, jen závidí ( hlavně Stein ChLE)

Jojo, presne tak. Vzdyt se staci podivat treba na nabidku Omegy, cim vetsi tim drazsi.

Male hodinky ti nikdo zavidet nebude ani kdyby byly kdovijak uzasne. Za to velke cinske budou znamkou frajeriny.

Posted

Já osobně a hlavně bez jakýchkoliv znalostí historie designu hodinek to vidím tak, že lidé byli po éře velkých kapesních hodinek okouzleni tím kontrastem. Proto ty relativně malé průměry ve 30. - 40, možná i 50. letech.

Potom, mám pocit, docházelo ke zvětšování, ale nijak extrémně - na běžné průměry kolem 36 - 39?.

V době quartzu se podle mě zase sázelo na snižování hodinek.

Když znovu začaly mechaniky být tím oceňovaným zbožím (samozřejmě jen některými) - od konce 90. let? - postupně dochází ke zvětšování průměru i výšky, aby se mechaniky vizuelně odlišily od quartzu.

Teď asi vidíme přechod do extrému, který se za nějakou dobu vrátí o kousek zpět.

Osobně vidím jako dlouhodobě nositelný a pohodlný průměr někde mezi 40 - 42. Samozřejmě strašně moc záleží i na vzdálenosti mezi konci nožek a celkové výšce. To vidím jako dobrý kompromis mezi čitelností na první pohled i pro starší oči a komfortem nošení.

Zvětšování průměrů by možná mohlo souviset i s tloustnutím průměrné populace, ale to je asi jen čirá spekulace.

Závěrem: Vůbec se v tom nevyznám a je to pravděpodobně jen pouhopouhá spekulace.