Přejít na obsah

Jakou mate banku?


Doporučené příspěvky

Tak Equa už obepisuje klienty, ale změna čísla účtu, by podle mailu proběhnout neměla...

Screenshot_2021-11-29-12-37-21-632_com.google.android.gm.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Patrikdobrá práce. Musím říct že se mi dříve ty Tvoje "praktiky" úplně nezdály, nicméně s odstupem času jasně vidím že tohle je potřebná práce a snad to alespoň trochu pomůže odstranit šmejdství, kterého se vůči spotřebitelům podobné instituce dopouštějí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, chtěl bych poprosit o radu.

Jsem zaměstnanec, nepodnikám. Aktuálně mám 2 bankovní účty:

  1. Raiffeisen PRÉMIOVÝ ÚČET, veden bez poplatku (plním obratové kritérium)
  2. Revolut Metal, poplatek za vedení 300,- CZK /měsíc

U RB pravidelně investuji do podílových fondů. Revolut Metal jsem si zřídil potom, co jsem na dovolené zaplatil hotel s mojí RB kartou a zjistil, že oproti Revolutu jsem přeplatil 7tis. na kurzu. Od té doby mám kvůli cestování Revolut Metal a díky tomu, že podporuje i krypto, zvažuji, že zruším Coinbase. Není zadarmo, ale jedna dovolená ročně mi ho zaplatí.

Nemůžu říct, že mi RB vyloženě vadí, s internet bankingem jsem spokojený a to i na mobilu. Poslední dobou ale uvažuji, zda bych se jinde neměl líp. Konkrétně přemýšlím o účtu Erste Premier od ČS, kde bych splnil podmínky pro vedení účtu bez poplatku, podobně jako u RB. 

Má takový přechod smysl? Jaký je IB George od ČS v porovnání s řešením od RB? Vypadá to, že Erste Premier nabízí zajímavé možnosti, pokud bych v budoucnosti investoval do nemovitosti, což můžu později využít.

Jako poslední by mne zajímalo, zda mohu k ČS Erste Premier převést akcie z London Stock Exchange od britského brokera Equiniti. Bylo by fajn to mít kvůli evaluaci bonity vše pod jednou střechou.

Měl bych případně zvážit, něco úplně jiného z prémiových řešení? Na Friedrich Wilhelm Raiffeisen ani Erste Private Banking zatím nedosáhnu.

Díky!

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vedle ČS dej na misku vah ještě ČSOB Premium, jsou srovnatelné účty. 

George mi mimořádně nevyhovuje, méně uživatelsky přívětivé IB má u nás jen Unicredit. Zásadně mi vadí nucení aplikace, bez ní nelze provést platby nad 200 000 Kč denně. Přihlašovací jméno je bankou vygenerované číslo, které si člověk musí zapamatovat/napsat. Pravdou ale je, že já jsem "FIO pozitivní" a dle mého názoru na jejich jednoduché IB hned tak něco nemá.

Další nevýhodou ČS jsou časté změny podmínek, u Erste Premier se podmínky pravidelně mění co dva roky. Hýbe se s minimálním obratem, spravovaným majetkem,.. atd, navíc krom veřejných podmínek je na uvážení konkrétního bankéře, zda se mu vyplatíš a i když podmínky splňuješ, klidně ti účet vypoví (stalo se mi, ale protože jsem si rozhovor nahrál, našel jsem zastání u ombudsmana ČS). Na druhou stranu, když máš rozumného, může ti vyjít vstříc a i když veřejné podmínky nesplňuješ, tak ti přesto může např. odpustit poplatek i když by ti ho správně měla banka účtovat. Mám v mém okolí oba případy, tj. pozitivní, kdy se kamarád dohodl s bankéřem, že bude mít pravidelné investice v určité výši a bankéř "přehlídne", že neplní obratové ani majetkové kritérium a naopak jiná bankéřka vypověděla jinému kamarádovi účet, přestože splňoval podmínky (a to reálně, fakt měl k ČS přesunutý veškerý platební styk, měl tam investice, snad i hypotéku), protože odmítl investovat do jí "doporučených" produktů. Suma sumárum bez referencí na konkrétního bankéře bych k ČS nešel.

