Přejít na obsah

Osvity pilotních a vojenských hodinek


Petr_P

Doporučené příspěvky

Petr_P, díky za velmi zajímavé čtění. Pokud jsem to dobře pochopil, tak vlastně pomocí brýlí na noční vidění si člověk dobře přečtě čas i na hodinkách, které mají indexi pokryté nějakou vrstvou "lumi". Tak, že tritium je výborná věc ale....člověk nemusí hned vyhodit svoje "military" hodinky bez tritia:-)

 

Jen se lehce vrátím k počtu okulárů na nočním vidění, už jsem je viděl mnohokrát v dokumentech a filmech. Ale, když jsem viděl film Zero dark Thirty, tak jednotka Seal, která útočila na dům Ládina měla čtyři okuláry na brýlích! Přiznám se, že to jsem ještě nikde neviděl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

gpnvg18_20-755x502.jpg?w=774

Foto od výrobce

 

Je to GPNVG-18 (Ground Panoramic Night Vision Goggle)... Pointa a výhoda tohoto přístoje je, že zorný úhel je 97° narozdíl od standardních PNV, které mají 40°. Některé mají jeden měnič a jeden okulár (PVS-14), jiné jeden měnič a dva okuláry (PVS-7).

 

Také se občas používá spřažený pár AN/PVS-14 (tedy dva měniče a dva okuláry. Existují i přímo brýle v tomto uspořádání jako jeden kus, např. AN/PVS-15, AN/PVS-21, AN/PVS-23 a další) aby měl operátor prostorové vnímání. Moc často se to ale nepoužívá, protože je to už dost těžké a také ta cena... Navíc pro běžného vojáka je to zbytečné (narozdíl od letců, kteří používají systém dvou měničů a dvou okulárů - jako například AN/AVS-9). Mívají je pouze speciální jednotky...

 

Tento GPNVG-18 má ale čtyři měniče a čtyři okuláry (levé a pravé se částečně překrývají, jsou spojené do párů) a zdroj je externí a dává se dozadu na helmu kvůli vyvážení (je to těžká kráva...). Moc často se nepoužívá, je to velmi drahá záležitost a poměrně zbytečná. Používají to jen některé speciální jednotky (ty s nejvyšším rozpočtem) jen na specifické mise...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...