Přejít na obsah

kam investovať???


Doporučené příspěvky

Přátelé,

mám asi hodně divný a zvláštní dotaz, ale třeba to někoho zaujme. Zvažuji, že bych nabídl nějakou formu investic do čaje. Jo - vím, jak to zní. Ale jsou čaje, které se nechávají zrát a cenové nárůsty jsou v některých případech naprosto enormní. Čaje, které se v roce 2003 prodávaly za 50 - 100 USD za kus se dnes prodávají za 1000 - 1500 USD za kus. Má to spoustu problémů - vhodných čajů k investici je naprostý zlomek z toho, co se nabízí a z toho zlomku je 99% falešných. Navíc je nutné odborné skladování. Nicméně to vše jde snadno vyřešit. Skladování outsourcingem, pravost zárukou zpětvýkupu s fixním zhodnocením. Největší problém je extrémně komplikovaná možnost prodeje, trh je malý a velmi zdeformovaný, ale opět, lze to řešit zárukou zpětvýkupu za fixní nárůst.

Součástí nabídky by byla i nějaká verze "burzy" nebo poptávkové/nabídkové aukce - prostě pokud by chtěl někdo prodat, tak buď zaručený zpětvýkup za fix nebo pomoc se sehnáním zákazníka za tržní cenu. A opačně, v případě poptávky zprostředkování obchodu.

V nabídce by byly už archivní a relativně cenné kusy s prověřenými nárůsty, investice do čerstvých čajů na velmi dlouhé zrání považuji za příliš riskantní. Ale samozřejmě i to by šlo, s nějakou jinou verzí dohody o zpětvýkupu.

Výhoda je, že kdyby se i všechno podělalo a trh se zhroutil a tak, tak ty čaje aspoň člověk může vždycky s radostí vypít. 

Zdůrazňuji - tohle není skrytá nabídka, ani nic takového. Jen bych moc chtěl poprosit o vaše názory, zda to pro vás zní rozumně, nebo jako totální kravina. A prosím, neberte si servítky :)

Upraveno uživatelem zdenek.prachar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Přátelé,

mám asi hodně divný a zvláštní dotaz, ale třeba to někoho zaujme. Zvažuji, že bych nabídl nějakou formu investic do čaje...

Vydělat se dá i prodejem exkrementů. Jen tomu musíš rozumět a dodržet základní obchodní pravidlo - levně koupit a dráž prodat.

 

Pokud to umíš s čajem, tak přeprodávej čaje. Pokud tomu nerozumíš, tak to nedělej. A pokud tomu chceš rozumět, tak se dej do učení (jakože dělej pro někoho, kdo to umí). Takhle jednoduché to je.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Je to jen nápad, nejde o žádnou nabídku. To předesílám.

 

O vše bych se staral já, včetně skladování a výběru.

 

Ten nápad je takto: v nabídce by bylo nějaké portfolio archivních čajů z nejlepších továren a z ceněných produkcí (nemusí jít nutně o nejlepší čaj, ale o ten s nejlepším výhledem zhodnocení). Investice by byla možná prozatím formou investice do konkrétního čaje s tím, že v ceně by bylo skladování u nás, záruka na pravost (mám přístup do sbírky, kde jsou čaje nakoupené přímo z továren v roce produkce a od té doby leží tam) a smlouva o zpětvýkupu za nějaký čas s nějakým fixním nárůstem (bez ohledu na reálnou tržní cenu v den výkupu). Zhodnocení by se vyplácelo buď jednou ročně nebo při zpětvýkupu (při výplatě jednou ročně by byla opce na zpětvýkup po uplynutí nějaké doby za nákup). Po uplynutí doby by si klient mohl zvolit, zda si čaj vezme, nebo odprodá nám.

Zdůrazňuji, že individuální prodej takových čajů je téměř nemožný, proto nabídka zpětvýkupu a proto nabídka zprostředkování následujícího prodeje za tržní cenu za malou provizi.

Podmínkou zaručeného zpětvýkupu by bylo skladování u nás, aby se předešlo znehodnocení čaje špatným skladováním a manipulaci s ním.

 

Nešlo by o investici typu my to zaplatíme a o zisk se podělíme, ale o výše popsaný model.

 

Moc děkuji za ty otázky, člověka to nutí nápad vybrušovat a přeci jen, já rozumím čaji, ale pohled investora úplně neumím...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Možná bude lepší to celé ilustrovat na příkladu i s čísly:

 

Vyberete si z nabídky jeden konkrétní čaj za 15000 (jde o jeden kus jedné velmi slavné a ceněné produkce jedné ze dvou nejlepších továren z roku 2003)

 

Garantované zhodnocení bude 10% z nákupní ceny ročně, délka investice 10 let 

 

Každý rok obdržítě 1500,- Kč (tedy během 10 let obdržíte 15000,-

 

Po deseti letech si čaj buď odnesete, nebo ho od vás za 15000,- vykoupíme - tedy celkem dostanete 30000,- Třetí možností je, že nás požádáte o zprostředkování prodeje za tržní cenu. Postup bude stejný jako postup popsaný o bod níže, jen naše nabídka nebude nikdy nižší než 100% garantované ceny.