Ohledně převodu nakoupených CP jsem poměrně pesimistický. Když ČS zavírala Brokerjet, tak lidé taky museli vše prodat, protože převést nešlo. Bohužel je to standard našich bank. Ale za zeptání nic nedáš. I kdyby to snad šlo, nedoporučoval bych to, ze dvou důvodů:
1. je dobré mít nějaký majetek mimo jurisdikci českého státu - pro případ nějaké "milionářské daně" a podobně
2. poplatky účtované českými bankami za nákup i držení jsou vyšší, než ty od amerických brokerů

Alternativou k ČS je ČSOB. Výhodou jsou jasná a dlouhodobě (od zavedení služby) stabilní kritéria - obrat 50 000 Kč měsíčně na účtu. Občas ti banka nabídne nějaké investice, ale když párkrát odmítneš, už neotravuje. Jejich IB bych označil za průměrné, mám lepší, mám horší. Aspoň lze zvolit vlastní uživatelské jméno.

Výhody jsou srovnatelné - 2 prémiové karty Visa Infinite (u ČSOB debetka) a MC World Elite (u ČSOB kreditka), u ČS "volna amerikanka" jak by řekli bratři Poláci -  (obě debetní, obě kreditní, nebo libovolně jedna kreditní a jedna debetní). Cestovní pojištění na vysoké částky (nad 100 milionů), pravda Erste tam má i rizikovější sporty (mne zajímá potápění). Program Lounge Key (4 vstupy za rok ČSOB, 6 vstupů Erste) + neomezené vstupy do salonků MasterCard (oficiálně Praha a Vídeň, "prošlo" ale i v Budapešti, Bratislavě a Petrohradě). V Praze má Erste pro lety v rámci shengenu vlastní celníky (po schodech z odbavovací haly nahoru do patra), lze tak přijet na letiště na poslední chvíli. ČSOB má zdarma volitelně jedno ze třech pojištění (odpovědnost, internetová rizika a právní pojištění řidiče).

Dále nabízí prémiové bankovnictví ještě Creditas při objemu majetku nad 3 000 000 Kč, ale moc toho o něm nevím. Má tam být nějaká prémiová karta se 4 vstupy do Lounge Key s nějakými dalšími službami jako cestovní pojištění, o další podmínky jsem se nezajímal.

Doporučil bych zvážit ten Revolut (přece jen 3600 Kč ročně je dost). Obdobné kurzy (navíc bez přirážek o víkendech a státních svátcích - zvláště to druhé se dost blbě zjišťuje, kdy je v Británii/Litvě státní svátek) má Hello Bank (jen u kreditek, pozornosti hodná je cobrand Mototechna s bonusy na čerpacích stanicích) - čisté kurzy MasterCard. Pokud samozřejmě Revolut nevyužíváš nějakým dalším způsobem - také ho mám a používám tak, že je pro mne výhodný, vystačím si se základním tarifem zdarma. Pozor na to, že Revolut neinvestuje přímo do kryptoměn, ale do indexu (nedržíš skutečné kryptoměny, nemůžeš je vyvést ven z Revolutu). Také je trochu nebezpečné v zahraničí spoléhat jen na Revolut. Mají dost zprasené AML a běžně se stává, že blokují účty, odblokování pak může trvat i měsíce, vše přes anglický chat bez možnosti se někam odvolat. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kdysi jsem se o zřízení účtu u německých bank pokoušel, ale neprošlo. Pravda, vybíral jsem ty bezplatné a ještě v době nějakého bonusu za zřízení účtu. Obecně často chtějí prokázání právního zájmu na území Německa - bydliště, práce,... . Ne, že by to nešlo, placené banky, např. VR Bank Zittau se přímo na Čechy specializuje, kamarád tam nejdříve získal malý kontokorent, tím se dostal do německého registru Schufa a následně už měl otevřené dveře k úvěrům. Jejich výhoda je, že mají česky mluvící bankéře  

https://www.vb-loebau-zittau.de/vr-bank-cz/vr-bank-cz.html

Finančně se to ale spíš nevyplatí. V ČR je dostatek bank, které mají základní služby zdarma, včetně výběru ze zahraničních bankomatů. Úroky jsou odvislé od měny, tj. v EUR bude jiný úrok, než v CZK, ale podstupovat měnové riziko? Pokud máš příjmy v CZK, raději bych i úvěry volil v CZK.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

k premium programom Erste vs ČSOB... v zásade súhlasím so všetkým, čo písal vyššie Patrik, tie základné rozdiely sú ale ešte trochu inde (aspoň z mojej skúsenosti). Erste premier sa už viac podobá privatebankingu - flexibilná obsluha, banker príde kam je potrebné, úvery sa riešia vysokým nadštandardom a to čo normálne nejde, tu zrazu ide. Neviem či to je štandard, ale banker trval na pravidelných osobných stretnutiach atd. 

