Přejít na obsah

Jakou mate banku?


Doporučené příspěvky

před 10 hodinami, Adajih napsal:

Nevíte prosím někdo, jak to má dnes Erste Premier přesně s podmínkami? Myslím tím jestli minimálně těch 200 000 Kč musí být od prvního do posledního dne na účtu? Žádné jiné produkty u nich nemám :)

Jak je u ČS obvyklé, podmínky jsou napsané poněkud nejednoznačně. V jedné části se mluví o tom, že jde o průměr za poslední tři měsíce a v jiné, že se zůstatky zjišťují k poslednímu dni v měsíci. Z toho jsem vydedukoval, že půjde o klouzavý průměr zůstatků k poslednímu dni v měsíci za poslední 3 měsíce. Není to nic neobvyklého, obdobné podmínky má třeba Raiffeisen.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 25. 10. 2021 v 13:17, Libor_OV napsal:

Zahlídl jsem reklamu na NEO účet od EXPO bank s úročením kompletního zůstatku 1,4%. Platí pro stávající i nové klienty. Měl by být za běžné úkony, včetně jeho vedení, zdarma. Využíváte někdo? A pasivně "jenom" jako spořící účet? Děkuji.

Měj jsem Expobank, než mi vypověděli účet, protože asi jako jediný zákazník jsem dokázal vydolovat letenku z jejich bonusového systému. Vtipné na tom bylo, že ten systém vůbec nebyl připraven (ta část nebyla naprogramovaná) pro výběr odměn :D.

 

Každopádně, jak uvedl kolega, nejvíc má nyní Trinity - 1,58 % bez omezení výše vkladu

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 6 hodinami, nizkotucnytvaroh napsal:

Equa, a musím uznat, že zachránili pár peněz, kdy svou proaktivitou zabránili stržení platby e-shopem 2x po sobě. Cestovní pojištění ke kartě, výběry zdarma kdekoliv, a možnost mikroinvestování s každou platbou.

Blbé je, že Equa bank nyní koupila Raifka, a jelikož ta do.... všechny banky, co pohltila, očekávám totéž u Equa. Minimálně změnu čísla účtu (resp. minimálně kódu banky, pokud nebudou duplicity). Z minulosti mě Equa trošku naštvala manipulací s kurzy měn, kdy zvyšovala spread před letními prázninami, výběr z bankomatu účtovala horším, valutovým kurzem (to člověk zjistil až na dotaz, proč nesouhlasí kurz s kurzovním lístkem), atd. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 17. 7. 2021 v 14:38, laurin napsal:

Ahojte, viete mi niekto poradit ako najvyhodnejsie poslat platbu z Ceskej sporitelny na eur ucet na Slovensko? Lepsie posielat v CZK alebo v EUR?

Viem ze zo Slovenskej sporitelne do Ceskej sporitelny je vyhodnejsie posielat platby v v CZK aj ked je to EUR ucet.

Dik za postrehy.

Asi s křížkem po funuse, ale i tak. 

Jasně, jsou tu různé fintechy - Wise, Revolut. Pro malé platby klidně, ale větší částky bych přes ně nepřeváděl. Hlavně je potřeba si uvědomit, že nepodléhají českému, ale britskému nebo litevskému právu a případné domáhání se nějaké náhrady škody je tak čistě teoretické. Zejména Revolut má zprasené AML a tak celkem aktivně blokuje účty, často i bez jasného důvodu a veškerá komunikace s ním je přes anglický chat. Ale zase teď dává 1000 Kč za nového zákazníka, tak čekám, že budou diskuse plné nabízečů doporučujících kódu a doporučující Revolut i na zlomenou nohu.

 

Já používám české devizovky. Mám smlouvu s Akcentou, Fortissimem a Easychange. Pro malé platby používám Easychange. Mají i stránku pro platby bez registrace - europlatba.cz.

Ale je fakt, že já jsem zvláštní případ a "magnet na průšvihy". Mám za sebou už 4 úspěšné spory s českými bankami před finančním arbitrem a právě běží pátý - Unicredit (s tou už mám druhý spor) mi nabízí přes 180 tisíc korun v rámci nabídky smíru, ale má to háček, chtějí podepsat mlčenlivost, to jsem odmítl, tak uvidíme, jak to dopadne.

 

Každopádně vždy platí, že v rámci EHP (EU + některé další země), pokud jde, posílat platbu v EUR jako SEPA. Protože ze zákona nesmí její poslání stát víc, než tuzemská platby, stejně jako její příjem na druhé straně. Převod je tak buď zdarma nebo za několik korun. Případný rozdíl mezi bankami/devizovkami/fintechy je tak v kurzovém rozdílu. I když Revolut nyní chce poplatky i při platbě v EUR u bezplatného tarifu.