 

Kdykoli během té doby můžete čaj nabídnout k prodeji - my vám zprostředkujeme všechny nabídky, dáme vlastní nabídku a vy si vyberete. Naše provize bude 25% z rozdílu mezi skutečnou prodejní cenou a námi garantovanou výkupní cenou. Takže pokud se rozhodnete po pěti letech čaj prodat, čaj se prodá třeba za 25000, vy dostanete 5x1500 během uplynulých 5 let a 22500,- (15000 garantovaný výkup plus 7500 z částky nad garantovaný výkup). Pokud bude jediná nabídka naše nabídka, garantuji nabídku ve výši nejméně 90% garantovaného výkupu se splatností 90 dnů - pozor to pouze pokud byste čaj chtěli prodat dříve, než je doba investice).

 

Skladování, garance pravosti a veškerá péče o čaj jde za námi.

 

Pokud budete chtít, můžete kdykoli archiv navštívit a čaj si fyzicky zkontrolovat. Pokud budu mít stejný čaj i načatý na prodej, můžete jej během těch let i průběžně ochutnávat za cenu použitého (vypitého) listí, a to se dvěma přáteli, přípravu a servis zajistím.

 

Zdůrazňuji - toto je prosba o názor lidí, kteří jsou v pozici investorů, nejde o nabídku. Pokud by se to celé překlopilo do reálného projektu, určitě bychom pro Chronomag vymysleli ještě nějaké vylepšení. 

 

Moc děkuji za všechny otázky a názory.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

JoyStick: mohu poprosit, klidně formou SZ, o upřesnění, kde ta procenta nedávají smysl? Pokud to spustím, fakt bych chtěl mít vše nastavené zcela precizně a to včetně právě procent, papírování atd

 

Mně tam vlastně nedávají smysl ta procenta v provizi za prodej za tržní cenu, tam těch 25 pro mne je asi málo a muselo by se to domlouvat individuálně, ale jak jsem už psal, neumím to vidět očima investora, tak proto tu otravuji s prosbou o názory a rady...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já tomu přiznám se nerozumím také.

 

Buď jste samaritáni, nebo mi něco zásadního uniká. Pokud byste to měli nastavené dle modelu výše a byli si jistí, že vše vyjde, tak je přece daleko výhodnější půjčit si někde peníze, neboť náklady půjčky budou pravděpodobně o dost nižší, než plánované výnosy. Nebo je onen háček v tom, že ty "garantované" výnosy či odkup jsou pouze virtuální a investor nese riziko, že se celý model zhroutí? (aneb jak je investice zajištěna?)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zdeňku, ja by som záujem mal, ale ako píšu fešáci vyššie - záleží na konkrétnych číslach. A ak by boli aj nejaké yiwu puerhy, tak na tých číslach by asi zas tak veľmi nezáležalo :) Ak teda tie čaje budú naozaj u teba.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Bobisek: nejsem samaritán, jen mám rád čaj a hodně let se jím živím a dost intenzivně jej studuji. A přemýšlím, jak jej zpřístupnit a zatraktivnit lidem, kteří by jej jinak míjeli bez sebemenšího zájmu. Ta investice je podložená tím konkrétním kusem čaje, který by si zákazník koupil. I kdyby se nedej bůh něco stalo, pořád má ten čaj. Jasně, je to něco, s čím není úplně snadné naložit, ale je to aspon něco, žádný virtuální výpis z fondu. Prostě konkrétní věc.. Ty čaje by byly volené tak, aby šlo o čaje publikované v odborné literatuře, s podloženými a trvalými cenovými nárůsty atd. Takže ten klient by měl poměrně jasný přehled, co kupuje, jak se u toho konkrétního čaje vyvíjela cena dosud atd. Měl by všechny informace, které by v případě, že by si chtěl či musel čaj prodat sám, tento prodej maximálně usnadnily. A myslím, že tady můžeme mluvit upřímně - klíč je v tom, že za deset let ty čaje s velmi velkou pravděpodobností budou mít vyšší hodnotu, než je garantovaný odkup plus zhodnocení. Takže mi nebude vadit je koupit zpátky, protože na tom vydělám. Samozřejmě, je tam určité riziko totálního zhroucení trhu úplně se vším, ale pak už je jedno, jestli má člověk na stěně obraz nebo ve skříni čaj. Současně bych nechtěl, aby ty investice byly moc velké, rád bych to budoval tak, že vlastně prostřednictvím té investice si klient bude budovat i vztah k čaji a tím se v podstatě stane mým zákazníkem. A třeba při malé investici a ročním profitu třeba 10000 si nechá raději posílat jednou měsíčně čaj za tisícovku. Ale nic z toho není podmínka a není to součást finančního plánu, spíš bonus navíc. A taky bych rád rozhýbal standardní trh s těmito čaji, třeba si někdo udělá vklad do nějakého konkrétního čaje a jeden si koupí na pití, bude ho mít v tom archivu, bude si ho tam chodit ochutnávat... Prostě bych chtěl, aby to pro toho klienta byla investice s bonusem nějakého řekněme zážitku, aby v tom byl určitý vztah a emoce.