Naproti tomu sa ČSOB viac podobá klasickej obsluhe. Ty chodíš do banky, kde síce nesedíš v "open space" ale v oddelenej kóji a inak vačšina služieb beží v štandardnom režime s údajnými zľavami pre premium. Pri hypo som v zásade žiadne premium výhody nepocítil (ERSTE malo v tomto trochu iný prístup). Na druhú stranu, nikto mi nevolá, nechce sa stretávať a o banke ani neviem, ak ju nepotrebujem + karty, poistenie.   

  

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V podstatě to potvrzuje to, co jsem napsal, že u Erste Premier záleží mnohem výrazněji na osobním bankéři, než na oficiálních podmínkách banky. Když se bankéř rozhodne, může veřejné podmínky "přebít" a to v pozitivním i negativním slova smyslu. Pokud mu klient dá nadstandardně vydělat (nakupuje produkty, investuje, sjedná si životní pojištění,...), může si dovolit mu poskytnout nadstandardní servis. Naopak pokud mu nedá dost vydělat, může ho ze služby "vykopnout" a to i když podmínky splňuje. Blbé je, že výhodnost klienta se "váží" každý rok, takže i když jste jeden rok zainvestovali a nyní držíte majetek a v dalším nechcete (tedy nedáte bankéři vydělat), klidně vás vykopne a vy pak musíte dosavadní investice se ztrátou prodávat. Tedy k Erste jen na doporučení ke konkrétnímu bankéři. Dalším problémem jsou výměny osobních bankéřů, někteří mí známí už mají třetího. Spolu se změnami veřejných podmínek každé dva roky to moc není na dlouhodobý vztah.

Ještě bych doplnil k těm salonkům v Praze. Pro lety mimo Schengen slouží salonek Master Card, kam mají neomezený vstup zdarma všichni s prémiovými MC kartami (tedy např. s MC World Elite, kterou vydává ČSOB i ČS), za hosty se ale platí (případně lze využít vstup na Lounge Key).

Pro lety v rámci Schengenu je zde Erste salonek. S jakoukoliv Erste kartou je vstup zdarma (opět bez hostů), u ČSOB "zaplatíte" jedním z Lounge Key vstupů. Kdo tedy často z Prahy létá (případně zde přestupuje), může Erste ocenit více (tedy využít privátního odbavení + salonku).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čus chlapi, myslíte si, že nákup akcií vašeho oblíbeného pivovaru může mít nějaký finanční důvod nebo je to jen sponzoring oblíbené kratochvíle, který jen vede k pocitu být něčeho součástí ? 🙂

https://madcat.beer/akcie/

Pokud to chápu správně, tak výnos může být max. 2% ročně z původní částky ... 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Tomas_2002 napsal:

Čus chlapi, myslíte si, že nákup akcií vašeho oblíbeného pivovaru může mít nějaký finanční důvod nebo je to jen sponzoring oblíbené kratochvíle, který jen vede k pocitu být něčeho součástí ? 🙂

https://madcat.beer/akcie/

Pokud to chápu správně, tak výnos může být max. 2% ročně z původní částky ... 

výnos maximálně(!) 2%, ty slevové akce si v podstatě zaplatíš z rozdílu jmenovité a nákupní ceny akcií, no myslím, že o finančním důvodu nemůže být řeč.

moc nerozumím, proč to nazývají akcií (byť věrnostní)

ale jako členství v pivním klubu, pro někoho to může být fajn

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 2 hodinami, Tomas_2002 napsal:

Čus chlapi, myslíte si, že nákup akcií vašeho oblíbeného pivovaru může mít nějaký finanční důvod nebo je to jen sponzoring oblíbené kratochvíle, který jen vede k pocitu být něčeho součástí ? 🙂

https://madcat.beer/akcie/

Pokud to chápu správně, tak výnos může být max. 2% ročně z původní částky ... 

