Přejít na obsah

Výstava 600 let Orloje


safi

Doporučené příspěvky

Tak jsem si dnes udělal čas na výstavu a musím říct, že to bylo celkem fajn. Uvnitř bylo docela prázdno, jen pár lidí. Expozice nádherná, až mě samotného překvapilo jaké kousky se Honzovi Lidmaňskému podařilo sehnat. Naprosto skvělé byly Primky, s přehledem všech ikon minulosti ve výborném stavu v levé vitrínce a s modely současné produkce v pravé vitrínce. Samotného mne překvapilo, jak se velikostně velmi liší staré od nových. Bulova měla nádherné kousky a taktéž kroková ústrojí velkých hodinových strojů ve spodním patře byly zajímavé. V horním patře byly totálně fascinující hodinky JLC (hlavně jejich kalibr 101 o velikosti polykací kapsle s vitamíny), IWC a ohromná expozice Omegy. Byly tam i značky, které mi moc osobně neříkají (Fortis, Epos atp.) ale hlavní je, že každý si tam najde něco pro sebe. U některých modelů mne dost zamrzelo, že jim zezadu chybělo zrcátko, ale osobně bych to rád viděl tak na dvacítce hodinek, u více to nebylo potřeba. Hodinky od Brože například zrcátko měly, ale bylo tam tak špatné světlo, že v něm nebylo skoro nic vidět. Po projití výstavy jsme si prošli i sály v horním patře radnice a stávili mnoho desítek minut diskuzí s paní co tam hlídá a provádí turisty. Fascinující je obraz od malíře Brožíka v zasedacím sále, kdy při pohledu z různých rohů místnosti vypadá pokaždé jinak - mění se perspektiva. Pro toto je ovšem nutné si požádat o překročení lana a možnost dojít si k pultu na druhý konec sálu. A v neposlední řadě i apoštolové zezadu stojí za shlédnutí. Celkem nám výstava zabrala hodinu a 10 minut a sály pak dalších 50 minut. A verdikt je - za ty prachy je to super odpoledne!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, tak jsem byl dnes na výstavě taky, no čekal jsem to trošku lepší, osvětlení nic moc, chtělo to víc světla a zrcátek například k otevřeným strojovnám cibulí JLC. To bylo úplně k ničemu je otvírat když tam bylo kulo vidět. Každopádně zajímavá prohlídka historie a současnosti hodinářství. Rozhodně mě zaujala produkce našich hodinářů Pěkné pokoukání, od Omegy jsem čekal toho trochu víc ze současných hodinek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mne sa pacil jeden pan - dozorca, ked som sa pytal, ako to je s fotenim v dalsich radnicnych miestnostiach - usmial sa: "Klidne pane, vzdyt my si vam fotime taky" a hlavou kyvol smerom k bezpecnostnej kamere :) a dodal, aby som si nezabudol cvaknut apostolov.

 

 

Este k orloju - z bezpecnostnych dovodov, voci vandalom, bol zvedeny elektronicky plot (cit: ...bylo vystoupení mladého vandala, který se vyšplhal 5. prosince 2007 na orloj a houpal se tam. Sundali ho hasiči a strážníci. Tento čin urychlil rozhodnutí radnice chránit památku elektronickým plotem, podobně jako sochy na Karlově mostě....zdroj: praha.eu).

 

Spusti sa nim alarm? Alebo nieco na sposob psych obojkov - kde dostava aj korekcne impulsy ak nereaguje na zvukovy signal?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Elektronický plot není elektrický ohradník, ale kamera se software, který automaticky rozpozná překročení "plotu", tedy mezního místa za které se již nesmí jít, a oznámí alarmem na MP toto porušení. Už pár let to používají na sochy na Karlově mostu - stačí vylézt na sochu a vmžiku je u tebe ostraha.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přednáška accutrona byla výtečná zábavná vyčerpávající a poučná, díky. Nejcennější byly 2 informace, a sice, že všechny vintážní jiné, než zlacené diplomaty nejsou katalogové originály a všechny vintážní černé jsou fejky. Za druhé prim vybaví své strojky mikroregulací - to bude žůůůžo, bravo !!!

 

Maping byl blbej, sorry

 

Výstava je skvělá, díky

 

zaujalo mě:

Martin Brož - ty hodinky ( ciferníky a ručky) vypadají bohudík líp, než na fotkách, takže jsou asi tak stejné, jako W&F

W&F - ty hodinky vypadají bohužel hůř, než na fotkách, takže jsou asi tak na stejné, jako Martin Brož

Prim - nové kalibry s větším datovým věncem jsou bravurní tah , na ciferníku to funguje na 100%, s anoncovanou mikroregulací to bude libovoučká frajeřinka !!

Omega - si asi dala nejvíc záležet, exkluzivní a dobře vybrané exponáty - chci moonwatche se snoopim !!

