Přejít na obsah

Jakou mate banku?


Doporučené příspěvky

K těm rychlostem plateb - někdy je to trochu zavádějící, protože "bankovní den" není shodný s "lidským dnem", ani délkou (zpravidla nemá 24 hodin) ani časem. Třeba český bankovní den začíná v 16 hodin a končí ve 14 hodin následující pracovní den.
Běžné platby mezi bankami v rámci ČR musí přijít následující "lidský" pracovní den. Jednotlivé banky mohou mít ale omezení, do kdy je možné platbu zadat se splatností ještě ten den, třeba "zesnulá" Sberbank měla uzávěrku 18:00, později již nešla platba v IB zadat jinak, než se splatností nejdříve následující pracovní den, oproti tomu FIO umožňuje zadat až do 23:50. Některé banky umí ať už neoficiálně nebo i oficiálně běžné platby D+0, zpravidla se musí zadat ráno, nebo dopoledne a do cílové banky dorazí ještě ten samý den. Za příplatek (zpravidla jde o vyšší desítky korun) je možné platbu zadat jako prioritní a když se zadá do doby, kterou má banka jako limitní, dorazí do cílové banky ve stejný pracovní den - tady se používá "trik" nesouladu lidského a bankovního dne, protože do CERTISu (zúčtovací systém ČNB) se platba odešle před 14. hodinou a cílová banka si ji z něj stáhne některou z dávek po 16. hodině a tedy vlastně "další den" i když pro lidi jde o stejný den.
Jiná kategorie jsou okamžité platby, ty jdou mimo systém běžných plateb, nepodporují je všechny banky (třeba z velkých Unicredit) a mají omezení co se posílané částky týče, např. FIO maximálně 100 000 Kč na 1 platbu (a metodou pokus-omyl jsem dospěl ke zjištění, že na jeden účet je možné poslat takové platby v maximální výši dvě a celkem z banky ven čtyři, tj. ven z FIO takto dostanu maximálně 400 000 Kč denně, z toho na jeden cílový účet maximálně 200 000 Kč), v Air Bank nedávno snížili výši okamžité platby na pouhých 50 000 Kč (ale lze jich poslat víc, osobně zkoušeno 8 za sebou na jeden cílový účet). Většina bank má limit 400 000 Kč na 1 okamžitou platbu, i když teoreticky může jedna platba být až ve výši 2,5 milionu - o navýšení limitu psala Komerční banka, osobně jsem takhle velkou částku poslat okamžitou platbou nezkoušel, v nějakém vyjádření KB psala, že to nabídne vybraným klientům. Limity platí pro odchozí platby, pokud banka okamžité platby přijímá, tak v jakékoliv výši. Tj. když mě např. KB umožní okamžitou platbou poslat 2,5 milionu, tak ji mohu poslat do jakékoliv jiné banky, která okamžité platby podporuje, i když sama v takové výši okamžitou platbu odeslat neumí - tj. např. do Air Bank bych mohl poslat okamžitou platbou 2,5 milionu, i když odeslat z ní můžu pouze 50 000 Kč.

Je třeba mít na paměti, že okamžité platby jsou jen doplněk k běžnému systému plateb přes CERTIS. Dost často vypadávají, stačí aby měla jedna z bank (cílová nebo odesílající) nějaký výpadek, případně vypadne zúčtovací centrum. Některé banky pak automaticky pošlou platbu jako běžnou, některé nahlásí chybu. Ideálně to má udělané FIO, kde je zaškrtávátko, že v případě nemožnosti poslat jako okamžitou je změněno na běžnou. Systém běžných plateb je neuvěřitelně robusní a díky dávkovému způsobu je schopen fungovat i při výpadku připojení k internetu/síti ČNB, tzv. kabelovým přenosem - paměťové médium (ještě před pár lety to fakt byly diskety!) do kabely, metrem do ČNB, nahrát datový soubor a na jiném médiu si odnést datový soubor s příchozími platbami. Kamarád z jedné české banky mi vyprávěl, jak to párkrát absolvoval.

Obdobně složité je to u SEPA plateb. I ty mají uzávěrku, tuším v 16:00, některé banky si dávají o něco dříve (12, 14,..), pokud zpracovávají platby dávkově, aby v termínu stačily poslat platbu do ECB. V cílové bance pak musí být nejpozději následující pracovní den. Samozřejmě pokud někdo zadá platbu odpoledne "po uzávěrce", tak se to o 1 den zdrží (platba půjde až následující pracovní den). Naopak pokud se zadá ráno, může jí banka do zúčtovacího systému poslat také brzy a může se stát, že do cílové banky dorazí ještě ten samý den. Vše záleží na tom, jak má odesílací banka nastaveno, v kolik zasílá jednotlivé dávky plateb (klidně může posílat za celý den až těsně před uzávěrkou)
Pak je ekvivalent okamžitých plateb - "direct SEPA", ale to, pokud vím, žádná banka u nás nepodporuje.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kamarád udržuje pečlivě databázi spořících účtů:

https://forum.finexpert.e15.cz/viewtopic.php?f=316&t=302027&st=0&sk=t&sd=a&start=6555

