Přejít na obsah

poskakování vteřinovky


Jeňa

Doporučené příspěvky

zkusím oživit tohle téma. Mám rádiové Citizeny. Že vteřinovka nelícuje s indexy, na to už jsem si zvykl. Ale na 12 vteřinovka není úplně přesně a minutovka je také lehce posunuta. 

 

Setkal se s tím už někdo popř ví někdo jakým způsobem minutovku u rádiovek vychytat?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

ta kalibrace co je v návodu je jen po celých sekundách, takže pokud sekundovka nesedí přesně na index, toto se tím nenastaví. Zrovna tak minutová ručka je většinou u některých modelů spřažena se sekundovou, takže taky jí  nelze nastavovat samostatně. Jediná hodinová ručka mi jde nastavovat po krocích samostatně a tudíž nastavit přesně na index. Na mých 2031 je  naštěstí přesně i sekundová. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 3 týdnech...
  • po měsících...

Já quartzky rád,ale za ty roky jsem si všiml,že celkově ručky/všechny/ mají daleko větší vůli než u mechanických strojků. Nejsem hodinář,nevím proč to tak je,ale neskonale mě to s.ralo.

Např. Traser supersport chrono. Vytáhněte korunku do polohy seřizování času a zahýbejte s ní na obě strany,je velice viditelná vůle na všech ručkách a to až přes jeden vteřinový index na obě strany.

Vypadá to pro mě strašně,furt mám pocit,že je to rozbité.

Takže quartz ano,ale ve formě anadigi. Tam to tak není vidět. I když........... :eek:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Potvrzuji, měl jsem několikery citizeny a žádná vůle, vteřinovka lícovala. Taky jsem měl několikery quartz švýcary se strojky ISA a Ronda a všechny měly vůle, nelícující vteřinovku. Největší zklamání v tomto ohledu byl Traser, kde vteřinovka byla posunutá o půl minutového dílku a nešla srovnat. Jasně, byly to křapky za pět tisíc, takže nelze čekat zázraky, ale u japonců jsem tyhle problémy nezaznamenal.

 

Další, čeho jsem si všiml, byl prapodivný chod minutové ručky. U Citizenu to chodilo krásně - minutová ručička měla krok asi po 10 sekundách, takže během minuty se šestkrát pohnula o krok vpřed, což bylo možné krásně sledovat. Posun byl pravidelný a po celém obvodu ciferníku stejný. Zato u Swiss Military by Hanowa, model Flagship se strojkem ISA to chodila tak, že prvních 20 sekund nové minuty se minutová ručka téměř neposunula (jen minimálně za index minuty), v následujících cca 30 sekundách viditelně zrychlila a posunula se před minutový dílek a ve zbytku minut to tak nějak dotáhla na celou minutu. Těžko se to popisuje, ale celkově ten chod vypadal podivně a nevyrovnaně. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přidám několik vlastních postřehů ze svých hodinek.

Nejprve bych definoval pojem chodí přesně:

pojem přesně bych definoval jako, kdybych dal hodinky mojí ženě a zeptal se jí jestli sekundová ručička padá přesně na indexy ciferníku a ona mi odpoví, že ano. Samozřejmě můj hobby hodinářský kamarád vezme lupu a řekne, že nechodí.

 

Pokud je evidentní, že sekundovka skáče mezi indexy, tak bych to označil jako, že nechodí přesně

 

 

Tissot Tradition - sekundovka (je to základní jednotka soustavy SI, pojem vteřina se užívá u měření úhlu - to vše není z mé hlavy) chodí přesně, ale jen když jde z kopce (směrem shora dolů). To znamená, pokud je 12 nahoře a 6 dole, tak od 12 do 6 jde sekundovka přesně na indexech a od 6 do 12 jde zpožděně. Pokud otočím hodinky o 180 stupňů (6 nahoře a 12 dole), tak jde analogicky jako před tím, tj. z kopce správně a do kopce zpožděně.

 

Tawatec - chodí přesně v každé poloze hodinek.

 

Citizen AS4020 - chodí přesně. Reagoval bych ještě na nesoulad mezi sekundovkou a minutovkou, kdy sekundovka překonala celou minutu (index 12) a minutovka byla o jeden skok pozadu (skáče 4x za minutu). Takto jsou nastaveny všechny hodinky tohoto modelu (šel jsem se podívat na jiné hodinky do prodejny). Řešením bylo nastavení minutovky při seřízení nulové polohy o jeden skok dopředu. Pak bylo vše v pořádku - sekundovka překoná celou minutu a minutová ručička přeskočí na celou minutu.

 

Citizen AV0020 - měl jsem možnost porovnat 3 kusy a ten, který mám poslední je nejlepší - na malém subciferníku jen 2x neskáče přesně. U těch dvou předešlých to bylo tak, že polovina chodu dobře a druhá polovina špatně.

 

Bohužel se s tím nedá nic dělat. Pokud vím, že mi to vadí, tak musím najít model, který to nedělá nebo se s tím smířit a najít kus, který mě irituje trošku méně - tak jak se mi to podařilo u AV0020.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...