Přejít na obsah

OMEGA Speedmaster PROFESSIONAL 145.012 cal.321


Doporučené příspěvky

Trvalo to docela dlouhou dobu než jsem se k nim dopracoval, ale konečně jsou tady ? pravé astronautické hodinky :D

 

Speedmaster je mezi těmi, kdo mají vztah k hodinkám jasnou ikonou a právě příběh spojený s letem na Měsíc je něčím co jim dodává onen nádech dobrodružství, který mi kluci milujeme. To, že NASA svůj výběr hodinek nijak nepodřídila tlaku jednotlivých výrobců, ale naopak si po poměrně přísných testech vybrala model OMEGA Speedmaster a navíc tak učinila v tichosti, tomuto příběhu jen přidává na hloubce. Právě to, že jediným kritériem výběru bylo splnění požadavků NASA, učinilo ze Speedmasterů jeden ze svatých grálů mezi chronografy. OMEGA toho od té doby pochopitelně maximálně využívá, protože jak říká jedno ze základních pravidel marketingu ? máš-li k produktu HLP (hluboký lidský příběh) pak máš z poloviny vyhráno.

 

 

Které hodinky používala NASA ?

Zdrojů, kde nalézt odpověď na tuto otázku je několik, ale s určitostí blížící se 99,9% pravděpodobnosti NASA koupila od roku 1964 do roku 1968 celkem 97 chronografů, všechny s kalibrem 321. Byly to tyto modely

 

 

105.003 Speedmaster - Ed White ? Gemini 4

105.012 Speedmaster Professional - Neil Armstrong ? Apollo 11

145.012 Speedmaster Professional ? Buzz Aldrin ? Apollo 11

 

 

Ed Whiteho model 105.003, po požáru Apollo 1

 

Na internetu se docela spekulovalo o tom, zda NASA využívala v misích Apollo i modely s kalibrem 861. Dle guru Speedmasterů Chucka Maddoxe však s pravděpodobností hraničící s jistotou nikoli. Ovšem pro pozdější lety Skylab už se to předpokládat dá a mise raketoplánů pak již byly modely s kalibrem 861 vybaveny určitě.

 

 

 

Astronauti NASA si mohou dnes na palubu vzít jakékoli svoje hodinky, ovšem na EVA aktivity (mimo loď) si musí vzít hodinky schválené. Mezi tyto patří jen tyto modely:

 

Speedmaster Professional

Speedmaster Professional X-33

Speedmaster 125

Speedmaster Speedsonic

 

 

 

Ovšem to neznamená, že výše uvedené hodinky jsou jedinými hodinkami v americkém vesmírném programu. S jistotou lze tvrdit, že Walter Schira měl svůj osobní Speedmaster CK2998 na palubě Merkur Sigma 7. Stejně tak byly ve vesmíru Breitling, Waltham, Bulova, Jack Swigert z Apolla 13 měl asi i Rolex atd. Z celkového pohledu se však vždy jednalo o osobní iniciativu samotných astronautů a jedině Omega měla doporučení NASA. Bulova se také několikrát pokusila rozhodnutí NASA zvrátit, ale ve srovnávacích testech vždy nevyhověla ?

 

Více k této problematice najdete:

 

chronomaddox.com

 

www.lesmala.net/jean-michel/speedmaster/nasastory.htm

 

?Můj? OMEGA Speedmaster Professional

Hodinky jsou v slušném stavu, pouzdro, dýnko, luneta bez větších poškození. Číselník bude chtít asi vyčistit od zbytků tritia - zajímavé je, že stále ve tmě svítí :), ručky mají pod lupou patinu, ale jsou v dobrém stavu, možná už byly měněné. Celkově je stav hodinek na jejich stáří výborný. Za 24 hodin je odchylka -10sec. což je vzhledem k věku odpovídající.