 

Jo, Unicredit je žůžo dobrodrůžo, 2 týdny výpadek internetového bankovnictví před pár lety, já s nimi měl 3 (vítězné) spory před finančním arbitrem - no, není divu, že o takového klienta banka nestojí a zrušila mi účet :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Když jsem se o prémiové bankovnictví UCB zajímal, tak tam byla podmínka objemu spravovaného majetku. Ve výsledku je jedno, u jaké banky, vždy to je (výrazně) dražší, než když to člověk dělá napřímo (ať už nakupuje přímo akcie, nebo jde do ETF a podobně).
Takže dostaneš dragonpas, concierge, účet a pojištění zadarmo, ale musíš přes banku proinvestovat miliony, takže zaplatíš desetitisíce na poplatcích.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 4 týdnech...

Trochu mě zaskočila KB. Dostal jsem do správy jeden firmní účet. Zašel jsem s dokladama do banky, převedl na sebe oprávnění a vrátil se do kanclu, že hned něco musím zaplatit. Firmou mi bylo řečeno, že tam jsou uloženy na všechny běžné platby šablony, tak super, alespoň to bude rychlejší.

Jenže. Otevřu šablony, chvíli na to nechápavě koukám a pak si uvědomím, že jsou to moje nejmíň 15let starý šablony, co jsem tam kdysi měl - cca stejnou dobu u KB žádný účet nemám.

Tak volám do banky a že prej to je OK, že když jsem tam teď já, tak si to "vzpomnělo", co jsem tam měl kdysi uložený. Na mou námitku, že účet není můj, ale té firmy a moje šablony tam tudíž nemají co dělat, mi řekli, že mi rozumí, ale takto to prostě funguje. Pecka.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Komerčka zkrátka odděluje uživatele (internetového bankonvictví) a účet. Šablony jsou tak navěšeny na uživatele. Obdobně to má FIO. 
Nelze říct, jestli je lepší jedno nebo druhé. Na druhou stranu pořád lepší, než třeba Equa, která vůbec neumožňuje disponenta (pokud se něco nezměnilo)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, AndyAaron napsal:

Trinity dela to stejne. Asi jim jde o statistiku nove otevrenych uctu.

Ne, spoléhají na lidskou lenost a nesledování podmínek. Proč zvyšovat sazby lidem, co jsou ochotni mít peníze na starém spořáku s nižší sazbou :).

 

A teď se to i hodí, mám účet D s úrokem 5,1 do 500 tisíc a E s úrokem 5,3 do milionu. Využiju doma.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ted nevim jak to myslis s tou lenosti. Ja jsem tam volal a rekl, ze chci prevest stavajici ucet na novou verzi s nove nabizenym urokem. Rekli mi, ze nejde, ze si musim zaridit novy ucet. Diky tomu, ze uz jsem byl stavajici klient, tak schvaleni a zalozeni bylo v horizontu hodin. Ale jo, priznavam, podminky o prevodu uctu jsem necetl :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak ja dnes líný nebyl, a nový spořák si založil na ranní toaletě. Ale u přítelky jsme nepořídily dobře. Není klientem Monety a tak jsme museli vše od píky, ale při focení dokladů jsme narazily. Nemá totiž ani pas a ani řidičák. Občanka a kartička pojišťovny v tomto případě na založení nestačí. Každá banka to má jiné. U Trinity jsme zakládali v lednu, a zak tyto dva doklady v poho stačily. Prostě i když člověk není až tak moc líný, někdy to prostě nejde. Osobně zakládat nikam nic nejdu, na to nemám tolik času.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...

Mě teď zaujala nabídka nové MaxBanky (bývalá Expo, kterou koupila Creditas) Na spořáku 6,01% bez omezení a podmínek, na běžném 4,61%. Jen teda zatím nemají plnohodnotnou bankovní apku, apka slouží jen k potvrzování. Internetové bankovnictví ale funguje dobře. A taky zatím nepodporují okamžité platby. Snad v dohledné době spustí aspoň tu apku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 11 hodinami, T-800 napsal:

Nabídka úročení určitě zajímavá (jen ta chybějící aplikace kazí dojem).

Ale zřejmě bude brzy pásmové úročení - dnes u účtu uvádí: "Úroková sazba pásmové: do 100 000 6,01%, do 20 000 000 6,01%, nad 20 000 000 6,01% p.a."
 

Jo, s tou apkou je to hloupé. Banka se prezentuje jako online a při tom nemá funkční apku. Ale po příští aktualizaci prý budou v aplikaci vidět i účty a do poloviny příštího roku už by už měla fungovat jako plnohodnotná bankovní aplikace. To mi přijde strašně dlouho, zvlášť když Creditas funkční apku má. 

A s tím pásmovým úročením uvidíme časem no 🙂 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...