Přejít na obsah

Je kalibr 8500/8501 inhouse?


Kalis

Doporučené příspěvky

Dnes jsem byl v jednom hodinářství a s prodavačem jsem se v jednu chvíli dohadoval jestli je kalibr 8500/8501 od Omegy "inhouse" nebo ne. On říkal, že je to stejně ETA jako dříve. Chápu, že když je ETA i Omega součástí jedné skupiny, tak možná ETA něco do strojku vyrábí, ale já jsem považoval tento kalibr za Omega inhouse a že to je také jeden z důvodů proč zdražili např. novou řadu Omega Seamaster Aqua Terra.

 

Víte někdo jak to tedy je s tímto kalibrem? Co je vlastně "kritériem" toho, že je kalibr "inhouse" např. v rámci Swatch Group?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O kalibru 8500 jsem našel následující vyjádření, z kterého vyplývá, že to zas tak úplně jasné není. Pronesl ho Jean-Claude Monachon (Omega Vice-President, Head of Product Development) v roce 2007 (třeba je to dneska s výrobou jinak).

 

In an admirable show of honesty, Mr. Monachon also cautioned us that although the calibre 8500/8501 are completely designed and developed within OMEGA Granges, it is dangerous to call the movement completely in-house manufactured. Without the help and

assistant of Comadur, Nivarox, ETA and Frederick Piguet - all within the Swatch Group, the success of this calibre and the Deville Hour Vision model would not have been possible. The objective is to manufacture the complete movement and watch within

OMEGA premises but at the moment, only assembly is done within the OMEGA compound.

zdroj

 

Já bych ho tedy za in-house považoval, nicméně některé námitky mohou být opodstatněné.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych obecně řekl, že dneska u průmyslové výroby hodinek a navíc v rámci koncernů je pojem in-house značně vágní. Konstruktérů co skutečně něco navrhují je pár, dělají to pro všechny firmy,v rámci koncernů se sdílí vývojové kapacity, i výroba komponent. Jediný 100% inhouse je, když to někdo udělá opravdu celé v dílně, ale i takových bude pár, pokud někdo, i nezávislí pokud dělají strojky sami používají třeba kolečka, určitě vlásky a setrvačku a kameny udělané jinde. Naposledy celé hodinky asi udělal Daniels :-). Např. třeba pro slavný slavný Lange 51 navrhoval remontoire Forsey, oni a BNB navrhují a často i vyrábějí většinu tourbillionů atd. atd. In-house je jen marketingový buzzword.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já bych za rozhodující považoval, jestli ten kalibr byl navržen a vyvinut ve firmě samotné nebo v nějaké kooperaci. A z výše uvedeného vyplývá, že ho Omega skutečně vyvinula sama. (...although the calibre 8500/8501 are completely designed and developed within OMEGA Granges...) To, že berou nějaké komponentny z jiných zdrojů, je dnes obvyklé i u jiných in-house výrobců.

 

Edit.: Ale vidím, že to víceméně řekl již kolega přede mnou...

Upraveno uživatelem Z.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...