 

105.012 ? 65 / 145.012

na vnitřní straně dýnka jsou opravdu tyto dvě reference. Proč tomu tak je ? V roce 1966 byla ukončena výroba modelu 105.012 a započala produkce modelu 145.012. Mezi těmito verzemi bylo několik málo změn:

 

Tlačítka chronografu zvětšena z ? 5x3mm na 5x3,5mm

 

Velikost korunky zmenšena z ? 7mm na 6,5mm

 

Nápisy na číselníku ? 105.012 145.012

 

 

Speedmaster 145.012

 

 

Tento Speedmaster tedy dle materiálů, které mám k dispozici, s největší pravděpodobností pochází z ?přechodného? období, kdy Omega produkovala již model 145.012, ale stále měla skladem část dílů pro předchozí produkci. Vzhledem k tomu, že nebylo důvodu je nevyužít, tak se prostě použily a právě dýnko, kde již byla vyražena reference 105.012-65 dostalo další ražbu, a to 145.012. Dle ostatních atributů, čísla kalibru, nápisů na číselníku a tlačítek vše sedí na model 145.012. Jde tedy o poslední sérii, ze které NASA dokupovala zbytek chronografů pro svoje mise Apollo. Produkce 145.012 trvala od poloviny roku 1966 do října 1968 a do tohoto období je lze tedy zařadit. A podle doložených informací právě 145.012 měl Buzz při svém výstupu na Měsíc :D

 

Tah hodinek je 1171/633. To mě poněkud mátlo, ale nakonec se mi podařilo zjistit na webu Chucka Maddoxe, že tah 1171 byl používán již pro model 145.012 v závěru jeho produkce. Jinak byly z počátku používány tahy 1506 a poté 1039, které ovšem nebyly příliš oblíbeny, protože měly ?samoextenzivní? provedení, jehož pružinky časem povolovaly a tah byl volný. Navíc móda velela mít kožený řemen :)

 

 

 

Teď jim nechám přes vánoce vydechnout a mezi tím se rozhodnu co s nimi, ale protože je chci nosit, tak nejspíš poputují na léčení ? čištění, broušení, seřízení atd. ... při té příležitosti asi nechám udělat i výtah z Omega archívu a přesně tak zjistím den, kdy byly hodinky vyrobeny.

 

 

 

 

 

Psát něco dalšího už ani není třeba. Pro ty, kteří snad mají ještě mezery ve vzdělání přikládám odkazy, kde je vše ? :D

 

ZDE

ZDE

ZDE

ZDE

 

... a to je pro letošek vše :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to slo rychle! :-) Blahopreju k prvni Buzzovkam na foru! S tim dynkem je to zajimavy, ale nejspis to bude jak rikas. Jsem zvedavej i na tvuj extrakt, moh bys to do Vanoc stihnout, ja to mel cca za 9 dni od platby doma.

Muzu se zeptat na tvy SN? Staci jen prvni 4 cisla a klidne do SZ, dik!

Upraveno uživatelem Seamaster
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

foto kalibru

 

 

foto luminiscence

 

 

Ještě dotaz. Máte někdo zkušenosti s hodinářstvím Matouš ? U Dušáků mi jej doporučili na servis - seřízení apd., protože díly na cal.321 už Omega servisům neposkytuje a cena renovace přímo v centrále Omega je poněkud "drahá" :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukam ze mas nahadry tesneni, to ti mohu jedno odprodat. Rucky jsou dle toho jak sviti urcite meneny, me puvodni nesviti ani prd. Cifr jen asi minutu a slabe.

Jinak snad nevyzradim prilis, kdyz reknu, ze SN JArettovic moonu je pomerne blizko SN Armstrongovych hodinek ;) Dobra trefa!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Koukam ze mas nahadry tesneni, to ti mohu jedno odprodat. Rucky jsou dle toho jak sviti urcite meneny, me puvodni nesviti ani prd. Cifr jen asi minutu a slabe.

Jinak snad nevyzradim prilis, kdyz reknu, ze SN JArettovic moonu je pomerne blizko SN Armstrongovych hodinek ;) Dobra trefa!

 

:D jo číslo Armstrongova kalibru je podle tohoto odkazu 24002981 a moje je 24001835 ... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Od známého z Itálie se mi podařilo získat krátký seznam Speedmasterů a jejich čísel, které používala NASA, jde o info přímo z Omega archívu. Je vidět, že čísla kalibru zjevně nejdou po sobě v řadě .. trochu mě i překvapuje, že je na seznamu model 145.022

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...