Přejít na obsah

Zdravím Vás, jsem smaltař a chci se pustit do smaltovaných ciferníků


Doporučené příspěvky

Kup si nějaké levnější (za kolik sám chceš) a hlavně starší kapesní hodinky, fuknční, ale právě s rozbitým ciferníkem. No a udělej si z nich takový trenažer.

Samotný ciferník by ti nedal úplně všechny potřebné informace, jako celé hodinky. Budeš muset vyrobit celý nový ciferník, dodržet všechny potřebné rozměry, poprat se s nožičkama, pak s tím smaltem a potiskem... Výsledkem pro tebe budou nenahraditelné zkušenosti a informace a taky jedny pěkné hodinky.

 

A teď mě napadla jedna otázka - někdy bývá na jinak ještě dobrém ciferníku vylouplý malý kousek smaltu. Myslíš, že to lze nějak opravit? Něco jako tady: http://aukro.cz/item1369539924_doxa_smaltovany_cifernik_1.html

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já ti nějaký ciferník dovezu, nebo pošlu, ať se můžeš podívat, na čem je udělaný, jak je udělaný a zamyslet se nad tím. Klidně si ho můžeš postupně oloupat, až na "kost", jestli ti to pomůže. Obecně platí, že ciferníky hodinek jsou spíše o geometrii, zvoleném písmu (fontu) a naprosté přesnosti, než o umění. Bude to, ale mít háček ;) já ti dám svůj návrh, co na tom ciferníku chci a ty to na něj dokážeš dostat, jak nejlépe umíš. Detaily asi v SZ, sám asi víš nejlíp, že k čemukoli vede cesta přes zkušenost.

 

Edit: chybka...

Upraveno uživatelem funf5
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

To je dobrý nápad, koupit celé hodinky. Ale já bych celý ciferník nový nedělal. Použil bych ten starý, jen bych z něj sundal starý smalt a znova nasmaltoval. Nemusel bych se starat o nožky ani o ďovírky pro ručičky :)

Koukal jsem na ten vypraskaný doxácký. Nejde to. Jedině to celé sundat a začít znova. Proč to nejde, můžu vysvětlit, ale se mi teď nechce. Ale 19 korun za ověřeně smaltovatelný plech s dírkama tam kde mají být, není zas moc.

 

Ještě jsem chtěl pro hciq napsat, že já sám nemaluju. Maluje moje žena a zaměstnáváme ještě jednu vyučenou malířku na smalt. Takže když se to tak vezme, mohu jen vytvořit podmínky pro to, aby to namalovaly ruce jistější.

 

Pro funf5: OK, bude to trvat, ale já věřím, že to dopadne. Rozhodně by se neměl vyhazovat vypráskaný starý ciferníček, který doteď nikdo neopravil, ale ke kterému ještě je strojek a pouzdro.

Jméno a adresa je na Kontaktech mých stránek.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mám už teď konečně klídek (do Vánoc se už nic zaplaťpánbů nestihne udělat ;-) tak vám napíšu co s okousaným smaltem a proč nejde jednoduše smaltem opravit "pavouk" nebo uštíplý kousek. Obyčejně se dá uštíplý kousek smaltu nahradit probarvenou epoxidovou pryskyřicí. To je dvou nebo více složková pasta s kapičkama. Někde i prodávají "smalt" na opravu van a umyvadel. To nevím co je, ale tipnul bych to na barvu na základě polyuretanu. Je to bílé, je to lesklé a dá se přes to eventuelně i malovat, když se smaltem vypraskl i kus barvy (musíte to před malbou nechat vytvrdnout do druhého dne). Se smaltem to nemá nic společného, protože smalt je silikát a tohle uhlovodíkový polymer, ale vypadá to docela slušně a jako jakás takás pomoc v nouzi je to dobré. Trochu je problém s bílou. Až když dáš bílou na bílou zjistíš, že jedna bílá je do šediva a druhá třeba lehce do žluta...

 

A teď druhá možnost opravy smaltu - pravým smaltem: Kdyby se do vyštíplého místa dal nový smalt a vypálil, shořela by anebo by se přepálila všechna původní malba nebo tisk. Rozpila by se jak olej na papíru. Keramická barva se totiž vypaluje při 700°C ale bílý smalt při více než 800°C, aby byl lesklý.

 

Rozdíl v odstínech bílých funguje bohužel i u pravého smaltu. Původní bílá může mít nádech do modra a opravované místo (pokud není malba nebo tisk) se dá novým smaltem doplnit a vypálit. Ale odstín vypáleného nového bílého smaltu může ve finále vypadat oproti původnímu smaltu třeba lehce do zelena. Proto se taky říká, že smalt opravovat nelze a rači se začíná znova.

