Přejít na obsah

kam investovať???


Doporučené příspěvky

 

No podla mna ide hlavne o to ze CEZ je v sucasnosti tam kde je a skor nez ze by nejak vyrazne rastol bude rad ak si sucasnu poziciu udrzi. Takze z hladiska investicie vyhladovo ziaden odvaz.

Ano tak to je. Hodně záleží na ceně elektřiny na energetické burze. Pokud cena půjde nahoru začne se ČEZu dařit. Pokud bude stagnovat nebo klesat bude tomu naopak.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bitcoin, zlato, diamanty, elektřina, ropa, obilí - nebo snad černá/červená v ruletě, popř. sportka?

 

Jedna věc je spekulace, kdy sázím (doslovně) na vzestup/pokles ceny nějaké komodity, jako je zlato, diamanty, ropa nebo v přeneseném slova smyslu bitcoin, atd.

 

Samozřejmě, že mohu mít o něco lepší informace než ostatní nebo schopnost je lépe analyzovat a pak předvídat budoucí cenu komodity. Ale ruku na srdce, kdo z místních členů má tyto lepší informace nebo schopnost je lépe analyzovat? Pokud takové informace nemám, tak je to čistá spekulace jako v kasínu. Pane červená nebo černá?

 

U akcií je to jiné. Tam si kupuji podíl na firmě, které něco produkuje - např. ten ČEZ produkuje a distribuje energie. Na tom ta firma vydělává a držitel akcie (spolumajitel) má na tom zisku podíl. Samozřejmě se dá i u akcií spekulovat  na růst/pokles jejich ceny - platí pak ale pravidlo viz výše. Nicméně i bez spekulace - nebo spíš hlavně bez spekulace se dá na akciciích slušně vydělat.

 

Proto si myslím, že kdo kupuje akcie, nemovitosti nebo obligace tak investuje, kdo kupuje komodity a bitcoiny, apod. popř. hraje v kasínu (což je podle mě stejná kategorie) tak spekuluje. Ještě bych podotkl, že jsem přesvědčený o tom, že většina drobných spekulantů prodělá (stejně tak jako hráči v kasínu).  

Upraveno uživatelem FraK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

FraKu tak ty prostě víš, že ta a ta firma neklekne.... No kdyby tomu tak bylo tak jsme všichni za vodou. Kde byl CEZ a kde je..... Já myslím, že uletět jde i na akciích, prů..ser je, že ve všem tahají za nitky vyvolení a jen ti vědí co poroste a co naopak ze týden spadne..... Prostě jsi to popsal jako tutovku, ale tutovka to určitě není ( akcie ).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Krach/prosperita firmy neni spekulace, ale riziko se kterym lze pracovat tak, ze nekoupim podil (akcie) v jedne firme, ale v mnoha firmach. Z nich nektere sice zkrachuji, ale jine zase hodne vydelaji, takze se to pokrati. Je to jako v kasinu sazet na vsechna cisla a barvy.

 

U spekulace je to o tom, ze verim tomu, ze si dnes neco koupim za korunu a zitra si to neco ode me nekdo koupi za 2 koruny, misto toho, aby si to ten nekdo dnes taky koupil za korunu jako ja. Pokud mam nejaky duvod si to myslet (napr. vim neco, co ostatni nevi), tak vesele spekulujte a budte nechutne bohati. V opacnem pripade splacete nad prodelkem.

Upraveno uživatelem FraK
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Casino je založeno na tom, že lidé vyhrají v průměru cca 97% toho co vsadí, ty 3% stačí, aby někdo slušně vydělával, tedy majitel Casina. V Casinu samozřejmě můžeš hrát celou noc a neprohraješ moc, stačí na ruletě sázet současně stejnou menší částku na černou a červenou, nula tak často nepadá :D Pokud takto rozložíš akcie je to zábava, to je asi tak všechno.

Upraveno uživatelem Josef01
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník YPO

Ypo, urcite s predajom pockaj, teraz by si za to nedostal hadam ani 100Kc a za 10-15 rokov to kludne moze byt 150!

si je teda nechám .... sou takový retro .... na vánoce jak dělaný

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

K tým akciám... akcie človek nemusí kupovať ako špekuláciu... Ono krátkodobo to samozrejme, špekulácia je, ale pokiaľ človek netipuje s cieľom byť zo dňa na deň milionár, ale chce si dlhodobo šetriť, tak nákup akcií (konkrétne low cost akciových indexov) je jednou z najlepších možností, ako dlhodobo šetriť na dôchodok, keďže historický priemer s reinvestovanými dividendami je cca 10% p.a (s&p500 za posledných 100 rokov).

