Přejít na obsah

Jakou mate banku?


Doporučené příspěvky

 Trinity Bank trošku zaspala a asi nastal větší odliv vkladů, tak rychle zvyšuje, vždyť před několika dny uvedla svůj roční termíňák s 4,08 % a teď to samé dává na spořáku

Aktuální žebříček účtů s úrokem nad 3 %

*RB/ING 4.1% do 300t (nad 300t 0.2%) pro byv. klienty ING (spor. ucet TOP+3 platby kartou) -> od 1.4. (puv. 3.6%)

*J&T 4% neomezene (1denni vklad, min. 1m) -> od 7.4. (puv. 3%)

*Equa 4% do 3m (nad 3m 0.01%) (ucet Extra) urok jen bez odchozi platby dany mesic -> od 7.4.

Trinity 4,08% do 400t (nad 400t 3.68%)

Creditas 3.6% do 350t (nad 350t 2.6%) (akce do 30.4. pro nove vklady od 16.1.) -> od 17.1. (puv. 2.8%)

*Expobank 3.51% neomezene -> od 11.4. (puv. 3.01%)

Creditas 3.1% do 350t (nad 350t 2.1%) -> od 1.4. (puv. 2.8%)

Hello 3.1% do 200t (nad 200t 0%) -> od 1.2. (puv. 1.8%)

Takže kdo není bývalý klient ING, vychází pro něj nejlépe nyní J&T, ale tam je drobný zádrhel, první vklad musí být na milion, ale stačí nad jeden den a pak už může být v libovolné výši.

Ti, kdo nedají dohromady ten milion ani na 1 den, tak Equa rovněž se 4 %.

Trinity se tak hodí jen pro ty vklady do 400 tisíc.

Co se týče vkladů s fixací, asi bych se do toho nyní nehrnul, očekávám, že dojde ještě ke zvyšování úrokových sazeb

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Dovolím si k vám dotaz do pléna. Doporučili byste mi nějaký účet/banku na obyčejný účet v EURech primárně na placení kartou v zahraničí? Nebudu ho používat na nic jiného, čistě jen - příklad - jedeme s dcerkou do Vídně vlakem na pár dní, tu si dáme sachr-dortík, tu zaplatíme vstupné na zámek, tamhle lístek do metra, občas výběr z bankomatu na drobné hotovostní výdaje. Toť vše. Tj nehledám účet/banku, kde je nejlepší kurz (i když jako bonus to potěší), protože v tomhle malém objemu zase není ta úspora zatím tak veliká. Spíš mi jde o minimální zatížení poplatky u takto drobných plateb a mikrovýběrů v zahraničí (EU) a podobně. Já to vždy řešíval primárně hotovostí, ale to už je dnes passé. Díky moc ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Revolut.... Kdyby jsi to začal řešit o pár měsíců dříve, nabídlo by ti to nejspíš i free zaslání fyzické karty.

 

 

EDIT: Jen bacha na víkendový kurz, tam mají nějakou menší přiřážku, ale nic strašného. A když ti někdo z místních dá svůj kód, dokonce za tebe dostane odměnu :D 

Upraveno uživatelem Pepino777
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jde o to, jak tam ty eura dostaneš (když píšeš eurovy účet) já jsem v tomhle spokojený s Equa, otázka je, nakolik se to časem změní kvůli vstupu RB. Každopádně aktuální stav je, že mám jednu kartu, na kterou je naparovany czk i eur účet, platby se strhavaji z příslušného účtu podle toho, v jaké měně platím a výběry jsou zdarma po celém světě (pokud ti něco nenauctuje lokalni bankomat). Vsechno bez poplatků. 

