Přejít na obsah

Traser P6600 TYPE 6 MIL-G


kubson

Doporučené příspěvky

  • po 2 týdnech...

Předmět: Vliv barvy světla na jas GTLS

 

...ale nebude to malo svitit? Nekde jsem cetl,ze nejlepsi je prave zeleny trubky?

 

Taky jsem byl pred casem na nejakem foru upozornovanej ze nejvetsi svit ma zeleny tritium...

 

Trošičku to zkusím upřesnit.

 

Zelené trubičky GTLS mají skutečně nejvyšší jas ze všech barev. Krásná srovnávací tabulka je přímo na stránkách výrobce GTLS - společnosti mb-microtec (shodou okolností vlastník značky Traser). Podle tohoto zdroje mají červené GTLS pouze 20% jas identických zelených GTLS.

 

Více o osvitových technologiích použitých v hodinkách je v tomto článku na blogu Chronomagu.

 

Na tomto místě je také potřeba vysvětlit ono anglické slovíčko ?brightness?, které se do češtiny překládá jako jas. V tomto případě se ale jedná o jas emitovaného (respektive od něčeho odraženého) světla, tak jak ho fyziologicky vnímá lidské oko. Lidské oko je velmi složitý ?superorgán?, který rozhodně nevnímá světlo, jeho barvy a jasy nějakým přímočarým způsobem jako fyzikální přístroje.

 

Pro nás asi stačí vědět, že lidské oko je ve dne obzvláště citlivé na syté zelené barvy (o vlnové délce okolo 555 nm). To je výsledkem milionů let evoluce lidského druhu, kdy se v boji o přežití hodila schopnost rozlišovat každý detail nebo pohyb, který se ?šustnul? v zelené vegetaci okolo nás. V noci se maximální citlivost přesouvá do oblasti lehce namodralé zelené barvy (o vlnové délce okolo 507 nm).

 

Lidské oko je ale překvapivě necitlivé na červenou barvu (na rozdíl od našeho mozku). Kdyby bylo citlivé i v červené oblasti, tak bychom patrně vnímaly i blízké infračervené záření (neboli viděli bychom i v noci). A protože je lidské oko tak málo citlivé na červené světlo, dříve se hojně používalo pro noční osvity, neboť neruší zrak adaptovaný na noční vidění.

 

Zkrátka a dobře, v hodinkách nejvíce muziky z pohledu osvitů nadělají zelené a modro-zelené barvy. Stačí málo a dobře to vidíme a jsme schopni rozlišit i drobné změny jasu. Na druhou stranu teplé barvy (červená, žlutá, oranžová, atd.) nás fascinují? Ale jejich jas (brightness) není nic moc. A protože hodinky s GTLS mají svůj limit množství radioaktivního materiálu, tak to nejde dohnat přidáním dalšího vrstvy nebo zvětšením svítící plochy jako to jde u neradioaktivních fosforečných pigmentů.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zpětně zjišťuji, že odkaz na stránku porovnávající jas různých barev GTLS trubiček nefunguje. Tak ho sem dávám ještě jednou.

 

Odkaz = http://www.mbmicrote...logie/hell.html

 

P:S. Nevím proč, ale takto to prosím "prasí" něco v systému. Není to při prvním publikvání, ale až později. Rozhodně to není poprvé a dělá to i na blogu, kde to jde ale zpětně znovu editovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nekde tady byl prispevek na tohle tema i s fotkama. modra a oranzova sviti jakoby mene, ale pod vodou v urcite hloubce (cili to koreluje s vyse uvedenou vycerpavajici informaci od Petra_P o vnimavosti lidskeho oka na jone barvy v tmavsim prostredi) vedou prave tyhle jine barvy velice vyrazne. tolik k pouzivani jineho nez zeleneho tritia - na hodinkach s WR 200m se to da pochopit jako prakticka vec.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nekde tady byl prispevek na tohle tema i s fotkama. modra a oranzova sviti jakoby mene, ale pod vodou v urcite hloubce (cili to koreluje s vyse uvedenou vycerpavajici informaci od Petra_P o vnimavosti lidskeho oka na jone barvy v tmavsim prostredi) vedou prave tyhle jine barvy velice vyrazne. tolik k pouzivani jineho nez zeleneho tritia - na hodinkach s WR 200m se to da pochopit jako prakticka vec.

 

Předmět: vnímaní barev osvitů ve vodním prostředí

 

Jak je to vlastně s vnímáním barev pod vodou?