 

Celý problém s akciami je ten, že ludia to refreshujú každý deň a nemyslia na bigger picture... ono pri 10% priemernom výnose to znamená, zdvojnásobenie indexu, každých 7,2r... tzn. dnes ak nakúpim S&P500 za 2000, tak možno očakávať 4000 za 7r, 8000 za 14r, 16000 za 21r a cca 32-35,000 bodov keď pôjdem do dôchodku o 30 rokov od teraz... a áno, dnes sa pohyb o 200-500 bodov môže zdáť šialený, ale pri investovaní na dlhé obdobie (keď očakávam s&p500 na 30-40k pri odchode do dôchodku ak bude rásť priemerne tak, ako doteraz) to je jedno či som index kúpil na 1800, 1200, 2000, alebo 2000...

 

Celkovo o tomto type investovania píše super John Boogle: https://www.bogleheads.org/wiki/Three-fund_portfolio

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • po 2 týdnech...

Uprimne, pri premejsleni o celem smyslu zivota, pri pohledu aspon na povrch fungovani financniho systemu, nebo do zakulisi fungovani banky, a bilancovani toho, co cloveka opravdu bavi a co dokaze obetovat, resp. kolik sveho casu dokaze obetovat aby ziskal virtualni prachy, jsem dospel k nazoru, ze ackoli jako investice s vyhledem na neskutecne zisky, neni rozhodne na prvnim miste, ale fyzicke vlastnictvi zlata je jedina opravdova hodnota, ktera je smenitelna za jakychkoli podminek, nerikam, ze vzdy vyhodne, ale je...

Byty, nemovitosti, akcie, depozita, fondy, futures, blabla, vse funguje v ramci daneho systemu, tedy, muzete na tom samozrejme jak prodelat, tak vydelat, nicmene mimo ten system vam je k nicemu.

Takze, rodina, zlato a vlastni dobry pocit ze zivota...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zalezi jak k investovani do akcii pristupujes. Jestlize ciste spekulativne, ano, riziko tam je veliky, jestli te zajima jen to, ze sve prachy chces mit v akciich firmy, o kterych vis, ze budou dlouho fungovat, tak je tam nechas dlouha leta, vlastnit 150 tisic akcii Cocacoly za poslednich 60 let nemusela nutne byt vyhra ve vsech etapach, nicmene, nekdy se vyplacely dividendy, nekdy ne, nekdy vic, nekdy min, nekdy byly akcie vejs, nekdy ne, ale v konecnem dusledku, dlouhodobe rostly. Jasne, vidim to ted historicky, koukam do minulosti, nicmene, koupit akcie Coca Coly ted, vicemene dopadnes stejne, nebudes nechutne bohaty, ale v ramci aktualne fungujiciho systemu je to asi neco, co ti da pocit, ze vlastnis kus podniku, co vic, obcas ti z toho neco kapne.
 

Samozrejme muzes spekulovat, obchodovat derivaty, ruzne spekulovat na vyvoj cen, co vic, muzes spekulovat i na vyvoj cen tech derivatu, a muzes vydelat balik za kratkou dobu a muzes taky prodelat balik... tahle disciplina je tedy zajimava jen tehdy, kdyz finance pro tve spekulace poskytuje nekdo jinej... :D

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opět- Nechce se mi zakládat nové vlákno ( a tak nějak to i s *investici*  souvisí ) Tak se optám zde 

Po delší době, jsem zapnul TV a všiml jsem si reklamy na Zonky.cz ... Má již někdo z Vás zkušenost s touto společností a investicí ... Jaký na to máte os názor ...  

 

Upraveno uživatelem Lobber
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opět- Nechce se mi zakládat nové vlákno ( a tak nějak to i s *investici* souvisí ) Tak se optám zde

 

Po delší době, jsem zapnul TV a všiml jsem si reklamy na Zonky.cz ... Má již někdo z Vás zkušenost s touto společností a investicí ... Jaký na to máte os názor ...

 

 

Půjčit na karavan?

Proč ne.

Je to výhodný, podle frekvence reklam ta paní rozfláká tři karavany za rok, pořád potřebuje nové, takže jistej klient.