Je to chytre vymysleny zpusob, jak levne prijit k penezum, ktere by pivovaru banka nejspis nepujcila. Pokud Ti dobry pocit z "podpory" oblibene znacky staci, tak cajk. Jako investice je to nesmysl, jak aai i sam tusis.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, chtěl bych se zeptat na doporučení na banku/bankéře, kde by se dalo snadno a přehledně spravovat investiční portfolio, a to pokud možno se vzájemným náhledem pro manželku (toto je ale nice-to-have)?

Nejsem žádný velký investor, ale mám už investovány nějaké peníze v akciích a podílových fondech a chci dále investovat dlouhodobě každý měsíc, co zbyde z výplaty. Říkám to pro kontext, aby bylo jasné, že nejde o dotaz na private banking :D Spíš mě zajímá nějaké rozumné řešení pro normálního člověka, co si rád ty pokyny zadá sám.

Mám už účty v RB (byl jsem klient ING), ČS (Erste), KB, a Fio. Nikde ale vlastně nejsem spokojený. Vadí mi buďto omezená nabídka, poplatky, limitující internet banking (nebo appka) nebo kombinace těchto faktorů. Mám i pocit, že byť mi někde dali nálepku premium klienta, tak premium nejde poznat na kvalitě služeb - doporučení kupovat fondy SmallCaps nebo TopStocks je pěkný, ale nikdo mi věrohodně nevysvětlil, v čem jsou tyto lepší než Amundi MSCI North America nebo BNPP Paribas Disruptive Technology, který jsem si našel sám. A to přes výslovný písemný dotaz. MSCI je výrazně levnější na manažerském poplatku a v druhém případě budu spíš věřit mágům z BNPP než klukům z ČS, když to stojí stejně. Premium spíš vidím v těch fees :) Koukám teď na Monetu, kde vidím hezký úrok na spořícím účtu a nákup/prodej fondů za 0% poplatek, ale nemám zkušenost.

Ví někdo nebo má zkušenost s komplexním řešení, které by správu z jednoho místa umožňovalo? Je lepší toto řešit přes brokera (např. XTB/Patria) / fintech (Portu) / třetí stranu (eFrank)? Nebo se mám smířit s realitou, že bez excelovské tabulky a účtů na pěti místech se neobejdu? 

Předem díky za doporučení!

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ještě k té Equa bank, Přesto že v e-mailu psali, že se pro zákazníka nic nemění, nebude to zřejmě úplně pravda. 

Minulý týden jsem zakládán v Reiffce spoření, a po tom, co si mě přehazovali jak horký brambor, se mě ujal vedoucí pobočky, a už při převedení mobility, které zatím nechci, nastínil, že mě to stejně jako klienta Equa do budoucna čeká, chca nechca, ale postupně. Čísla účtu se měnit nebudou, pokud nebudou duplicitní před lomítkem.

Nicméně pokud je pan vedoucí tu, pochvala za ochotu, a jako jediný z celé pobočky, se choval jako skutečný bankéř ! 🙃

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 3 hodinami, sun_cz napsal:

Ahoj, chtěl bych se zeptat na doporučení na banku/bankéře, kde by se dalo snadno a přehledně spravovat investiční portfolio, a to pokud možno se vzájemným náhledem pro manželku (toto je ale nice-to-have)?

Nejsem žádný velký investor, ale mám už investovány nějaké peníze v akciích a podílových fondech a chci dále investovat dlouhodobě každý měsíc, co zbyde z výplaty. Říkám to pro kontext, aby bylo jasné, že nejde o dotaz na private banking :D Spíš mě zajímá nějaké rozumné řešení pro normálního člověka, co si rád ty pokyny zadá sám.

