Přejít na obsah

Jakou mate banku?


Doporučené příspěvky

Přesně tak, hosté v Mastercard salónku zůstávají, v salónku ČS bohužel bez hostů a poplatek je 720 Kč, takže se vyplatí hosta vzít na Priority pass, kde se naúčtuje jen půlka, tedy 360,- Kč. Moje partnerka má dodatkovou kartu, takže má vlastní Visu a do salónku spořky ji pustí, ale od teď už nebude mít vstupy přes priority pass.

 

To je zajímavý tip - partnerský účet, zeptám se na to bankéře, ve čtvrtek tam zrovna jdu, aby paní měla svoji vlastní kartu. Čsob prověřím, asi bych si ho teda taky udělal. :)

 

Privat banking má podmínku 10 milionů+, ale bohužel jen v aktivech - tedy nepočítají se ti do toho hypotéky. V podstatě to znamená nechat ty peníze ležet na jejich účtu, protože dělat přes ně nějaké investice je nesmysl, takže asi je lepší nechat si premier a ty vstupy si platit, ale já jich mám tak 20 - 30 ročně, takže by to pro mě bylo zajímavé, ale než nechat ležet 10 mega na účtě, to je rozhodně lepší si to platit... 

 

Karty od Priority pass nejsou moc zajímavé, protože ta standardní stojí 249? a je v tom 10 vstupů, každý další 24?, takže o ničem. A ta Prestige má sice neomezené vstupy, ale stojí 399? a ty vstupy jsou jen na tebe, host platí pokaždé 24?. To je rozhodně lepší ta karta od banky, kde máš 4 vstupy zdarma a pak každý další za 360,- Kč a je jedno jestli ty nebo host...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám účet u Equa také (jako jeden z mnoha), ale spíše už tak nějak ze setrvačnosti. Úplně s klidem bych ho nedoporučil, níže důvody:

1. časté výpadky internetového bankovnictví - doporučuji přečíst si vlákno Equa na Finexpert.cz
2. prodleva při převodu v rámci banky i mezi vlastními účty. Převod trvá desítky sekund až desítky minut - většinou déle zrovna v momentě, kdy to fakt potřebuji (protože převod ze spořicího účtu ven z banky je zpoplatněn, je potřeba peníze převést nejdříve na běžný účet a z něj pak ven. A čekat několik desítek minut, když třeba potřebuji někam jít nebo chci jít spát není úplně konfortní)
3. rozkolísané kurzy cizích měn - několikrát jsem učinil nepříjemnou zkušenost s nevýhodným kurzem při platbě kartou v zahraničí. Banka totiž hodně pohybuje s kurzovou marží. Jednu dobu má kurzy celkem dobré, tak vyhraje v nějakém testu, aby je najednou "divoce napálila". Kartu Equa se tak v zahraničí snažím moc nepoužívat a dávám přednost jiným kartám, kde je kurz "předpověditelnější". Výběry z bankomatu v zahraničí mám zdarma (tedy ještě o 9 Kč levněji než u Equa) u Sberbank, České spořitelny (ale kurzy ČS taky stojí za starou bačkoru) , mBank (jejich kurzy jsou úplně na houby) a u Unicredit (účet jsem nedávno zakládal, teprve včera jsem dostal kartu). Ale 9 Kč za výběr v zahraničí je pořád na českém trhu velmi slušná nabídka, byť už dávno ne nejlepší (zdarma má výběry ještě Zuno u svého PLUS účtu (pro vedení zdarma je nutné splnit obratovou podmínku) a (pouze) v rámci EU Airbank u Velkého tarifu - ten je ovšem za stovku na měsíc, což mi přijde docela dost a celkem se nevyplatí)
4. další věc vyplývá z minulého chování banky, kdy výrazně zvýhodňovala členy odborů a klienty firmy prodávající velmi drahé vodní filtry na úkor běžných klientů. Ale ton je, jak se říká, "osobní" a není to úplně racionální argument.

Takže k Equa mám takový rezervovaný postoj a úplně jí nevěřím. Asi bych ji nedoporučil jako hlavní účet někomu, kdo není připraven kdykoliv přejít jinam. Myslím, že je otázkou času, než zde dojde k nějaké radikální změně a asi nebude ve prospěch klientů (finanční výsledky Equa nejsou zrovna oslnivé).

 

Pokud chce někdo "účet zdarma (včetně karty) bez podmínek", tak může vybírat z trojice FIO, Air a Equa. Ani jedna z nich nemá oslnivé kurzy, když to vezmu podle aktuálního kurzu:
Euro - prodej:

FIO: 27,60871

Equa: 27,614

Air: 27,636

 

Když vezmu v úvahu, že u Arabů ve směnárně jsem kupoval za 27,02 tak je to docela dost. Záleží na tom, v jaké měně budeš platit. Pokud v Eurech, tak je tu ještě možnost založit si eurový účet (FIO má zdarma) a nakoupit u nějaké devizovky (např. Easychange aktuálně prodává eura za 27,0910), zdarma převést do FIO (Easychange má účet u FIO) a pak zaplatit kartou k eurovému účtu (vydána zdarma). Pokud ale platíš v jiných měnách, tak tento postup využít nejde.