Fortis - zíral jsem na pravej skafandr

námořní chronometry - nedivím se mischovi, že je sbírá

JLC - pro mne asi vrchol, futurematic a geophysics se hned tak nevidí

AP - úžasně tenounký kapsáče, bohužel zavřený

Bulova - ta ladička vypadá fakt, jak to primácká :D

 

a mnohem, mnohem víc ... :)

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V rámci 600. výročí orloje, se uskuteční také cyklus přednášek, které jsou na Staroměstské radnici pro zájemce zdarma.

 

V závorce uveden aktuální počet volných míst ke dni 8. 3. 2011.

 

10.3.2011 Čtvrtek 18:00 hod (7)

Martin Šafránek (W&F Atelier): Nezávislí hodináři - Síla a kult osobnosti

Sraz bude v 17:45 hod. u šaten 600 let orloje (jsou umístěné po pravé straně po vstupu do Staroměstské radnice)

 

15.3.2011 Úterý 18:00 hod. ( obsazeno)

PhDr. J. Ondráček (Hodinářská škola Jihlava) Tajemství přesnosti mechanických hodinek

 

15.3.2011 Úterý 18:45 hod. (13)

p. Luděk Seryn :Historie a současnost hodinářské firmy Luděk Seryn

 

21.3.2011 Pondělí 18:45 hod. (8)

David Knespl: Jakub Čech, orlojník a hodinář

 

Závazné přihlášky na přednášku zasílejte na e-mail: k.kratinova@abl.eu .

Upraveno uživatelem Katerina82
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ARMIN STROM v PRAZE!

 

Zakladatel významné hodinářské manufaktury sídlící v Biel/Bienne v srdci švýcarského hodinářství pan Armin Strom představí v pátek 11. 3. od 13:00 do 14:00 a od 16:00 do 17:00 hodin své rytecké umění na výstavě Umění řemesla hodinářského v Praze na Staroměstské radnici. Budete se moci na vlastní oči podívat, jak se dekorují hodinky za miliony korun.

 

Armin Strom je vyhlášeným mistrem skeletování hodinek (dekorace strojků a součástekhodinek), který se tomuto umění věnuje už přes čtyřicet let. Značka v posledním roce výrazně posílila a uzavřela spolupráci se slavnými umělci, jako je například Roonie Wood (Rolling Stones, The Birds). Největší ohlas má však spolupráce s týmem formule 1 ? F1 Virgin Racing. Značka se plánuje podílet i na prvním komerčním letu Virgin do vesmíru. 

 

Hodinky této značky můžete samozřejmě shlédnout na výstavě.

 

V pátek 11. března na slavnostním večírku na Staroměstské radnici představí pan Armin Strom ambasadora značky  pro Českou republiku.

Upraveno uživatelem Katerina82
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Výstava parádní, já jakožto milovnice JLC jsem obdivovala Reversa a ty kapesni hodinky :rolleyes: Ta trojka Ulysse Nardin jako pocta astronomům to bylo žrádlíčko...

 

Ovšem teda klobouk dolu pred panem Hovorkou :notworthy: wau, celou dobu jsem jen hltala každé jeho slovo. To se málokdy vidí, takový odborník a sběratel...na takovéhle přednášky bych mohla chodit pořád a nikdy by mě to neomrzelo. Moc děkuji za perfektní prezentaci a spoustu zajímavých informací o modelech, strojkách, označení atd.

 

Stejný názor má i můj tatínek, který seděl vedle mě..

 

Mapping byl působivý..

 

Děkuji moc za tohle skvělé odpoledne!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Máte doma hodiny a nevíte jakou mají cenu? Nosíte narukou originál a nevíte o tom?

 

V sobotu 12. března 2011 si v rámci výstavy Uměnířemesla hodinářského můžou její návštěvníci nechat zdarma ocenit a ověřitpravost svých hodinek.

 

Tuto službu bude v přízemí výstavy od 10:00 do 18:00hodin nabízet Martin Lein, který své zkušenosti sbírá již od roku 1993 vespecializovaném obchodě se starožitnými hodinami, kapesními a náramkovýmihodinkami.

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes jsme se tam taky konečně s kolegou vypravili. V průběhu jsme se přidali ke skupince, kterou vedl Honza Lidmaňský a tímto mu veřejně vzdávám hold za jeho obrovské nadšení a rozsáhlé znalosti.

Popisovat obsah výstavy nemá význam, už tady bylo vše řečeno - jen bych podtrhl, že opravdu každý si tam najde to svoje. Mně osobně se nejvíce líbila vitrínka Eltonu, ukázka prací pánů Molnára a Fábryho, palubní-lodní hodiny od Omegy, skafandr kosmonautů a expozice IWC, a ty úžasné kalibry JLC a ty supertenké JLC a vůbec ! Všechno super :)

 

Ještě jednou díky. Jen škoda, že se nesmělo fotit. Zkoušel jsem to na každého securitymana, ale bez úspěchu.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...