Přejít na obsah

Suunto Core Light Green


miracolo.cz

Doporučené příspěvky

Milí členové a členky,

napsal jsem 2 recenze v jeden den, tahle je ta druhá... prosím o pochopení při čtení nějakých blábolů nebo překlepů.

Díky předem.

 

Suunto Core

Light Green

 

post-10700-1276947903,94.jpg

 

Co to k sakru je?

Jde o ABC (Altimeter, Barometer, Compass) náramkový počítač, který byl už trochu nakousnut ve srovnání s Casio PAW 1500 člena Giliuse, šlo o stejnou kolekci, ale jiný model - co se týče vnitřku stejné, venek jiný. Většinavětšině lidí řekne digitálky, ale docela hezky udělané. Aby ne, navrhli je Skandinávci (designed in Finland, vyrábí se v Číně. :crying_anim: Suunto ČR

 

post-10700-1276947913,34.jpg

 

 

Jak to vypadá?

Pouzdro o průměru cca 49 mm, výšce cca 13 mm z odolného lehkého plastu. Luneta z lehčeného kovu nebo slitiny (asi hliník, nejsem si jistý), je otočná oběma směry. Mimo míst s označením světových stran je luneta zdobená strukturkou složenou s motivem čtyřbokého jehlanu. Vlastně je luneta taková minimalistická růžice kompasu. Sklíčko asi minerální a zapuštěné asi 1 mm pod lunetu. Čitelnost displeje je velmi slušná, HR firmy se mne ze sarkasticky zeptala, jestli nemám problém se zrakem. Čas jde přečíst perfektně i ze 4 metrů. Dýnko je šroubovací, vezmu pětikačku a točím, vyměním baterku, a zase zašroubuji. Vpravo jde vidět dírka pro senzory. Celkem 5 tlačítek. Tlačítka se mi docela líbí, z praktického hlediska nemají hladkou plochu, ale drsnou, takže by neměly prsty z tlačítek sjíždět. Které tlačítko slouží k čemu je asi zbytečné popisovat.

 

post-10700-1276950510,03.jpg

 

Řemen ze silikonu šířky 25 mm (u pouzdra se rozšiřuje) a tloušťky 1,5 mm je k pouzdru přišroubován, nesundával jsem jej, ale tipuji, že výměna by měla být bezproblémová. Tady bych se zastavil a vyzdvihnul, alespoň dle mého názoru, pár výhod. Pásek je děrován, tzn. že kůže alespoň částečně dýchá. Těmito děrami se rovněž snížila hmostnost a zvýšila ohebnost řemínku. Ještě vychytanější je, že po zapnutí pasují dírky dvou částí řemínku přesně nad sebou. To je dáno opravdu jednoduchým nápadem v zapínání.

 

post-10700-1276950496,21.jpg

 

post-10700-1276950502,07.jpg

 

 

 

 

Co to umí?

asi nevypíši všechny funkce, tak mě prosím nelynčujte... budu je dělit dle módů na displeji (pod časovými údaji)

 

Menu ve 4 jazycích - Anglický, Německý, Francouzský a Španělský

 

módy

 

TIME

1. hod:min, den, datum (obr. úvodní)

2. hod:min, vteřiny

3. hod:min, druhá časová zóna hod:min (obr. níže)

4. hod:min, východ / západ slunce (obr. níže)

5. hod:min, stopky

6. hod:min, odpočítávání (zapípají po např. uplynutí 5 min, což je primárně nastaveno)

7. hod:min

 

Ještě máme budík, který má funkci opakovaného buzení po 5 minutách. Tzn. probudí mě, já si řeknu že jěště ne, tak zmáčknu Snooze - Yes na hodinkách a za 5 minut zase zapípají. Není to moc nahlas, což se mi líbí, třeba spaní v hostelech apod.

 

Dvě čárky na obvodu displeje pokaždé v jiné poloze simulují vteřinovku, ale třeba jen na minutu, pak se ekonomicky vytratí.

 

post-10700-1276950371,87.jpg

 

post-10700-1276950383,82.jpg

 

 

 

ALTI & BARO

Na základě meření absolutního atmosférického tlaku, jsou postaveny následující funkce.

