Přejít na obsah

Teraristicke okenko


Doporučené příspěvky

Jsem línej i fotit, takže jsem jen blejsknul první, co mi přišli pod ruku :) Je to samá omladina, adulti jsou v ledničce.

 

Viridovipera vogeli, tak 60cm - mám pár, krásná zvířata, při jakémkoliv otevření terárka si šáhnou ven a čím jsou větší, tím dál :)

Crotalus atrox albino, tak metr už - už jsem to tu asi psal. Tohle zvíře jsem si pořídil jednoduše proto, že je pořád nasrané, chřestí a prostě člověka nenechá na pochybách. Jinak řečeno, nenechá ho ukolíbat, protože nejvíce uštknutí je z podcenění situace, že :)

Bitis arietans Namibia - cca 60cm, jak rostou, nádherně se vybarvujou. Jsou asi 3/4 roku staré a pořád leží na jedno místě, ale jak se kolem nich něco pohne, veškerá síla jde do útoku, úžasný zvířata.

 

Příště dám ty nasicorny.

 

post-12534-0-89724900-1423769721_thumb.jpg

post-12534-0-95858600-1423769745_thumb.jpg

post-12534-0-31627100-1423769751_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 861
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Třeba ty Bitisky byly v 50x50x40 a teď jsou do 65x50x40, myšleno jednotlivě. Atrox má 100x50x30 (zkusil jsem nižší terárka a supr). Většinu adultů mám v párech. Zvlášť mám akorát ty Bitisky, protože tam je podle mě riziko, že se omylem (fakt omylem) posekaj. Ale mrzí mě to, kouzlo je fakt v tom společném chovu. U nasicorn by mě to moc mrzelo, to jsou hadi za hodně peněz. Atroxové jsou střelci, tam se to doporučuje z bezpečnostních důvodů samostatně, ale já spíš nemám místo. A samotnýho a ani dopárování neplánuji, mám samce Naja kaouthia albino, páč na kobry to chce mít prostor v místnosti a já na tu manipulaci tam mám jen takovou uličku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty hlavy tech vogelaku, to ja muzu. To tvarovani je proste paradni. Na nasirconisku se tesim.... videl jsem udelany pouzdro na nuz z jeji kuze a taky moc pekne. Me berou ale stejne nejvice mamby a kingove, ale v mem 1+1 to momentalne vidim na rack, na kterem uz pracuju. A krome heloderem tam mozna hodim nejakou krajtu, protoze jedak mi v tom neprijde bezpecny.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ava: s tím českým názvoslovím je trošku potíž. Jako růžkatá se myslím "překládá" Vipera ammodytes (dá se potkat třeba v Chorvatsku:)), která má čumák do špičky (mám je teď v lednici, ale něco bych pak blejsknul), tyhle jako zmije rohata - Cerastes cerastes (Afrika, moje konkrétně jsou Egypt).

 

Ani jedno by neměli být extra střelci, myšleno co do jedovatosti, nicméně ty cerastesky mi přijdou takové útočnější a mají překvapivě velký dosah.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

nAscA: krmím převážně mrtvými a to hlavně proto, že si je vozím od kámoše a živé se vždycky zapaří, jsou prochcané, mokré, smrdí atd. Takhle je to pohoda. Dále pak když máš dva hady v jednom terárku, tak se to dá s mrtvýma dobře podělit a na krmení tak odděluju fakt jen pár druhů (např. Daboia palestinae - zmije palestinské, který se v tu chvíli navzájem tak sejřej, že by se posekaly). Naopak při krmení živou kořist trefí jeden had, ta začne zběsile skákat a hadi pak kolem sebe začnou sekat a třeba ty cerastesky se mi takhle ošklivě pokousaly. Živým krmím občas ty hady, který mám jednotlivě. Jo a kobru jak kdy - přesně se mi potvrdilo, že jako aktivní lovec chytí utíkající myš za prdel a ta se samozřejmě otočí a kousne jí "do ksichtu". A kdyby se jí to podebralo, tak je to zbytečná (určitě opakovaná) nutnost manipulace - mazání mastí, čištění, možná ATB, atd.

 

Asi to vše víš, ale třeba jako info pro ostatní :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

pebe: hadi, ale třeba i ještěrky, kteří živí v oblastech, kde není celoročně stejná teplota, je vhodné zimovat. Jednak je na to jejich organismus zvyklý, určitým způsobem si odpočinou a hlavně je to většinou jediný způsob, jak navodit páření. Samozřejmě s jednou lednicí je to i tak kompromis, protože tam mám jak evropské nebo euroasijské hady, kteří chtějí třeba 10-12°C na 4-6 týdnů, tak třeba horské zmije, které chtějí 4-6°C na tři měsíce a musíš mít postupné snižování a zas postupné zvyšování teploty. Některé druhy se fakt "zimují" jen zkrácením "dne" apod. Jiné druhy reagují na sucho/období dešťů apod.

