Přejít na obsah

Oprava "kukaček"


slim1963

Doporučené příspěvky

K Jeronimo: Au, to bolí... (nesměju se). Tady je jasně vidět, že i u takové jemné hodinářské práce úraz není nikdy vyloučen a že se nikomu nevyhne. Byla nutnost "stahovat" ta ložiska? Ruský stroj musí pracovat i se "zemědělskými" vůlemi - pokud zrovna není na krokovém kole. Ty Rolexy - pěknej kousek - udělal sis´ moc krásnou radost.

 

Díky, ložiska byla nutnost stáhnout. Je to v rámci výuky na hodinářské škole. Takže se jednalo o studijní materiál. 

Jen pro dokreslení příběhu.. Mé kukačky jsou kolegy z práce, který je měl půl roku u hodináře, jenž si vzal za GO 1.500,- Kč. Tato procedura trvala časově asi půl roku. 

Doma kukačky už kolega nerozchodil, tak je odložil asi na rok někam do krabice. Nabídl jsem mu, že v rámci studia a bez nároku na honorář se na ně ve škole podívám. Už podle fotek byly kukačky zajebané jak jetel, vůle na ložiscích a namazané jen tak kam se mazáčkem bez rozdělání hodinář dostal. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 115
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

To: Jeronimo

Rozumím - škola - příklady táhnou. Učit mládež pracovat, pracovat poctivě, hlavou i rukama, v nejvyšší kvalitě - to se, obzvlášť dnes, vysoce cení. Pořád říkám, že už konečně musí přijít doba, kdy poctivě provozované řemeslo musí mít zlaté dno. Některá řemesla, pokud jsou dělána dobře, si již na něj sahají (topenáři, instalatéři, zedníci, tesaři, pokrývači, elektrikáři - ale musí mít punc solidnosti). 1500 Kč za GO není zase až tak moc, ale pak není třeba hodiny rozebíhat - ty musí běžet i kdybychom nechtěli. Ve Tvém případě to byl nějaký fušer. Taky je znám, ale znám i hodinářství s velice kvalitními hodináři (nechci dělat nepovolenou reklamu, tak jenom zmíním opravnu na Bělohorské u Kláštera a Vršovické proti Bohemce v Praze) - tam jsou skuteční odborníci schopní opravit vše od miniaturních hodinek až po věžní cimbál. Tedy odborníci vyučeni v oboru s dlouholetou praxí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Po letech...
V 21. 12. 2010 v 21:01, haslermetra napsal:

Přidávat závaží je cesta do pekel. Bez úplného rozebrání to nepůjde dokonale vyčistit.

Vzhledem k rozvinuté lidové tvořivosti a neoblíbenosti bakelitu se hojně dosazovala dřevěná čela ke kukačkovým strojkům firmy Maják ze Serdobska.

Kdybys byl z Ostravy nebo okolí, tak ti je opravím.

 

post-2877-081473000 1292961613.jpg

Zdravím,

řeším toho času podobný zádrhel, na chatě mám tyto sovětské kukajdy, a pro potěchu dcerky a mou nostalgii z mládí bych je rád rozběhl. Dobrých pár let už jen visí nečinně na zdi coby ozdoba. Tak tedy sháním někoho v okolí Ostravy, kdo by byl ochoten na ně za rozumný peníz, či flašku kořalky mrknout, vyčistit, seřídit.

Funkčně se zdají ok, jen kyvadlo se po chvíli zastavuje.

Kdyžtak kontakt na mně, kdyby se do toho Někomu chtělo: zbychotek@seznam.cz

Tel. 724 969 800

Díky Zbyňa

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Ahoj hodináři. Indulonou, nebo lanolinem mazat měchy... no, nevím. Dříve jsem mazal ztvrdlé  měchy, papírové ruské, ale hlavně  kožené  i celý strojek, olejem který nevysychá. Jak psal ten strojvůdce o koženém pístu - rybím tukem (dříve byl z verlib). To změkly i papírové měchy. V lékárně byly 2dcl za 100Kčs. Nic lepšího dodnes není. Dnes už v něm jsou ale další vtamíny, které hodiny zalepí a měchy ztvrdnou. Lze někde v lékárně objednat čistý olej, je ho kapku a je drahý. Mým kukačkám, hodně přes 100 let, jsem za posledních 50 let, mazal měchy 2x. Papírové měchy ruských kukaček také vydrží neuvěřitelně dlouho. Jen ten čistý rybí tuk už asi nebude jednoduché sehnat. 