 

Na platby na Internetu bych využil spíše kreditní kartu (už proto, že jde o peníze banky a máš silnější pozici v případě reklamace), ideálně Cetelem - má kurzy "čistý MasterCard", tedy téměř střed a ještě poskytuje bonusy (má celkem 4 různé druhy, 1 krát za rok si můžeš bonus změnit, vybral bych 3 % z transakcí maximálně 600 Kč za rok), címž se kurzem můžeš dostat "pod střed". Oficiálně je za vedení karty účtován poplatek (většinou 69 Kč měsíčně), ale ten není naúčtován, když předposlední den v měsíci je na kartě nezáporný zůstatek (takže kartu přebíjet nebo vyrovnat před koncem měsíce). Velmi dobré kurzy má ještě Tankovací karta České pojišťovny, která je vydána a vedena zdarma a vrací 1 % z objemu transakcí (u čerpacích stanic 3 %) maximálně 5500 Kč za rok. Obnova karty je ale za 220 Kč (což se mi na bonusech ale už dávno vrátilo)

 

Kdybys přece jen chtěl zakládat Equa, můžu ti poslat doporučení a oba vyděláme po stovce. Nebo sleduj Slevomat, občas tam má Equa akci kdy nabízí snad až 8 stovek novým klientům.

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tohle je problém. Nevím o bance, co by měla vše - tedy vedení účtu zdarma, vklady a výběry zdarma, kartu zdarma a výběry v zahraničí bez konverze.

Zkus napsat dotaz na finexpert.cz, tam se pohybuje uživatel "fremantle", který ví ještě o mnoho víc, než já.

 

Napadá mě multiměnové konto od Raifky, tam jsou snad vklady zdarma a jeden výběr v měsíci na přepážce také. Ale zaplatíš raketu za příchozí platby.

No, zkusil jsem tam založit vlákno, ta uvidíme.

 

Jaké všechny úkony budeš potřebovat? Chodí ti tam převody ze zahraničí? Posíláš do zahraničí? Nebo potřebuješ jen výhodně platit (to by byla lepší kreditka Cetelem). Vybírat jen v tuzemsku na přepážce, nebo i v zahraničí kartou?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono je to takové - co někde ušetříš, to ti jinde vezme.

 

Pokud ti přijde dolarová platba ze zahraničí, tak u Sberbank zaplatíš 0,9 % z objemu transakce, minimálně 150 Kč, maximálně 900 Kč (pokud ti tedy platby nechodí jako "OUR", kde to platí odesilatel).

U FIO zaplatíš paušálně stovku. A pak můžeš ty dolary na pokladně vybrat za 0,5 % z částky minimálně 75 Kč maximálně 250 Kč. A účet máš vedený zdarma.

 

Takže záleží na tom, jak často vybíráš, kolik ti přichází plateb, atd. U malých částek může být klidně výhodnější dolary přes devizovku prodat a opětovně je nakoupit v nějaké dobré směnárně, protože rozdíl mezi nákupním a prodejním kurzem bude tak malý, že "podleze" i ten poplatek. Nebo dolary prodat, směnit přes devizovku na koruny a pak v zahraničí platit kartou s dobrým kurzem (třeba tou Cetelem), pokud nejezdíš do destinací, kde se platí přímo dolary (USA, Kambodža, Zimbabwe a kde já vím ještě, já byl jen v těch posledních dvou :D ).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Velmi dobré kurzy má ještě Tankovací karta České pojišťovny, která je vydána a vedena zdarma a vrací 1 % z objemu transakcí (u čerpacích stanic 3 %) maximálně 5500 Kč za rok. Obnova karty je ale za 220 Kč (což se mi na bonusech ale už dávno vrátilo)

Nemám povinné ručení u ČP, můžu tu kartu nějak získat? Na stránkách píšou, že musím mít u nich povinné ručení.

 

Napadá mě multiměnové konto od Raifky, tam jsou snad vklady zdarma a jeden výběr v měsíci na přepážce také. Ale zaplatíš raketu za příchozí platby.

To konto mám, a měl jsem za to, že příchozí platby jsou zdarma i v Eurech. Ještě mi žádná nepřišla, ale v práci chystají posílání záloh na služebky na eurový účet, tak bych to chtěl využít. Konto mi přešlo ze City.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Takže k Equa mám takový rezervovaný postoj a úplně jí nevěřím. Asi bych ji nedoporučil jako hlavní účet někomu, kdo není připraven kdykoliv přejít jinam. Myslím, že je otázkou času, než zde dojde k nějaké radikální změně a asi nebude ve prospěch klientů (finanční výsledky Equa nejsou zrovna oslnivé).

 

Patriku, mas nejake insider info? Ja co jsem cetl financni vysledky tak je Equa konecne za 1q a 2q 2016 v zisku a ocekava se, ze to tak zustane... :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

obcas mi prijde platba v dolarech, chci tim platit na dovolenejch, kde je vyhodnejsi kurz na dolary nez eura a potrebuju vybirat dolary hotove. zadarmo to byt nemusi, ale jak rikam, tohle umi sberbank, jen bych chtel nejakou min ruskou banku, no :)

Já na tohle používám Erste Premier (vedení zdarma při splnění podmínek) a s tím, že v rámci toho je zdarma vedení účtů v EUR, GBP a USD a karta Mastercard Elite se dá nastavit jako multiměnová, tedy stahuje si z odpovídajícího účtu... když kupuji v GB whiskey, odečte se mi to z GPB účtu, když něco v USD, tak se to odečte z USD účtu a pokud platím v Německu, tak z EUR účtu. Umí to i další měny, ale tyhle 3 jsou zdarma.

Vklad cizí měny v hotovosti je ve spořce zdarma, takže kupuji u kamaráda ve směnárně za střed nebo i lehce pod a vkládám hotově na účet a pak s tím platím. :)

 

edit: a jako bonus dostaneš Priority Pass se 4mi vstupy zdarma a každý další za 360 Kč a můžeš v Praze neomezeně do salónku spořky na terminálu 2 a do salonku Mastercard na terminálu 1.

Upraveno uživatelem dan010
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...