 

Tak asi obecně v jednoduchosti :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já přikládám dotaz k solidusovi:

jak asi je jedovatá ta zmije útočná? A je opravdu tak agresivní jak se o ní píše?Jinak hadi krásný,radost se na ně dívat.Já jsem pořád na vážkách ale kdybych začal s chovem moc by se mi líbily Atherisky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jj taky preferuji zive... ale zase rad sleduju ten lov :) 

Jinak k jedum... na kazdeho jedince pusobi jinak, zalezi i na tvem fyzickem a urcite i psychickem stavu v danem okamziku. Taky existuje tzv suche kousnuti, kdy had kousne, ale nevypusti jed /nespolehal bych na to/. Jinak napr. ty squamy co jsem tu daval pred casem jsou pry mirne jedovate, ale kamarad skoncil na JIPce a nemelo to idealni prubeh. Jineho kamarada kousla kobra a cca 14 dni na to jsme jeli pro jinou do Nemecka :) Ale taky si polezel...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cecil: zmije útočné, Bitis arietans, moji oblíbení hadi :) co vím a odpovídá tomu i literatura, tak jed až tak silný není, nicméně je ho opravdu velké množství! Uvadí se myslím k zabití 8 dospělých mužů nebo slona (nevím, možná povídačky, v knížce bych tu našel přesná čísla). Samozřejmě je to hodně ovlivněné velikostí hada. Ty moje dva různě barevné páry jsou malé formy, dospělí hadi tak metr, samozřejmě pořádně tlustí (hodinky by nosili určitě nejmíň 47mm :D), velké formy kolem dvou metrů. Obecně ty velké Bitisky mají nejdelší zuby ze všech jedovatých (uvádí se až 6cm u těch velkých kusů).

 

Agresivní nevím. Než se úplně aklimatizují, tak velmi hlasitě syčí, nafukují se, vypadají opravdu zle. Jakmile je něco v jejich dosahu tak s plnou silou útočí. A když myslím plnou, tak plnou, je to až neuvěřitelné. Ten problém, proč jsou to nejnebezpečnější hadi Afriky, je ten, že je jich docela dost, žijí tam, kde žijí i lidé a hlavně spoléhají na maskovací zbarvení a v případě nebezpečí, kdy většina hadů prchá, tak prostě nehnutě leží. A lidi na ní nebo k ní šlapnou - a ona to do nich napálí, co to jde ... takže v Africe spousty amputací nebo mrtvých.

 

V teráriu se nehnou, co je rok dlouhej :D Jestli se Ti líbí, tak počkej, až sem konečně loupnu ty Bitis nasicornis - zmije nosorohá, to je bomba :)

 

Atherisky mám squamigery 1,2. Nicméně - horští hadi, takže to chce nízké teploty a noční poklesy. Takže na další druhy můžu zapomenout.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Děkuji a samozřejmně i nascovi.Pěkně jsem si početl.No když si to shrnu,vzhledem k tomu že nějakou fyzičku mám(188/125kg) předpokládám že asi atherisku bych ustál.Ale jak píše kolega nasca vše se může zvrtnout.Asi opravdu záleží i na tom být po uštknutí v klidu což asi není jednoduché aby jed postupoval co nejpomaleji.Každopádně lepší se nenechat pokousat.:)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tou jedovatostí je to fakt hrozně složité, přesně jak píšeš. Zmijovití můžou kousnout fakt nasucho, ale jedový aparát ostatních (korálovcovití - kobry, mamby, atd. atd.) to samozřejmě neumožňuje, takže tam čím delší zákus, tím horší. Ale jinak rozhodně po nemoci, utahanej, atd. to vše jen hodně zhorší.

 

Když jsme u toho, tak pro ostatní, co to čtou, bych napsal pár bodů, co se můžou hodit třeba u naší zmije obecné:

 

- v Evropě už mnoho (snad i desítek) let není smrtelné kousnutí u ZDRAVÉHO člověka (viz výše) evidované

- po kousnutí maximálně omezit pohyb, ale i stres, kafe, atd. - cokoliv, co rozproudí organismus a jed v něm! Tzn. proto má člověk v domácích podmínkách o MOC vyšší šance, než ten, kdo musí tři hodiny jít lesem k civilizaci (Austrálie typicky)

- dlahou znehybnit končetinu (předpokládám, že Vás nekouska do obličeje :D)

-. nezaškrcovat!!! Podpoříte nekrozy tkáně. Jed se nešíří krví, ale lymfou. Tzn. tlakový obvaz, prostě celou končetinu obtočit a lehce stáhnout (jako mumie).

- nerozřezávat, nevypalovat, nevysávat

- pokud se neprojeví účinky jedu (u naší zmije by to mělo snad být jen pocení, zvracení, kakání, točení hlavy, bolesti), tak stejně do nemocnice a na testy. V širším okolí znám případy, kdy chovatelé skončili na JIP třeba po 3 dnech na selhání nějakého orgánu (ledviny, játra).

 

Jsem spisovatel :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

cecil: jestli máš podmínky, tak směle do nich. Nádherní hadi. Nikdy jsem si nevšiml ani náznaku agresivity, nikdy po mě nevyjely, jsou absolutně klidné. V noci bych tam samozřejmě ruku nestrčil :) Výhoda je, že tím, jak jsou někde na větvi, mají prostě fyzicky omezený dosah, což odhadneš, takže jsou to relativně "bezpeční" hadi.

 

Nechci nikoho nabádat k chovu, to si musí každý rozmyslet sám :) Ale zrovna Atherisky jsou v pohodě.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...