 

JoyStick: moc děkuju!

 

Wawrik: Yiwu by tam byly, dokonce je tam 2001 Meng Hai TF Green Big Tree. To ale vypít fakt nechceš, ta cena je už teď dost šílená (i když ne tak šílená, jako u 2001 Meng Hai TF Lao Ban Zhan Big Tree :)) A čaje by byly u mne, pod každodenním dohledem. Byly by v prostorech naší vzorkovny, ve skříni s kontrolovanou vlhkostí, kontrolovanou cirkulací vzduchu atd.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Wawrik: zaručeně pravý (jakože na milion procent), znám ho "až do továrny" (tj. vím, kdo ho přímo v továrně koupil a kde celou dobu až do teď je), se všemi výše uvedenými zárukami 35000,- (a jo, vím, že je na trhu možné ho sehnat dramaticky levněji, ale oba víme, jak to je... A musím se opravit, on to není ten green big tree ale yiwu ye sheng, ten s tím listem na obalu, je ještě daleko vzácnější), Ban Zhan 38000,- Ale to jsou dva nejdražší ze všech těch čajů. Je tam třeba 2003 Xia Guan FT 8653-3, je tam v Meng Hai TF produkovaná cihla 7581 z roku 1999 a mraky dalších čajů, které jsou daleko dostupnější :) Třeba jedna z prvních privátních single origin produkcí v Meng Hai TF, 2003 špičková produkce 7542, prostě je tam toho mraky. Ale fakt zatím jen přemýšlím nahlas. A ten yiwu ye sheng je tam jen jeden kus :(

Upraveno uživatelem zdenek.prachar
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mám čaje rád, amatérsky, ale pronikám do toho např. skrz kanály typu Dan Klásek nebo ochutnávky v brněnské Chajovně. A myslím, že nikoho neurazí, když sem hodíš ty svoje webovky :)

 

Co se investice týče, tak jestli to chápu dobře:

  • Ty mě prodáš čaj (předpokládám nějakej koláč pu-erh, cena se tudíž krom typu bude odvíjet i od váhy, ale to teď nechme stranou) - já budu vlastníkem čaje
  • nechám ho u Tebe uskladněnej, což mě nebude stát zhola nic a navíc dostanu garantovanej výnos 10 % ročně
  • po 10 letech jsem tudíž na nule (15k nákup čaje a 15k roční výnosy)
  • mám ale čaj, Ty nemáš nic a navíc ho skladovals a vyplácels mě výnos
  • můžu se rozhodnout, že Ti čaj za 15k prodám, protože smluvně garantuješ, že ho odkoupíš za původní částku, tj. jsem 15k v plusu a až teď jsem v zisku (dosáhl jsem onoho zmiňovanýho 10% p.a. zúročení investice)
  • jenže já Ti ho prodat nemusím, můžu ho
  1. vypít - pochutnám si na čaji, kterej mě nestál ani korunu (když pominu inflaci a náklady ušlé příležitosti, že jsem ty finance mohl investovat jinam), a navíc mě ho zdarma archivovals a staral se o jeho zrání
  2. prodat třeba Evženovi od vedle (ten je ve vatě a dá mě 30k), takže ty opět zdarma archivovals a staral se o čaj, ze kterýho nemáš nic
  3. prodat ho za tržní cenu skrz Tebe, za což si vezmeš sice provizi, ale já očekávám, že to bude po odečtení provize pořád vyšší, než těch 15k za které bys to vykoupil odě mě smluvně (v tomto případě opět předpokládám, že Ty jseš schopný ho prodat za takový prachy, aby vydělals a navíc to pokrylo náklady a provoz v těch předchozích letech)

Z mého pohledu by tudíž měls mít smluvně ošetřené náklady na skladování (archivaci), pro mě za mě třeba jen ve stylu proplacení těch archivačních nákladů v případě, že si ten čaj nechám a vypiju si ho, protože v tom případě bys byl opravdu samaritán. Ale asi by to mělo být ve všech případech. Navíc pokud je všechno dopředu garantované, tak to vypadá, jako kdyby to byl vlastně nejlepší byznys pod sluncem. Jenže on nejspíš není, protože ten trh je extrémně malej a potenciál prodeje toho čaje je podle mě fakt slabej. To taky znamená, že do toho pravděpodobně není možné nainvestovat miliony, ale je to spíš zájmová investiční činnost pro jednotky investorů (např. 2-3 čaje na investora a max 500 investorů?) protože saturace toho trhu bude asi rychlá a nebylo by zkrátka komu prodávat. A nebo mě vyveděš z omylu a to zhodnocení je ve stovkách procent, jenže pak je přece nejlepší si to nechat pro sebe a půjčit si prachy a nakoupit čaje a prodat to sám :) Ještě mě napadlo, pokud je těch 10 let (zrání a zhodnocování) realita, tak to znamená, že 1. výnos pro Tebe by byl opravdu až za těch 10 let, a to jen v případě, že ty čaje pak budeš schopný prodat. Navíc je riziko, že se některý čaje zkazí, nebo archivace nevyjde podle představ.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...