Mám už účty v RB (byl jsem klient ING), ČS (Erste), KB, a Fio. Nikde ale vlastně nejsem spokojený. Vadí mi buďto omezená nabídka, poplatky, limitující internet banking (nebo appka) nebo kombinace těchto faktorů. Mám i pocit, že byť mi někde dali nálepku premium klienta, tak premium nejde poznat na kvalitě služeb - doporučení kupovat fondy SmallCaps nebo TopStocks je pěkný, ale nikdo mi věrohodně nevysvětlil, v čem jsou tyto lepší než Amundi MSCI North America nebo BNPP Paribas Disruptive Technology, který jsem si našel sám. A to přes výslovný písemný dotaz. MSCI je výrazně levnější na manažerském poplatku a v druhém případě budu spíš věřit mágům z BNPP než klukům z ČS, když to stojí stejně. Premium spíš vidím v těch fees :) Koukám teď na Monetu, kde vidím hezký úrok na spořícím účtu a nákup/prodej fondů za 0% poplatek, ale nemám zkušenost.

Ví někdo nebo má zkušenost s komplexním řešení, které by správu z jednoho místa umožňovalo? Je lepší toto řešit přes brokera (např. XTB/Patria) / fintech (Portu) / třetí stranu (eFrank)? Nebo se mám smířit s realitou, že bez excelovské tabulky a účtů na pěti místech se neobejdu? 

Předem díky za doporučení!

Já na investování nejsem, ale mohu soudit dle chování mých kamarádů a známých. Investice přes banku není nikdy výhodná, ostatně to nějak platí o všech službách bank. Směnit cizí měnu v hotovosti i bezhotovostně dokážu lépe než banka (arabské směnárny, devizové společnosti), bezpečnostní schránky poskytují nezávislé společnosti také výhodněji, není tedy důvod, proč by to v případě investování mělo být jinak.

Hodně mých známých investuje přes Degiro (i když teď prý zhoršili podmínky), další využívají zahraničních brokerů (čímž zároveň diverzifikují riziko, pokud by ČR / EU  např. v rámci sanace ekonomiky napadla nějaká blbost, jako mimořádné daně). Žádná banka v ČR nenabídne výhodné investování, jen více či méně nevýhodné. Trochu mi to připomíná nákupy přes zásilkové služby - je to pohodlnější, ale dražší.

Tedy můžeš to řešit výhodně, jako to máš nyní, tj. účty u různých brokerů, kdy každý nabízí výhodně jinou část trhu, nebo pohodlně to nechat na bance, která ti to nějak zařídí, ovšem za svoji pohodlnost si velmi slušně zaplatíš. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj, měl by prosím někdo radu, jak vybrat Eura z bankomatu v ČR? Aktuálně mám peníze na eurovém účtu a potřebuji je předat dál člověku, který Eurový účet nevede. Za normálních okolností bych je normálně zadarmo vybral z bankomatu v zahraničí, no cesta mi nějak odpadla a letos se tam už pravděpodobně nedostanu.

Přemýšlel jsem zkusit využít Euronet, ale recenze byly rozporuplné a smrdí to směnou EUR-USD-CZK-USD-EUR a to úplně nechci riskovat, nejde sice o miliony, ale úplně malá částka to taky není. Na druhou stranu informace o této šílené směně je někdy z roku 2018...

Jako druhou věc bych tu asi vytáhl na světlo dotaz na kreditku, mám aktuálně monetu, ale odměny se dost zmenšily od té doby, co jsem ji zakládal plus "nově" poplatek za výběr z bankomatu (ano, vybíral jsem z kreditky) mě dlouhodobě nutí k odchodu, jen jsem nenašel alternativu. Zatím jsem ji držel, protože byla mezi prvníma s google pay a taky proto, že většina alternativ je zpoplatněna. Kreditku používám prakticky výhradně, účet používám vlastně jen jednou měsíčně, kdy rozešlu opakované platby které jsem byl líný zadat jako trvalé (a které se, pokud to jde, snažím převádět na platby kartou).

