Přejít na obsah

Kdo čím jezdí


Doporučené příspěvky

před 20 minutami, moco napsal:

Dokud je sucho, tak může být třeba -10°C (hádám) a letňáky budou lepší variantou než zimní pneu, ale jakmile silnice "zvlhne", tak zimáky přebírají prim. A z mé osobní statistiky vyplývá, že je v zimě více mokro než sucho, takže ty zimáky taky do 14 dní nasadím dle časových možností. 🙂 

+1

Absolutne si trafil klinec po hlavicke. 

Ked pocujem kecy ze pod +7 / +5 /+3 su zimaky lepsie tak uz to radsej nekomentujem. Kazdy nech sa zabije sposobom aky uzna za vhodny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Prochy68 kdyz si to prectes poradne, meri pouze a vyhradne brzdnou drahu. To nerika o stabilite jizdy  a potencialnim vzniku rizik lautr nic.

Nejsem advokat nesmyslnyho prezouvani podle kalendare, ale prece jen mam za sebou pres 2M km v ruznych autech na ruznych gumach na ruznych kontinentech. Letni smes je ko struovana, aby fungovala ve vyssich prumernych teplotach. Zimni zase v nizsich. To je fakt, ne blud @eskimak

Byt naprosto souhlasim s tvrzenim, ze na suchy dalnici pri beznych dalnichnich rychlostech jsou daleko lepsi letni gumy, protoze se do ty provozni teploty zahrejou a tedy maji kyzenou prilnavost, pri okreskovy jizde nikoliv a jakakoliv iregularita predstavuje vyssi riziko.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@JoyStick uz v bodu 2 posuzujou ovladatelnost pri vyhybacim manevru......ja to cetl uz davno, ale kazdej at se zaridi podle sebe. Ja mam prezuto, casto jezdim na hory a beru to jako jistotu, ale obecne tech 7 stupnu vyzniva jako nesmysl.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 16 minutami, ragu napsal:

Kromě výše zmíněnýho si taky umím představit, že mít nehodu na letňácích po 1. Listopadu, vytře se mnou pojišťovna tu vozovku dosucha nehledě na teplotu.

Z praxe tě mohu ujistit, že to bude to první, na čem se budou pojišťovny točit při razantním snížení, neřku-li celkovém zamítnutí výplaty pojistného... 😞

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nepovazuju se za nakyho odbornika a ani jsem nanajel 2M, nicmene moje empiricke zkoumani se zadokolkou jednoznacne ukazuje, ze letnaky jsou v zime na suchu i klidne kolem nuly mnohem lepsi volba. A nemluvim o brzdeni, ale o prilnavosti v zatackach/driftu. Ale jinak je samo kokotina jezdit na letnacich v zime. Napadne/namrzne a jedes domu vlakem (vlastni zkusenost). 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

[mention=36709]Prochy68[/mention] Promin, ctu to na mobilu, kde nemam cmd+f, co je bod 2? Resp jaky odstavec mam hledat?
2. Ovladatelnost při vyhýbacím manévru

V bezpečí letiště jsme si na osychajícím betonu při teplotě 3 °C vyzkoušeli i tradiční vyhýbací manévr dle ISO 3888-2. Zajímalo nás, zda má letní pneumatika dostatek přilnavosti i v příčném směru. Potvrdí se výsledky z nezávislých testů, kdy při jízdě na kruhové dráze vždy nad zimní modely vítězí? Tentokrát jsme se nesnažili o co největší rychlost průjezdu, ale při ustáleném tempu 70 km/h jsme subjektivně hodnotili stabilitu a snadnost udržení požadovaného směru. Zimní continentaly se pyšní opravdu velmi harmonickým chováním a právem jsou považovány za to nejlepší pro naše podmínky. Rychle reagují na změnu směru, přesně vedou stopu a škodovka úsek projíždí bez výrazných nedotáčivých tendencí a nepřechází do přetáčivosti. Na sportovně zaměřených dunlopech je rapid o něco divočejší. Ne snad, že by mu chyběla přilnavost, spíše naopak. Změna směru je blesková. Vnější kola se vehementně zakousnou do povrchu a dochází k nadzvednutí vnitřního zadního kola. To však vyvolá lehkou přetáčivost, kterou řidič za pomoci stabilizace musí korigovat. Přesně to odpovídá i naší zkušenosti z léta, kdy se rapid velmi podobně choval i na pneumatikách
Bridgestone Turanza ER300, které požíváme v dlouhodobém testu. Rozhodně se však nepotvrdilo, že by letní vzorek začínal pod 7 °C ztrácet grip.


Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z praxe tě mohu ujistit, že to bude to první, na čem se budou pojišťovny točit při razantním snížení, neřku-li celkovém zamítnutí výplaty pojistného... 

No já si to právě myslel. Byl to jeden z důvodů proč jsem hodil zimní v termínu a když je sucho a relativně teplo, holt tomu přizpůsobím jízdu. A taky jak někdo psal - odpoledne vyjedeš na letních za ok podmínek a večer taky můžeš litovat.
Navíc teda jezdívám okolo šestý/sedmý ráno do fitka a to už i v Praze bývá okolo nuly a často mokro.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 21 minutami, eskimak napsal:

V CR mate povinne zimaky podla datumu, nezavisle od stavu ciest?

Úplně nezávisle ne, v zákoně je pokud si to dobře pamatuju, že musí bejt na vozovce souvislá vrstva sněhu / náledí (nebo to lze předpokládat), ale každej to neví a tak se třeba nechá zbytečně buzerovat...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ano zimáky jsou povinné od 1.11. do 31.3. pokud je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza. 

Dle mě, pokud by se něco stalo, tak by ti to pojišťovna musela dokázat a pokud by tě zastupoval právník, tak by pojistné plnění mohlo být plnohodnotné.....ale kdo by ty peripetie chtěl podstupovat, že? U nás v Olomouci ty podmínky dle legislativy jsou asi 1x za dva roky 🙂 Kdybych jezdil jen po městě a v blízkém okolí, tak řeším univerzální pneu. Ale jsem každý den 100km na dálnici a jezdím na hory, takže zimáky budou. Je to jako s 4x4, člověk to 2 roky vozí jako zbytečnou zátěž a jednou tě to vytáhne z průseru a ušetří hodně peněz a starostí. Takže v obou případech je to prevence a nebudu riskovat ten jeden zasněžený den a několik promrzlých rán a večerů. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No ta informace není úplně přesná. Ještě existuje značka zimní výbava, kde musíš mít zimáky od listopadu do března bez ohledu na klimatický podmínky.

https://www.policie.cz/clanek/krajske-reditelstvi-policie-lbk-zpravodajstvi-zimni-vybava.aspx

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Teď jsme v práci řešili zimní v létě. A musím říct, že jsou dva typy lidí. Jedni, co jsou zblblí masírkou od výrobců/prodejců gum, že je potřeba mít ideálně minimálně 4 sady (jaro/léto/podzim/zima) - ok, trochu přeháním. A pak druzí, kteří na to serů (jako já) a mají pouze zimní, které drandí 2-3 roky nonstop a pak je vyhodí. Už to tak dělám pár let a možu zodpovědně prohlásit, že jízda na zimní gumě v létě je naprosto ok. Žádná žvýkačka, žádné delší brzdné dráhy v krizových situacích, prostě pohoda. Spotřeba možná o chlup větší, ale zase i větší pohodlí než na letních. žádné přezouvání, akorát si jednou za rok přehodím zpředku na zadek. Beztak je ta zimní za ty 2-3 roky na sněhu naprd, tak proč si držet dvě sady. A je jedno jestli je to continental za 3tis nebo barumka za 1500. První rok paráda, druhý rok horší a třetí ani nemluvím. Mám teda dycky zadokolky, tak tam je to trochu háklivější. Jen čekám kdy se uzákoní že v létě se nesmí jezdit na zimkách, to budu mět po prdeli.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Naprosto chápu miccalka. Taky to teď praktikuji. Uplně v pohodě. V létě nepoznám rozdíl, zimu ted pojedu druhou. Ale SUV žere gumy, takže zadek asi budu muset na zimu novej. Nějak je to schrouplo. Continentla 265/55 19. 
Měl jsem na tom ale i nový letní a taky na tom zadku vzaly za své v cuku letu. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Muj nazor je nasledujici: jezdete si na cem chcete, ale v tom pripade nevyjizdejte na verejne komunikace, protoze tady uz nejde jen o to, ze se zrakvite sami, ale i o to, ze zrakvite chudaka, co jede nahodou kolem.

Ze nejsou mezi pneu rozdily nebo ty rozdily nepoznate, to plati mozna na suchu pri idealni teplote 20 stupnu. Jakmile uz do toho zaprsi, nasnezi nebo zamrzne, tak tam jsou sakra velke rozdily.

A jeden ze zivota, v unoru na suche vozovce jsem sestrelil kance. Policajti prvni, co zkontrolovali bylo to, jestli mam zimni gumy a samozrejme to vse zaevidovali. Diky tomu skodu 150k platila pojistovna a nemusel jsem to platit z vlasni kapsy. To mi ta investice cca 15k na tri-ctyri roky za zimni gumy stoji.

@ragu 😄 👍

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...