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 3. 7. 2021 v 9:49, Americkej napsal:

Takhle zrána si chci z křesla nakoupit pár blbostí a hele: FIO mne nepustí na účet. Prý "vaše heslo vypršelo". Nové nenastavím, protože se tam nedostanu. Fakt super! Je jiná banka, která podobně nebuzeruje svý klienty? Jinak mi FIO leta vyhovovalo, ale když mne jednou někdo nasere, nenechávám to bejt. Co Air? U nich dobrý? Potřebuju dva účty, jeden korunovej, jeden v EURO. Ke každýmu kartu, debetky. Slušný interbanking a možnost větších vkladů i výběrů hotovosti na pobočce.

Je to zvláštní, mne to na nutnost změny hesla upozorňuje docela dlouho dopředu (navíc to v IB jde vždy zkontrolovat) a ne vždy je povinnost heslo měnit. A skoro bych přísahal, že v poslední den to na mne vybafne něco "nepustíme vás dál, dokud si heslo nezměníte". Používám FIO od roku 2006 (tehdy byli ještě záložnou) a k "záseku" kvůli změně hesla nikdy nedošlo.

dle podmínek v IB je to následovně:

Změna hesla

Banka nebude vyžadovat pravidelnou změnu hesla pro aplikaci v případě, že má heslo délku alespoň 12 znaků. Zvolíte-li si heslo kratší než 12 znaků, omezí banka z bezpečnostních důvodů jeho platnost na 365 dnů.

Upozornění: Banka si vyhrazuje právo změnit v budoucnu požadavky na délku či jiné vlastnosti hesla, pokud to bude vyžadovat vývoj technologií, bezpečnostních standardů či právního prostředí.

 

Air mám taky, faktem je, že IB Fio mi vyhovuje maximálně, proto ho mám jako hlavní účet.
Air sice má pobočky, ale nemá pokladny. Pro vklady a výběry českých korun je možné použít jejich bankomaty, s hotovostí v EUR pracovat neumí (byť už od příchodu na český trh slibuje eurové bankomaty). Obvykle mám na kartách nastavený maximální možný limit, koukám do AIR a tam je 300 000 týdně. Určitě je i nějaký maximální limit na vklad, protože jsem jednou vkládal větší částku a vklad byl kvůli výši částky odmítnut, z toho usuzuji, že daný limit platí i pro vklady.

 

Pokud chceš banku pro manipulaci s EURy, zkus Creditas. Vklad a výběr EUR je za 10 korun při ekvivalentu do 500 000 Kč. Ale nejsem si jist, jestli umí vydat kartu k eurovému účtu. 

Pak jsou tu různé kombinace, jako vkládat a vybírat přes Creditas a přeposlat si do banky, která umí vydat kartu k EUR účtu, zcela jistě to umí Unicredit (tu bych moc nedoporučil) nebo Spořka, nejspíše všechny velké banky.

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

ještě jednu věc jsem si teď uvědomil když jsem si vzpomněl, že píšeš, že máš velké obraty hotovosti. AirBank dost bedlivě kouká na neobvyklé chování na účtu, což velké pohyby hotovosti určitě budou. A jak si jednou u někoho udělají "černý puntík" ohledně AML, tak už se toho nezbaví. Zpožďují mu platby a to i drobné. Standardně platí, že když dáš převod v rámci Air na jiný účet, je tam okamžitě, on ji tam vidí následující den s datem zaúčtování předchozí den, atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ja volal do Trinity a nebrali mi to, tak jsem jim zatim pinknul jen email. Mam u nich ucet uz nejakou dobu a neustalyma zmenama a iteracema mi z toho vykrystalizoval ucet Vyhoda+. No a jak tu Locky postnul, ze tam maji jiny ucet s uplne jinym urocenim, tak me to trosku nastvalo a pozadal o prevedeni na toho Dobreho klienta. Jelikoz to porad nesleduju, tak jsem ani netusil, ze predstavili nejaky novy ucet, kde jsou lepsi uroky jak na tom puvodnim. Tak jsem zvedavy...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snad to mohu dát sem:

Máte zkušenosti někdo s ČSOB pojišťovnou, konkrétně povinným ručením a havarijním pojištěním? Mám na mysli především zkušenosti s plněním, když dojde k pojistné události? Nabídli mi pojištění, které je pro mne přijatelné, jen servis, kam dávám auto a nehodlám to v nejbližší době měnit, není jejich smluvním a s tím mám trochu problém (jiné pojišťovny, které by připadaly v úvahu, jej jako smluvní mají).

