Přejít na obsah

Povinnost platit DPH


Doporučené příspěvky

Zdravím, rád bych poprosil o názor někoho, kdo se aktivně pohybuje a orientuje v problematice daní, speciálně pak DPH. Vedle zaměstnání provozuji e-shop, jako velice okrajový zdroj svých příjmů (v podstatě to akorát financuje můj koníček, obrat e-shopu je cca 200 tis. Kč - takže směšné). Doposud jsem byl neplátcem DPH - nebylo to nutné.

V listopadu a v prosinci jsem ale zaplatil reklamu na Facebooku, a z Irska mi přišlo pár automatických faktur za prokliky. Až pozdě jsem si všiml, že jsou bez DPH a vypadá to, že DPH budu muset nějak uhradit já. Znamená to tedy, že od listopadu jsem měl být plátcem DPH a ani jsem o tom nevěděl - fakturoval jsem tedy standardně dál jako neplátce.

 

Co teď? Na finančním úřadě mi sdělili, že nevědí, a že se mám obrátit na svého účetního. Ten mi řekl, ať si vyžádám závazné stanovisko z FÚ, a tam mě zase řekli, že nevědí, a že je to ani nezajímá, hlavně aby to bylo podle zákona - když jsem je požádal, ať ten zákon interpretují a aplikují na mou situaci, nebyli mi schopní poradit.

 

Neřešili jste někdo něco podobného? Zdržte se prosím komentářů jako: měl sis ty faktury prohlídnout včas apod. To, že jsem blb vím teď už i já...

 

Díky za každou poznámku k věci.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Z uvedeného obratu vyplývá, že plátcem DPH (ve vztahu k FÚ) být nemusíš. Jinak je "plátcem" prakticky každý kdo cokoliv koupí. DPH platíme v ceně výrobku nebo služby. Na Tvém místě bych zaplatil FÚ DPH podle platné sazby a dal bych si zaplacenou částku normálně do nákladů. Na Tvém statusu neplátce DPH to nic nemění. Je to srozumitelné?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Každopádně JSI PLÁTCEM DPH!

 

Par.94 odst.8: ...Osoba povinná k dani (právnická nebo fyzická vykonávající ekonomické činnosti-to určitě jsi), které je poskytnuta služba...osobou povinnou k dani neusazenou v tuzemsku se stává plátcem dnem poskytnutí této služby. Plátce je povinen přiznat a zaplatit daň již ze služby poskytnuté tento den.

 

Par 95 odst.6:...osoba která se stává plátcem podle paragrafu 94 odst 6 až 17, je povinna podat přihlášku k registraci do 15 dnů ode dne, ve kterém se stala plátcem.

 

Při nesplnění registrační povinnosti nastupuje paragraf 98, který je od 1.4.2011 novelizován (zpřísněn).

 

Jaký postup v současné chvíli zvolit, je otázka pro daňového poradce.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky, nepotěšili jste mě, ale aspoň jsem si potvrdil to, čeho jsem se v nejčernějších snech obával. Jdu hledat buď dobrého účetního, nebo strom s pěknou pevnou větví. :suicide_anim:

 

 

Můžeš mi prosímtě napsat, kde se to dá na tom intrastatu najít? Rád bych se ujistil, že tam taky nevisím, než podám přiznání, nějakou reklamu u Googlu jsem loni taky měl...jinak abych tě uklidnil, zpětný dodanění řešil loni známej, bylo to skoro za půl roku, nehlídal si obrat a pak se divil, s finančákem byla ale dobrá domluva, udělali mu splátkovej kalendář, takže snad to bude v pohodě. Zkus si rychle sehnat nějaký faktury, co by sis mohl dát do nákladů a možná ti to ještě vyjde na vratku od finančáku:smoke:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po měsíci...
  • Po letech...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...