Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

Po zlúčení MaxBanky s Creditas mali začať fungovať okamžité platby. Samozrejme nefungujú, info o tom nikde žiadne. Na infolinke mi povedali, že ich testujú a nie sú schopní dať presný dátum ich spustenia. Taká klasika, pochváliť sa dôležitou novinkou na stránkach, to áno. Informovať o tom, že nefunguje, to už nie.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 2 týdnech...
před 2 hodinami, lucid napsal:

Ahoj, nemá někdo zkušenost s ČSOB a jejich produktem Duo Profit, což je kombinace spoření a investování, tzn. zda se tím vůbec zabývat a pokud ano, na co si dát případně pozor apod. Díky moc!

Já osobně nepovažuji DUO Provit od ČSOB (nebo obdobné produkty) za férový produkt.
Je určen pro lidi, kteří nerozumí investování a nechají se nalákat na vyšší úrokovou sazbu na spořícím účtu po velmi krátkou dobu a pro omezenou částku, aby si uzavřeli produkt, který vlastně nechtějí.

Celkově to vychází zhruba na úrovni "odpuštění poplatků po dobu několika měsíců", což bych bral jako fér způsob propagace. Navíc poplatku u ČSOB jskou skutečně "krutopřísné", jednou mi to bankéř nabízel a byly tam poplatky 3 %, to je mnohonásobek toho, co si účtují zahraniční brokeři. Tedy za mne ne-e. Vůbec ne pro "cílovou skupinu", tedy lidi, kteří neinvestují a hledají vhodné spořící produkty a ne pro ostatní, kteří stejný produkt dostanou jinde levněji, ať už v ČR, nebo v zahraničí.

před 27 minutami, Dez123 napsal:

Kam teď se spořákem, je někde lépe než u Monety s 3,7 % bez podmínek a do půl míče?

Co se spořáků týče, tak 4 % a víc se dá získat u Raifky (4,2 %, maximální hranice je dle zvoleného produktu, u Exkluzivního účtu je to až 1,5 milionu; pro nové klienty má navíc Rafika aktuálně bonus 6 x 500 Kč při splnění podmínek), ČSOB (4,25 %, limit opět dle produktu, u Premium konta do 1 milionu, individuálně až 1,5 milionu), VÚB - 4,35 % (4,25 od 25.10.) - navíc tady připisují úrok denně a kouzly s dańovým domicilem se dá vyhnout daním, pokud připsané úroky za rok nepřekročí 20 000 Kč (pokud nepodáváte daňové přiznání), a Partners - 4,16 % p.a.

Kamarád udržuje databázi spořících účtů na tomto odkaze: https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=302027&start=8430

Odkaz ke komentáři

před 13 minutami, lucid napsal:

@Patrik díky moc, něco takového jsem intuitivně právě tušil, tzn. že je to výhodné primárně pro banku, ale až tak pro klienta moc ne.

Což o to, to vždycky. Když někdo nabízí nějaké zboží a službu, tak ho vždy nabízí tak, aby to bylo výhodné pro něj. S tím nemám problém. 

S čím ale mám problém - a velký, je, že banka zcela plánovaně a vědomě tak činí ve snaze vzbudit v klientovi dojem, že kupuje něco jiného, než vlastně chce a banka spoléhá na to, že cílová skupina tohoto produktu (a je přesně pro tuto skupinu postaven) si není schopna spočítat jeho výhodnost

Odkaz ke komentáři

před 8 hodinami, Patrik napsal:

á osobně nepovažuji DUO Provit od ČSOB (nebo obdobné produkty) za férový produkt.
Je určen pro lidi, kteří nerozumí investování a nechají se nalákat na vyšší úrokovou sazbu na spořícím účtu po velmi krátkou dobu a pro omezenou částku, aby si uzavřeli produkt, který vlastně nechtějí.

s @Patrik většinou bez výhrady souhlasím, tady si ale nejsem jist, zda se potkáváme. Já považuji Duo Profit za přijatelnou nabídku. Vycházím z toho, že primárně investuji do CP ČSOB a teprve následně mám možnost (nikoliv povinnost) založit si spořící účet až do výše dané investice s pevně stanoveným úrokem po dobu 12 měsíců. Peníze můžu kdykoliv použít a v rámci vázací lhůty je opět vrátit na Duo Profit. Beru to tak, že za to že investuji, dostanu výhodnější podmínky na případný spořák, nikoli tak, že abych dostal lepší podmínky na spořák, musím investovat

u těch spořáků si nastudujte pozorně,k jakému účtu se úročení vztahuje. u RB např. k účtu Top nedostanu na spořák víc než 2,5%
Odkaz ke komentáři

před 6 hodinami, nickie napsal:

s @Patrik většinou bez výhrady souhlasím, tady si ale nejsem jist, zda se potkáváme. Já považuji Duo Profit za přijatelnou nabídku. Vycházím z toho, že primárně investuji do CP ČSOB a teprve následně mám možnost (nikoliv povinnost) založit si spořící účet až do výše dané investice s pevně stanoveným úrokem po dobu 12 měsíců. Peníze můžu kdykoliv použít a v rámci vázací lhůty je opět vrátit na Duo Profit. Beru to tak, že za to že investuji, dostanu výhodnější podmínky na případný spořák, nikoli tak, že abych dostal lepší podmínky na spořák, musím investovat

u těch spořáků si nastudujte pozorně,k jakému účtu se úročení vztahuje. u RB např. k účtu Top nedostanu na spořák víc než 2,5%

Přikládám aktuální popis produktu Duo Profit na stránkách ČSOB a dvě historické reklamy (to, že jde o starší je vidět dle nabízených úrokových sazeb). A všude je vidět, že akcentováno je to spoření a lákají na výši úroku na spořícím účtu a to investování je jakési "upozaděné" a to původní reklamy, které vyšly, když produkt začínal byly ještě mnohem "agresivnější".

Třeba se @lucid vyjádří, co ho k zájmu o tento produkt přivedlo, jestli to bylo investování, nebo výhodný úrok na spořícím účtu. Bavil jsem se s lidmi, kteří dříve u ČSOB pracovali (a postupně se rozutekli do jiných bank) a byli u samého začátku tohoto produktu a skutečně od začátku se to uvažovalo jako produkt lákající lidi s odporem/bariérou/strachem z investování. I v mé sociální bublině se na mne obracejí lidé, kteří někde zahlédli úrokovou sazbu v reklamě a vůbec z toho nepochopili, že podmínkou je investování a že jejich původní záměr "fajn, tak si založím investice a až mi výhodný úrok na spořáku skončí, všechno vyberu" nevychází (kvůli poplatkům z investic) výhodně. Ono to  u ČSOB reálně nikdy nevychází výhodně, poplatky má opravdu vysoké.

Co se týče těch zmiňovaných nejlépe úročených účtů na našem trhu, tak:
VÚB je zcela be podmínek, uvedený úrok 4,35 % aktuálně a 4,25 % p.a. od 25. 10. je bez jakýchkoliv omezení, pro každého, bez ohledu na výši vkladu, účet není spojen s žádnými poplatky, ale taky nic neumí (je to jakýsi ekvivalent už zaniklého ING konta)
Partners s 4,16 % p.a. vyžaduje buď 5 plateb kartou v měsíci, nebo mít nějaký vyšší placený účet (od 99 Kč měsíčně), jinak je úrok poloviční

ČSOB s 4,25 % p.a. vyžaduje rovněž 5 plateb kartou a příjem 15 000 Kč na účtu. Já mám ČSOB Premium, takže příjem musím splňovat tak jako tak (musím mít 60 000 Kč měsíčně), a limit mám do 1 milionu, individuálně ale umí banka víc
RB s 4,2 % - já si tento týden založil Exkluzivní účet, jednak kvůli bonusu 6 x 500 Kč a roli hrál právě i ten zvýhodněný úrok - a hlavně letištní salonky. U Exkluzivního účtu stejně musím splnňovat podmínku obratu (50 000 Kč) a nějaké platby kartou (tuším tři nebo pět), ale kvůli soutěži je potřeba 10 plateb kartou. Takže opět splňuji podmínky zvýhodněného úročení v rámci podmínek vedení Exkluzivnho konta zdarma a účasti v bonusové akci.

10 plateb karotu jsem splnil ještě cestou z banky v Kauflandu s kartou v mobilu
Může jít o obrázek kontrolní útržek, vlak a text

foto1.png

foto2.png

foto3.png

Upraveno uživatelem Patrik
doplněny salonky
Odkaz ke komentáři

@Patrik Pomalu ztrácím přehled kde v které bance mám jaký spořící účet, primárně mne totiž nebaví a hlavně nemám čas neustále sledovat co se kde mění, abych účet rušil a přelil peníze někam, kde na dva měsíce budou podmínky výhodnější, abych pak zase rušil a zakládat účet někde jinde... U ČSOB mám běžný účet na de facto základní příjmy, platby apod. a vedle něj tam mám spořicí účet. Nyní se na mne obrátili, zda si vedle něj nechci zřídit produkt Duo Profit, kdy podmínkou je mít určitou částku na spořícím účtu, kde garantují ke standardnímu úroku ze spořáku + 1,5%, max ale do 5,75 % a stejnou částku pak uložit do některého ze čtyř fondů od nejméně rizikového až po rizikový. Na tom spořáku u běžného mám jen tu omezenou částku, jinak tam peníze leží, takže jsem si říkal založit si vedle stávajícího další spořák s lepší sazbou a peníze dát do nějakého méně rizikového podílu u banky: samozřejmě ne všechny peníze z účtu, pouze zase část. Na to abych investoval na přímo někdo soukromě nemám, už jsem se spálil.