 

Pokud chceš účet v czk, ale platit a vybírat v cizině (tedy máš tam peníze v korunách a menis jen to, co je aktuálně potřeba na konkrétní transakci) pak nejlíp asi vychází ta mbank, ale obecně tuhle službu nabízí snad každá banka. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ty máš příjem v eurech? Nebo ta eura budeš stejně nakupovat? Utrácet budeš jen v EUR, nebo i v jiných měnách (PLN, HUF,...), které se ti budou strhávat z eur? eura ti budou chodit odněkud převodem, nebo je budeš dostávat v hotovosti? (Protože kolegou zmiňovaná Equa nemá pokladny)

Revolut mám také, dokonce na něm otočím za rok přes milion, ale nezkušenému člověku bych ho nedoporučil. Má dost špatně implementované AML a tak občas někomu zablokuje účet, což může být záležitost i na měsíce a řešíš to pak pouze přes anglický chat. Ta přirážka o víkendech a státních svátcích (nejsem si jist, jestli dle britského nebo litevského kalendáře) je 0,5, 1 nebo 2 % (dle měny) a dále je poplatek za směnu nad určitou částku (dle sjednaného tarifu). Bohužel se podmínky plíživě zhoršují a čím dál hůře se v tom orientuje.

Já v zahraničí používám převážně kombinaci Hello a mBank Svět (jak doporučuje Ragu). Hello má čistý kurz Mastercard bez příplatků, tj. ekvivalentní s Revolutem (pokud nespadneš objemem nebo časem do pásma příplatků) nebo Curve. Pokud si jí navíc necháš vydat jako cobrand s Mototechnou, budeš mít 4 % odměnu za nákupy u čerpacích stanic (tuším do 500 Kč měsíčně).
Mbank má jen o fous horší kurz (má 0,4 % přirážku ke kurzu karetní společnosti, lze vydat jako VISA i jako MasterCard), ale zase má výběry z bankomatů (nad ekvivalent 1000 Kč) zdarma.

 

Když trošku upřesníš "tok peněz", tedy jestli budeš utrácet i v jiných měnách, než eur, jak ta eura budeš dostávat, atd, můžu poradit lépe

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc za tipy. Jinak upřesním Bylo by to skutečně jen na drobné výdaje. Tj účet a karta určená na "euro-výlety" s dcerkou - tj třeba na 3 dny do Vídně, za měsíc pdoobně do Budapešti atp. Jiné platby kromě drobných nákupů typu jízdenky, oběd, vstupenky a drobný výběr z bankomatu by tam neprobíhali. Proto bych tam také jen jednorázově vložil třeba 50k Kč (či ekvivalent v EUR) a už to dále neřešil, dokud bych časem těmito mikro-platbami nevyčerpal. Takže žádné pravidelné příjmy, žádné jiné převody jiných měn, žádné jiné obraty kromě výše zmíněného, prostě takový vedlejší EUR účet jen na tyhle věci. Proto jsem zmínil, že kurs není primární, protože v takto malém objemu to není tak zásadní úspora, a jde spíše o případné poplatky, easy platby a výběry - prostě abych po 3 dnech ve Vídni neplatil tam 10k a na bance mi k tomu odešlo 3k na poplatcích a převodech ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Za me taky Revolut. Se divim ze ho davno nemas kdyz takhle jezdis. Tam to muzes drzet treba ve 4 menach, menis za super kurz a platis kartou ze ktere se bere mena ve ktere platis. Nevim kolik stoji dneska zaslani karty (ja mam jeste tu co posilali zdarma), ale platis dneska stejne vsude telefonem takze fyzicka karta je zbytecna.

Upraveno uživatelem zceyee
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jak jsem psal v předešlém příspěvku - ačkoliv Revolut sám používám (ale jakou kartu ne, viz můj aktuální seznam karet, které mám v tuto chvíli platné), nezkušenému člověku bych ho nedoporučil. Zkrátka není spolehlivý a skutečně velmi snadno (mám v mém okolí několik případů, dokonce se to stalo i kamarádovi, šéfredaktorovi Měšce) se může stát, že ti Revolut zablokuje kartu i s prostředky a budeš muset dokládat daňové přiznání a další dokumenty, které si vymyslí, než ti po neustálém dopisování přes anglický chat kartu po několika měsících milostivě odblokují. 