Kreditku jsem se takhle po americku naučil používat díky odměn, ale v současnosti už to začíná postrádat smysl a vlastně by se asi dalo používat znova běžný účet. Kreditku ale držím kvůli depozitům za půjčovnu. Ideálně bych tedy zachoval současný koncept vše kreditkou, ale s nějakým rozumným cashbackem (moje představa jsou alespoň jednotky procent, když jsem zakládal monetu bylo to tuším 5, teď je to 1 a jen v určité kategorii), případně varianta 2 je vypovědět kreditku a vrátit se zpět na běžný účet a sehnat kreditku, která může zůstat v šuplíku, dokud ji nebudu potřebovat, aniž by mě to něco stálo.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Eura umí v ČR jen bankomaty Euronet, jenže ty to svým "švindlkurzem" přepočítávají přes koruny, tj. to nemá význam. Jsou čtyři možnosti:
1. eura převést na koruny, např. přes nějakou devizovku, jako je třeba Easychange a následně znovu nakoupit v dobré arabské směnárně. Ztráta na 1 euru by tak měla být kolem 20-30 haléřů, což u menších částek není taková tragédie
2. vybrat eura v hotovosti na přepážce, nepíšeš, jakou máš banku. Je to sice zpoplatněná služba, ale často fixní částkou v řádech vyšších desítek až nižších stovek korun.
3. založit si účet u Creditas, tam peníze převést a vybrat za 10 Kč (pokud je to do ekvivalentu 500 000 Kč) na přepážce
4. neoficiálně je možné vyměnit eura na benzínkách ONO a zaplatit kartou, záleží na ochotě/informovanosti obsluhy, ale to mám jen z doslechu

Vracecí kreditní karty s vratkami "za všechno" postupně mizí a jsou nahazovány spíše věrnostními systémy, kdy jsou vratky jen při nákupu u partnerů, nejrozšířenější systém u nás provozuje Dateio, používají ho hned tři banky - Air Bank v aplikaci MyAir, Česká spořitelna pod názvem Moneyback a Unicredit pod názvem U-Šetřete. Pak je tu ještě ČSOB se svým Světem odměn a vlastním výběrem partnerů.

Já používám kreditní karty ČS (1 %, max 350 Kč měsíčně), ale ty vrací jen z plateb přes Internet (funguje ale dobití Revolutu a pak platit jím), obdobné podmínky mají kreditky mBank. Pak jsou tu karty od Komerční banky, ty ale vrací pouze formou příspěvku na penzijní pojištění a tuším max. 500 Kč za měsíc. Snad ČSOB by mohla vracet z běžných nákupů (také omezeno nějakými stokorunami za měsíc s výlukou některých transakcí jako plateb na poště a obdobných) a Raifka taky umí pár stovek, ale taky má strašně moc výluk.

Výjimka jsou Business karty, ty sice také vrací jen 1 %, ale snad bez horní hranice, nejsem podnikatel, tak se o ně blíže nezajímám, ale kamarád si zaplatil stavbu domu kreditkami od Komerčky a Monety.

Pak je tu Crypto.com, ale to je trošku "chůze po laně bez záchranné sítě", umí vracet až 5 % (podle toho, kolik si na kartě uložíš), ale je vedena v eurech, tj. dochází ke konverzi, což snižuje zisky. Na můj vkus moc rizikové, musíš věřit tomu, že tvoje investice do kryptoměn neprodělá a že společnost (asi nemá status banky, tj. se na ni nevztahuje pojištění) nezkrachuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, banka je equa, která se teď sice naučila přijímat v bankomatu eurové vklady, za což tleskam, ale výběry nevede... vlastně se přiznám, že je to pro mě záhada, v tom článku, cos tu dával, je to přesně popsané - koruny platí v okruhu 200km... na druhou stranu 98% věci člověk už dneska plati kartou, tak je pravda, že takováhle potřeba hotovosti je spíše výjimka. I tak si skoro myslím, že kdyby do toho banky šláply a vytvořily síť, kde vedle sebe funguje euro a kč zároveň, dobře se to zpromovalo a ideálně by to fungovalo i jako "bezkontaktni" a bezrizikova směnárna pro cizince, tak že by to jednak muselo vydělávat, druhak by to využili i místní a za třetí by to možná i urychlilo přechod do civilizovaného světa a opuštění koruny...

S těma kreditkama je to teda bída docela... všechny ty programy jsou totiž dostupné i na debetu a vlastně v ten moment postrádá smysl tu kreditní mít... nevíš tedy prosím alespoň o nějaké čistě bezplatné alternativě do šuplíku? I když těch na druhou stranu asi moc nebude, ono to nebude moc rentabilní...

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...