 

Bohužel to není tak jednoduché jako ve vzduchu, ale naopak. Základy zrakového vnímání pod vodou jsou popsány v tomto anglicky psaném vzdělávacím textu na stránkách věnovaných potápění. Tento odkaz rozhodně stojí za přečtení vícekrát než jednou. Protože ale (naštěstí) popisuje celou problematiku z mnohem širšího hlediska, tak tu zkusím nadhodit i důsledky, které má aplikace v textu popsaných fyzikálních jevů na náramkové hodinky.

 

Přestože sklenice vody je pro naše oči krásně průzračná, tak dostatek vodní masy má mnohem zajímavější vliv na vlastnosti světla. Vše ale velmi záleží na charakteru vodní masy, jejího ?znečištění?, atd. To vše je popsáno v onom textu. Pro hodinky je důležité, že neexistuje jednotně definované vodní prostředí (na rozdíl od vzduchu) a to velmi významně rozšiřuje počet možných modelů chování světla.

 

Absorpce - v čisté vodě s narůstající hloubkou postupně dochází k absorpci různých částí (multispektrálního) slunečního světla ? jako první je odfiltrována červená složka (největší vlnová délka), pak oranžová, žlutá, zelená a nakonec modrá (nejkratší vlnová délka). A jaké to má důsledky na hodinky?

 

Barvy nesvítících předmětů, které vidíme skrz naše oči (jako například ciferníky hodinek) jsou ve skutečnosti tou vlnovou délkou (délkami) světla, které jejich povrch nepohlcuje, ale odráží. Takže například červený ciferník (tak jak ho vidíme na vzduchu) se může ve vodě, kde je odfiltrována červená složka dopadajícího slunečního světla, jevit jako tmavý nebo dokonce černý.

 

Proto se ciferníky potápěčských hodinek často dělají ve výrazné oranžové nebo žluté barvě (to je příklad i potápek od Traseru). V čisté vodě jsou dobře čitelné za přirozeného světla do cca 30 metrů (to už je vlastně šero). Jako první s oranžovými ciferníky potápek přišla v roce 1969 švýcarská značka DOXA. Oranžová i jiné zářivé barvy jsou obzvláště účinné, pokud je uvažováno pouze přirozené osvícení slunečním svitem pronikajícím z hladiny. Pokud se použije nasvícení umělým světlem potápěčských lamp, je to zase všechno jinak (a pochopitelně toto metoda funguje i za absolutní tmy).

 

Zcela samostatnou kategorii ale představují umělé luminiscenční zdroje světla. Z dokumentu je vidět, že zelená luminiscence je dobrá na všechny vzdálenosti, následovaná oranžovou na kratší vzdálenosti. Teoreticky je pro čistou vodu nejlepší modrá barva světla (používají jí například GTLS trubičky již zmíněných potápek od Traseru). Ale to asi platí jen v případě světelných zdrojů pozorovaných ve vodě na velkou vzdálenost. I když názory na modrý osvit se na různých fórech různě liší. Hodinky, respektive GTLS či jiné aktivně svítící luminiscenční prvky na hodinkách se odezírají na maximálně půl metru (a ještě za šera nebo tmy). V takovém případě nehraje absorpce vody vůbec žádnou roli a pak vítězí stejné barvy jako na vzduchu, protože rozhodující je citlivost lidského oka na barvy ? pořadí je tedy opět zelená, žlutá a až nakonec temně modrá a červená. Tedy pokud není voda tak "zasviněná", že blokuje některou z favorizovaných barev a outsider získá navrh.

 

Pokud to vztáhneme na hodinky řady Traser P6600, tak zelený osvit by měl mít opět převahu nad červeným, a to i v případě že se s nimi půjde pod vodu.

 

Tolik můj výklad fyzikálních faktů. Samozřejmě, kdyby se tu ozval nějaký zkušený diver s reálnou zkušeností s čitelností osvitů pod vodou, tak to může být názorově ještě mnohem pestřejší.

 

nekde tady byl prispevek na tohle tema i s fotkama. modra a oranzova sviti jakoby mene, ale pod vodou v urcite hloubce (cili to koreluje s vyse uvedenou vycerpavajici informaci od Petra_P o vnimavosti lidskeho oka na jone barvy v tmavsim prostredi) vedou prave tyhle jine barvy velice vyrazne. tolik k pouzivani jineho nez zeleneho tritia - na hodinkach s WR 200m se to da pochopit jako prakticka vec.