 

1. Výškoměr - ukazuje nadmořskou výšku. Nastavím si referenční bod nadmořské výšky třeba před výstupem na horu podle mapy nebo turistické značky. Počítač si s touto výškou spojí hodnotu tlaku a pak pokles tlaku vzduchu ukazuje jako stoupání, nebo vzrůst tlaku jako klesání. Rozlišení je na 1m, rozsah -500 m až 9000 m. Dá se nastavit i na feety (stopy)

 

2. Barometr - (obr. níže) ukazuje tlak vzduchu přepočtený na střední hladinu moře (v letectví QNH). Nastavím si referenční bod nadmořské výšky, třeba na letišti a vidím oblastní QNH pro použití v zóně letiště. Pokud se dlouho pohybuji v přibližně stejné nadmořské výšce (např. na lodi), mohu sledovat slušně tlakovou tendenci a předvídat počasí. Graf mi ukazuje průběh tlaku za posledních 24 hodin po 30 minutách. Rozlišení 1 hPa, rozsah 300 až 1100 hPa.

Barometr je docela přesný, zkopíroval jsem mapu Českého hydrometeoroogického ústavu s údaji v době focení hodinek, tlak na hodinkách 1007 hPa, mapa chmu ukazuje 1006,3.

 

3. Teploměr - (obr. níže) nemusím nic nastavovat, jen musím hodinky sundat z ruky nechat cca 10 minut volně. Teplota ruky silně ovlivňuje indikovanou teplotu. Rozlišení 1 stupeň Celsia, rozsah -20 až +60.

 

4. Hloubkoměr - do vody, zkoušel jsem zatím cca 3,5 metru, nejsem potápěč, spíše plavec, meří opravdu přesně. Rozlišení po 0,1 m, rozsah do 10 m pod hladinou. Prý jsou vodotěsné do 30 m. V manuálu varují, že tohle nejsou hodinky určené pro potápěče. Mělo by to ale měřit i čas pod vodou. Nezkoušel jsem.

 

5. Auto Výškoměr / Barometr

automatické přepínání mezi módy Výškoměr a Barometr mi k srdci nepřirostlo, tudíž ho nevyužívám.

 

Šipka v horní části displeje ukazuje tlakovou tendenci, zleva do prava. Je složena ze dvou částí, pravá část šipky ukazuje poslední 3 hodiny, levá část ukazuje 3 hodiny před třema hodinama :-) to mi to sakra štymuje. Takže šipka ukazuje celkově údaje za posledních šest hodin.

Na fotkách tedy ukazuje stabilní tlak. Tlaková tendence na chmu ukazuje 0 až -0,1, abychom si to ověřili :-)

Zcela zjednodušeně jde říci, že když tlak silně stoupá, mělo by se vyjasnit, když tlak silně klesá, mraky a déšť.

 

post-10700-1276950716,42.jpg

 

post-10700-1276950706,59.jpg

 

 

 

KOMPAS

je asi největší slabinou hodinek, ale co by člověk čekal od elektromagnetického kompasu. Musí se častěji kalibrovat a to inženýři Suunta nevychytali, jelikož kompas se dá kalibrovat pouze po vyndání a vložení baterky zpět. Oproti magnetickým kompasům se totiž EM kompasy lehce zblbnou. Proto by se měly také kalibrovat dále od silných magnetických či elektrických polí. Při kalibraci někde v přírodě je docela přesný, ale ve městě v tramvaji např. se pak podělá. Do města moc tedy není.

 

post-10700-1276950725,75.jpg

 

 

 

IN THE DARK

Zmáčkneme tlačítko light a svítíme po dobu cca 5 vteřin. Podsvícení do modrozelené barvy, do intenzity svítivosti radioaktivního materiálu má suunto core daleko. Myslím, že se intenzita podsvícení nedá manuálně nastavit. Snad to šetří baterku.

 

post-10700-1276955407,88.jpg

 

 

 

OKOLO a OKOLO

Cena hodinek je okolo 6,500 Kč. Na slovo design mám už poslední dobou alergii, ale pokaždé, když je někdo chválí, řekne "dobrý dizajn". Jo, digitálky jsou to pěkné, lidí, které zaujaly mohu počítat na desítky, a hračička taky. Komfort nošení je na základě půlroční zkušenosti velmi dobrý. Přestože jsou docela velké, na ruce je skoro vůbec necítím. Myslím, že váží cca 65 gramů. Obecně se mi digitálky nelíbí, tyhle mají vzhledově něco do sebe. Přestože mají třeba Casia asi lepší funkce a vybavení, Suunto mne zaujalo více. Myslím, že to můžou být fajn hodinky pro piloty, vzhledem k mnoha praktickým funkcím a perfektní čitelnosti. Tyhle hodinky určitě nikdy neprodám, praktické, sportovní, příjemné na nošení, cena v případě ztráty nebo zcizení...