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři

před 9 hodinami, nickie napsal:

No nevim...

Mám u ČSOB účty už 20+ let. Nějaké "investiční produkty" se mi snaží nacpat pokaždé, když musím osobně navštívit pobočku. Vždycky byly mizerné - mizerné podmínky a s mrzkým zhodnocením, nechápu, jak si to mohl někdo někdy založit. To u mne platí pořád.

RB - tam jsem si založil účet a to i spořící, když rušila služby pro nefiremní klientelu ING bank a kdo chtěl, tomu převedli investice k RB, se kterou se dohodli. V mém případě nějaké podílové fondy.Ten účet prakticky nevyužívám (tuším se jmenuje "Chytrý účet"), jen občas, když se mi např. hodí multiměna a případně ta jejich online směnárna (nebo jak se to jmenuje), za které ovšem musim měsíčně zaplatit, když si je zapnu, jinak neplatím nic. Ale na spořícím účtu mám 4,2 % za podmínky, že třikrát za měsíc zaplatím kartou, jinak nic (a to tuším do pul milionu?) a to si myslím nabízí pořád.

Odkaz ke komentáři

Jo, tomu rozumím. Jsem na tom podobně. Co se ale spořáků týká, tak tam to třeba nějak extra sledovat a zkoumat nemusim. Info, jak se mění (změní) úroky, mi od bank chodí (nějaký celkový přehled se dá případně taky celkem rychle najít). Přehodit prachy z jednoho spořáku na druhej, kde je úrok momentálně lepší, je pak otázka minuty.

Ale jako investiční produkty od ČSOB u mne fakt ne.

Upraveno uživatelem geometr
Odkaz ke komentáři

s gemetrem se shodujeme na tom, že investiční produkty ČSOB nejsou výhodné. Pokud nemáš nějaký specifický důvod u ČSOB investovat, nemá smysl nad Duo Profitem přemýšlet (zvýhodněná úroková sazba je jen na krátkou dobu a banka si to zvýhodnění královsky vezme zpět v poplatcích spojených s investičním produktem.

S těmi spořáky to je těžké, výhledově budou sazby spíše klesat a obecně banky spoléhají na typ zákazníků "vlož a zapomeň", takže když zvýhodnění, tak pro nové záklazníky a nové vklady (expert je v tomto Trinity, ale v menší míře provozuje Moneta, Creditas a občas vlastně téměř všechny banky).

Můj soukromý odhad je, že v dlouhodobém horizontu by na špičce se měly držet dva produkty.

Všeobecná úvěrová banka (to proto, že v ČR je to vlastně její jediný produkt, pokud ztratí náskok i zde, nemá co nabídnout)
Partners - opět, je to jejich lákadlo pro klienty a přes toto lákadlo se jim budou snažit tlačit další produkty.

Ale juknout občas na nějaký žebříček, třeba ten zde:  https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=302027&start=8430 není nikdy na škodu.

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Přátelé, něco se děje s Revolutem. Právě jsem si chtěl převést peníze z flexible funds a nejde to, respektive peníze zmizely z účtu flexible funds a neobjevili se na mém personal účtu. Chat robot mi psal, že mají technické potíže a ať počkám dva dny, že peníze dostanu. Když jsem se s tím nechtěl smířit a pořád mu psal, tak to vzdal a přehodil mne k chatu s člověkem, ale ty se mi nemohou věnovat, protože mají plno práce s ostatními. Jako tohle je pro mne s nimi konec, protože banka, která zadrží peníze, to jsem ještě nezažil. Ještě, že to nebylo moc. 

Odkaz ke komentáři

Takže po několika dotazech na to, jestli banka krachuje a jak jim mám dál věřit,  se převod podařil. Ale jak jsem četl i zde, s Revolutem to rozhodně lehký není a dám si velký pozor mít u nich víc peněz....

Odkaz ke komentáři

Revolut už je prostě takový. Není schopen rychle reagovat na problémy. Mám v mém okolí případy, kdy jim zablokoval účet i na několik měsíců s odkazem na AML.

Prostě přistupovat k tomu tak, že jde o předplacenou kartu pro specifické použití, rozhodně to není náhrada bankovního účtu. Ostatně na jeden účet a jednu kartu bych nespoléhal ani u české banky, vždy jedu do zahraničí s několika kartami několika bank, na výběr jich mám dost :D 

Na dlouhé zimní večery doporoučuji tuto diskusi: 
Revolut - FinExpert.cz

mojekarty.jpg

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...