 

Předmět: Určení hodinek Traser P6600 TYPE 6 MIL-G

 

Z předchozí kapitoly je asi možné odvodit, že Trasery P6600 Type 6 asi nebudou primárně určeny pro divery. Traser se tyto hodinky snaží maximálně přiblížit americké vojenské normě MIL-PRF-46374G (a klasifikaci Type III, Class I), která třeba dbá na odolnost vůči nízkému tlaku ve velkých výškách. Ideálními uživateli jsou tak úplně jiný ?diveři?, ti nebeští. Jedna taková skupina skydiverů je zachycena na následujícím

:

 

http://www.youtube.com/watch?v=-2YI28HfL-0

 

Jo, u Mohelnice se to létá! Jinak si povšimněte, že během zachyceného nácviku výškových seskoků speciálních sil naší armády, mají na obličeji kyslíkovou masku, na hrudi krabici kyslíkového regulátoru a na zádech kromě padáku i kyslíkovou láhev. A není náhoda, že na hlavě mají přilby, které jako by z oka vypadly přilbám pilotům amerického letectva, jak je vidět na tomto videu:

 

http://www.youtube.com/watch?v=xerwUw2XtOM

 

A tím se oklikou dostávám k tomu, k čemu jsou hodinky dle MIL-PRF-46374G (Type III, Class I) primárně určeny. Více je o tom v tomto mém blogovém článku.

 

Traser se při uvedení svého produktu P6600 TYPE 6 MIL-G na komerční trh nemohl pochopitelně vázat jen na tak úzce specializované skupiny uživatelů, a tak hodinky jednoduše označuje jako Military.

 

S tím souvisí i vyšší voděodolnost 200 m, která je dnes tak nějak minimální hodnotou, aby mohl výrobce nabízet hodinky jako ?hodně? odolné. Ale opravdu to nejsou profesionální potápky ? voděodolnost je certifikována ?jen? podle ?měkčí? normy ISO 2281, nikoliv podle ?tvrdé? ISO 6425.

 

A verze P6600 s červenými GTLS může být třeba marketingová snaha trochu se odlišit od konkurence a nelze vyloučit, že řada vojenských nebo polovojenských uživatelů může dát přednost více tlumenému osvitu červeného světla (ve srovnání se zelenými GTLS).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:offtopic: Když už jsem se tu tak rozepsal o tom, jak vypadá světlo pod hladinou, nemůžu zde nezmínit toto Harryho vlákno s jeho nádhernými fotkami z podmořského světa. Není to sice vůbec o Traseru, ale na těch fotkách je ukázkově vidět krása a současně složitost hry světla ve světě pod mořskou hladinou.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

:offtopic: Když už jsem se tu tak rozepsal o tom, jak vypadá světlo pod hladinou, nemůžu zde nezmínit toto Harryho vlákno s jeho nádhernými fotkami z podmořského světa. Není to sice vůbec o Traseru, ale na těch fotkách je ukázkově vidět krása a současně složitost hry světla ve světě pod mořskou hladinou.

 

Pekne fotky a pekny clanek
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se týče fotek, tak jsem zjistil, že v tomto vlákně něco chybí - Kibiho fotky Modelu Traser P6600 Type 6 MIL-G.

 

Na fóru Chronomagu je už publikoval tady (vlákno smazáno 10.3. 2011 na žádost autora) a na fóru Watchuseek (WUS) pak tady.

 

Tak mu jistě nebude vadit, když zde se značným časovým odstupem zopakuji odkaz na http://www.photowatches.eu/thumbnails.php?album=193 a přidám pár ukázek z jeho dílny.

 

Foto smazáno 17.3.2011 na žádost autora.

Foto smazáno 17.3.2011 na žádost autora.

 

Kibi, díky! :notworthy:

Upraveno uživatelem Petr_P
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Rad bych se zeptal na sklicko u P6600 nekde je uvadeno ze je mineralni a nektere weby uvadeji ze mineralni K1, asi je to jen marketingovej tah. Nebo je preci jen necim jine? Jsou to dost velke hodinky a podle fotek mam pocit ze sklicko je lunetou jen minimalne chranene a proto ze neni safirove asi brzo ponese sramy. Jaky na to maji nazor majitele techto hodinek?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Možná mě zase všichni ztrestají za OT, což mimochodem nejsem si přesně jist, co to znamená, ale když je řeč o TRASER P6600 Mil-G, kterých jsem hrdým majitelem, nevíte někdo, co znamená EOD uspořádání? Četl jsem někde, že tyto hodinky mají takové uspořádání ciferníku...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...