Přejít na obsah

Jakou mate banku?


Doporučené příspěvky

Tak záleží na tom, na co chceš účet využívat. Já "trpím sympatiemi" k FIO a to z toho důvodu, že od roku 2006, kdy tam mám účet, neudělali žádnou, pro mne negativní změnu v ceníku. Je to takový "bezúdržbový" účet. Jenže tam jsou zdarma jen výběry z bankomatů FIO (pro výběry z ostatních bankomatů zdarma je třeba splnit podmínku obratu na kartě - za každé 4000 Kč je 1 výběr z cizího bankomatu, na druhou stranu ty výběry lze "spořit" a použít až za několik měsíců).

 

Pokud chceš hlavně výběry z bankomatů, tak Equa. Mám k ní sice trochu nedůvěru, má trochu nestabilní ceník, v minulosti silně zvýhodňovala odboráře a má nestabilní kurzy cizích měn (někdy ne až tak špatné, někdy hrozné), ale na výběry z bankomatů v ČR dobrá.

 

Novou hvězdou na nebi se ale stávají tzv. premium účty u velkých bank - ČS a ČSOB. Stačí splnit obrat na účtu (50 000 Kč měsíčně, klidně i uměle) a dostaneš skoro modré z nebe - základní služby zdarma, vstupy do salonků na letištích, concierge, akční nabídky a slevy,...

O ty bankomaty mi nejde, tam můžu v jejich "rozumné míře" vybirat s Air Bank a to mi stačí tak 6-8x měsíčně. Jde mi o druhý účet na platby na internetu, paypal, google play a podobně. Optimální by bylo, kdyby bylo vedení účtu zdarma i bez přelévání peněz.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

sery.vlk: ono je to složitější - je rozdíl mezi salonkem Erste, salonkem MasterCard a salonky zařazené do Priority Pass.

Strávení času v Erste salonku ČS asi opravdu nic nestojí, tedy variabilní náklady.
MasterCard nejspíše hradí karetní společnost.

Ale vstupy přes kartu Priority Pass (více než 900 salonků po celém světě) banka platí. Cena za jednu návštěvu je oficiálně cca 30 euro, samozřejmě že banka může mít s Priority Pass nějaké individuální smlouvy. ČS to má tak, že první 4 návštěvy v roce hradí za klienta plně, u dalších mu účtuje nějakých 13 euro.

 

vizard-ov: k účtu PREMIER máš 2 karty zdarma. Je jedno, jak se dohodnete, jestli jeden tu kartu, jeden druhou (tedy jeden MC, druhý VISA), nebo obě na jednoho. Já jsem to s přítelkyní nakonec vyřešil tak, že každý máme svůj účet a každý svoje dvě karty :). Snad to bylo možné řešit i nějak přes disponenta, ale tam bychom se o vstupy do salonků museli dělit, takže dva účty byly nejlepší řešení. Vyřešilo se to nějakým provázáním účtů s tím, že stačí, že podmínky plním já a automaticky jsou splněny pro oba účty.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

RomanP: tak to vybírej mezi FIO a Equa, ty jsou zdarma bez podmínek.

Pokud chceš jen platby, tak bych zvolil kreditku od Cetelem - má nejvyšší zabezpečení z karet, co na trhu jsou (pro každou platbu se generuje zvlášť CVV kód a datum platnosti) a přitom super kurzy, psal jsem o ni o pár příspěvků zpět

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak KB má svoji TOP nabídku, viz můj článek: http://www.mesec.cz/clanky/jaky-bezplatny-ucet-je-idealni-primo-pro-vas/

 

Není tam žádný bankomat žádné banky (to by pak mohla zajímavě vyjít Air bank a její výběry přes Sazku - http://www.mesec.cz/aktuality/kombinace-air-bank-a-sazky-umozni-zasilani-drobne-hotovosti-v-realnem-case/), nebo žádný bankomat Poštovní spořitelny? Pak by mohla být zajímavá ta Equa a při plnění podmínek i ta mBank, Unicredit, ale třeba i mnou zmíněný premium účet u ČSOB (zde jsou výběry ze všech bankomatů zdarma)

 

Pak jsou takové ty "drbání se pravou rukou za levým uchem", jako založení vkladní knížky Poštovní spořitelny, přeposlání peněz na ní a a výběr na přepážce pošty.

Premium účet u ČS prý umožňuje (nezkoušel jsem) zdarma poslat poukázku typu B (t.j. hotovost k vyzvednutí na poště)

Tak jsem se do toho trochu zabořil a vybírám mezi Fio-běžný účet bez poplatků,zůstat u Ery a přejít na online účet a nebo Unicredit - U konto.

 

příchozí platba,vklad 12/15 tis.(unic/era) mám tomu rozumět,že to je min.co mi přistane měsíčně na účtu.?

Sorry,že se tak blbě ptám.

Upraveno uživatelem vraby
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

......

Pokud chceš jen platby, tak bych zvolil kreditku od Cetelem - má nejvyšší zabezpečení z karet, co na trhu jsou (pro každou platbu se generuje zvlášť CVV kód a datum platnosti) a přitom super kurzy......