 

 

V reálu tam přebývají investoři a schází ti co by si měli půjčovat. Asi tak. Můžeš si akorát stoupnout do pořadníku mezi investory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ad Zonky - ehm, dlouhá léta jsem vlastnil půjčkovou firmu, než to tady mocipáni se zákony domrvili tak, že jsme se radši přeorientovali jinam - troufám si tvrdit, že k tématu půjček něco málo vím, ale k tématu Zonky - "lidé půjčují lidem - výhodně a s klidem". Nenechte se vysmát, nijak zvlášť jsem to nestudoval ale jen pár dotazů/poznatků:

 

1) jak chcete proverovat pripadne dluzniky, když z pozice věřitele tu možnost nijak zvlášt nemáš, pokud nejdes přes ruzny Solusy, evidence exekucí, rejstříky zástav, atd. A ani tak nikdy není jistota aktuáonosti atd. Zonky to převezme za Tebe? Nevěřím... ona totiž ta možnost ani není moc reálná. mělimjsme neskutečný ,množství klasických případů - přijde typ, obejde x firem v jeden den, napujcuje a pred prvni splatkou uz je v insolvenci. pak ti přiklepnou 30% co ti bude splácet roky v oddlužení, pokud bude vubec z čeho, na x lidech si proste uz nic nevezmeš ani po zlým... jak tohle ošetříš přes Zonky? Čestným prohlášením? :-) nevěřím! je to jen p2p půjčování peněz z mýho pohledu totálne bez záruk...a oni jen shrábnou provizi, něco jako aukro - akorát pro love...

 

2) řekněme že půjčíš peníze někomu takhle přes p2p a on neplatí. v systému je vás x lidí co mu půjčili po malých částkách, jak se to řeší? hromadná žaloba, každý sám za sebe? nebo to řeší Zonky? opět nevím, nestudoval jsem jejich systém, proste proto, že mi to od začátku přijde jako nesmysl. vějička na lidi, jak z mála udělat nějaký zisk, podle mne ale s enormním rizikem..

 

3) v reálu muzu popsat maximalne situaci jak se byznys s nebankovníma půjčkama změnil za naši dobu - ale to se mi ani nechce, protože tohle je doba kdy lidé typu Pelikán a podobní dělají vše proto, aby se dlužník smál a věřitel brečel... obyčejným lidem v tomhle byznyse zustanou maximalne oci pro plac. Reknu to takhle - před x lety jsme vesele mohli fungovat na nějaké slušné bázi, stačilo slušně zavolat, připomenout se, občas osobně navštívit dlužníky. Zbytek se dal jakš takš odsoudit a časem něco přišlo z exekucí. Pak lidem otrnulo a nebylo často co brat, lidé byli masirovaní médii, že vůastně za svý dluhy nemůžou a nemají je platit, přišli věci typu osobní bankrot (co na tom, že borec předtím oběhl třeba desítku malých půjčkových firem a vlastně je to jasný podvod, když věděl, že nebude splácet), insolvenční správce ti poškrtal všechny zisky/pokuty a nechal ti 30% z jistiny... a líp nebude.. takže v posledních letech jsme se ani neobtěžovali soudit, ani přes rozhodčí řízení a rovnou šup "postoupit pohledávku", 90tky se vrací... je to hodně ve zkratce, ale prostě za cca 15let v branži to šlo pěkně do hajzlu, jakože dnes se spravedlnosti nedovoláš ani omylem, půjčlpvý zákony jsou šité na míru PPF a jejich Home Creditům atd. a jako věřitel jsi opravdu hodně bezzubý...

 

4) pokud se nepletu, banky přiznávají oficiálně kolem 6% problémových klientů u spláceni (a tomu hrubě nevěřím). u nás dosahovali problémy vesele 40%. a to už je pár let zpět... ale že by se situace zlepšila, to nevím...kolik problémů bude přes Zonky?

 

Prostě já jsem bytostně přesvědčen, že projekty typu Zonky (btw. patřící PPF bank) nejsou pro běžný lidi ani bezpečný, ani rentabilní...ale samozřejmě se můžu plést atd. Ale za mne v žádném případě...

 

osobně i firemně dnes u nás pouze nemovitosti...plus nějaký portfolio přes private banking (v žádným případě soukromé brokery) obsahující akcie, nějaký kupony, občas nějakej fond, ale ani tomu moc nevěřím...a postupně se všeho zbavuju směrem nemovitosti

 

z forexu jsem také poměrně vyléčen, jedinej super kšeft tam byl pro mne při zahájení intervencí ČNB... i slavná a tzv. treasury oddělení renomovaných bank se často a ráda pletou, obzvláště co se USD týče a přecejn i ten private banker, co se te snažímohromit kancelářemi atd o tom ví většinou chuj a notičky má napsaný odjinud...prodávají opět jen produkty co mají.

 

prostě už jsem stará konzerva a věřím jen sobě a nemovitostem (než nám je stát časem zabaví pro imigranty)...

 

a pochopím i akcie v hodne dlouhodobém horizontu, ale jak psal nekdo výše, jsi stále součástí "systému"...a proto dnes už nežijeme ve městě, ale v přírodě, chováme vlastní slepice, atd...ale to už je jiný příběh..

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...