Předem děkuji za odpovědi.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Snad to mohu dát sem:
Máte zkušenosti někdo s ČSOB pojišťovnou, konkrétně povinným ručením a havarijním pojištěním? Mám na mysli především zkušenosti s plněním, když dojde k pojistné události? Nabídli mi pojištění, které je pro mne přijatelné, jen servis, kam dávám auto a nehodlám to v nejbližší době měnit, není jejich smluvním a s tím mám trochu problém (jiné pojišťovny, které by připadaly v úvahu, jej jako smluvní mají).
Předem děkuji za odpovědi.

Mám. Nedávno jedno plnění z havarijka v hodnotě cca 50k, dal jsem do smluvního servisu, spoluúčast 1k, papíry si vyřešili sami se servisem, nedělal jsem nic. Letos mi teda zvýšili pojistku (mám havarijní i povinný, full včetně 5 let gap) asi o 5k. I tak se to ale dost vyplatilo, jinde bych dal spoluúčast minimálně těch 5.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Patrik Tak s tím kurzem, to možná dělá pořád, v den platby, byl kurz nižší, ale při stržení z účtu, o pár dní později, najednou vyšší, ale bral jsem to jako následek aktuálního kurzu 🤔 Jinak výběry mám zdarma, a v zahraničí 2 měsíčně také myslím. Doufám, že to Reiffka nedodrbe, je to zatím můj favorit bankovní 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@nizkotucnytvaroh Myslím si, že to není změnou kurzu, nýbrž nějakým skrytým poplatkem za platbu v cizí měně. Protože dle mého názoru je hloupost, aby změna kurzu udělala u několikatisícové platby více než sto korun v rámci dne či dvou mezi platbou a stržením z účtu, což se mi běžně děje. Dokonce bych řekl, že o tom sám Patrik už někde psal.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@LukeD v tomhle konkrétním případě to bylo přesně 155,- rozdílu, což mě překvapilo. Nejspíš máš pravdu, dřív jsem si toho nevšiml

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Dnes mě nepříjemně překvapil poplatek u Raiffky, kam jsem si nechal poslat 50K z prodaných fondů z Luxu.
1% za příchozí platbu v korunách? Si ze mě dělají prdel, s prominutím.. Pětikilo v čudu, už neví na čem by rýžovali taky.
Máte někdo přehled jak je na tom ČSOB s tím jejich lepším účtem? 

Upraveno uživatelem rendyG
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

1 % za přeshraniční platbu, pokud nejde o SEPA (a tedy v EUR) je naprosto standardní cena, podobně bys pochodil u většiny bank. Příchozí zahraniční platbu zdarma u nás mělo za celou historii pouze Zuno. Ale koukám teď do ceníku FIO a tam je to jen za stovku (což mě překvapilo, určitě to dříve bylo dražší).

ČSOB si za přeshraniční platbu účtuje 1 %, min. 150 Kč, max. 1 000 Kč

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Creditas - ak ste si niekto nevšimli, majú nový účet s úrokom 1,3% do čiastky 350.000,- (peniaze nad to sa úročia 0.7%). Nechápem, prečo na to nepreklopia aj súčasné šporiace účty, ale musíte si v IB založiť tento "Šporiaci účet +" ako nový.

Upraveno uživatelem koveras
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Záleží na tom, jaký chceš rozsah služeb a co je pro tebe rozhodující vlastnost.

Já za rozhodující vlastnost u mého hlavního účtu považuji internetové bankovnictví - a to u FIO považuji za nejlepší. Umí širokou správu profilů, např. v našem SVJ má přístup na účet předseda a místopředseda (já :) ) plný a k tomu naše účetní jen k nahlížení. A to je možnost správy daleko širší, je možné někomu udělit přístup k zadávání transakcí a přitom si nechat sám podepisování (tj. účetní může zadávat příkazy a majitel je jen "schválí"). Každý má tedy vlastní IB a v něm vidí všechny účty, ke kterým má oprávnění (já tedy vidím svoje soukromé i účty SVJ). Je možné nastavit na účtu různé notifikace (e-mailem zdarma, SMS za poplatek) dle různých podmínek.

Na druhou stranu moc nic jiného od FIO čekat nejde, už nabídka úvěrů je bídná a jiné služby prakticky nemá. Stejně tak zákaznická podpora není nic moc. Na druhou stranu se mi líbí, že podmínky pro podnikatele jsou úplně shodné s těmi pro občany, to je u bank velmi zřídka.

 

Pokud chceš větší rozsah služeb, můžeš se poohlédnout po velkých bankách, které jsou silnější zejména v úvěrování a díky intergraci ve finanční skupině ulehčí přístup i k dalším produktům, jako jsou leasingy a podobně.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...