Patriku a jak je to s PayPal? Tam je přeci fixně karta dána při potvrzení jejich kódu. Nebo, dle mě klasická karta se přidá do PayPal a vlastně asi i do MasterPass. A ta virtuální se používá všude jinde. Chápu to dobře? Předem moc díky i ostatním za případné info.  :notworthy:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Cetelem má pro PayPal možnost speciálního nastavení, kde není do určitého limitu autorizace jednotlivých plateb vyžadována.

 

Když už jsme u toho PayPalu - pozor na to, že existují dva způsoby nastavení konverze měny: http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&p=8309639#p8309639

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když už jsme u toho PayPalu - pozor na to, že existují dva způsoby nastavení konverze měny: http://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&p=8309639#p8309639

 

Minulý týden jsem platil na eBay a vyskočilo na mě okýnko, kde jsem zadal přihlašovací údaje do PayPal, ale tu konverzi jsem tam neviděl. Což mě teda naštvalo, ale platil jsem 4USD, tak jsem to neřešil. Ale zajímalo by mě jestli to aktuálně jde změnit.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

to Beet: to by mě taky zajímalo. Mám ebay nějak automaticky propojený s paypalem a možnost změny konverze měny mi to taky nikde nenabízí. Když jsem chtěl to propojení "odpojit", tak se nic nezměnilo ....

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

A ty bonusy mi za to stojí, zejména ty salonky skutečně využiji. Účet jsem založil i přítelkyni, další čtyři vstupy (které je možné i sdílet, tedy že když poletíme spolu, mohu jít s ní jako host) se hodí, pravděpodobně do konce roku všech 8 vstupů využijeme. Dokonce uvažuji i o zřízení toho premium účtu ČSOB, to by byly další čtyři vstupy, osm, když si založíme oba  :). Jenže tam je karta Priority Pass jen ke kreditce a tu už mi nemusí dát - jsem kapku "přeúvěrován", kvůli vracecím kreditkám, i když už to není co bývalo (Home Credit mi dvě kreditky vypověděl, prý je nepoužívám "účelně", no myslím, že je používám velmi účelně :D , přítelkyni vypověděl jednu ze dvou, tak točíme alespoň tu jednu), furt mi to ale hodí nějakých 40 - 50 tisíc za rok na "vratkách", přítelkyni asi polovic.

 

Ahoj na to jsem se také ptal - mám Erste Premier a bylo mi řečeno, že když si udělám další kartu u Priority pass u ČSOB, tak tam už ty 4 vstupy zdarma nebudou - protože to je prý 4 vstupy ročně na rodné číslo a můžeš mít klidně 3 karty...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jsem přesvědčený, že ty salónky jsou jen takový marketing, který v end efektu banku moc nestojí. - Pokud teda lidi odlety zvládají stejně jako já, tj. na poslední chvíli a málem zpocenej, kdepak nějaký vysedávání a popíjení v salóně.

 

Ahoj to není pravda, za ten co má spořka v Praze platí samozřejmě pronájem, personál + občerstvení, takže to bude celkem za balík a ty 4 vstupy zdarma přes Priory Pass za tebe banka normálně platí a přidává ti pak i na ty další, které máš za půlku (za 360 Kč)! Banku to stojí pěknej balík, takže teď udělala bohužel změnu a 4 vstupy zdarma už nejsou na dodatkové karty a navíc do salónku v Praze může zdarma jen držitel karty a za další osobu se už normálně platí vstup 720 Kč!! Doteď jsi mohl vzít 4 osoby s sebou zdarma...

Jak teď výrazně změkčili podmínky pro vstup, tak musí ořezat služby, protože by je to stálo hrozně moc.

 

Z toho důvodu přemýšlím o přechodu k Erste Privat Banking, protože tam je na účet neomezený počet vstupů do salónku přes priority pass a já létám někam tak 10x ročně a vždycky s někým a to se ty vstupy fakt hodí. :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S těmi vstupy na rodné číslo se mi to nezdá - Priority pass to normálně vyúčtuje bance, která vydala konkrétní kartu Priority Pass. Takže se mi moc nezdá, že by ti ČSOB to odmítla proplatit s poukázáním na to, že letos ti už 4 vstupy zaplatila Erste. Teoreticky mi přijde, že by se to o sobě banky nemusely vůbec dozvědět.

A k tomu rodnému číslu - že by americká firma evidovala podle rodného čísla, které ve spoustě zemí ani není? To by bylo v USA podle čísla sociálního pojištění a v jiné zemi třeba podle čísla - já nevím, zdravotního pojištění, registrace na finančním úřadě,.... zkrátka co kde která země má?

 

Dodatkové karty sdílí počet vstupů s hlavní kartou. Ale můžeš to udělat jako já s přítelkyní - ona si založila vlastní účet (který je jen navázaný jako "partnerský"  na můj, takže nemusí plnit podmínky) a má tedy vlastní dvě platební karty a vlastní Priority Pass.

 

Privat Banking má jaké podmínky? Objem spravovaného majetku? Tak to bohužel nedávám. I kdybych měl, nejspíše bych ve srovnání s aktuálním způsobem spravování majetku prodělával.

 

Je zde také možnost si koupit kartu Priority Pass přímo od nich, nabízejí i kartu pro neomezené vstupy (jen pro držitele)

 

A 4 hosté do salonku MasterCard by měli platit dále, bez hostů je to jen v salonku Erste. Takže když letíš mimo Schengen, klidně si vem s sebou hosty. Alespoň přítelkyně s sebou brala hosta 20. srpna tohoto roku.

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...