Nějaké články o Revolutu: https://www.mesec.cz/clanky/revolut-meni-od-rijna-2021-podminky-prehled-zmen/

https://www.mesec.cz/clanky/revolut-je-v-cesku-uz-jako-banka-aml-blokace-uctu-zkusenost/

https://www.mesec.cz/clanky/kolik-stoji-revolut-a-jak-na-nej-posilat-penize/

Zejména u bezplatného tarifu má celkem nízké limity - měsíční výběr maximálně 4500 Kč, měsíční výše směny max 25 000 Kč, pak nastupují poplatky. 

 

Co se týče podmínek běžných bank, tak ty se poměrně dost změnily. Za platbu v zahraniční se poplatek neplatil nikdy a neplatí se stále (ale zisk banky je často schován ve směnném kurzu), čím dál více bank (možná už většina) má výběry v zahraničí (nebo alespoň EU) za stejných podmínek jako v ČR (tj. dost často zdarma). Je to způsobeno tlakem karetních společností, které vnutily provozovatelům bankomatů nízké transakční poplatky. Jenže tím vyvstal nový problém. Bankomaty si velmi často účtují vlastní poplatek (obvykle kolem cca 6 USD), na výpise v bance to pak vypadá, jako bys vybral ve skutečnosti o něco víc peněz, než jsi z bankomatu dostal. Nejdříve to bylo otázkou zemí mimo Evropu - např. v Thajsku bez tohoto poplatku už dnes nevybereš. Bohužel tento nešvar dorazil i do Evropy. Průkopníkem byly bankomaty Euronet, kde při výběru zahraniční kartou dostaneš na výběr buď naúčtování poplatku nebo DCC (dynamic currency conversion) s kurzovou přirážkou 16,6 % (aspoň tolik nabízí ty v Praze, když tam strčím Revolut, který se hlásí jako brítská karta). Postupně na tuto hru přistoupily i další banky, třeba i taková Air Bank si za výběr zahraniční kartou účtuje asi 120 korun.
,

Tady případ, kdy zahraniční turista vybral z bankomatu GE Money Bank (dříve Moneta) - https://www.idnes.cz/finance/banky-a-sporeni/vyber-z-bankomatu-a-sluzba-dcc.A150819_070933_bank_sov

 

na diskusním fóru na Finexpertu je vlákno, kde si lidé vyměňují zkušenosti ohledně výběru ze zahraničních bankomatů

https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=1301027

 

Sice se v EU stále dají najít bankomaty, které poplatky neúčtují (třeba v ČR jsem bez poplatku Revolutem vybral v Komerční bance), ale je to stále obtížnější, zejména v turistických oblastech, které má často obsazené největší zloděj - Euronet. Byl jsem třeba na jednom řeckém ostrově a tam jsem snad jiné bankomaty ani neviděl. Hodně časté je to i v Polsku.

Další věcí je, že je dobré mít více karet. Snad u každé mé karty se mi stalo, že jsem s ní někde a někdy nezaplatil, často se nedal zjistit důvod, takže určitě bych doporučil více karet, ideálně v kombinaci jedna VISA a jedna MasterCard. Pokud si hodláš půjčovat auto, důrazně doporučuji kreditní kartu, hodně autopůjčoven ji stále vyžaduje. Než začaly banky na debetky psát to svoje "debit", šlo embosované debetky celkem úspěšně v zahraniční vydávat za kreditní karty, ale denska už to tak snadno neprojde.

Neuvádíš důvod, proč chceš mít kartu takto vyčleněnou na výlety a proč nepoužíváš stávající (a jakou máš banku). Jen kvůli evidenci, abys věděl, kolik jsi utratil?