Kdyby se nevyráběly v Číně, bylo by to super. Baterku jsem zatím neměnil, prý vydrží maximálně rok.

koho by zajímaly více funkce, mrkněte na Interaktivní demo docela příjemné předvedení.

Mějte se!

 

post-10700-1276955486,86.jpg

 

post-10700-1276955500,45.jpg

 

post-10700-1276955507,89.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdar. Diky za recenzi. Mela vyjit pred 14 dny, kdy jsem honil nejake info o tehle hodinkach. Nakonec jsem koupil Light black. Ta kalibrace kompasu me taky stvala, ale trochu jsem googlil a nasel jsem jak se vyvola servisni menu, da se tam zjistit servisni cislo, presny tlak a upravit kontrast displeje. Co je ale dulezite, tak po opusteni servisniho menu se musi znova kalibrovat kompas. Takze je to elegantnejsi a pohodlnejsi zpusob nez vyndavat baterku. Jo a nesmazou se data, akorat nebezi cas po dobu kdy jses v serv. menu - takze se hodinky trochu zpozdi.

A ted jak na to: Zmackni vsechna ctyri krajni tlacitka najednou a cekej objevi se napis suunto, potom zmackni horni leve tlacitko a jses v menu, tam se pohybujes stejne jako v normalnim. Suunto samo doporucuje na svych strankach tento zpusob pro upraveni displeje.

Upraveno uživatelem tgx
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky tgx, vyzkoušel jsem to jde opravdu o elegantnější způsob.

Počkej, jak to,že pře 14 dny, vždyť sis je koupil. :smile_anim: nejsi s nimi spokojený? Líbí se mi všechny modely, docela i ten hliníkový, ale prostě Light Green jsou nejdecentnější a hlavně na silikonovém řemínku je to pohodička. :gunsmilie:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pred 14 dny jsem se rozhod, ze musim obnenit Posted ImageABC hodinky a padla volba na Suunto (Casio nemusim). Jen jsem hledal nejake uzivatelske zkusenosti. Protoze co jsem cet ruzne horory - softwear, baterie atd. byl jsem trochu nejistej. Nakonec jsem z diskuzi zjistil ze od 9XXXXX jsou bezproblemove a ze jsou to oblibene armadni hodinky Suunto ma dokonce slevy pro vojaky a CORE jsou velice dobre prodavany na NATO zakladnach (coz o necem svedci). Jsem velice spokojeny i s volbou light black. Jsou to SUPER hodinky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Pěkná recenze, díky. Zajímalo by mě srovnání Suunto Core Light Green s Tissot T-Touch Expert v náročném terénu. Funkce jsou prakticky stejné, docela mě udivily potíže s kompasem u Suunto, u Tissotů jsem kalibraci dělal mám pocit jen jednou (po výměně baterie) a kompas chodí furt a pořád a zdá se, že docela přesně. Vím, že Tissoty měla Klára Poláčková při výstupu na Everest a, pokud se pamatuji, tak je chválila.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Také poděkuji za recenzi. Jen nevím jestli je na místě to naříkání na Čínu. V Číně, Taiwanu, Filipínách nebo v Indii je děláno takové obrovské množství věcí, a využívá toho i hodně značek. Něco jiného je to u mechanických hodinek kde se hledí na kvalitu zpracování, materiály a tradici, ale u digitálek v ceně 6500Kč?  Pokud si prodejce pohlídá kvalitu, tak bych v tom neviděl problém.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...
  • po 2 týdnech...

Pekna recenzia !!

 

Nechcem tu kazit dojem z tohto outdooroveo komputera, len sa podelit s mojou, nie zorvna pozitivnou skusenostou. Suunto Core som mal, ale kvalita bola dost mizerna. Vypadok pixelov na displeji, velke odchylky meriania vysky a teploty v porovnani s GPS vyskou a teplomermi, samozrejme po kalibracii. Proste maximalna nespokojnost. Isli prec.

Ked uz Suunto, tak stary dobry Vector.

Ked uz outdoorove hodinky, tak jedine Tissot T-Touch /je jedno aky model/. Po funkcnej stranke podla mojich skusenosti spicka a naviac vhodne aj k obleku resp. do spolocnosti.

Upraveno uživatelem xoslic
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pekna recenzia, pises o tom lepsie a viac, ako by si zasluzili aj karbonove audemary.