Vladimír 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Ahojte, perfektní fórum tady!

Já dnes koupil za 500 kukačky z tuzexu s nápisem germany a je tam ulomená jedna ručička, kyvadlo se taky zastaví. Máte nějaký tip na hodináře z okolí Valašského Meziříčí - Bystřice pod Hostýnem? Strojek vypadá velice čistý. Za největší problém považuji tu ručičku, protože bych chtěl originál, jinak už je to prostě jednou nepůvodní paskvil...

 

Tom

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahojj, fotek málo...

Připadá mně, že základ je strojek z ruské kukačky a odhaduji že je strčeny do skříně z kukaček půlek, v.d. Zlatnik ze 70. let. Ale foto zkreslené, nevím... ručičku bych volil pro začátek udělat na 3D tiskárně

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak to se pleteš, žádný ruský strojek tam není. K 3D tiskárně nemám přístup, přesto, v tomto případě bych volil raději laserovou gravírku, ke které přístup nemám taky :) Ideál by byla původní ručička. Pokud byste někdo měl, odkoupím.

 

A věděl by někdo o tom hodináři v mém okolí?

20201231_212401.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak jsem si foto zvětšil na  PC. Nádherný stroj. A chvíli už běhal. Asi by chtěl stáhnout i ložiska. Za 500 dobrá cena. Možná se sežene i ručička. V HK vím o jednom renovátoru, který renovuje nábytek a hodinové skříně ve vynikající kvalitě. Dokáže sehnat na skříně kování, panty a na historické  hodiny i některé náhradní díly. Nevím, jak mu slouží zdraví.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

A jak poznáš, že chvíli běhal? Já tomu vůbec nerozumím. Kolik mne vyjde ty ložiska, čištění a mazání? Ono to chvilku jde, i několik minut, zkoušel jsem to jen tak profouknout kompresorem a trochu se to zlepšilo. Mohl jsem ale vyfoukat i mazivo, tak se teď chystám to předat někomu, kdo tomu rozumí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mohl bys k tomu prosím říct něco víc? Třeba období atd. Prý jsou kupované v tuzexu - říkala paní, co je prodávala. 

 

Když se podívám na schwarzwald, je tam na strojku stejný nápis, ale je to tentýž výrobce? Hrozně málo informací na webu je.. 

 

Ty ruské teď někdo prodává prý ve 100% stavu. Já už jedny mám, bez kyvadla a nejdou, ale měchy pracují, kukačka kuká:) Dal jsem za ně 200 a visí mi v dílě, dětem s nimi za odměnu kukám:) Jinak tam to oko řemínku má ledvinovitý tvar a šišky jsou větší.

 

Jakou hodnotu mají ty německé, když jsou po hodinářské péči? Poraď mi prosím, kolik mám za ten servis dát? Tu ručku bych snad mohl sehnat za 500 i s nějakým nefunkčním strojem, který by se mohl dobastlit jakýmikoli ručkami, ale tyto chci mít prostě 100%

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co se týká období jsou to 80 léta a pro Němce to bylo jako pro nás budík Prim. Tak pochybuji o tom že se sežene rok a podobné informace.

Co se týká těch Ruských tak ty nejsou v 100% stavu už od té doby co jsou na světě. A to je taky nejméně 40 let. 

Co se týká ceny nevím od kud jsi ale dnes lidi zaplatí až 13x víc za opravu, tenkrát cena  byla 195 Kč na těch co jsou plastové. Ty dřevěné to bylo předěláváno už v ČSSR, tam byla cena jinde. Zhruba 450 Kč.

A ty Němci jsou dnes někde od 4500.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...