Mila_T Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Trochu mi tu něco nehraje. Pokud je ta lumi originální (asi tritiová jako v PS1), tak rozhodně nemůže být perfektní (je stará cca 30+ let). S čím tu perfektnost srovnáváš (nějaké moderní hodinky)?Čím to bylo nasvíceno (Slunce, nějaké svítidlo,..)?Jak dlouho a jak kvalitně to v noci vydrží svítit? Je úplně jedno čím je nasvítíš, stačí denní světlo, a když přejdeš do místa kde je šero například tmavá garáž tak už je vidět jak lumi svítí. Oproti PS1 je to dost podstatný rozdíl ty svítí až opravdu ve tmě. Porovnávat to můžu maximálně s novými Casio a to si myslím že PSII svítí víc. S výdrží už je to špatné. Pokusím se to dnes večer vyfotit a změřit čas. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavel67 Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Konečně jsem ukojil absťák po žlutých.Stačilo vydrhnout mýdlem, přeleštit sklíčko a .....jejda, předbíhají o 10min /hod. Takže ještě k doktorovi. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Konečně jsem ukojil absťák po žlutých.Stačilo vydrhnout mýdlem, přeleštit sklíčko a .....jejda, předbíhají o 10min /hod. Takže ještě k doktorovi.Zkus se doktora zeptat na lunetu- jinak pěkný Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Trololo Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Ta luneta je Parexo, nebo se pletu? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
JHonza Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Já myslím, žel je to vzácně zboží. V Polsku se za ně plotí zlotem (podle úzkých nul a čtyřky). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Jojo, to je ta polská. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mila_T Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Noční foto. Vlevo jsou PS I vše původní, uprostřed PS I ručky parexo, vpravo PS 2.1 černé vše původní.Předem nasvíceno baterkou cca 1 min, expozice 5s. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 (upraveno) Noční foto. Vlevo jsou PS I vše původní, uprostřed PS I ručky parexo, vpravo PS 2.1 černé vše původní.Předem nasvíceno baterkou cca 1 min, expozice 5s.Díky. Teď to ještě strč do krabice nebo 100% temné místnosti a vyfoť to za hodinu nebo ještě více. Prosím. Upraveno 10. srpna 2012 uživatelem Petr_P Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Díky. Teď to ještě strč to krabice nebo 100% temné místnosti a vyfoť to za hodinu nebo ještě více. Prosím.Tak přesně tohle mě taky zajímá Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pavel67 Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Já myslím, žel je to vzácně zboží. V Polsku se za ně plotí zlotem (podle úzkých nul a čtyřky). A že jsem tak smělý, ta z Parexa je ta pravá, nebo to je zase špatně ? Mám v úmyslu koncem září do Pardubic poslat rychlého posla, aby mi tam nabral pár blbostí, m.j. i lunety, tak ať tady nedostanu držkovou.P.S. I s touto lunetou vypadají PS ll lépe, než bez ní. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek K Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Značku nevím, hodinář vytáhl pytlík s levnými řemínky a jeden jsem vybral. cena cca 100 Kč Tak za ty peníze je to naprosto super. Jinak ty černý PS2 mám taky - podle mne asi nejpěknější, ale skoro se je bojím dávat na ruku ( mají velmi dobré pouzdro ). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
financ Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 A že jsem tak smělý, ta z Parexa je ta pravá, nebo to je zase špatně ? Mám v úmyslu koncem září do Pardubic poslat rychlého posla, aby mi tam nabral pár blbostí, m.j. i lunety, tak ať tady nedostanu držkovou.P.S. I s touto lunetou vypadají PS ll lépe, než bez ní. druhovýroba Parexo = fake Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Mila_T Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Noční foto podruhé. Poprvé jsem měl špatně nastavenou clonu, napodruhé už by to mělo být OK. Přidal jsem pro porovnání nové Casia jsou trochu blíž objektivu než sporty protože origo řemen se nedá úplně narovnat Foto po delším čase nebude, protože už po 30 min je osvětlení lumi tak minimální téměř žádné že foťák nedokáže vůbec zaostřit, ani na sporty ani na casia. To se dalo čekat, už jsem psal odpoledne, výdrž špatná. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek K Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 A nemůžeš si nastavil zaostření ručně? Nastavit vzdálenost a za hodinku ( 30 minut ) to jít jen zmáčknout? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 ...Foto po delším čase nebude, protože už po 30 min je osvětlení lumi tak minimální téměř žádné že foťák nedokáže vůbec zaostřit, ani na sporty ani na casia. To se dalo čekat, už jsem psal odpoledne, výdrž špatná.Super, díky! Jsem rád, že se vysvětlila ta "perfektní" lumi. Cca 30 minut ve světě vintážních primek PS1 a PS 2.1 se může zdát hodně, ale když byly nové, tak svítily někokolik let úplně sami díky radioaktivnímu:nuke: tritiu smíchaném s luminoforem. Teď už je tam aktivního tritia pramálo, a tak starý luminofor vydrží svítit po nasvícení jen pár desítek minut. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Nevím, jestli to píšu správně, ale poločas rozpadu tritia je zhruba 12 let, potom šest, tři a tak dále. A jestli se nemýlím, tak se snižuje vždy na polovinu i zářivost. Takže někdy po dvaceti letech je dosvíceno. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Radek K Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 No, asi ne. Za poločas se rozpadne polovina, takže za 12 let máš polovinu jader. Za dalších 12 let se rozpadne polovina z té poloviny, která zůstala a tak stále pokračuješ. Geometrická posloupnost. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Honza.manta Odesláno 10. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 10. srpna 2012 Tak si to pamatuju blbě, dík za upřesnění, takže to dosvítí někdy za dvacet pět let. Jenže tahle barva se přestala dávat do sportů někdy v roce 1976 - což je 36 let a víc. Takže je dnes více méně mrtvá. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Petr_P Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 (upraveno) Pro jednoduchost předpokládejme, že ten ciferník byl vyroben před 36 lety, tedy v roce 1976. To je 3 x 12 let, Tedy současná aktivita tritia je cca 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/8 původní aktivity tritia. Navíc krystaly luminoforu by měly poškozeny vlastní radiací + nevíme, jak přesně za ty léta chemicky reagovaly sloučeniny luminoforu s ovzduším/kyslíkem a jeho znečištěním, vlhkostí,? Je tu ale jedno velké ALE! Pokud tedy v PS 2.1 nějaké tritium vůbec bylo. Ani Accutron nenašel v Eltonu důkaz, že tomu tak bylo. Vlastně nenašel vůbec jakou barvu používali. A nějak mně poslední dobou nehraje rozdíl odstínů mezi PS 1 (opravdu takový lehce NATUR nažloutlý) se známými odstíny lumi na PS2.1. Ty jsou podle mého cvičeného oka ve všech případech světlejší (cca odstín slonová kost). To není pouze jedna fotka, to jsou prakticky všechny, to už blesk dělat nemůže. Co mě také vrtá hlavou, je srovnání stavu dnešního luminátěru na vintážních PS1 s PS 2.1 Ty by mělo od sebe dělit maximálně 10 let. Jak je možné, že na vyfocených PS 2.1 (ve zde diskutovaném příspěvku) vypadá nátěr na číselníku přesně tak, jak když hodinky právě vyjely z továrny. Přitom by to mělo spíše vypadat jako ta ojetá lumi, která je na těch ručkách. Moje otázka zní - nekolují nám tady staré skladové zásoby originálních číselníků, či dokonce už podařené nově vyrobené díly? A pak je tu ještě varianta, která by také leccos vysvětlila ? nevyráběl Elton někdy v 80. letech souběžně s ?Humberty? znovu číselníky jako na PS 2.1 (68 206.1, 68 207.1, 68 208.1) jen třeba s neradioaktivní lumi? Upraveno 11. srpna 2012 uživatelem Petr_P Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
straspol Odesláno 11. srpna 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 11. srpna 2012 Pro jednoduchost předpokládejme, že ten ciferník byl vyroben před 36 lety, tedy v roce 1976. To je 3 x 12 let, Tedy současná aktivita tritia je cca 1/2 * 1/2 * 1/2 = 1/8 původní aktivity tritia. Navíc krystaly luminoforu by měly poškozeny vlastní radiací + nevíme, jak přesně za ty léta chemicky reagovaly sloučeniny luminoforu s ovzduším/kyslíkem a jeho znečištěním, vlhkostí,? Je tu ale jedno velké ALE! Pokud tedy v PS 2.1 nějaké tritium vůbec bylo. Ani Accutron nenašel v Eltonu důkaz, že tomu tak bylo. Vlastně nenašel vůbec jakou barvu používali. A nějak mně poslední dobou nehraje rozdíl odstínů mezi PS 1 (opravdu takový lehce NATUR nažloutlý) se známými odstíny lumi na PS2.1. Ty jsou podle mého cvičeného oka ve všech případech světlejší (cca odstín slonová kost). To není pouze jedna fotka, to jsou prakticky všechny, to už blesk dělat nemůže. Co mě také vrtá hlavou, je srovnání stavu dnešního luminátěru na vintážních PS1 s PS 2.1 Ty by mělo od sebe dělit maximálně 10 let. Jak je možné, že na vyfocených PS 2.1 (ve zde diskutovaném příspěvku) vypadá nátěr na číselníku přesně tak, jak když hodinky právě vyjely z továrny. Přitom by to mělo spíše vypadat jako ta ojetá lumi, která je na těch ručkách. Moje otázka zní - nekolují nám tady staré skladové zásoby originálních číselníků, či dokonce už podařené nově vyrobené díly? A pak je tu ještě varianta, která by také leccos vysvětlila ? nevyráběl Elton někdy v 80. letech souběžně s ?Humberty? znovu číselníky jako na PS 2.1 (68 206.1, 68 207.1, 68 208.1) jen třeba s neradioaktivní lumi? Staré skladové zásoby číselníků co v hodinkách ještě nebyly se občas určitě objevují, někteří hodináři i obchodníci měli a ještě mívají obdivuhodně nasysleno ale lumi by na tom s poločasem rozpadu snad měla být stejně, ne?Někde jsem tady už psal, jak rozdílné jsou indexy na PS1, některé mi ale přijdou s ,,dvojkami" dost identické. Spíš se mi zdá, že na základě nějakých zkušeností z výroby firma prostě ujednotila recepturu (nebo dodavatele). Žil jsem v představě, že PS2 už radioaktivní barvu neměly?? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se