Přejít na obsah

Luděk Seryn - Nolanus Automatic


mareks

Doporučené příspěvky

Jsou to taková zvláštní elegantní chrona k obleku.

Asi bych si je nekoupil, ale jsem si jist, že majitel věděl, co dělá. Předpokládám, že cenově to vyšlo minimálně jak Breitling s in-housem, takže pokud do toho majitel šel, march index ho určitě netrápí a takové hlouposti vůbec neřeší (a dělá dobře).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Prozraďte mi, prosím pánové, kde je hranice mezi šperkařstvím a hodinařinou. V materiálech, v účelu použití, technických vlastnostech, způsobech opracování nebo v čem. Kdy lze opravdu s jistotou konstatovat, že se jedná o čistě šperkařskou práci nebo hodinářskou.

Pan Seryn je primárně vyučený hodinář, tak proč, když vyrobí pouzdro hodinek, to není klasifikováno jako práce hodinářská?

 

Jsou to dva velmi rozdílné obory. Mohou se ale spojit v jeden. Hodinařina je primárně  o mechanice. Šperkařství je výtvarně řemeslným uměním. Pouzdro hodinek, pro tento pohled je více prací šperkařskou. Stroj hodinek  a částí mechanických, je prací hodinařiny. Při vytvoření celku se tyto obory přesahují. Pouzdro musí obsahovat prvky mechanické, nutné pro mechanický stroj a čistě mechanický stroj může obsahovat zušlechtující prvky šperkařského charakteru. Hodinky Luďka Seryna jsou 100% šperkem, který by bez znalosti hodinářského řemesla nemohl  vzniknout. Pouzdro bylo pravděpodobně vyrobeno spíše šperkařskými technikami, tváření za studena a tvrdé pájení. Jeho mechanické části pak třískovým obráběním, to je zase technika hodinářská. Celkově vyvážený a neotřelý vzhled  ukazuje uměleckou invenci autora a zvládnutí technik spíše šperkařských. Mechanické části  na znalosti řemesla hodinářského.  Tak se asi v tomto díle spojily tyto dva obory. Proto diskuse o tom, do jaké z těchto škatulek toto dílo patří, jsou zcela zbytečné. Vytvořme tedy novou, co třeba umělecký hodinář. :eek:
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

O panu Serynovi i hodinkách Nolanus jsem několikrát četl v časopise Hodinky Šperky a od začátku se mi jeho práce líbila ( obzvlášť nový model s kulatým pouzdrem) a je fakt příjemné překvapení vědět, že je vyráběl pro člena fóra.

Takže velká gratulace a díky za super příběh a recenzi!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...Asi bych si je nekoupil, ale jsem si jist, že majitel věděl, co dělá. Předpokládám, že cenově to vyšlo minimálně jak Breitling s in-housem, takže pokud do toho majitel šel, march index ho určitě netrápí a takové hlouposti vůbec neřeší (a dělá dobře).

 

Tak tak. Proto mam rad cleny co maji doma poklady a klidne chodi se Seikama za par korun. Ti co za sva vysnena Seika daji majlant a vi ze v ocich ostatnich maji uplne obycejne hodinky, ti opravdu machrindex k zivotu nepotrebuji. A ti kteri jdou za LS ti urcite ani nevi, co kravina jako machrindex vubec je:-) Jeste jednou respekt majiteli za odhodlani a LS za praci v cechach bohuzel ne casto vidanou. Priznam se, ze kdyz jsem videl Serynovi jednorucky zasnil jsem se nad svejma dreamwatch navic s moznosti poradne customizace. Upraveno uživatelem cody
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Luďkovi Serynovi velice fandím a považuji ho za průkopníka nezávislého hodinářství v našich zemích a majiteli gratuluji k rozhodnutí, jež jednoznačně napomohlo k rozvoji tohoto nezávislého hodinářství. Výsledek je myslím velice zdařilý! Navíc se jedná o svědectví vzniku nového fenomenu, což potvrzuje příběh vzniku této časomíry. Fantastické! Doufám, že se brzy dočkáme dalších takových hodinek a třeba ne jenom z dílny L.Seryna.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...