 

Neviem ako ostatni, ale ja by som si to na ruku nedal... jedine na pravu, ako doplnkovy tool k mojim "normalnym" ocelovym poriadnym rucickovym autom hodinam. :gunsmilie:

 

toto proste vyzera normalne akurat ked mas maskace, alebo nejaky outdoor look.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Recenze pěkná, ale dovolil bych se podělit o svoji dvouletou zkušenost.

2x jsem je reklamoval. Poprvé mi je FinnSub vyměnil, podruhé mi přehráli firmware. To co mne však na nich nejvíc žere, je že jsem u nich asi 7-8x vymněnil baterii. Aniž bych přepínal jednotlivé módy nebo, že bych kalibroval kompas či výškoměr, tak se baterie vybila tak za 3-4 měsíce.

Ty hodinky jsou fakt pěkný a uměj toho spoustu, ale od té doby, co Suunto přesunulo výrobu do Číny(starý Vektor se snad ještě dělaly ve Finsku) to jde s kvalitou Outdoorové řady dolu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Recenze pěkná, ale dovolil bych se podělit o svoji dvouletou zkušenost.

2x jsem je reklamoval. Poprvé mi je FinnSub vyměnil, podruhé mi přehráli firmware. To co mne však na nich nejvíc žere, je že jsem u nich asi 7-8x vymněnil baterii. Aniž bych přepínal jednotlivé módy nebo, že bych kalibroval kompas či výškoměr, tak se baterie vybila tak za 3-4 měsíce.

Ty hodinky jsou fakt pěkný a uměj toho spoustu, ale od té doby, co Suunto přesunulo výrobu do Číny(starý Vektor se snad ještě dělaly ve Finsku) to jde s kvalitou Outdoorové řady dolu.

 

Asi záleží na jednotlivých kusech, mi baterka vydržela přesně rok, a to velmi často přepínám na měření tlaku apod. Jedinou výhradu mám ke kompasu, ale jinak mi vyhovují :-). Ano, Čína nevypadá jako záruka kvality, sám zbožňuji made in GER, CZ apod. ale co se dádělat. za ty peníze mi to přišlo fajn a model mě nezklamal. Kamarád má tentýž typ, jako já, ale o rok déle, máme stejné zkušenosti. Určitě budou lepší ABC computery, já si vybral tyhle. Co nosíš teď?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Asi záleží na jednotlivých kusech, mi baterka vydržela přesně rok, a to velmi často přepínám na měření tlaku apod. Jedinou výhradu mám ke kompasu, ale jinak mi vyhovují :-). Ano, Čína nevypadá jako záruka kvality, sám zbožňuji made in GER, CZ apod. ale co se dádělat. za ty peníze mi to přišlo fajn a model mě nezklamal. Kamarád má tentýž typ, jako já, ale o rok déle, máme stejné zkušenosti. Určitě budou lepší ABC computery, já si vybral tyhle. Co nosíš teď?

 

Pravdu? Na skříni mám stále Suunta Light Green a když vyrážim do hor nebo někam trekovat, tak beru na ruku ty. JInak nosim Tissoty- Le Locle

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

tiez som mal pred casom tieto hodiny. hodnotim kladne. Vynikajuce spracovanie, prehladne a jednoduche menu, skoro ziadna vaha, vyborne nositelne, vdaka perforovanemu remenu sa ruka vobec nepoti. relief na lunete je okrem estetickeho hladiska zaujimavy aj z praktickej stranky ( par x sa mi stalo, ze som s nimi obisiel nejaku tu stenu, na lunete to nezanechalo ziadnu stopu ). vyhrady mam k osvetleniu displeja pri akt. a deakt. funkcie lock ( v menu som nikde nenasiel moznost vypnutia tohoto osvetlenia ), co sa vyrazne prejavilo aj na zivotnosti baterie. mne vydrzala cca 3-4 mesiace od zakupenia hodiniek, nosene len na jednej dovolenke ( hlbkomer je pri snorchlovani super Posted Image) a este par x v lese na hubach ( tam mi zase moc nefical storm alarm , jeho predpovede sa moc nenaplnali Posted Image ). pre zaujimavost, kamos v nich menil baterku tak po 1 1/2 roku, zalezi asi od toho ako velmi sa s nimi hrate. ak by som si mal znova vybrat nejaky model z rady core , tak by to bol prave tento - pekny dizajn, najnizsia cena. modely s inverznym displejom, ho maju dost zle citatelny, to plati hlavne cez den. ahoj

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...