 

A ještě k tomu "pavoukovi". Kdyby byl pavouk na smaltu bez tisku a malby a byl by čerstvý, stačilo by jej vypálit a smalt by se v pohodě slil. Pavouk by zmizel. Jenže problém je zase v tom, že v prasklince pavouka je vždycky nějaký prach a bordel (díky němu taky pavouka vidíš) a ten se do smaltu dokáže perfektně zapálit. A přesto že se pavouk v peci sleje a zacelí, stopa po něm ve formě černých čárek zapáleného bordelu zůstane už navždy.

Moc jsem vás s opravováním smaltu nepotěšil, co? Aspoň teď chápete, proč se mi do toho původně nechtělo :(

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No vida hciq, nanést a přeleštit (jen kdyby člověk vždycky věděl co má nanést a pak leštit, žeano ;-)

 

Karlosi, dobrý přístup (taky po nich pasu ;-) a občas musím sám vyzkoušet, jestli to není kec...

A teď se musím pochlubit a veřejně poděkovat Chronomagu. Jeden laskavý člen mi zaslal kupičku ciferníčků, jako studijní materiál :cheers: moc mu tímto děkuji a jsem opravdu rád, že TADY jsem na dobré adrese.

Díky ještě jednou!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

Dlouho jsem se do mého smalto-ciferníkového vlákna neozval. Mám totiž pocit, že nemám nic důležitého co bych sem do vlákna hrnul. Prostě zkouším, nakupuju co k výrobě smaltovaného ciferníčku potřebuju a vyrábím přípravky, bez kterých to nejde. Určitě se sem pochlubím, až bude čím. Nafotím to a postnu, to je jasné. Do svého profilu tady sem tam píšu, jak se mi aktuálně daří/nedaří. Stačí kliknout na záložku "O mě" (je to češtinsky hrubka, páč v šestém pádu by mělo být O mně, ale co :)) Tak jen abyste věděli, že jsem neumřel, ani to nevzdal...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tedy klobouk dolů. Nejdříve to vypadalo jen na takové to "spousta řečí, ale skutek utek", ale potom, co jsem si přečetl ve tvém profilu o postupu a výsledcích tvého úsilí, musím uznat, že děláš velké pokroky a držím palce, abys to dotáhnul do zdárného konce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsících...

jenom jsem se chtěl zeptat, jestli jsi to se smaltováním ciferníků zabalil a nebo jestli si na to ještě občas vzpomeneš a sem tam něco zkusíš. A s jakým výsledkem?

 

 

Dík za informaci :-)

 

Ne, já to nezabalím. Musel jsem na nějaký čas nechat jemné práce kvůli oku. Hodně se mi na nějaký čas něco podělalo se sítnicí. Abych nezemřel hlady, tak jsem začal obchodovat a tak mi přibylo pár starostí navíc. Teď už jsem začal zase smaltovat madonky, ale k ciferníčkům (se přiznám) jsem se ještě pořádně nedostal. Řeším prvotně svoje zakázky, už kvůli penězům. Je to moje jistota. Ale na ciferníčky se těším a myslím na ně často. Jakmile něco aspoň trochu koukatelného udělám, pošlu sem fota.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A mužu vědět, do jakýho stádia jsi se s cifermíkama dostal? O prázdninách jsem to zkoušel taky nasmaltovat, tak abych vědl, kolik toho musim dohánět :-) než se dostanu tam, kde jsi ty.

 

Ciferníkem bych to nenazýval, jsou to zatím jen zkoušky. Dostal jsem se na 0,8 mm tloušťky plechu i se smaltem. Běžně dělám na tlustších plechách, které mi v peci drží tvar. Tohle se mi kroutí jako z másla a nasmaltovaný plech pak není perfektně rovný. Mám promyšlený co s tím dál, ale nejdřív musím vychytat rovnou plochu i na takhle tenkém plechu. Tož tak.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no, takže máme skoro stejný problém. Mě se podařilo nasmaltovat plech o síle 0,1 mm, oboustranně, celková síla je cca 1,1 mm, ale taky se mi to kroutí. Sice mám něco v hlavě, co by tomu mohlo pomoct, ale zatim neni čas to vyzkoušet :-) Ale rád bych to ještě letos zmáknul. Zkusim to nafotit a hodit se fotku. Ale už to fotim asi měsíc a ne a ne se k tomu dostat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

no, takže máme skoro stejný problém. Mě se podařilo nasmaltovat plech o síle 0,1 mm, oboustranně, celková síla je cca 1,1 mm, ale taky se mi to kroutí. Sice mám něco v hlavě, co by tomu mohlo pomoct, ale zatim neni čas to vyzkoušet :-) Ale rád bych to ještě letos zmáknul. Zkusim to nafotit a hodit se fotku. Ale už to fotim asi měsíc a ne a ne se k tomu dostat.

 

No já nebudu fotit, jak to neumím :D ale postnu, až bude co... Přeju zdar!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...