Já v nejvíce případech spoléhám na kombinace Hello (MasterCard) + mBank Visa svět (tu mám vydanou jako VISA, ale jde i MasterCard). Velmi dobré kurzy (obě, Hello o fous lepší) a s mBank výběry nad ekvivalent 1000 Kč zdarma (tedy pokud si vlastní poplatek neúčtuje zahraniční bankomat). Když si Hello necháš vydat jako cobrand s Mototechnou, tak ještě ušetříš 4 % u čerpacích stanic. Pokud bys nechtěl pravidelně měsíčně splácet vyčerpanou část limitu na kreditní kartě, dá se "přebít" a udělat z ní vlastně předplacenku (jako je Revolut)

 

platebni karty.jpg

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

...ještě doplním. Občas dělám testy plateb kartou, jeden, kde jsem srovnával i Revolut, je zde:

 

https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&p=12402232&style=default

 

Myslím, že v té době mBank měla ještě kurz MasterCard + 0,2 %, nyní má MasterCard + 0,4 %

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc, vyčerpávající info, určitě něco vymyslím. Chtěl jsem jen oddělit co nejjednodušeji tuhle "výletní EU kartu" od zbytku financí a mít ji opravdu jen a pouze na výše jmenované účely (jednorázový větší vklad, pak jen drobné výdaje v rámci courání po městech a sem tam menší výběr). Rozhodně prostuduji vaše rady a nějak to rozlousknu. Ještě jednu díky a třeba někde v EU na nějakém výletě 😉 ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pak je tu varianta si u stávající banky otevřít eur účet, eura vložit (ať už hotově nebo bezhotovostně) a nechat si k němu vydat eur kartu. Samozřejmě záleží na tom, co máš za banku, zda to umožňuje a zda/jak to má zpoplatněno.

Nepíšeš, odkud jsi, jaké banky máš v okolí k dispozici. Takovým jednoduchým řešením by mohla být Creditas. Korunový i eurový účet je zdarma, k oběma jde vydat karty, výběry z bankomatů v tuzemsku i za hraniční jsou zdarma (je ale třeba počítat s možností, že se poplatek naúčtuje zahraniční bankomat) a - co je asi nejzajímavější, za 10 korun je výběr cizí měny (jen EUR a USD) na pobočce. Tj. vždy před odjezdem by sis vybral eura na cestu (abys nemusel na místě vybírat z bankomatu) a kartou platil to, co kartou platit lze.

"Naplnění" účtu eury buď vkladem hotovosti na pokladně (pokud eura můžeš koupit výhodně, zase nevím, odkud jsi, v Praze bych měl pár tipů na směnárny s dobrým kurzem, výhodně se dá také koupit na čerpacích stanicích TankOno) nebo převodem (třeba přes nějakou devizovku (např. europlatba.cz), nebo i přes ten Revolut).

A kdybys platil v jiné měně, než je měna karty, tak Creditas má poměrně poctivé kurzy. Ne tak skvělé jako Revolut / Hello / mBank, ale lepší než je takový ten náš český bankovní průměr

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Právě Creditas jsem měl v merku, už jsem u nich z dřívějška linknutý a odpadne takové to první registrační kolečko. Ještě jednou díky. Například jsem - já naivní trouba - netušil, že výběr z bankomatu v EU zdarma neznamená opravdu zdarma, ale že jde "jen" o nezpoplatnění výběru od mé banky, ale klidně mne může zvesela skásnout bankomat (resp jeho provozovatel) a že tedy není bankomat jako bankomat. Možná vám připadám jako mamlas, ale já tohle fakt netušil ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ono to není zas tak dlouho, v Evropě se tento nešvar rozšířil až před několika lety a ze začátku to bylo jen u Euronetu. Pak i velké banky přišly na to, že je to zajímavý přivýdělek a začaly to zavádět rovněž. K tomu zmíněné DCC, při potvrzování částky na terminálu (ať už bankomatu nebo v obchodě) je dobré si ověřit, že je skutečně v EUR a není nějakým "švindlkurzem" přepočítán do korun. Naštěstí se stále ještě najdou banky, které u svých bankomatů tyhle podvody nedělají, chce to zkoušet (bankomat před konečným potvrzením výběru musí na tuto skutečnost upozornit, lze tedy výběr zrušit) když má člověk čas, více bankomatů, pak si zapamatovat, který neúčtoval a příště je preferovat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...